17

ponedjeljak

lipanj

2013

ICTY i sudac Harhoff

Digredi d4

Frederik Harhoff, jedan od sudaca na međunarodnom tribunalu u Haagu, u pismu svojim kolegama ukazuje da sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke...
Harnoff se posebno osvrće na posljednje presude Gotovini, Markaču, Perišiću, Simatoviću, Stanišiću.


Kad jedan sudac ukazuje na nefunkcionalnost visokog suda (čiji je član) potrebno je obratiti pozornost.
Republika Hrvatska je suosnivačica ICTY-a, pa je kao suosnivačica u Statut suda navedena kao jedina država (s područja bivše Jugoslavije, za čije je novonastale države privremeni sud osnovan) od koje ICTY mora tražiti i dobiti pismeno odobrenje za sudske procese koje bi ICTY vodio protiv građana RH.
Statutom je uređeno kako se ta suradnja odvija. Vlada RH je zadužena za tu suradnju i mora napismeno dostaviti ovlaštenje o ingerenciji i pravu progona, suđenja i kažnjavanja građana RH.
Po pitanju hrvatskih osumnjičenika za vojno-redarstvenu operaciju "Oluja", za vrijeme predsjednikovanja Franje Tuđmana, na upit ICTY-a, Hrvatska vlada je negativno odgovorila (provodeći predistražne i istražne radnje protiv osumnjičenika) na traženje odobrenja voditi proces protiv osumnjičenika.

Tada nastaje neviđeni pravni presedan.
Tužiteljstvo suda vrši politički pritisak prijetnjama sankcijama, odlaganjem predprestupnih pregovora s EU o punopravnom članstvu, tihom međunarodnom blokadom, ...
Ustrajavanje ne preuzimanju sudskih procesa protiv hrvatskih generala je/nije prvo mjesto kad je sud postao politički (sud). Pokazao je i više od namjere ne dijeliti pravdu.

Frederik u bačvi ...


(Odstupanje povodom teškog poigravanja suca jedne ustanove koja je produbila ratne podjele, povećala ratne traume ...)