11

subota

svibanj

2013

Ustaški ustanak

O početku I. svjetskog rata iz memoara Vladka Mačeka:

... "Začas izađe iz kuće jedan poznati mi domobranski aktivni natporučnik, pa kad sam mu pristupio, reče mi: " Navlači uniformu, rat je!". I doista, drugo jutro rano već je bio cijeli Zagreb oblijepljen plakatima o mobilizaciji nekoliko vojnih zborova, među kojima se dakako nalazio i XIII. vojni zbor, koji je obuhvaćao Hrvatsku i Slavoniju.

Kako sam već rekao, postojala je u austro-ugarskoj vojsci zajednička vojska, te austrijsko i ugarsko domobranstvo, ali je osim toga bio predviđen i tzv. "pučki ustanak", u kojem su za vrijeme rata bile obavezane služiti osobe, koje su već odslužile svoju vojnu dužnost u trajanju od 15 godina. Prema tome spadale su u pučki ustanak osobe između 36 i 50 godina i one koje još nisu služile , dakle od 18. do 21. godine. Obveznici pučkog ustanka bili su razvrstani do navršene 42. godine u bojne jedinice, a od 42. godine dalje u tzv. etapne jedinice. Za više zapovjedničkih bojni jedinica bili su unaprijed dezignirani manje sposobni aktivni, ili već umirovljeni i bolje sposobni rezervni oficiri domobranstva. Tako sam i ja, jer su me držali "sposobnijim" rezervnim oficirom, bio dodijeljen 25. pučko-ustaškoj pukovniji kao zapovjednik 3. bojne satnije. ...
"
Vladko Maček, Memoari, Dom i svijet, 2003., Zagreb


Koncept pučkog ustanka bio je u austro-ugarskoj regularni način vojnog aktiviranja vojno sposobnih osoba koje su odslužile vojnu obavezu. Kombinacija je poziva starijih godišta i teritorijalnih postrojbi.

Koncept teritorijalnih jedinica bio je poznat i u sfrj-otu (http://hr.wikipedia.org/wiki/Teritorijalna_obrana) :
"Teritorijalna obrana je formirana 1969. kao sastavni dio doktrine opće narodne obrane i društvene samozaštite (ONO i DSZ). Uloga TO je bila mobilizacija muškog i ženskog stanovništva koji bi sudjelovali u obrani države. U slučaju rata, između 1 do 3 milijuna ljudi u dobi od 15 do 65 godina bi se borilo pod zapovjedništvom Teritorijalne obrane kao neregularna vojska ili gerilska skupina. U mirnodopskim uvjetima, oko 860.000 pripadnika TO je bilo uključeno u obuku i druge aktivnosti. Kako je i izvorno formirana, TO je bila iznimno decentralizirana i neovisna. Njezine jedinice su bile organizirane i osnovane od strane partije i vlasti u republikama, autonomnim pokrajinama i općinama, a njihovi zapovjednici su odgovarali najbližem zapovjedništvu JNA."

Interpolirajte i koncept i naziv koncepta na razdoblje II. svjetskog rata ....