20

četvrtak

lipanj

2013

Samo ubojica

Digredi d6


Dne 20. lipnja 1928. godine, Puniša Račić (zastupnik Radikalne stranke) revolverskim hicima u Narodnoj skupštini (u Beogradu) usmrćuje zastupnike HSS-a Pavla Radića i Đuru Basaričeka, smrtno ranjava Stjepana Radića te ranjava Ivana Granđu i Ivana Pernara. ...

Po stenogramima prethodna tri dana zasjedanja Narodne skupštine, zastupnik Stjepan Radić je vulgarnim riječnikom kritizirao Srbe i Srbiju. Na dan ubojstva, dobivši informaciju da Račić pijan po beogradskim kavanama prijeti ubojstvom Radića, zastupnici nagovaraju Radića, koji se nalazio u stranačkom klubu unutar Skupštine, kako ne bi išao na rasprave na što je Radić to odbio. Nakon te odbijenice, nagovorili su ga na suzdržanost ...
Što je Radić taj dan poslušao ... Uzalud. Krvoproliće se odigralo.

Radićevo ponašanje je bilo usmjereno na provociranje tog krvoprolića, bio je spreman položiti vlastiti život kako bi pokrenuo rješavanje hrvatskog pitanja unutar Kraljevine SHS (ubrzo nazvane Kraljevina Jugoslavija).
Žrtva vlastitog života (u pacifističkoj namjeri) za ostvarenje političkog interesa (hrvatskog naroda). Povijest je pokazala da je to krvoproliće bitno ubrzalo povijesne događaje (koji su se protivno Radićevoj intenciji odvili nepacifistički).

Povijesno preskakanje Radićevog suicidalnog čina, u želji usporiti povijesni razvoj (danas to prešućivanje pomaže prikrivanju pogubnosti i bespotrebnosti jugoslavenske ideje), samo je pokušaj zaustavljanja radićeve vjere u hrvatske samostalnosti. Radić je samoubojica.

(Iz mog kuta osluškivanja povijesti koja protiče ispred nas, a trajno određuje budućnost ...)