28

utorak

svibanj

2013

Psiho(pato)-fiziologija jedne politike

Nedemokratska vlast u održanju svog statusa mora vršiti opetovano atakiranja na misaone procese svojih građana.
Svakodnevno zasipanje izvanrednim situacijama, koje ne ostavljaju vremena razmišljanju.

Odnarođena vlast ne radi u korist vlastitog naroda i nužno mora sustavno otklanjati pomisao od vlastitog (štetnog) djelovanja. Ukoliko pojedinac/građanin/pučanin ostane u osami i razmisli o postupcima takve vlasti, nužno će je smatrati nepoželjnom i nastojati otkloniti njen utjecaj.


Boljševička (prosrpska) Titova i titoistička vlast je stoga vršila svakodnevni pritisak na društvo u cjelini i pojedinca. Ta je i takva vlast morala dopirati do i naj beznačajnije osobe. U svakom kutku države.
Diktatura. Totalna diktatura.
Opsjednutost politikom i političarima. Opsjednutost društvom. Opsjednutost vođom (kult ličnosti).
Sve ima jednu jedinu zadaću. Napraviti otklon od razmišljanja. Fiziološki, potrebnog vremena za uočavanje problema i sazrijevanje rješenja.
Zato je socijalizam bio u permanentnoj krizi (domaći neprijatelji, protivnici revolucije, rušitelji tekovina, klero-fašisti, neprijateljska emigracija, protivnici samoupravljanja, ...).
Krizu je producirao sam sustav, kako ne bi izišli iz krize. (Usputna napomena: iz istog su razloga producirali nacionalnu netrpeljivost.)


Današnja vlast, u istom položaju, ali s bitno različitim okvirom mjera, sustavno producira krizu kao izvor svakodnevnih presija na zdrav razum. U okvirima u kojim nije moguće provesti totalitarizam i diktaturu, preostaje im brzo zasićenje. Svakodnevno, iznova stvaranje novih sukoba brzo će zasititi ovo mlado demokratsko društvo. I nestanak.


...
Potrošeni, ali neiskorišteni. Uistinu, zreli su za ropotarnicu povijesti.