11

ponedjeljak

studeni

2013

Okupacija (u 26 slika)

Kriza (grčki krísi, krísis - prvobitno je značilo mišljenje, procjenu, odluku, a kasnije više u smislu zaoštravanja) označava problematičnu, prijelomnu točku povezanu s potrebom donošenja odluke. (hr.wikipedia.org)

U zadnje vrijeme Hrvatsku (po pričanju) prati kriza. Kakva kriza?
Kriza (u prvotnom smislu) donošenja odluke. Ispravne. (Kriza krize ...)
Specijalnim ratom stvoreni uvjeti krize (nesposobnosti donošenja odluke), za preobrat.
Kriza je stvarana medijskim pritiskom.

Teze o potrošenosti jedne politike (vođene 20-ak godina na razini državne vlasti) je promašena.
Politika jačanja i ovladavanja suverenitetom, politika sazrijevanja nacije (hrvatske) nije potrošena i nije kriva.
Potrošena je politika karizmatskog vođe koji bi trebao animirati naciju u tim procesima.

Hrvatska je dovoljno zrela kako bi svi njeni građani ustrajavali na stvaranju ugleda države, državne vlasti i nacije. Ti procesi ne bi smjeli ovisiti o pojedincima. Niti bi se državna vlast smjela oslanjati na pojedince.


Loša iskustva s političarima s prevelikim ovlastima u posljednjih stotinjak godina su Hrvatsku skoro uništila. Sjetimo se Ante Pavelića (zubara) i njegovog (pravaškog) iskoraka u Beograd i prema Beogradu ... (sjedinjenje).
Američki indijanci su imali ratne poglavice (mlađe osobe), ali i plemenska vijeća (koji su razmatrali sve važne odluke po pleme). Političko organiziranje je oblik interesnog organiziranja, pa po tome ispada da su američki indijanci bili bolje organizirani od Hrvata (pleme koje je zalutalo od naroda dva koraka nazad, umjesto zakoračiti ka formiranju nacije i nacionalne države). Dopustili su srpsku okupaciju (u dvije Jugoslavije) i gubitak prava na disperziju političke moći (na što više socioloških skupina i osoba).
Politika otuđenja političke moći ustrajava na koncentraciji političke moći na što manje nositelja. U tom kontekstu diktature i proglašavanja cijelim narodom politički nesposobnim je "genijalna" politička ideja (zlobnog) otuđenja političke moći.... Okupacija (u 26 slika). Ironično
Indijanci su (sociološki primitivniji oblik organiziranja ... plemenski) dva koraka ispred Hrvata. Indijanci su gubili ratove zbog plemenski organiziranog života, a ne zbog nesposobnosti (slobodnog) donošenja odluka.
Hrvatska ne smije dozvoliti koncentraciju političke moći na (nesposobnu) nekolicinu ... Ali, kako bi drukčije manjina referendumom odlučila o pristupanju Europskoj Zajednici (EU).

Hrvatska nije 20 godina srljala u krizu. Gospodarskog rasta bez demografskog rasta ne može biti. Hrvatska nije usisavala stanovništvo slabije razvijenih država (afrike ...) te je promjena politike suvereniteta i nacionalnog sazrijevanja nepotrebno i nedozvoljeno mijenjati politikom otuđenja političke moći (u korist domaćih, nesposobnih i sluganskih izdajnika). Okupacijom.