< kolovoz, 2004 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Učenje pravila igre GO post by post. Pored pravila tu će biti i razne tehnike i druga znanja potrebna za što kvalitetnije igranje ove drevne, ali sve popularnije misaone igre.

Printajte postove ovoga bloga i imati ćete priručnik za igranje goa.
Postove u redu od prvoga na dalje u pdf-u možete preuzeti na ovom linku. Prenio u pdf Martin Dude.

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr



Možete mi pisati e-mail mladen.smud@gmail.com

Broj pristupa ovom blogu od početka - 15.07.2004.
Free Web Counter

hit Counter

Preporučam linkove u svezi igre GO
Go- misaona igra

Hrvatska igo udruga HIGOU

Go-klub Velika Gorica


Popis naslova (postova) ovoga bloga - iz dubine prema gore:

1. O školi goa u ovom blogu - uvod
2. Sredstva za igru i o stavljanju kamenčića na ploču
3. Slobode kamenčića ili grupa
4. Smanjivanje i povečavanje broja sloboda
5. Zarobljavanje kamenova
6. Spašavanje kamenova i grupa kamenova
7. Zarobljavanje grupa
8. Hvatanje kamena na drugom redu
9. Natkriljena dvojka na drugom redu
10. Zarobljavanje obostranim gubitkom sloboda
11. Višestruko uzastopno međusobno zarobljavanje
12. Ponavljanje pozicije nije dozvoljeno – KO
13. Atari-go
14. Analiza partije atari-goa
15. Odustajanje od poteza
16. Dvostruki napad - istovremeno
17. Stepenice
18. Kamen na putu stepenica
19. Povratni udarac
20. Trojka u bunaru
21. Postoje li neuništive grupe kamenova?
22. Sprečavanje pravljenja 'dva oka'
23. Lažne oči
24. Granica potrebe igranja
25. Život na drugom redu
26. Životna točka
27. Seki
28. Slobode u seki-obliku
29. Seki razdvajanjem
30. Sigurnost skupine kamenova - nadzor prostora
31. Kamenčići i prostor na ploči
32. Značaj prostora u atari-gou
33. Kod nas uobičajena igra – japanska pravila
34. Sučeljavanje kutija i ploče kamenovima – kineska pravila
35. Redoslijed gradnje prostora na ploči
36. Od mogućnosti do ostvarenja
37. Konture prostora - u početku samo naznačujemo interese
38. Napad i obrana prostora
39. Partija počinje širokim naznakama interesa
40. Problem velikih prostora
41. Sigurnost zidova prostora
42. Pokušaj prodora i poeni uz rub
43. Zaustavljanje prodora po prvom redu
44. Neutralizacija po prvom redu dvostranom vezom
45. Oprez! Dvojka u zidu blizu ruba ima slabosti
46. Poeni i inicijativa kao važne vrijednosti igre
47. Majmunski skok u niski prostor protivnika
48. Majmunski skok u visoki i široki prostor protivnika
49. Obrana prostora na drugom redu
50. Vrijednosti igre kroz 'sente', 'gote' i 'tenuki'
51. Uobičajeni prvi potezi u kutu
52. O ploči i početne postave
53. Otvaranje kutova – san-san (prvi dio)
54. Otvaranje kutova – san-san (drugi dio)
55. Ne mora to biti baš tako
56. Hoshi (joseki) život u kutu pod zvijezdom
57. Hoshi (joseki) - upad u kut – prekid razvoja po stranici
58. Hoshi (joseki) život u kutu pod zvijezdom – čvrst kut - tjeranje na udaljeniji kamen
59. Hoshi (joseki) život u kutu pod zvijezdom – čvrst kut – tjeranje na bliži kamen
60. Hoshi (joseki) - prilazi 'zvijezdi' – 'konjičev skok' - uvod
61. Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (1)
62. Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (2) – upad u kut
63. Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (3) – dvostrani prilaz
64. Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (4) – čuvanje kuta
65. Hoshi (joseki) – 'tsuke-nobi' (5) – dvostano uklještenje
66. Hoshi (joseki) – prilaz kutu po drugom redu
67. Hoshi (joseki) – tsuke pod hoshi
68. Hoshi (joseki) – dvomjesno uklještenje

Skola GO-a
31.08.2004., utorak
Otvaranje kutova – san-san (drugi dio) (54.)

Pritisak 'hoshi'-em na 'san-san' Uočili smo prošli puta dijagonalnu simetričnost ovoga otvaranja u kutu. Postoji način izbacivanja iz te simetrije, a to je igranje na dijagonalu. Na taj način se prisiljava onoga koji je igrao na san-san, izjašnjavanjem tj. da igra nešto što nije simetrija. Pogledajte sliku.
Bijeli je prišao početnom crnom u kutu na 'hoshi' (zvijezdu) 1.D4. Tim prilazom vrši se pritisak na 'san-san' kamen u kutu. To se izčitava smanjenjem razvojnih mogućnosti za crnoga. Bijeli uzima utjecaj prema središnjem dijelu ploče. Crnome se nudi razvoj po jednoj od stranica, ali pod nadzorom bijeloga.
U našem primjeru bijeli igra 2.D3. Simetrično i jednako vrijedno prema kutu je C4. Po ćemu se donosi odluka o smjeru razvoja? To ovisi o rasporedu kamenova u okruženju. Sa D3 bijeli stvara sigurnost i poene, većim dijelom, uz doljnju stranicu pri ovom kutu.
Zanimljivo je što odabire bijeli. Osnovna ideja je bila stvaranje i čuvanje utjecaja prema centru, a time i prema udaljenijim dijelovima stranica, u smislu razvojnih mogućnosti.
Već sam nešto ranije govorio o realizaciji i o mogućnostima. To je kao vrabac u ruci i golub na grani. Pri tome poslovica, koja u nas govori o tome što je bolje, nije baš preporučljiva u gou. To je zato što je u njoj razvojni negativizam i nevjera u svoje sposobnosti. Golub na grani je često bolji od vrapca u ruci. Pogledajte šire. Slobodan golub je kreativan, a ovisi o vašim sposobnostima kako stvoriti bolji suživot sa slobodnim čimbenicima okruženja. Vrabac u ruci znači posjedovanje. Posjedovane bez kreativnosti i nije neka vrijednost, a što može vrabac u ruci? Osim toga, kako je tom vrapcu, ako mu ne date slobodan život. Po meni je od vrapca u ruci bolji i vrabac na grani. Tamo mu je prirodno mjesto.
Igrači u gou odabiru slobodan razvojni put svojim dijelovima u partiji. Prema ovome što govorih, ovdje će bijeli čuvati utjecaj na šiti prostor i veću razvojnu slobodu igrom na 3.E4.
Crni će pokušati razvijati se uz stranicu čuvanjem zajedništva s kamenovima u kutu, jer tako će, povečanjem cjeline, stvoriti i životnu sigurnost u tom dijelu. Odigrati će s odskokom na 4.F2, što bijeli, slijedom ranije namjere, pritišće s 5.G3.
Daljnjim razvojem u ovom kutu slijedi proširenje na isti način po lijevoj stranici s 6.B5. U ovoj situaciji ranije se često igrao bijeli kamen na C6, ali čvršće i bolje u gušenju razvoja igre crnoga je 7.D7.
U razvoju ovoga kuta moguće je odustati od igre u kutu, ali uz neke gubitke u njemu. Ovisi o namjerama na cjeloj ploči, jer ovo sigurno nije jedina stvar na njoj.
Razvoji u kutovima koji imaju opravdanje, a bolji su od drugih s istim namjerama, nazivaju se 'joseki' (čitaj đoseki).

Blogirao, kao i do sada goom bloger Mladen

- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #
30.08.2004., ponedjeljak
Otvaranje kutova – san-san (prvi dio) (53.)

San-san Stigli smo i do otvaranja igre u kutovima. Ovaj dio je teoretski podosta obrađen, a ja ću ovdje iznositi ono što sam iskustvom naučio i što se uobičajeno upotrebljava. Sve to ću prikazati na svoj način i uz neka svoja razmišljanja. Možda u nekim stvarima bude i boljih rješenja, ali ovo će ipak biti nešto na nivou 2. dana ili čak i nešto jačem, jer sam zbog forme degradirato svoj raniji 4. dan. Glede toga volio bi po nekim pitanjima stupiti i u polemiku s čitateljima bloga. Blog je dobra stvar za usporeno interaktivno učenje, ako se služimo komentarima, a na raspolaganju je i moj e-mail mladen.smud@gzaop.hr . Voljan sam davati dodatna objašnjenja, jer me veseli svaki novi igrač željan znanja, za koje ja mogu poslužiti, jer znanje je gledanje umom. Postoji ljepota koja se na taj način vidi.
Krenuti ćemo od najčvršćega otvaranja 'san-san' kamenom. To je onaj kamen koji, kao prvi, stiže u kut na dvostrani treći red (3-3). Ovakovom kamenu se ne može prići prijetnjom ulaza ispod njega, jer se čvrsto drži obiju stranica, a to znači kuta. Prilazi mu se, zbog toga, namjerom širega razvoja, a to je po četvrtom redu. San-san kamen je na dijagonali ploče, pa time razvoji mogu biti dijagonalno simetrični, a da se prednost kuta očuva. U našem slučaju crni je igrao prvi i taj kamen je u prikazima označen trokutom u njemu.
U prikazima 1. 3. i 4. prikazani su uobičajeni simetrični potezi branitelja (crnoga). U tim slučajevima na slici, na bijeli 1. crni odgovara s 2. Crni ima prednost kuta, a bijeli inicijativu, mada je to relativno.
Pogledajte prikaz 2. Na bijeli prilaz po četvrtom redu na 1.E4 crni nije reagirao simetrično, već se izravno naslanja na pridošli bijeli kamen igrom na 2.D4. Ovdje često nastaje kod bijeloga dilema između odgovora na E3 ili E5. U otvorenoj poziciji rane faze igre ispravno je igrati na 3.E5. Takav kamen više sudjeluje u široj igri na cijeloj ploči i može se ga u daljnjoj igri bolje koristiti u tu svrhu. Ako crni pkuša uhvatiti stranicu igrom 4.E3 bijeli ima spreman odgovor na 5.F3. Ovaj potez bijeloga nosi u sebi prijetnju učvršćenja igrom i na F2, daljnjom namjerom zarobljavanja kamena na E3. Da se od toga osigura crni igra 6.E2. To je pozicija koju prikazuje naša slika. Taj E2 crnoga nije samo obrana već i aktivan potez s namjerama na doljnjoj stranici. Toj aktivnoj igri crnoga suprostavlja se bijeli mogućim razvojem po lijevoj stranici uz nastavak sa D6, ili odskokom na C6. Može se govoriti o uglavnom uravnoteženom razvoju.
U prikazima 1. 3. i 4. postoje i razni razvoji daljnjeg poenskog razigravanja, ali u pozicijama koje su na slici, nije potrebno sada igrati, ako je to jedino na ploči, već se igra prije razvija na drugim djelovima ploče. Često je tako potrebno igrati, da se vidi kako usmjeriti razvoj igre u gledanom kutu.
U prikazu 2. bijelom se isplati igrati na D6 ili C6, ako već ima postavu svojih kamenova na toj stranici gore više, a crnome na H3, ako ima svoje kamenove na toj stranici više desno. To znači da ćete i razvoj u kutu prilagođavati razvoju igre na cijeloj ploči. Takav razvoj u kutu može se oslanjati na već postojeće kamenove ili čak i na namjeru igranja. Ako se radi o namjeri, tada treba dobro promišljati, jer su namjere ranjive, ako ih protivnik prozrije, ali za njih još nije potrošen kamen (potez).
Ako ste vješti igrati namjerama, ostvarujete dobitke kroz vješto odabrana mjesta svojih poteza. Jači igrač vidi više namjera ili bolje rečeno mogućnosti, jer postoje i mogućnosti, koje nisu namjera, jer ih igrač nije svijestan. Zanimljiv je tijekom igre taj odnos između mogućnosti i namjera. Jaki igrači vješto povečavaju svoje mogućnosti, a realizacija dolazi prema kraju partije. Uz velike vaše mogućnosti protivnik je razoružan.

Ako imate mogućnost nešto uzeti ili povećati svoje mogućnosti, što biste uradili?

Malo po malo sve je više materijala; sve je više mogućnosti; sve je veće područje djelovanja; sve je življe, ali za one koji ovo prate, a bloger Mladen i dalje blogira školu goa.

- 10:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #
25.08.2004., srijeda
O ploči i početne postave (52.)

