03

subota

listopad

2009

Listopad - mjesec krunice

Mjesec listopad, koji je počeo ovaj tjedan, posvećen je pobožnosti krunice, molitvi koju je Blažena Djevica toliko preporučivala tijekom svojih ukazanja. Listopadska pobožnost nastala je povodom bitke kod Lepanta kada je, 1571. godine, Zapadu zaprijetila opasnost od turske najezde. Papa Pio V. uputio je poziv kršćanima da mole krunicu. Kako svjedoče povijesni dokumenti, narod je velikodušno odgovorio na Papin poziv da se po njezinome zagovoru otkloni opasnost turske invazije. Papa je molitvi krunice pripisao posredovanje Blažene Djevice u otklanjanju turske najezde. Pobožnost krunice nastala je iz potrebe srca da razmišlja o otajstvima Kristova života.

Molitva 'Zdravo Marijo' popraćena otajstvima krunice, zahtjev je srca, jer ponavljanje nije znak dosade, nego veselja i ništa ljepšega nema nego je moliti s Majkom, meditirajući s Marijom Otajstva Isusova života koja ona najbolje poznaje.

O ulozi Marije u otajstvu spasenja govori nam na dva mjesta Ivanovo evanđelje. Prvo – na svadbi u Kani, kad je Marija primijetila neugodnost zbog nestanka vina, posredovala je jer je znala da Bog želi našu suradnju, obrativši se poslužiteljima: "Što god vam rekne, učinite!" To je molitva povjerenja. Marija je Ona koja nas uči odnos s Bogom. Drugo – kad Isus u središte povijesti ljudske mržnje stavlja neizmjernu ljubav Božju, tj. u trenutku kada čin beskrajne ljubavi ulazi kao činjenica u ljudsku povijest, tada je Isus poručio Mariji: "Ženo, evo ti sina, evo ti kćeri. Ja Te darivam ljudima. Darivam te njima, da tvoje majčinstvo postane sredstvo moje ljubavi i da ih odgajaš u ljubavi, na način kako si je Ti živjela.“

Dragi župljani, odlučimo srcem! Okupljajmo se redovito u ovom posebnom mjesecu na molitvu svete krunice. U crkvi, kod križeva, na trgu Kraljice mira, u obitelji, na putu, u slobodnim trenucima, čekajući, na poslu, radeći.

Krunica u rukama kršćana moćno je oružje i štit protiv sotone i zlih nečistih duhova jer se u molitvi krunice, u razgovoru sa stvarnim Bogom i živom Majkom Marijom, obavijamo plaštem Svijetla i Božanskog milosrđa.

Osluškujmo i primijetimo stvarne potrebe, i osobne i drugih. Sjetimo se nerođene djece, svih onih u patnji, bolesti, teškoćama, svih zarobljenih u ovisnosti alkohola, droge, psovke, razvratnog života. Molimo za hrabrost i odvažnost onih koji se boje odgovoriti na Božji zov, za ustrajnost i nepokolebivost onih koji su krenuli Njegovim putem te za poniznost i potpuno predanje onih koji žive posvećenim životom kao redovnici i svećenici Kristovi. Sjetimo se mladih obitelji, da budu u radosti otvorene životu, sustvaratelji Božje djece, malih svetaca. Molimo za današnje društvo i društvene situacije u domovini i svijetu, da se čuva dostojanstvo i pravo svakog čovjeka, suosjeća s onima koji nemaju, u razumnosti i poštenju raspolaže dobrima, brine za očuvanje prirode. Osluškujmo i primijetimo!

Molimo u poniznosti, s vjerom i pouzdanjem u srcu, jer Isus nam je rekao “Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!“, no apostol Jakov upozorava „Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite“, ali i potiče: “Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! Približite se Bogu i on će se približiti vama! Očistite ruke, grešnici! Očistite srca, dvoličnjaci! Zakukajte, protužite, proplačite! Smijeh vaš nek se u plač obrati i radost u žalost! Ponizite se pred Gospodinom i on će vas uzvisiti!“

<< Arhiva >>