Ploča 19x19 s 9 prednosnih kamenova u startu Standardna ploča za igru sastoji se od 19x19 međusobno okomitih linija. Da bi se valjano moglo igrati go na ploči, potreban je neparan broj vodoravnih i neparan broj na njih okomitih linija. Kvadrat neparnoga broja je neparan broj, a to znači da one međusobno tvore neparan broj sjecišta. Zašto nam je potreban neparan broj sjecišta za igru? Da ih je parno bila bi moguća simetrična igra, a time bi slabiji igrač, kao drugi na potezu, stalno centralno kopirao jačega i pobjednika nebi bilo, a igra bi bila bez veze. Pokuša li to uraditi kod neparnoga broja sjecišta, kopirani igrač će voditi igru tako, da dobitni potez odigra u centar ploče, a to sjecište nema svoj par, jer ono je to neparno.
Ploča 19x19 se koristi na službenim međunarodnim natjecanjima i smatra se prilagođenom ljudskim mogućnostima. U fazi učenja upotrebljavaju se i manje ploče. Početnici, koji kreću s 'atari-goom', koriste ploču 9x9, a za slučajeve savladavanja igre na prostor, kao prelazna faza na standardnu ploču, često se upotrebljava ploča 13x13. Na njoj partije traju puno kraće i praktična je za brze turnire.
Eksperimentalno, neki pokušavaju igrati i na valjku, pa i trodimenzionalno, ali to su samo pokušaji.
Nakon uvoda, vratimo se na standardnu 19x19 ploču. Za potrebe zapisivanja, a i komentiranja odigranih partija, te objašnjavanja kombinacija kod učenja, linije su označene i tako svako sjecište na ploči ima svoje koordinate i jednoznačno su imenovana.
Sjecišta D4, D10, D16, K4, K10, K16, Q4, Q10 i Q16 nešto su vidljivije nacrtana. To su sjecišta na koja se stavljaju prednosni kamenovi. I gou je posebno izražena razlika u nazi igrača, pa igre među igračima veće razlike u snazi nezanimljiva obojici. Slabi igrač nebi razumio kako to gubi partije i to s velikom razlikom, a jačemu to nebi bilo zanimljiva i takova igra bi ličila na igru mačke i miša. Da bi se to donekle ublažilo daju se prednosni kamenovi. Uobičajeno je davanje do 9 prednosnih kamenova. Takove partije se igraju kao prijateljske ili za učenje, a mogući su i turniri s handicap-partijama. Česti su i kod nas, a takovi su i naši velikogorički turniri, a i Lista kluba Velebit. Jači igrači tako pored protivnika vode borbu i protiv prednosti protivnika, koja proističe i iz početne postave.
Kako se daju prednosni kamenovi:
u ravnopravnoj partiji ploča je na početku prazna, crni igra prvi i daje 6,5 poena komi
1 prednosni kamen se daje tako, da crni igra prvi na praznu ploču i daje komi 0,5 poena
2 prednosna kamena su na D4 i Q16, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
3 prednostna kamena su na D4, Q16 i D16, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
4 prednostna kamena su na D4, Q16, D16 i Q4, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
5 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4 i K10, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
6 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4, D10 i Q10, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
7 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4, D10, Q10 i K10 , bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu
8 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4 i D10, Q10, K4 i K16, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu i
9 prednostnih kamenova su na D4, Q16, D16, Q4, D10, Q10, K4, K16 i K10, bijeli igra prvi, a crni daje komi 0,5 poena na kraju partije u obračunu.

Nekada davno, navedene pojačane točke na ploči, u staroj Kini, označavala su mjesta obaveznog igranja u početku partije, pa tek kada se prvih devet stavljanja odigralo na te točke, igrači su mogli igrati na ostala sjecišta. Na taj se način ujedno postizavalo iz početka igranje po cijeloj ploči, pa time i razmišljanje o cjelovitosti postave na ploči.
Svako sjecište na ploči ima svoju vrijednost, a ona se iskazuju udaljenošću od rubova ploče. Time su, pored ostaloga, određene i mogućnosti igre na ploči.

Ajmo sada nazad na početnu igru po kutovima.
Goom blogao i opet bloger Mladen

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #
24.08.2004., utorak
Uobičajeni prvi potezi u kutu (51.)

Prvi potezi u kutu Vidjeli smo razne kombinacije napadanja i obrane grupe kamenova, te načine čuvanja i napadanja prostora. Spomenuli smo nastojanje igre po cijeloj ploči, te da je isplativo početi igru od kutova.
Ovaj puta ćemo precizirati isplative početne poteze u kutu.
Pogledajte sliku. Prikazana su četiri razna moguća početka. Pretpostavili smo da crni igra prvi. Radi jednostavnijeg opisivanja, u sva četiri prikaza, gledamo lijevi doljnji kut.
Već smo ranije spominjali da se siguran prostor gradi na trećoj crti od ruba. Na četvrtoj je prostor veći, ali su mogući upadi ispod njega. Zid na drugom redu nije isplativ, jer ne predstavlja dovoljno velik broj poena, za uloženi broj poteza. Prostor na drugom redu se ostvaruje tek kao posljedica sučeljavanja ili kao rezultat upada u protivnički prostor. U slobodnom praznom prostoru igra se po trećem ili četvrtom redu. Koji puta se igra i na više redove, ali tada je to vrlo široko djelovanja kamenova ili grupa i potrebna je veća vještina za poensku realizaciju takove igre.
U prikazu 1. imamo prvi potez na sjecište 3-3 ili po japanski 'san-san'. Kazao sam da je treći red red sigurnosti. S obzrom na to da je to sjecište dviju crta, koje su od dvije stranice treće po redu, ovaj je potez izrazito sigurnog kuta. Njegovo djelovanje na okolinu nije veliko kao u drugim primjerima, ali je kut siguran za crnoga. Izravan napad na taj kamen nije isplativ, jer je prečvrst. Njemu se može prilaziti i tako preuzimati utjecaj na stranicu. U kasnijim postovima obraditi ćemo nekoliko uobičajenih razvoja na ovakav početni potez.
Prikaz 2. predstavlja prvi potez na 4-4 ili po japanski 'hoshi', što znači 'zvijezda'. Ovo je početak širokom igrom. Kut nije siguran, ali za slučaj otimanja kuta, crni ima satisfakciju u širokoj igri, jer je jak utjecaj toga kamena na okolni prostor, a to znači da postoji puno mogućnosti dobrih razvoja na širi prostor uz osvajanje prostora po stranicama, a i prema centru.
Kamen na 4-3 je u prikazu 3. Naziv igre na tu točku po japanski je 'komoku'. U našem slučaju se čvršće drži desne stranice, jer je na trećoj crni od nje, ali četvrta crta od doljnje stranice govori od mogućim većim aktivnostima s te strane. To znači da se protivniku nudi prilaz s desne strane. Ujedno se preferira lijeva stranica za poenski razvoj crnome.
Poslijednji prikaz 4. daje jedan kamen na petom redu od doljnjega na sjecištu 5-4. To je sjecište koje se koristi uobičajeno za pristup ranije niže odigranom kamenu, kao npr. na 3-4 (D3). Na neki način ovdje se prvim potezom nudi protivniku da uđe ispod njega, jer je vrlo visok, a tada se razvija igra s potezom više. To je kao da je bijeli prvi igrao na D3, a crni prišao s D5, pa bijeli tada igrao 'tenuki'.
Mogući su i još neki širi prvi potezi kuta kao C5 i E5.
U daljnjim postovima raditi ću uobičajene razvoje, koji su nastavci ovih prvih poteza. Ipak prije toga ću nešto više u jednom postu divaniti o ploči i linijama na njoj. Ta praznina je značajna, i vrijedi o njoj nešto više i reč'.

Blogao već i o počecima konkretne igre bloger Mladen

- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #
23.08.2004., ponedjeljak
Vrijednosti igre kroz 'sente', 'gote' i 'tenuki' (50.)

Slika vrijednosti je u našim mislima. U objašnjavanju vrijednosti poteza i igre sve više koristimo japanske nazive. Bio sam protivnik prisvajanja stranih riječi u našem jeziku, ali shvatio sam da za neke specijalizirane slučajeve naš jezik ne može valjano opisati neke specifičnosti, a ako bi se uložio trud, da se što bolje opiše, bio bi to poveći sklop riječi. Time bi to već bilo teže razumljivo. Osim toga pisani materijal bi na taj način bio obilan. Za slučaj učenja iz literature potrebno je znati te nazive, jer se širom svijeta koriste u stručnoj go-literaturi.
Ovaj puta ću pozornost posvetiti nazivima 'sente', 'gote' i 'tenuki', jer se radi o nazivima kojima se opisuju vrijednosti igre.
'Sente' je igra s tempom. Što to znači? Kada se kreće u kombinaciju ima se neki cilj, neki položaj kamenova na ploči. Ta postava nam je obično potrebna u našem planu igre. Kada se postigne željeni oblik značajno je tko je na potezu. Postignemo li željenu postavu i budemo mi na potezu, govorimo da je kombinacija odigrana 'sente' (s tempom). Ako je pak u toj situaciji protivnik na potezu, kombinacija je igrana 'gote' (s gubitkom tempa). To je bitno pri donošenju odluke za ulaz u kombinaciju.
Na prvi pogled je to jednostavno. Lako je razumljivo, ako se radi o velikim ulozima, da ćete igrati dok se to ne osigura ili osvoji, ako osvajate. Ali u igri često imamo razno vrijedne kombinacije. Osim toga, u kombinacijama se često postiže dovoljno vrijedna postava, iako ne izrađena do perfekcije tj. do poslijednjeg poena. Igrač procjenjuje kada će prekinuti razvoj kombinacije, jer je negdje drugdje vrijednije igrati. Odustajanje od daljnjeg razvoja kombinacije, jer nove vrijednosti u njoj više nisu toliko značajne, a glavni cilj je već postignut, naziva se 'tenuki'. To je, jednostavno, vrijedniji potez na drugom nekom dijelu ploče od onih kojima se nastavlja kombinacija. Naravno, to znači, ujedno, da ovdje još ima poena, ali nema bitnog značaja za razvoj, a negdje drugdje je vrijednije igrati. Prema protivniku bi to bilo kao: 'Izvoli uzmi ovo što je tu ostalo, a ja odoh na nešto drugo na ploči, što mi više vrijedi.'
U okviru ovih odluka kreće se procjena igrača o vrijednosti igranja, o vrijednosti poteza.
Ono 'sente', znači s tempom, a tempo opet znači s prijetnjom za dobitke takovom igrom. Napadnuti igrač se brani. Što bi bilo da odustane? E, tu se sada izčitava vrijednost 'sente' poteza. U nekoj situaciji je to samo osvajanje određenog broja poena. Moguće je i osvajanje poena uz daljnju prijetnju osvajanja. Ovaj drugi slučaj je vrijedniji. Kada mislite da igrate 'sente', a protivnik misli da to nije više toliko značajno, on će igrati 'tenuki', a to znači negdje drugdje. Kasnije se može vratiti na daljnji razvoj u prvoj kombinaciji, a možda i vi krenete odmah.
Igrači, koji već podosta dobro igraju, cijelo vrijeme rade procjenjujući vrijednosti poteza kroz spomenute karatkteristike. Cilj je na kraju imati bar pola poena više od protivnika u ukupnom zbroju na ploči.
Radeći tako, igrači kao da imaju, u zamislima, postavu vrijednosti na ploči. To nije slika kamenčića, već vrijednosti koje proizlaze iz te postave. Različit je pristup kod igrača tome. No, prema kraju partije to postaje slično kod svih boljih igrača. Točno se zna, ako ne griješe, koliko poena se kojim potezom se dobiva i koji su 'sente', a koji 'gote'. 'Tenuki' je vrijednost koja se češće rabi u otvorenim pozicijama. Na taj način postoji i redoslijed odigravanja po vrijednosti. Jači igrači to vide i često se i prije kraja zna tko i s koliko dobiva. Greška u toj fazi je za njih velika i neočekivana. To je kao da hodajući, u jednom trenutku, neznate kojom nogom zakoračiti.

Nakon ovog općenitog pristupa na nivou nama već dostupnoga, vraćamo se tehnikama. Krećemo u kutove, gdje igra i počinje.

Goom po blogu i ovaj puta moja malenkost bloger Mladen

- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #
20.08.2004., petak
Obrana prostora na drugom redu (49.)

Ak se ne odgovori može se upasti u prostor Gledali smo nastojanja ulaska u protivnički prostor kada su obrambeni zidovi sve do drugoga reda, pa kada je samo jedan na drugom, a sada kada su oba na rećem redu, a prva dva su slobodna. Tu početnu situaciju možete vidjeti na prikazu 1. naše slike.
Pretpostaviti ćemo da je na potezu bijeli, mada je za učenje svejedno tko prvi igra, kada se radi o simetričnoj postavi. Ako bijeli odigra na 'B', nastaje prijetnja 'majmunskog skoka' o kojoj smo govorili u prošlom postu. Crni se brani igrom na 'A' i nastaje situacija iz posta (42.). A, sada idemo proraditi nešto što još nismo.
Prvo prikaz 2. Bijeli nastoji uhvatiti više pa igra na 1. D2. To baš i nije više jer će crni odgovoriti s 2. E2 i postaviti prijetnju hvatanja netom odigranoga bijeloga, ako odigra još i na C2. Crni to brani igrom 3. C2. Na prvi pogled to izgleda gotovo i kao da je to bijeli igrao gubitkom inicijative (gote). Crnom se ipak preporuča odigrati na 4. F3 i osigurati se od prijetnji o kojima ćeno u slijedeća dva prikaza.
U prikazu 3. vidimo jednu od mogućih opasnosti. To je posebice opasno, ako su na E-vertikali samo dva crna kamena. Odigrano je kao i u prikazu 2. prva tri na 1. D2, 2. E2, 3. C2. Pretpostavimo da crni sada igra negdje drugdje, smatrajući da je ovo riješeno. Potez kojim idete na drugi dio ploče, ostavljajući razvoj kao nevažan u daljnjem tijeku, jer ima važnijih igara na drugim dijelovima, zove se 'tenuki'. 'Tenuki' je uobičajeno dobar potez, jer zanemaruje u razvoju sitnice nakon važnih poteza. Ovdje to nije tako, pa bi bolji naziv bio 'pogreška'. Crni misli da je to tenuki, pa ćemo i mi tako to zvati u ovoj situaciji. Nakon odustajanja crnoga od igre u tome dijelu razvoja, bijeli može nastaviti s 5. G2. Jedan mogući nasstavak je u odrezivanje igrom na 6. F1. Na to bijeli siječe na 7. F3. Prijetnja je igrati još i na G1 i staviti dva crna pred pad. Jedina bi obrana bila igranje crnoga na 8. G3. Ako su na E-vertikali sa 9. F4 će biti napadnuta crna dvojka, a nakon njenog spašavanja bijeli bi odigrao i na G1 i stavio pred pad crnu dvojku na F-vertikali. Kod ovoga razvoja vrlo je značajan raspored drugih kamenova u okruženju.
Ako se crni nakon 5. G2, u prikazu 4., osigurava vezanjem na 6. E3, bijeli se spaja po prvom redu s 7. F1. Sada treba zaustaviti napredovanje bijelih kamenova u području utjecaja crnoga. Crni se brani stvaranjem čvrste linije, jer skretanje ovdje znači slabost crne postave. Vrijednost crnoga je sada zid prema centru na trećem redu.
Stoga se najčešće igra ono iz prikaza 2., ali znajte, nema zlatnog pravila. Razmislite i sami odlučite, a ovdje radimo tako da vidite što je moguće i kako se to radi, ali značajan je i odnos ovoga dijela s ostatkom ploče. To se iz naših prikaza ne vidi.

Post do posta blog sve veći i veći, a toga imaaaaaaaaaaaa....... bloger Mladen

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #
19.08.2004., četvrtak
Majmunski skok u visoki i široki prostor protivnika (48.)

Varijacije na temu majmunski skok Nema više trećeg, sigurnosnog, reda branitelja prostora. Veća je širina i veće mogućnosti, a time više kombinacija. To ide u prilog napadaću.
Prikazati ću nekoliko mogućnosti i posljedice igre po njima.
Prikaz 1. je igranje poput onoga u prošlom postu. Na napadačev 1. L1 nije dobro igrati 2. L2, jer napadač slijedećim 3. M1 ulazi dublje u teritorij i radi neutralizaciju većeg prostora. Možete li ga odrezati od čvrstog H2? Pokušajte crtanjem na 'matematičkom papiru' složiti red ( 4. K2, 5. K1, 6. N2, 7. N1, 8. O1 – tu prijeti rezanje na J1, pa crni to brani s 9. J1, 10. O2, 11. M2 i 12. M3 – ukupno 11 neutraliziranih poena i tempo crnome). To nije ispalo nešto dobro za branitelja.
Prikaz 2. prikazuje zamku za napadača. Majmunski skok je izveden s 1. L1, a bijeli se brani s 2. M2 dijagonalno. Crni s 3. L2 pokušava razbucati bijeli prostor. Bijeli igra 4. L3 čime nastoji zaustaviti crno razvijanje prema gore po svome prostoru. Crni igra sada 5. M1 i tako grize mamac, jar nakon 6. K2 više nije moguće ostvariti vezu s crnim zidom na H-liniji. Da se ne desi zamka crni ne igra 5. M1, nego 5. J1, na što bi bijeli osigurao prostor igrom 6. M1. Za branitelja (bijelog) to je, u odnosu na druge mogućnosti, dosta povoljno.
Prikaz 3. daje izboljšanje u odnosu na rečeno do sada. Crni pokušava uz rubnu crtu prodirati na desno i igra 3. M1. Bijeli saa forsira učvršćenje obrane prijetnjama odrezivanja ubačenih crnih kamenova. Igra 4. K2 na što crni treba juriti vezu sa 5. K1. Bijeli sada žrtvuje kamen za smanjenje sloboda grupi crnih kamenova sa 6. J1. To mu je potrebno za izvođenje kombinacije prijetnjom hvatanja crnih, kojom će ostvariti zaustavljanje prodora. Crni sada mora uhvatiti taj umetnuti bijeli kamen i igra na 7. J2. Veza je osigurana, ali broj sloboda ostaje smanjen crnoj grupi. Zahvaljujući smanjenim slobodama, bijeli sada zagušuje moguća napredovanja u svoj prostor igrajući 'atari' (napad zadnjom slobodom) na 8. N1. Da je igrao na L2 crni bi mu pobjegao dalje u prostor sa N1. Sada crni mora zarobiti onaj umetnuti kamen na J1 igrom na 9. K1, jer tako ostvaruje drugu slobodu svojoj ugroženoj grupi kamenova. Bijeli definira, napadom na crnu trojku 10. L2, granicu svoga prostora, a crni je brani stavljanjem na 11. J1 (gdje je bio zarobljeni bijeli kamen). Bijeli se mora još osigurati od hvatanja svoga kamena na prvoj crti uz 12. N2. To nebi bilo potrebno, ako je blizu drugi zid prostora. Ajmo to izsumirati prema situaciji, da je bijeli branio prostor igrom na J2, i bez obzira na tempo igru crnoga u tom slučaju igrom na J1. Crni je ovom varijantom dobio 8 poena smanjenja bijelog prostora i jednog zarobljenika sa J1. To je 9 poena ukupno, ali mu je ostala inicijativa, jer je na kraju bijeli morao igrati onaj sigurnosni N2. Dakle 9 poena i 'sente' za crnoga.
Prikaz 4. tretira agresivniji pristup branitelja, bijeloga. Nakon majmunskog skoka na 1. L1, bijeli odmah prijeti odrezivanjem s 2. K2. Na to crni mora hitati s ostvarenjem veze i igra 3. K1. Ovo je bitna situacija, jer agresivni pristup sada može stvoriti malu slabost bijelomu i gubitak dodatna dva poena na prostoru. Bijeli krene ubacivanjem kamena na 4. J1, čime smanjuje slobode crnome, a crni ostvaruje vezu odrezivanjem toga kamena s 5. J2. Bijeli je sada zaradio slabi kamen na K2. Njega se može napadati uz prijetnju prodora u prostor. Bijeli mora gubiti poteze i dva poena prostora da sanira slabost, kako je prikazano u slici. Trebalo je igrati 4. M2 !! Tada K2 nebi bio slab, jer još nebi bilo crnoga na J2. Kasnije je moguće, jer idu prijetnje s zadnjom slobodom kao u prikazu 3. Da vidimo sada kako odu ta dva poena bijelome. Sa 6. L2 bijeli otklanja slabost bijeloga na K2, a crni mirno neutralizira dalje po prvoj crti s 7. M1. Bijeli radi dijagonalnu odstupnicu 8. N2, nadzirući mogućim zaustavljanjem daljnjega prodora točke M2 i N1. Crnom se više isplati pokušaj s 9. M2, jer stvara slabosti u bijelj obrani. Bijeli ga zaustavlja s 10. M3 i sada je napadnuta upadna crna četvorka i on mora igrati uzimanje jednog bijeloga s 11. H1, da si ostvari još jednu slobodu grupe. Bijeli sada sprečava daljnji prodor po prvoj crti s 12. N1, a crni čvrstom vezom s 13. J1 opet spriječava zarobljavanje svoje četvorke. Ostaje još prijetnja bijelom zidu kombinacijom crnoga L3 – K3 – N3 – M4 – O2!!!, pa se bijeli brani s 14. N3 . Dakle 11 poena i 'sente' za crnoga.
Vidimo da agresivnost može donijeti slabosti. Pa onda što igrati? Gledajte i razmišljajte. Nema čarobnog pravila, osim možda da se mijenjate i izboljšavate time. Vrijednost je u vama, ali uz uvjet da je uvažavate, a to znači da radite na sebi. Zadovoljstva i to trajnija dolaze kasnije, jer za promjene je potrebno vrijeme. A kako znati da ćete ostvariti nešto dobro. Pokušajte sagledati, a potom, vjerujte sebi.
Znam da ovaj materijal većini izgleda strašno, a možda i prestrašno. Ovo nije beletristika ili neko štivo za laku zabavu. Pozivam Vas na nešto, što ljepotu gradi kroz Vaš trud i rad na sebi. I neće biti jasnoča samo čitanjem, već ovo što je napisano treba stavljati na ploču ili crtati na matematičkom papiru (s kvadratičima). Ako imate slikovnu percepciju možda možete i bez crtanja, ali moguće su pogreške u predstavi pozicije (kao kada igrate šah na slijepo). Ako želite garnituru za igru javite se na mladen.smud@gzaop.hr ili dođite u srijedu u od 19:00 na dalje u Belot-klub 'Velebit' na Trgu Bana Josipa Jelačića 15 u Zagrebu, pa ćemo se čuti u vezi svega što Vas od goa zanima.


Već znate tko to sve goom bloga uz pozdrav bloger Mladen

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #
17.08.2004., utorak
Majmunski skok u niski prostor protivnika (47.)

Majmunski skok na K1 Ovaj puta imamo otvoren prostor bez obrambenog kamena na drugom redu. To je kao da ste ustavu za navodnjavanje malo više podigli.
Čuo sam zanimljiv pogled na go-igru. Zamislite da je to borba vode i zemlje. Vi imate zemljište, a protivnik vam je kao voda, a kada vi njegov prostor napadate vi ste njemu voda. Poplaviti znači neutralizirati (poništiti). Ograditi znači sačuvati od vode (kao Nizozemska od mora).
Crni bi u primjeru na slici prema prikazu 1. mogao braniti prodor igrom na H2. Bijeli bi mogao, nakon toga, još odigrati na H1, pa kada ga crni napadne, a ujedno i obrani sebe od prodora igrom na J1, bijeli bi morao braniti kamen igrom na G1. Ova poslijednja tri poteza su bijelome 'gote' (gubitak inicijative), pa to igra pri kraju, ako mu crni ne odigra prije na G1. Promislimo malo o tome dijelu. Bijelom je H1 uz 'gote', a crnom G1 uz 'sente'. Poeni koji se dobivaju su: crnom sa H1 samo jedan poen, a bijelom uz G1 dva poena. Ta dva crna poena bi bila od obrane bijeloga prostora na lijevo kombinacijom: 1. G1, 2. F1, 3. H1, 4. F2. Bijeli bi prostor bi umanjen za sjecišta F1 i F2. Ovo kao mala digresija od glavne teme posta, ali segmentić koji zorno prikazuje kako valja razmišljati.
Da se vratimo glavnoj temi posta. Ona je vidljiva u prikazu 2. Bijeli može skočiti čak do 1. K1. Ovakav skok na prvi red zove se 'majmunski skok'. Ova situacija, zbog crnih kamenova na trećem redu, olakotna je crnome. Ti crni kamenovi eliminiraju veliki broj kombinacija koje bi išle u većem proširenijem prostoru, a o tome ćemo više u slijedećem postu. Kako se braniti od odiganog bijeloga na K1? Odrezivanje od G2 nije moguće, jer na crni J1 ide J2, na H1, H2, i obrnuto na J2, J1, i na H2, H1.
Pravilan odgovor je 2. K2. Bijeli sada nesmije igrati prodor na L1, jer ga crni odreže s J1. Zbog prijetnje odrezivanja bijeli treba osigurati vezu i igra 3. J1.
Sada crni kreće diktirati razvoj. Igra 4. L1, čime prijeti uhvatiti bijele kamenove mogućom daljnjom igrom na H1. Da se to ne desi bijeli se opet povezuje s 5. H2. Time ujedno pokušava uhvatiti poen na H1. Crni igrom 6. J2 prijeti zarobiti spomenuta dva, a ujedno time poništava mogući poen na J1. Na kraju se bijeli brani igrom na 7. J1. Time je kombinacija završena.
Bijeli je time dobio 4 poena uz 'gote'. Taj poenski dobitak je u odnosu na ranije spomenuti slijed obrane crnoga (1. H2, 2. H1. 3. J1, 4. G1).
Toliko u ovom postu, a slijedi malo kompliciranja za slučaj većeg broja mogućnosti, kada crni kamenovi nisu tako blizu, kao ovaj puta, na trećem redu.

Post do posta priručnik za go. Bloger Mladen

- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #
16.08.2004., ponedjeljak
Poeni i inicijativa kao važne vrijednosti igre (46.)

Poeni i inicijativa u igri? Igru često slikovito doživljavamo kroz napade i obrane. To izgleda kao emotivan pristup. Nije to za negirati, ali nije dobro potpuno se podrediti tome, kao glavnom i vodećem pristupu. Takvi osjećaji su samo signal koji upućuje na nešto što vrijedi pogledati. Za konačne odluke treba što cjelovitije odraditi i druge pristupe igri. Tako su tu i racionalni pristupi kroz obračun dobivenih i izgubljenih poena na kraju kombinacije, pa sagledavanje završetka ili prekida kombinacije u smislu daljnje inicijative u partiji (tempo). Emotivan pristup nas često odvede u krivom smjeru, jer kod njega je osnova mišljenje o sebi, a ovdje smo različiti. U svemu tome ima i dobrih stvari, ali vrijedi tome posvetiti pozornost i prepoznati prave vrijednosti.
Ovaj puta ću nešto o stvarnim elementima, kroz primjere igre, kakove sada obrađujemo. Pogledajte dva prikaza ove slike. Lijevo je primjer koji je kao valjan predložen za razvoj na crni 1. G1. Desni primjer je jedna od mogućnosti umjesto G1 za crnoga. To je upad u bijeli prostor s 1. H2.
Većina bi odmah prihvatila H2 kao pravi potez, jer on konačno hrabro uskače u prostor protivnika. Osim toga sa sobom nosi zamku hvatanja bijeloga, jer ako bijeli odigra 2. G1, crni sa 3. H3 stavi pred pad tri bijela kamena na G-vertikali. Stani, ne žuri, to je samo prvi osjećaj. Izračunaj sve, koliko možeš.
Idemo sada redom prikaz 2. Na 1. H2 crnoga bijeli mora osigurati dvojku vezom sa cjelinom bijelih igrom na 2. H3. Sada bi bijeli već mogao zatvoriti prostor igrom na G1. Da se to ne desi, crni sada spaja s 3. G1. Slijedi tjeranje crnoga na čvrstu vezu igrom na 4. J2, jer sada prijheti zarobljavanje crnoga igrom na H1, pa se crni spaja na tome mjestu igrom 5. H1. Bijeli tjera prijetnjom zarobljavanja trojke s 6. J1, a crni se spaja s 7. F1. Time je ovaj razvoj gotov.
Pogledajte sada obje kombinacije. U lijevoj, gdje je crni krenuo s 1. G1, prostor bijeloga je smanjen za 4 poena, a u desnoj za 5 poena. Poenski je desni primjer vrijedniji za 1 poen, ali nije to sve. Koja još razlika postoji? U lijevoj kombinaciji, po završetku, je na potezu crni, a u desnoj bijeli. To znači da je lijeva kombinacija crnome ‘sente’, a desna ‘gote’. U lijevom primjeru crni dobiva poen manje, ali mu ostaje inicijativa, a u desnom poen više, ali gubi inicijativu.
Što mislite, što je bolje? I opet ne vrijedi žuriti s odgovorom.
Ako je igra još otvorena, s dosta mogućih poena na drugim dijelovima ploče, više vrijedi kombinacija, u kojoj ostaje inicijativa, a ako su to poslijednji poeni, onda bi vrijednija bila desna kombinacija, jer inicijativa u situaciji bez poena nema vrijednost.
Nema čarobne formule, osim da treba razmišljati.
Za one koji slijede ovaj blog, sve ovo je prikaz igre kroz koji malo po malo uče uspoređivati i vrijednovati razvoje i sebe u njima. Pričati i razmišljati se može svašta, ali prave vrijednosti su prave vrijednosti i one donose rezultat.

Blogao i gogao bloger i goger Mladen

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Oprez! Dvojka u zidu blizu ruba ima slabosti (45.)

Pazi na dvojku! Vidjeli smo nekoliko primjera kako se treba odrađivati završna definiranja zidova i poena prostora pri rubu ploče. Bila je to uglavnom igra po prvom redu i vezano uz njega. Pokušavalo se upasti u prostor i tako ga neutralizirati i time smanjiti, a branitelj je tražio najpovoljniju obranu, uz koju mu ostaje što veći prostor. Ovaj puta pogledati ćemo slučaj u kojem slabiji igrači često griješe. I opet napominjem:’ Naučili smo kako se brani prostor. To nije formula koju treba automatski upotrebljavati. Razmislite.’ Ovaj primjer će vam pokazati, da formula nije uvijek riješenje.
Pogledajte prikaz 1. u slici. Crni ima mogućnost prijetnje ulaza u bijeli prostor igrom na ‘A’. Naučili smo kako se to brani. Postupite li automatski po onom što do sada znate, a da ne razmislite, desiti će vam se ono što možete vidjeti u prikazima 2. i 3.
Ajmo potez po potez. Crni kreće s 1. G1, a bijeli ga zaustavlja s 2. H1. Ta obrana je ovdje greška, jer nakon toga ide dobitna kombinacija crnoga. Bilo bi pogrešno da se crni brani igrom na F1, je bi tada bijeli odigrao na H2. To bi bilo gotovo i crni bi dobio 2 poena uz ‘sente’. Ako malo promisli, crni ima veći poenski dobitak. Pogledajte nastavak crnoga s 3. H2. Pušta kamen na G1, ali vidi dobitak. Taj potez crnoga je ujedno ‘dvostruki napad’, jer je na zadnjoj slobodi bijeli kamen na H1 i dvojka na G2 i G3. Bijeli to, samo privremeno, rješava uzimanjem jednog crnoga kamena igrom na 4. F1. Crni je gledao kombinaciju dalje i ima pripremljen nastavak s 5. H3. Time napada ponovo bijelu dvojku. Njoj sada nema spasa, jer ako bijeli odigra spoj na 6. G1, gdje je bio zarobljeni crni kamen, što se vidi u prikazu 3., crni odigra 7. J1. Sada je napadnuto pet bijelih kamenova. Pokušava li bježati igrom na E1, crni ga i dalje stavlja pred zarobljavanjem igrom na E2 i tako do lijevog ruba ploče ili sa skokom gonitelja i ranije, o čemu smo govorili dva posta ranije.
Sada ste, recimo, to naučili. Pitate se, pa što onda? Pogledajte prikaz 4. Mora se crnoga pustiti malo više u prostor. Priprema se obrana malo dalje igrom 2. H2, pa kada crni nastavi dalje s 3. H1, može se ga zaustaviti s 4. J1. E, sada se crni mora braniti, jer mu je napadnuta dvojka G1, H1. On uradi to igrom 5. F1, a bijeli se osigura igrom na 6. J2, da mu crni tu ne zada dvostruki napad. Ovim je razvojem crni dobio 4 poena, a ako je bijeli imao mogući napad na njegov prostor lijevo, igrom na F1, i 6 poena. Bijeli bi napadom na crni prostor dobio smanjenje njegovog prostora za dva sjecišta, a crni nebi mogao odigrati ovo što smo ovdje vidjeli. Suma svega je šest poena. Toliko vrijedi ova kombinacija uz to da onom koji igra ostaje inicijativa, ako se protivnik brani. Ako se ne brani, izgubio bi još i više.
Pomalo ulazimo sve više u datelje. I oni su sastavni dio cjeline, a ona bez njih to nije. Igrajući ovu igru sve više ćete uviđati, kako se i velike stvari grade s puno sitnih detalja. Ne možete ih vidjeti sve odjednom, ali ih možete sjedinjavati u cjelinu po njihovoj funkciji. Čak što više, s vremenom ćete razvijati neku vrstu funkcionalne slike. Ljudi često to rade, a da nisu toga svijesni. Ovdje ćete trebati razvijati svijest o tome, jer se te vrijednosti mijenjaju, Trebati ćete naučiti vladati njima. To je potrebno za što bolje rezultate u ovoj igri. Ta vještina dobro dođe i u drugim pogledima života.
Goom po blogu i blogom po gou i ovaj puta bloger i goger Mladen

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #
13.08.2004., petak
Neutralizacija po prvom redu dvostranom vezom (44.)

Neutralizacija po prvom redu. Nastavljamo kombinacijama po prvom redu, koje služe za neutralizaciju, a time i smanjenje protivničkog prostora.
Vidjeli smo kako se reducuira prostor pokušajem ulaska u njega. Na prikazu 1. ove slike imamo takove dvije mogućnosti. Bijeli može pokušati ući u prostor igrom na G1 ili L1.
Slijedile bi kombinacije, koje smo radili u postu (42.). Pogledajte to u prikazu 2. Bijeli krene s jedne od strana, recimo s 1. G1. Crni se brani s 2. H1. Bijeli sada čuva svoj prvoodigrani kamen igrom na 3. F1. U ovoj situaciji ne idemo dalje po razvoju koji smo naučili, jer imamo, zbog posebne situacije, bolji razvoj. Crni igra 4. L1. Kamen na H1 je sada siguran. Crni čak ima dobru mogućnost prodora na desno igrom na M1. O takovoj mogućnoisti smo govorili u postu (43.). To znači, da je za slučaj bijelog prostora na desno od M-vertikale, ova kombinacija 'gote' za bijeloga. Gote je naziv za igru s gubitkom inicijative (tempa). Prema tome ono što smo naučili u dva poslijednja posta, u nekim situacijama, nije najbolje rješenje. Go je složena igra i u njoj treba raditi 'svojom glavom'. Takav način igre je dobar, jer u svakom trenutku treba prepoznavati vrijednosti na ploči, a i moguće razvoje. To možete uspješno raditi, ako igrate 'svojom glavom'. Bolje imati svoje kombinacije, makar i slabije, nego nešto naučeno, a ne znati dobro primjeniti. U ovoj igri razumjevanje je osnova gradnje igre. Ako tako igrate moći ćete i ponešto mjenjati u svom načinu igre, a ako ne, možete samo promjeniti to, da počnete igrati 'svojom glavom'. Sada Vam je vjerojatno jasno, da ono iz prošlih postova nije nešto krivo, već primjeri koji su dobri, ako ih s razumjevanjem upotrebljavate, a često su to i najbolja rješenja. Ipak, ako je to čisti kraj, partije moglo bi biti čak i dobro, jer možda tempo više nije važan, radi li se o poslijednjim poenima na ploči.
Ipak imamo za takav slučaj i bolje rješenje. Pogledajte prikaz 3. Bijeli ne ide ni na 'A', a niti na 'B', nego u sredinu na J1. I opet :'Oprez!'. Crni može odgovoriti s L1 uz prijetnju nastavka na M1, pa ako je desno prostor bijeloga, upasti na desno. Ako desno nije prostor crni treba sanirati moguće širenje bijeloga po svom prostoru. Takav primjer je prikazan u prikazu 4. (1. J1, 2. J2, 3. L1, 4. H1, 5. K1, 6. K2, 7. M1). Crnom ostaje još mogućnost igre na 'X' (F1) uz moguć upad u lijevi bijeli prostor, ako on je tamo.
Što je bilo bitno u ovim primjerima?
1. Velićina poništenog prostora (sjecišta ili poeni).
2. Zadržavanje inicijative u igri (tempo ili sente).

Nastaviti ćemo i dalje, još neko vrijeme po prvom redu.

Goom po blogu i blogom po gou i ovaj puta bloger Mladen

Neznam je li to do rezolucije na mom monitoru, ali brojevi u kamenčićima na slici posta su mi slabo vidljivi. Za ovakovu slikicu ne mogu bolje, ali zato nastojim u tekstu navoditi alfa-numerički koordinate odigranih kamenova, pa ih potom možete nači u slici. Oprostite na nejasnoćama.

- 13:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Zaustavljanje prodora po prvom redu (43.)

Zaustavljanje na 1. redu U prošlom postu smo imali primjer igre uz rub ploče uz ‘sente’. Branitelj prostora je trebao igrati poslijednji obrambeni potez, da spriječi prodor u prostor. Ovaj puta ćemo proraditi mogućnosti vezane uz prodor protivnika u prostor po prvom redu.
Pogledajte sliku i prikaz 1. Vidimo startnu sitaciju pred prodor. Bijeli treba odigrati na ‘A’ i prostor je ‘zabetoniran’. Što bi bilo moguće, da bijeli to ne odigra i da je crni na potezu?
Prelazimo na prikaz 2. Početnicima se obično desi takova situacija. Branitelj, često ne misleći, direktno brani upad s 2. K1. To, međutim, nije obrana, jer upadač igra dalje napadom odigranog bijelog s 3. K2. Sada nastaje niz bijelih i crnih kamenova, koji se može razvijati sve do desnog ruba ploča, ako je put slobodan. Tamo se desi zarobljavanje bijelih kamenova. Takav razvoj ne odgovara bijelom i on nesmije nastaviti slaganje, jer će mu tako padati svakim potezom sve više kamenova.
Ubičajeno se na putu mogu naći razni kamenovi. U prikazu 3. nešto udaljenije je desni zid bijeloga. Kada bi se igrao niz, kao u prethodnom prikazu, bijeli bi se ‘izvukao’ spajanjem kamenova na prvom redu s tim svojim zidom. Za spriječavanje takovog razvoja crni ima mogućnost, koja je u prikazu 3.
Očito je greška bijeloga bila igranje na 2. K1. Ispravna obrana od upada je u prikazu 4. Bijeli se brani s odskokom s 1. L2. Tako ustupa šest poena crnome, ali ostatak ipak spašava.
Česti su slučajevi obrane igrom na distanci. Kamenovi u bliskoj direktnoj obrani su ranjiviji, jer pristupom gube slobode.
Nastaviti ćemo karakterističnim primjerima završne igre za poene prostora uz rub ploče.

Znamo li već ponešto više?
Pozdrav bloger Mladen

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #
11.08.2004., srijeda
Pokušaj prodora i poeni uz rub (42.)

Peglanje s tempom uz rub. Radimo već na veliko s prostorima. Vidjeli smo prošli puta kako je moguće probiti zidove prostora i tako poništiti dio prostora, ako ne čak i čitav.
Kako partija ide bliže kraju stvari se prilično definiraju, ako nije potkradena greška, koju oba igrača nisu vidjela. Ostaju sve manji mogući dobitci. Kada se govori o sve manjim mogućim dobitcima, mislim na ispravan način igranja oba igrača. Mogućnošću ne smatram ono što svoje ostvarenje ima u neznanju kojeg od igrača. Na kraju završavamo s po nekoliko poena na raznim dijelovima ploče. Ovaj puta obraditi ću primjer koji je vrlo čest u poodmaklom dijelu partije.
Uobičajeno je da se odigravanje uz rub ploče ostavlja za završnicu. U prikazu 1. u slici posta vidimo da granice bijeloga, a i crnoga prostora nisu do kraja definirane. Ostala je mala rupa uz sami rub ploče. Na prvi pogled svaki od igrača spusti zid ravno prema dolje i svaki dobi jednako. To međutim nije tako, jer onaj koji igra može dobiti više.
Pogledajte primjer, kada je na potezu crni, u prikazu 2. Crni sa 1. G1 pokušava prodrijeti u bijeli prostor. Ne odgovori li na to bijeli, crni bi nastavio s F2, ili F1, ili čak s E1, i tako započeo moguću šetnju po bijelom prostoru. Tako bi nastupila neutralizacija (poništenje) bijelog prostora. Da se to ne desi bijeli se brani s 2. F1. Nasatala je prijetnja zarobljavanja crnoga kamena, pa se i on brani igrom na 3. H1. Sada je ostala slabost o kojoj ćemo više u slijedećem postu, pa bijeli osigurava granicu svoga prostora igrom na 4. F2. Tek sada je razgraničenje do kraja definirano.
Što je tu bitno?
Bijeli prostor je potisnut za dva poena (sjecišta).
Crni prostor je ostao maksimalno sačuvan.
Crni je krenuo potezom u ovu kombinaciju i po njenom završetku ostao je on na potezu. To se kaže da je igrao s tempom (sente).
Što bi bilo, da je na potezu bio bijeli? Isto, ali obrnuto. To bi uradio bijeli kao u prikazu 3. Bitno bi bilo kao i u prethodnom primjeru, kada je prvi igrao crni, samo što bi bilo u korist bijeloga.
Koja bi bila razlika?
Sada bi crni prostor bio potisnit za dva poena, a bijeli sačuvan. Sveukupna razlika bi bila četiri poena, dva koja se dobilo kombinacijom i dva koja se nije izgubilo igrom protivnika kao prvoga. Bitno je, da u oba primjera, sente ostaje onom koji krene u kombinaciju.
Kada se krene u ovakovu kombinaciju odigra se ih po cijeloj ploči gdje ih ima. To bi značilo po 4 poena za svaki taj slučaj, a još ostaje i tempo onom koji je krenuo u to. Tu vrijedi promisliti. Zamislite da imate dva takva slučaja na ploči. Protivnik vam krene u prvi i izađe s tempom (sente), a potom odradi i drugi. Vi na taj način izgubite 8 poena, a još vam i protivnik igra sente. Ludo, zar ne!? Znate kako se to igra, pa poštujete pravilo. Hm, jeli to baš dobro? Znate, vrijedi imati svoj stav, a ne slijepo slijediti neka pravila. Pravilo kaže, kako se to igra u takovom slučaju i ukazuje na neke vrijednosti, a odluku donosite sami uz poznavanje kombinacije. U pretpostavljena dva slučaja protivnik krene u kombinaciju u jednom, a vi recimo ne odgovorite, obranom, već isti napad izvedete na drugom primjeru na ploči. Što kažete na tu mogućnost?
Dobro je imati svoj stav i svoje mišljenje, jer tada ga možete i mijenjati i raditi na njemu i tako se izboljšavati. Ako ga nemate, nemate što mijenjati.
Ne želim Vas učiti pa da Vi to sada znate, već da sami krenete i radite. Ja Vam tu nešto govorim na nivou svoga viđenja i znanja, a Vi, kada uđete u to, sami kročite svojim putem. Već sam na par mjesta spomenuo, da je go kao put. Tako vrijedi činiti i u životu.
Blogeri i pratitelji moji lijep pozdrav od blogera Mladena
I stalno se nadam, da će preko ovoga, još ponetko zavoljeti meni ovu divnu igru.

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #
10.08.2004., utorak
Sigurnost zidova prostora (41.)

Slabost u zidu crnoga U prošlom smo postu spomenuli mogućnost zaživljavanja u velikom protivničkom prostoru i vidjeli da je veličina prostora značajan faktor glede njegove opstojnosti. S druge strane je potreba za većim brojem poena, a to znači što veći prostor. To je kao između 'čekića i nakovnja'. Trebaš, a ne smiješ. Rješenje je u tome da prostor ne bude ogroman, a niti 100% siguran. Često se partija kreće između raznih alternativa. To je kao kada ništa nemaš, ali možeš imati svašta. Od toga češ na kraju nešto sigurno imati. Ljudi obično vole vidjeti što je njihovo, ali tada im najčešće ostaje ono sigurno. To je manje od onoga što bi moglo biti. Neki vole tu sigurnost posjedovanja. Život se međutim kreće kroz promjene, a uz njih se i mi mijenjamo. Tako i partija goa može biti puna života i promjena, a može biti i brzo određena uz pomirenje i određenje prostora. Ove pomirbene obično znače, da se jedan od igrača zadovoljio porazom. Go-igra, međutim, traži promjene, što više mogućnosti, stvaranje, aktivnost, život.
Ovaj puta ćemo nešto reči o onom dijelu pozicije koji je sačinjen od materijala, a to znači kamenova. Oni su tu u ulozi štitnika prostora. Zamislite da zidom ogradite neku površinu, a ono zid slab i lako rušiv. Stabilnost zidova je također važan čimbenik opstojnosti prostora. Ta sigurnost ne znači obilje materijala (kamenova), već njihova ispravna primjena. Koji puta i manji broj kamenova bolje utvrđuje neku površinu, od nekog većeg broja.
Pogledajte sliku. U lijevom dijelu vidimo crnu ogradu prostora uz desnu stranu prema centru. Ti kamenovi stoje prilično nespretno. Desno možete vidjeti što se može desiti, krene li bijeli rušiti zid. Prvim potezom bijeli napada jedan crni kamen. Zarobi li ga, uči će u crni prostor. Ako crni brani taj kamen, bijeli trećim potezom na Q13 stavlja tri crna pred neobranjiv pad. S 4. R13 crni nastoji spasiti što veći dio prostora, ali bijeli s 5. R12 namješta 'povratni udarac' na Q12 i još više poništava mogući prostor crnoga na stranici. Sada se crni osigurava prema gore s 6. S13 i bijeli definira uništenje većeg dijela crnog prostora s 7. S12.
Da se to ne desi, crni treba, ako je na potezu, odigrati na Q11, u početnoj slici na lijevoj strani, ili nešto drugo, što spriječava prikazanu kombinaciju.
Do sada smo vidjeli da prostoru prijete opasnosti: oživljavanje protivnika unutar prostora, rušenje zidova prostora, nesigurnost igrača pravljenjem premalih prostora. Ima toga još. Nastaviti ćemo s time i postepeno preći na kombinirane tehnike, pa i na predstavljanje ispravnih slijedova u otvaranjima partija. Materijal je ogroman, ali nije, kako možda neki misle, poput sistematiziranog istoprikaznog materijala. Netko drugi može sve to prikazati i nekim drugim slijedom, a da to opet bude materijal vrijedan poštovanja. Nastojim oslikati nešto što jest u svijetu, koji ne gledamo samo očima. Go u svojoj kvaliteti traži čitava čovjeka. To je za one koji se odluče kvalitetno njime baviti. I nije onda niti čudo, da postoje i profesionalne lige vrhunskih igrača goa. U dijelovima svijeta, gdje je tradicija igranja goa jaka, u gou se mobiliziraju vrhunski umovi. A u nas, ... samo poneki zaljubljenik u putovanja uma, plovi uglavnom usamljen. I kao da i nije usamljen, jer viđenjem puteva, koji svojim usmjerenjem ukazuju i na moguća rješenja nekih pitanja u životu, kao da dobiva odgovore. Pa već i igra praznine i popunjenja nešto govori.
Ne zamerite kaj sam opet malo odlutal u sfere neke, gdje možda i vi povremeno odlazite, ali nekim drugim tehnikama. Da, mi smo ti koji dolaze i odlaze. Odoh sada, a uskoro sam opet ovdje
Blogirao bloger Mladen

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #
09.08.2004., ponedjeljak
Problem velikih prostora (40.)

Preveliki prostori su ponuda života protivniku u njima. Shvatili smo da se razlika prema protivniku ostvaruje kontrolom većega prostora. To je čak i u slučaju da mu zarobljavamo kamenčiće. Problem može biti, ako se opredjelite na hvatenja kamenčića. Oni lako pobjegnu, a tada nemate 'niti ovce niti novce'. Prazan prostor ne bježi. Ali nije to samo tako, lako. I tu ima zamki. Gradite li siguran i jako čvrst prostor, nećete moči ostvariti veliki prostor. Gradite li veliko, na velike skokove, prostor će biti nesiguran i šupljikav. Pa što onda raditi? To je pitanje koje će vas dulje pratiti. Polako ćete uviđati da postoji vještina gradnje. To postaje balans između utrošenih kamenčića i veličine prostora koji oni nadziru. Tu će biti i poludovršenih oblika u pripremi drugih ostvarenja.
Ima igrača kojima odgovaraju veliki prostori; ima igrača kojima odgovara taktička borba grupa kamenova; ima igrača kojima odgovara velika neutralizacija i mali prostori; ima igrača kojima odgovara nedorečenost tj. veliki broj mogućnosti uz malu realizaciju prostora tijekom igre. Stilovi su različiti. Kaže se svatko voli biti 'kao riba u vodi'.
Govorimo o prostorima. Ovaj puta ćemo vidjeti što je to preveliki prostor?
Pogledajte sliku uz post. Lijevo je postava kamenova od tri kamenčića, za koje crni smatra da ograđuju veliki prostor desnog doljnjeg kuta. Taj prostor, međutim i nije prostor, jer bijeli, bez većih problema, može stvoriti živu grupu unutar njega. Pogledajte razvoj u desnom dijelu slike. Tako se desilo da crni više nema taj prostor.
Za ovakove upade treba vještine. Tu je potrebno poznavanje zaživljavanja. I nije svejedno, da li ste zaživjeli s 5 ili 15 poena u svome nadzoru. Ne zaboravite, da je pobjeda i za pola poena jednaka onoj od 100,5 poena razlike. U oba slučaja to je jedan bod u turnirskoj tablici.
Dakle, ne graditi jako veliko, jer vam protivnik može unutar takovog prostora izgraditi svoj prostor, pa ništa od 'velikoga kolača'. Tu je ustvari pitanje, što je prostor? Ako je nešto neodrživo, onda je samo privid, da je to ono što si mislite. Međutim, može se desiti, da vam to i ostane, ako protivnik nezna to osporiti. Računati s protivnikovim neznanjem je obezvređivanje igre i spuštanje na nivo neznanja. Zbog toga nije zanimljivo igrati s puno slabijim protivnikom, uz izuzetak da ga učite, a niti obrnuto, jer tada uopće ne vidite što se ustvari dešava, a niti ne razumijete tijek igre. Upravo tome služi mcmahon sustav, po kojem se često igraju go-turniri. U njemu cijelo vrijeme igraju približno jednaki protivnici, a napredovanjem, rezultatom, može se doprijeti i do nešto jačih protivnika u tijeku jednog turnira.
Ne graditi sitne prostore, jer tada ne ostvarujete dovoljno poena. Ne graditi jako velike prostore, jer tada možete ostati bez njih. Što onda? Rješenje je negdje u sredini! A gdje? Igrač to treba sam pronači u partiji, a u ovoj školi goa ćemo malo po malo kroz primjere vidjeti kako se to radi.
I opet smo napravili korak dalje. Korak po korak, malo po malo.... tako se gradi znanje.

Odmaglili smo već od početka, a biti ćemo uskoro još dalje.

Odblogavamo i dalje pozdrav bloger Mladen

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Partija počinje širokim naznakama interesa (39.)

Jedna od mogućih postava u ranoj fazi igre Ploča je velika. Tu je 361 sjecište, a to znači i toliko mogućih mjesta za stavljanje prvoga kamenčića. Crni igra prvi. Već smo govorili kako se opredjeliti za prve poteze i kako graditi prostor uz stranicu. Rekli smo da je red igranja kut, stranica i na kraju sredina ploče. Tu postoje moguća kriva razumjevanja rečenoga.
Pogledajte sliku ovoga posta. Prikazan je jedan od nebrojenih načina početaka igre. Vidljivo je da se nije krenulo u jedan kut, pa tesalo po njemu, pa potom drugi i tako redom. Cijelo vrijeme se igra čitavom pločom. Potezi imaju vrijednost. U početku partije nije je moguće precizno poenski odrediti. To zamjenjuju aktivne vrijednosti kao mogućnosti razvoja, ali iskusniji i jači igrači mogu, približno, odrediti vrijednost poteza, i u toj fazi igre, poenski.
Razvojem kombinacije u samo jednom dijelu ploče, vrijednost poteza uobičajeno opada. To znači da treba što prije igrati u drugom dijelu, jer tamo potez vrijedi više. Ta vrijednost poteza može se iskazati dobitcima njegovom igrom. Dobitak su direktni poeni prostora, i mogućnosti koje nastaju njegovim odigravanjem. U gou, naime, ne postoji točno određeno pravilo igranja i većina odluka ovisi o procjeni igrača u partiji. To znači da partija počinje igranjem po čitavoj ploči, odmah. Oslabiti u jednom kutu nije ništa strašno, ako ojačate u drugom. Bitno je sumu vrijednosti na cijeloj ploči održavati, koliko je više moguće, u svoju korist. Za to je potrebna velika vještina.
U gou ne postoji toliko razrađena i detaljizirana teorija otvaranja, kao recimo u šahu. Postoje preporuke i neki karakteristični segmenti, koje kao vrijednosti u razvoju, segmentirano upotrebljavaju oni koji uče. Uvijek je moguće i skretanje, ali za to je opet potrebna velika vještina igre.
Rekoh, postoji red vrijednosti poteza u kombinaciji i zbog toga se brzo kreče na druge dijelove ploče. Pored toga postoji i red vrijednosti poteza obzirom na fazu partije. Taj slijed nas vodi vremenom vraćanju napuštenim razvojima. To se događa u trenutku kada vrijednost poteza dođe na vrijednost slijedećega u kombinaciji na tome dijelu ploče. Naravno, moguće je i to da se njegova vrijednost izmjenila uslijed odnosa prema novonastaloj poziciji u okruženju. To pomalo podsjeća na neku vrstu njihala, ali ne onoga koje ide simo-tamo, već nekako u krug. S obzirom na simetriju ploče, postoji i gibanje vrijednosti mogućnosti, što me podsjeća na ying-yang. Čak i filozofski pogled na go nosi vrijednosno kazivanje istoga. Pa pogledajte; crni kamenovi protiv bijelih, odnos kamenova i praznine, dobro za jednoga nedobro za drugoga, mogućnost i ostvarenje, razvijanje igre i zatvaranje igre, znanje i neznanje….. Kao vrhunac svega, u svemu tome je vaš put; kao i u životu.
Puno toga je tu za reči, ali vrijednost je u igri, koja razvija vrijednosti u čovjeka kroz jedinstvo suprotnosti. Jedinstvo jest partija koju igrate.

Blogeri, blogiramo goom. I to je moguće. S poštovanjem bloger Mladen

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #
06.08.2004., petak
Napad i obrana prostora ( 38. )

Napad i potom obrana = inicijativa u igri U početnoj fazi učenja promatrali smo kamenove na ploči, pa u okviru toga i napad na njih i njihovu obranu. Kasnije smo spoznali vrijednost praznoga dijela ploče, kao mogućnost za veći broj opstojnih kamenova, a preko toga i nemogućnost protivnika da vlada pločom. Time smo vidjeli koji je put do pobjede, ali ga treba ostvariti, jer i protivnik cilja na isto.
Napadati se može nešto što je na ploči (kamenovi), a može li se napadi ništa (ono gdje ih još nema)? Vidjeli smo da prazni dio ploče predstavlja mogućnosti. Dva su igrača, pa čije su to onda mogućnosti? Zanimljiv način gledanja. Ovdje se znači ne posjeduje, nego se to samo može. Neke stvari se mogu lako ostvariti, a neke složenije; neke su sigurnije, a neke nesigurnije. Ovdje na sigurnost ne mislim samo na onu gdje se ne vidi dobro ishod, već na ono gdje postoje velike mogućnosti biranja raznih puteva razvoja. Na taj način veliki dio mogućnosti otpadne, jer ih igrač jednostavno ne ostvaruje, zbog nekih drugih ciljeva u igri. Kako vidite, u tom dijelu igre, koji je u našim glavama, puno je više raznolikosti nego na ploči. Ploča i postojeći kamenovi na njoj su samo referentne vrijednosti za sve ono u našim glavama. Tako su i napad i obrana nešto u nama. To je tumačenje mogućnosti razvoja, što nam ga postava kamenova nudi.
Pogledajte sliku uz blog. Prikazima na njoj prethodi postava bez kamenčića na trećem redu. U prikazu 1. na potezu je bio crni. On je dominantan na lijevoj strani. Odigrava na K3. Time namjerava nastaviti širenje na M2 i tako dalje. Bilo bi to poništavanje dominacije bijeloga na lijevoj strani, jer bi mu se protivnik 'prošetao' prostorom. Da se to ne desi bijeli se brani igrom na L3. U izmjeni napada na K3 i obrane na L3 crni je nešto profitirao u prostoru. Malo se proširio na desnu stranu, a što je još i važnije ostao mu je potez tj. on je nakon toga na redu igranja. Znači, ostala mu je inicijativa. Izmjenom napad – obrana održava se inicijativa u igri, a otome ćemo više nešto kasnije.
Da je na potezu bio bijeli, mogao je na isti način i on igrati na K3. Slijedila bi obrana crnoga s J3. Usporedite slike na oba prikaza. U oba slučaja ostaje na potezu onaj koji je prvi igrao, a ostvario je povećanje svog prostora, a potiskivanje protivničkog.
Igrati napadima tj. ugrožavanjem protivničkog teritorija, mjenja se razlika u partiji u korist igrača koji igra aktivno. Vješti igrači na tome grade partije. Kada vidite da vam protivnik gradi tako igru, razmislite dobro. Možda se nešto isplati i pustiti i izvršiti jači napad na neki njegov dio prostora ili grupu kamenova. Tako se može preuzeti inicijativa u igri, ali do nivoa kojim je prijetio protivnik u trenutku neodgovaranja na njegovu prijetnju. To znači da nije dobro prijetiti 'praznom puškom'.
E. ljudi, ako ste krenuli to tako, pa vi već igrate go!! Pitanje je samo, koliko ste vješti u tome? Pratite blog i dalje, pa ćete biti vještiji. No, ne zaboravite, teorija je teorija, ali praksa je vrlo važna. Pogledajte u blog 'Go – misaona igra'. Tamo ima nešto o terminima i mjestu okupljanja, a možete i putem komentara upitati za ono što vas interesira.

Pozdrav svima, ma koliko vas got ima, bloger Mladen

- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Konture prostora - u početku samo naznačujemo interese (37.)

Graditi u skokovima Osvojeni prostor na ploči je vrijednost u kojoj se razlikujemo od protivnika. Tu se podrazumjeva i onemogućavanje protivnika, a to se često provodi zarobljavanjem kamenova, koji bi mu trebali služiti u gradnji.
U zamislima su obično kompletni ograđeni prostori, ali imamo samo jedan kamenčić za staviti. Što s njime? On bi trebao biti na mjestu gdje će biti ograda našeg prostora.
Nije dobro staviti u početku kamen blizu ruba ploče, jer tada ne koristimo dobro mogućnost ruba u gradnji prostora. Znači da naša zamišljena granica prostora treba biti postavljena tako da zajedno s rubom ograđuje prostor. Prema rubu se postavljamo kao prema savezniku. Najbolja njegova iskoristivost je kada on bude suprotna strana zida prostora koji stvaramo.
Na što treba obratiti pozornost kod toga. Ako radimo zid vrlo udaljen od ruba, tada nam protivnik može početi gradnju ispod nas . Na taj način ne postižemo što smo namjeravali. Dobra udaljenost zida od ruba, u gradnji, je na trećoj ili četvrtoj liniji od ruba. To je mjesto gdje je isplativno stavljati kamen. Krene li protivnik ispod, neće imati dovoljno razvojnog prostora i u sučeljavanju s njime smo u prednosti.
Primjenimo sada ovo viđenje na kut. Tu su dvije stranice koje se sastaju u kutu. To bi značilo za početak partije u jednom od kutova igrati na 3-3, 3-4, 4-3 ili 4-4, gdje su ove brojke oznaka linije, računato i rubnu.
Nastavak gradnje uglavnom poštuje ovdje rečeno, ali nije dobro stavljati kamen do kamena. Na taj način nebi dobro koristili vrijednost kamena na ploči i mogućnosti kombinacija u igri. Protivnik bi brzo, ako je malo snalažljiviji, nadjačao. Graditi treba u skokovima. Pogledajte sliku uz post.
U prikazu 1. imamo dva crna kamenčića u kutu ploče na C4 i E3. To je čest čvrst oblik u kutu. U literaturi ćete naći ovaj oblik pod nazivom ‘shimari’. Dva kamena u prikazu štite prostor u kutu, a utječu i na mogućnost dobre igra na okolni slobodan prostor. Ovdje neko vrijeme ne treba igrati, a stavljanje do tih kamenova novih crnih, predstavljalo bi prekoncentraciju, a to opet zanči ne dobru iskoristivost poteza (kamenova).
Na prikazu 2. je čest slučaj nešto otvorenije igre od one u prikazu1. Crni tako stvara ozbiljnu namjeru razvoja na lijevo. Stabilan je u kutu, ali kao da poziva bijeloga da mu priđe po stranici odozgo s R7. To često bude izazov na borbu, jer kada bijeli priđe crni krene na uklještenje s R9 i počinje ganjanje prema sredini ploče. Sve je to u sklopu strategije crnoga uz namjeru za neke treće dobitke.
Na prikazu 3. je razvoj na gornjoj stranici. Crni je gradio u skokovima za dva i tri sjecišta. Prostor ispod je siguran. Odigra li bijeli ispod, brzo će biti onemogućen i uhvaćen, a ako se približi, spojem se zatvori prostor crnoga. Spajanje kamenova u zidovima, koji stoje u razmaku, rade se u završnici, ili kada protivnik ugrozi vezu u zidu.
Prostor se ne stvara odmah. On je rezultat nastojanja oba igrača. Treba ustrajnosti i znanja za pretakanje zamisli u stvarnu postavu na ploči. Brzina nam nije saveznik. Ovdje ne mislim samo na brzo stavljanje kamenčića na ploču, već i na brzinu gradnje. Kada imate neku mogućnost, pogledajte, možete li je još obogatiti. Ne uzimajte odmah, već štitite mogućnost i razvijajte je. Neka one ne vode vas, već vi njih. No, za to treba znanja i vještine.
bloger Mladen

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #
04.08.2004., srijeda
Od mogućnosti do ostvarenja (36.)

Tek dva kamenčića  -  gdje je prostor? Sve je to lijepo opisano. Govori se o prostorima, odnosima itd. Mi međutim stavljamo na ploču samo po jedan kamenčić i već je protivnik na redu. Kako sada u tome nešto smisleno graditi? To je kao da dvojica, bez dogovora crtamo isti crtež. To bi nastala prava zbrljotina, a zamislite, u gou protivnik baš želi da ne uspijem. Pa gdje je tu ljepota? Neki čak pričaju da go ima estetsku komponentu. Ludilo! To je kao da ti netko veli da digneš lijevu, a odmah potom da digneš i desnu...., a uvjerava te kako je to dobro.
Međutim postoji način u životu, kada treba preći neku crtu, da bi se vidjelo nešto dalje. To znači da trebate izvršiti promjenu, najvjerojatnije na sebi. Već i pomicanje točke gledanja, daje nove rezultate, koje s prethodne točke nije bilo moguće vidjeti. Tako je to često u gou.
Puno je primjera u kojima se doživljavaju porazi i ne samo u gou. Stojeći nepokretno na jednom mjestu, uobičajeno se okrivljuje stotinu drugih razloga, samo da se ne pomaknete. Ponašate se kao da sve možete, a ustvari ništa vam ne ide od ruke. Pogledajte sebe. Primjenjeno na go: 'Shvatite da ste vi, takvi kakovi jeste, razlog svojim porazima. Pogledajte se i pokušajte se izboljšati. Promjenjljivost vam je data!'
Ajmo sada na temu koja je na redu. Vidjeli smo prostore i preporučeni redoslijed igranja na ploči. Staviti ćemo prvi kamen na ploču, a potom i protivnik. Jedna takova mogućnost je na slici ovoga posta. Gdje je tu prostor? Polako. Biti će i to. Vrijeme je također čimbenik u igri. Vrlo je važno biti strpljiv. Na praznoj ploči svašta je moguće, ali ništa ne nastaje odmah. Prostori su, isprva, kao neke slike namjera u našim mislima. Stavili smo prvi kamen na C4. Koje bi nam namjere mogle biti? Prvo što se primjeti, je to, da je taj kamen bliže lijevom nego doljnjem rubu ploče. To već preferira daljnju moguću gradnju po lijevoj strani ploče. Protivniku se nudi prilaz s desna po doljnjoj strani. To je on i učinio igrom na E4.
Što znači:'Protivniku se nudi....'? Kada bi bijeli prišao po lijevoj strani odozgo, recimo sa C6, nebi imao mogućnost širenja dalje prema dolje, jer mu smeta odigrani C4. Na takav odigrani C6, crni bi imao jaki aktivni nastavak pletanja mreže oko odigranog bijeloga igrom na D8 (uklještenje). Ako međutim bijeli priđe s lijeve, kao u slici, ima dvije mogućnosti na stranici. Prvo je zabijanje u kut sa C3, a drugo razvoj na desno sa H4 ili H3. U oba slučaja postoji razvijanje prema sredini ploče, ali to nije gradnja, već izlaz, ako je nastalo uklještenje.
Niti to još nisu prostori, ali namjere postaju sve jasnije. Njima se suprostavlja protivnik svojim namjerama, a one mogu biti razne. Čak je problem vidjeti ih. Puno je onih: 'Ako....,ako...., ako....'. Sve to prate razne slike namjera u nama, a bogami i u protivniku. To nebi trebao biti veliki napor, jer mogućnosti našeg mozga su ogromne. I opet se sjetim Ishida –san-a, jednog od vodećih profesionalnih igrača svijeta, koji je osvojio gomilu naslova na svjetskoj ravni. Zovu ga poznanici 'Computer'. Kažu da ima fotografsku memoriju. Znajte, i nije mu to teško. I to se razvija.
Promjenama pozicija i mogućnosti se mijenjaju. Potrebno je razumjeti događanja na ploči, pa tako i mijenjati svoje namjere. Kako partija protječe, prostori će biti sve vidljiviji. Protivnik će vas ometati, ali valjda mu nećete ostati dužni. No, ako vam je bolja mogućnost gradnja, od rušenja protivničkih namjera, znate što vam je činiti.
Ovdje sam pokušao približiti vam zbivanja na ploči općenito. Biti će nadalje puno raznih primjera iz koji će se vidjeti razni načini gledanja, prikazi važnih sklopova, karakterističnosti postava, zakonitosti.... Sve više ćemo zalaziti u sfere 'gledanja goom'. To ne znači da nećemo vidjeti druge stvari, nego čak ćemo neke stvari vidjeti bolje, jer ćemo sve više shvaćati, da postoje razni načini gledanja. Zar to nije bogatstvo?
Rođenjem smo otklonjeni od jednosti. Živimo, a život nam nudi bogatstvo. Bogatstvo nije po meni u posjedu puno stvari, već mogućnost raznolikosti u nama. Možete imati tisuće predmeta, ali ako se ne mjenjate sve će vam biti, nekako, jednako. Ima onih koji imaju možda samo jednu, ali im je svaki dan drugačija. Takav čovjek je živ. Oprostite na malom otklonu, ali nekako to dolazi od načina gledanja koje se razvija u ovoj igri. Tek da objedinim – Bogatstvo je u čovjeku.

Blogeri, oni koji navratiste, svo dobro bloger Mladen

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Redoslijed gradnje prostora na ploči (35.)

Kut - stranica - centar Na samom početku bilo je riječi o ploči, o njenim rubovima, te o stavljenim kamenovima na nju. Vidjeli smo da nije svejedno gdje se stavi kamen. Kamenovi bliže rubu predstavljaju dijelove oblika drugačijih manevarskih sposobnosti, u gradnji, od onih odigranih više prema sredini.
Pogledajte sliku posta. Govorili smo o značaju ograđenog prostora kao sigurnosti na ploči, za igrača koji je taj prostor ogradio. Sveukupna veličina ograđenog prostora razlikuje igrače međusobno. To je, što se tiče veličine ograđenog prostora.
A sada da se vratimo opet kamenovima. Stavljamo ih naizmjenično na ploču. Koja je njihova vrijednost? Oni bi trebali biti graničnici nastajućih prostora. S obzirom na to da je ploča konačna, jednom dođe vrijeme kada se ona više ne može djeliti. Tada je završena njena raspodjela, a i partija. Igrači su, stavljajući kamenove na ploču, ostvarili različito velike konačne prostore. I sve to uz isti broj stavljenih kamenčića. Jedan je od igrača bio manje uspješan. To znači da uz isti broj stavljenih kamenčića na ploču, treba osvojiti veći prostor. Gledajući to na drugi način, treba isti prostor ostvariti sa što manje kamenova. Naravno, takav prostor treba biti siguran, jer ako nije, kao da ga niti nemate, ako vam ga protivnik ugrozi.
Na našoj slici vidimo jednaku veličinu prostora ostvarenu s različitim brojem kamenova. Radi se o prostoru od devet sjecišta. Gradnja je bila prilično neefikasna, kamen do kamena, ali dobra za razumjeti zakonitost redoslijeda gradnje u odnosu na dijelove ploče. Pa pogledajte koliko kamenova je u kojem dijelu trebalo. U kutu, na prokazu 1. za to je utrošeno 7 kamenova. Na stranici za isto velik prostor već treba 11 kamenova. Sredina je najzahtjevnija za gradnju. Tamo treba čak 16 kamenova za čvrst prostor od devet sjecišta. Neki od kamenova u zidu nisu potrebni, ali se nastojalo raditi popunjeni oblik zida.
Zaključak bi bio da u kutu za isti prostor trebamo manje kamenova nego na stranici, dok u centru ih treba najviše. Što to znači? To upućuje na redoslijed igre u partiji. Započinjemo u kutovima, pa nastavljamo na stranicama, a završavamo u sredini.
To je pravilo, ali postoje i odstupanja od njega, ali to su već filozofije ili neki originalni pristupi. Ploča ima paran broj kutova i stranica, pa je to nekima potpora i za posebne pristupe. No i pored toga, pristup o kojem smo ovdje govorili je prirodan i ispravan.
Znamo sve više, a znati ćemo i dalje sve više. Ovim blogom moguće je doći i do kvalitetnog igranja ove igre. No, ne ide to samo od bloga. Potreban je i Vaš trud. Neki su vrlo brzo vidjeli da je ovo teško. Možda, ali to je za one koji su navikli da im ono dobro dolazi samo od sebe ili radom drugih. Stabilne vrijednosti se stvaraju, a to znači upotrebiti sebe, potruditi se, mijenjati se. I ova igra je jedna od takovih mogućnosti. Lake ugode nisu trajnije vrijednosti.
Ima li nas koji idemo dalje? Ma koliko Vas bilo pozdrav Mladen

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #
03.08.2004., utorak
Sučeljavanje kutija i ploče kamenovima – kineska pravila (34.)

Završetak partije po kineskim pravilima igre Gledati ćemo sada ovu igru na drugačiji način. Igra je stara. Zna se da se igrala još prije oko 4.000 godina u drevnoj Kini. Razmišljajući o kineskim pravilima igre, kao da vidim kako se nekada poimala ova igra.
Zamislite da imate točno određen broj kamenčića, vi i vaš protivnik. U nama promatranom slučaju, za ploču 13x13, svaki ima po 84 kamenčića. Na ploči je 169 sjecišta (13x13), koja su na početku slobodna. Igrači kreću stavljati kamenčiće na ploču. Natječu se, koji će se osloboditi kamenova iz kutije. Kamenčića je ukupno 168, a sjecišta 169. U jednakoj igri uz tolerancije i ako bi to baš htijeli, mogli bi staviti sve. To međutim skoro redovno nije tako. Zašto?
Znamo za pravilo zarobljavanja. Kamenčići i grupe kamenova bez sloboda se moraju odstraniti s ploče. Kako je cilj riješiti se kamenčića iz kutije, ako ste zarobili protivničke, vratite mu ih u njegovu kutiju. Oni nisu vaši zarobljenici, jer to vam i ne treba. Cilj je staviti kamenove na ploču i da tamo ostanu. Isto će i vama vratiti u vašu kutiju protivnik zarobljene. Tako ih je više u kutiji.
Pa kako ćete se moći riješiti onda svih kamenčića iz kutije. Prvo nije dobro da vam ih na ploči zarobljava protivnik, jer će vam ih vratiti u kutiju. E, kako sada postići to da vam ih što manje zarobi. Pa, osvojiti ćete veći dio prostora ploče. Ako vam protivnik uleti, smazati ćete ga i vratiti u kutiju smazane kamenčiće.
Znate li na što se to svodi. Igrati ćete go, kao i Japanci, a misliti ćete da radite nešto drugo. Možda ćete se na kraju malo popuntati, jer će Japanac reči: 'Pass', a vama svaki neutralac znači mjesto za rješavanje kamenčića iz kutije. Stoga se po kineskim pravilima i neutralci popunjavaju, dok ih got ima. Može se desiti da crni popuni poslijednji neutralac, a kako je prvi stavljao na ploču, riješio se jednog kamenčića više i u kineskom gledanju na igru to je jedan poen više.
Kada ste završili sa stavljanjem na neutralna sjecišta, a to su ona u dodiru protivničkih opstojnih grupa, možete početi stavljati svoje kamenove i u svoje područje. Cilj je da ih se riješite iz kutije. Kada nastupi faza stavljanja u svoj prostor, možete svojim kamenovima zarobiti nežive protivničke kamenčiće iz svoga prostora i staviti protivniku u kutiju. Tu nema dvojbe i dokazivanja 'mrtvo-živo', već ih zarobite. Ne gubite ništa što stavljate svoje kamenove u svoj prostor. Gubili bi, da ste to radili u vrijeme dok se mogao povećavati prostor. Sve u svoje vrijeme.
Ovaj kineski pristup je kao igranje atari-goa, ali bez određenog broja kamenova za zarobiti. Igra se dok se netko ne riješi svojih kamenova iz kutije, jer tada je to pobjeda. Kako postoje i prostori na ploči, obično se to desi na kraju partije, kada se stavlja u svoj prostor.
Na slici imamo završenu poziciju, koja je nastala od one iz prošloga posta, kada smo igrali po japanskim pravilima. Bijeli je bio na potezu i on je na kraju stavio završni neutralac. To znači da bi zbroj poena na kraju trebao biti u oba slučaja isti.
Prvo se stave komi kamenčići u prostor crnome i to tako da se poluvrijednost komija u broju bijelih kamenova stavi u crni prostor. Dva bijela u crni prostor je kao komi od 4 poena. Kamenovi stavljeni u svoj prostor su ovdje prikazani trokutom.
Bijelom ostaje 5 slobodnih sjecišta, a crnom 4 kamenčića u kutiji. 4 u kutiji + 4 prostora je 8 poena. Onaj peti prostora je nemoguće pokriti i to je vrijednost za onih pola, jer smo stavili komi 4 umjesto 3,5. Tako je zbroj na kraju i po kineskom 8,5 poena, kao i po japanskom.
Zanimljivo. Čitav narod kroz povjest vidio je jednu stvar na drugi način, nego drugi narod koji je u tome tražio pojednostavljenje. Igra je ostala ista. Što li će tek od goa biti kada ga rastrančira ova computerska generacija. Ja mislim da će go ostati, ali će ga neki vidjeti na neki novi način.
Odblogao i kineski prstup, na način kako ga on vidi bloger Mladen

- 13:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Kod nas uobičajena igra – japanska pravila (33.)

Osvajamo prostor i zarobljenike Na slici je prikazan završetak jedne partije goa na13x13 ploči. Protivnici su definirali cijelu ploču. Više nema mogućnosti povečanja bodovnog salda niti jednom igraču. Pri tome mislim, da je ograđen prostor crnoga, a i bijeloga. Postoje i neutralna sjecišta, koja se nikome ne računaju u bodovni saldo.
Pogledajmo čime raspolažu protivnici.
Tijekom partije crni je zarobio jedan bijeli kamen, a bijeli dva crna.
U završnoj slici postoji u crnom prostoru jedan neaktivni kamen na G10 i njega se uklanja s ploče i stavlja među zarobljenike, te se pribraja poenima crnoga. U bijelom su tako dva crna i to na C7 i D6 i to su dva poena za bijeloga. To znači da su ukupno u zarobljenim kamenovima 4:2 u korist bijeloga.
Na ploči su tri sjecišta neutralna i to G4, J5 i K5. Što se tiče onih J5 i K5 treba staviti dva neutralna kamena i to jedan crni i jedan bijeli., a na G4 je svejedno koji se stavi. To stavljanje je priprema za brojanje.
O pobjedniku će odlučiti osvojeni teritorij. Crni ima 53 sjecišta u svome teritoriju. Računa se i ono na kojem je stajao bijeli kamen (G10). Bijeli ima teritorij od 56 sjecišta. Tu je u prednosti bijeli za tri poena.
Crni je počeo prvi i treba obezštetiti bijeloga za komi poene. Kod nas je to uobičajeno za 13x13 ploču 3,5 poena.
Kada se sve obračuna, bijeli je pobjedio za 8,5 poena.
Igrajuči ovako izravno osvajamo površinu ploče. Ujedno sakupljamo zarobljene kamenove i pribrajamo ih zbroju poena. Svemu tome, na kraju obračunamo i komi u korist bijeloga, koji je počeo kasnije stavljati kamenove na ploču.
Rijetko kada upotrebimo sve kamenove za igru, jer dio ploče obavezno ostaje prazan, a to je osvojeni prostor. Osim toga ima i neutralaca, ali njih popunimo u pripremi prebrojavanja. Partija završava izjavama ‘Pass’ od strane oba igrača. To znači da odustaju od daljnje igre i da smatraju partiju završenom.
Tijekom igre smo skoncentrirani na osvajanje prostora i zarobljenika i oni su nam izravni poeni. Jedno i drugo čuvamo za obračun.
O samoj tehnici prebrojavanja ćemo drugom prigodom, a ovdje je značajno što osvajamo i što čuvamo za obračun. Partija završava kada se ne može povećati teritorij, a niti zarobiti novi kamenovi.
Sve ovo izgleda jednostavno. Pogledati ćemo u novom postu kineski pristup i vidjeti kako se ista igra može gledati i na drugi način.

Bloger Mladen


- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #
02.08.2004., ponedjeljak
Značaj prostora u atari-gou (32.)

I u atari-go - prostor ima važnost Prelaskom na objašnjenja uloge prostora u gou, potrebno je objasniti njegov značaj već i u igri atari-goa. Stoga samo mali korak unazad, jer sada je vrijeme za razumjeti neke stvari od ranije, koje tada bijahu preskočene.
Pretpostavite da ste igrali partiju sa zadatkom jednog osvojenog kamenčića za pobjedu. Igrate, naravno, na 9x9. Crni je na ploču stavio 17, a bijeli 16 kamenova i složena je pozicija, koju možete vidjeti na slici uz post. Nitko nije uspio zarobiti niti jedan kamenčić i partija traje dalje. Igra se sve do ostvarenja zadatka, tj. do prvoga zarobljavanja. Na potezu je bijeli.
Bijeli razmišlja: ‘Odigram li u područje, koje je okruženo crnima kamenovima, protivnik će me brzo zarobiti. Nemam se kuda razvijati, jer svuda okolo su crni kamenovi. No, ako stavim u prostor pod mojim nadzorom, on mi ništa nemože, jer okolo su moji kamenovi i to mi je sigurno.’ Znači bijeli neće izgubiti kamen, ako igra u svoju površinu.
Na redu je sada crni. On razmišlja na sličan način i stavlja kamenčić u svoju površinu.
Dokle traje ta sigurna igra? Sve dotle dok se može stavljati u svoju površinu. Pa dobro, tko će tako dulje moći radit, jer nisu jednaki. Crni u početku ima površinu od 30 sjecišta, a bijeli od 18. K tome još i to, da je bijeli prvi stavio u svoju površinu. Ako bijeli dovede skupnu svojih kamenova na samo jednu slobodu, crni će ga igrom na nju zarobiti čitavog. Ako to ne učini i igra u protivnički prostor, biti će u njemu lako zarobljen. Bijeli prostor je manji i uz točnu igru crni treba dobiti ovu partiju. Pobjedio je zbog većeg ostvarenog prostora. Ustvari, atari-goom se lako tumači vrijednost ostvarenog prostora. U kineskom pristupu igri to se tako nekako i shvaća. Tamo se, brojeći i kamenčiće na ploči, poštiva njihova vrijednost na ploči, kao i u atari gou. O tomu će biti posebno govora u slijedećem postu. Igra je ista, ali je način gledanja nešto drugačiji. Japanski pristup je pojednostavljenje igre i izravno preferiranje bitnih stvari, a u kineskom se poštuje izvornost, pa su zakonitosti jasnije.

Postojanjem potvrđujemo otklon od jednosti. Na taj način postoje i razni pristupi i oni čine bogatstvo. Ulazimo polako u filozofiju, koja nam nudi put u razumjevanje događaja, koji nastaju u ovoj igri, a time i kroz igru suprotnosti i gledanju na bitno u životu. Slobodan sam tako tvrditi, jer u meni postoji jasna slika toga. To je kao kada gledate film, a pritom Vam je bjelodano jasno, da su to glumci. Jednostavno, Vi to vidite.

Škvadro, ne zamerite na slobodi ulaženja u područja, koja imaju otklon od lakih zadovoljstava. Da bi vidjeli što je pod vodom, treba zaroniti, a da ne govorim o nekim drugim dubinama.

Svo dobro bloger Mladen

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Kamenčići i prostor na ploči (31.)

Prostori na ploči Slika uz post predstavlja neki mogući raspored odigranih kamenova. Prikazan je samo dio ploče, pa i broj stavljenih bijeli i crnih u prikazu nije jednak. Ima ih i na neprikazanom dijelu.
Odigrani kamenovi na ploči imaju svoje djelovanje na okolinu. Kada se na okupu nalaze istobojni, onda je njihovo djelovanje veće. Ako se oni povežu uokolo, tada samo oni djeluju na površinu unutar njih. Tako oni, kao neki graničari, ograđuju prostor. Prostor čine međusobno povezana slobodna sjecišta. On može biti od crnoga, bijeloga ili ničiji. Na našoj slici crni je prostor prikazan plavo, bijeli crveno, a neutralan ili ničiji bijelo. Crni ima 16 prostornih poena, a bijeli 11. Neutralnih je sjecišta 14, ne računajući ona na horizontali 10 i vertikali N.
Koje su vrijednosti s kojima na ploči igrači raspolažu. To su prvo kamenovi, koje se stavlja na ploču. Kao drugo je površina ploče, na koju igrači djeluju svojim odigranim kamenovima. Broj stavljanih kamenova na ploču je jednak. Razliku u poziciji čini veličina prazne površine, koja ovisi o položaju stavljenih istobojnih kamenova. Sada nam je jasno, da takvi dijelovi prazne površine mogu biti ‘u vlasništvu’ jednoga od igrača, ali i neutralni.
Površina ima vrijednost, a ona se vrednuje brojem slobodnih sjecišta koja je čine. Počelo se govoriti o površini koja predstavlja razliku među igračima. To liči na nešto šte je možda i najvažnije za pobjedu. Da li je to sada nešto potpuno novo? Ustvari, nije. Stvar je samo našeg gledanja. Prostor nam je potreban već i u atari-gou.
Do sada naučene tehnike zarobljavanja i zarobljavanje samo važno je i u gou. Atari-go je ustvari na putu razumjevanja goa, ali od jednostavnijih stvari, koje su potrebne kod zarobljavanja protivničkih i čuvanja svojih kamenova. U slijedećem postu predstaviti ćemo značaj prostora u igri na zarobljene kamenčiće, tj. igri atari-goa..

Polako već blogiramo i po prostorima i to uz voditeljsvo blogera Mladena, koji Vas sve, ma koliko Vas god ima na ovom blogu, pozdravlja

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Sigurnost skupine kamenova - nadzor prostora (30.)

Prostor je sigurnost Predstavljanje igre goa počeli smo kroz stavljanje kamenova na ploču, stvaranje grupa, te njihovo zarobljavanje i spašavanje. Stigli smo tako i do sigurnih (živih) skupina. I sve to o kamenčićima na ploči, kao da se čitava igra vrti samo oko njih.
Igrajući, protivnici, stavljajući kamenčiće naizmjenično na ploču, stave ih isti broj. Moguće je da crni, koji igra prvi, stavi jedan više na ploču, ako je on posljednji igrao. Uspiju li ih obojica sačuvati, činilo bi se da su jednaki. To međutim nije tako.
Ima još nešto na ploči, što igrači ne stavljaju na ploču, a što je sastavni dio pozicije. Upravo to je ono što će činiti razliku među igračima. Što vidite u nekoj razigranoj poziciji? Tu su crni i bijeli kamenčići, ali i još nešto. To su slobodna sjecišta, na koja još nisu stavljeni kamenčići, a možda do kraja partije neće niti biti.
Prisjetite se nedavnog slučaja života grupe na drugom redu. Imamo tako nešto na prikazu 1. naše slike. Reklo bi se, da crna grupa ima dvije životne toče ( G1 i H1 ). Crni tu ne treba igrati i bijeli mu ništa ne može, jer i nakon napada na jednu od navedenih točaka, crni ima obranu igrom na drugu. Tako uvijek ima poznata nam ‘dva oka’. On ovom slobodnom površinom suvereno vlada, a ona je veličine četiri sjecišta, a to su 4 poena. Kada bi crni bez potrebe igrao na jednu životnu točku, bez da ga bijeli napadne, pokrio bi si jedno sjecište i tako sam sebi smanjio broj poena na prostoru.
Pogledajte sada prikaz 2. Bijela skupina ograđuje slobodan prostor od 11 sjecišta (poena). Opstojnost bijelih kamenova nije upitna, jer se tu mogu raditi oči na razne načine. Na napade protivnika bijeli ima više dobrih odgovora. Pitanje je, isplati li se crnom uopće i uskakivati u područje nadzora bijeloga? Ako crni uskoči, a bijeli mu ne odgovori, a da pri tome nije ugrožen život bijelome, crni bi izgubio kamenčić, a što često i više vrijedi i potez, koji je mogao negdje drugdje igrati uz neke dobitke.
Odškrinuli smo vrata prostora. Prazan dio ploče je najvažniji dio ove igre. Kamen je nešto, što tu stoji i predstavlja temelj gradnje. Praznina je mogućnost, je iskoristivost, je vrijednost, je razlika među suprostavljenim stranama.
Čak i u atari-gou, gdje je zadatak zarobljavanje određenog broja kamenčića, prazni dio ploče je bitan, pa kod jačih igrača i odlučujući. O svemu ovome ćemo u narednim postovima.

Svima Vama, kojima ovo izgleda interesantno, mogu kazati, krenuli smo u nešto meni posebno zanimljivo. Nisu tu samo suprotnost crni - bijeli, već i kamenčić i praznina, ja i neja, znanje i neznanje, napad i obrana, pobjeda i potraz….. i sve to u jednoj igri koja uz vizuelnu statičnost ima veliku dinamiku.

Idemo dalje. Novi korak, novi post. Sve je to cjelina. Haj bloger Mladen

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>