Gordian Wolf

26.12.2012., srijeda

Umjetnost miraZivot je rast. Ako prestanemo rasti, tehnicki i dusevno, isto je kao da smo i mrtvi.


Vrati se izvoru, i ostavi sebicne misli, beznacajne zelje, i bijes. Oni koji nisu opsjednuti ni sa cim posjeduju sve.


Osobi ne trebaju zgrade, novac, moc ili status da vjezba Umijece mira. Nebo je bas tamo gdje stojis, i to je mjesto na kojem se vjezba.


Umijece mira pocinje sa tobom. Radi na sebi i svom zadatku. Svatko ima dusu koja se moze uciniti profinjenijom, tijelo koje se moze izvjezbati na neki nacin, i odgovarajuci put koji treba slijediti. Ovdje nisi ni zbog kojeg drugog razloga, vec da shvatis svoju unutrasnju bozanstvenost i manifestiras svoju prirodjenu prosvijetljenost.


Ekonomija je temelj drustva. Kada je ekonomija stabilna, drustvo se razvija. Idealna ekonomija kombinira duhovno i materijalno, i najbolja dobra za trgovinu su postenje i ljubav.


Jedini lijek protiv materijalizma je cisenje 6 osjetila (oci, usi, nos, jezik, tijelo i um). Ako su osjetila zacepljena, percepcija je zamucena. Sto je vise zamucena, osjetila postaju jos prljavijima.


Borba s drugima, kritiziranje, testiranje drugih - sve te to slabi i cini gubitnikom.


Stvori svaki novi dan oblaceci sebe u nebo i zemlju, kupajuci se u mudrosti i ljubavi i stajanju u srcu majke prirode.


Svjesni nikada ne prestaju kovati same sebe.


Put ratnika se ne moze opisati rijecima i slovima. Shvati bit i kreni prema ostvarenju.


Zeljezo je prepuno necistoca. Kovanjem se transformira u celik i ostri u mac. Isti princip vrijedi i za covjeka.


Umijece mira je princip ne-otpora. Ako nema otpora, pobjeda je tu od pocetka. Pravi ratnik je nepobjediv jer se ne bori ni protiv koga. Pobijediti znaci pobijediti um sukoba kojeg svatko od nas gaji u sebi.


Ozlijediti protivnika znaci ozlijediti sebe. Kontolirati agresiju bez nanosenja ozlijede je Umijece mira.


Ne gledaj na svijet sa strahom. Hrabro se suoci sa svim sto dolazi.


Promasaj je kljuc uspjeha, jer nas svaka greska uci.


Nemoj bjezati od izazova, ali ne pokusavaj kontrolirati ili blokirati protivnika neprirodno. Neka pridje kako zeli, i tada se stopi sa njim. Nikad ne juri za njim, vec preusmjeri njegov napad i pojavi se iza njega.


Cak i najmocnije ljudsko bice ima ogranicenu sferu snage. Izvuci ga iz te sfere i uvuci u svoju, i njegova ce se snaga rasuti.


Naposljetku, moras zaboraviti na tehniku. Sto dalje napredujes, manje je stvari za uciti. Veliki Put je u stvari nedostatak Puta.


Ujedini se sa svamirom i ideja transcedentnosti ce nestati. Transcedentnost pripada neprosvijecenom svijetu. Kada svi tragovi transcedentnosti nestanu - Bozansko Bice se pojavljuje. Ucini se praznim i neka Bozansko djeluje.


Bozansko ne moze biti zatvoreno u zgradi. Ono je na otvorenom. Nalazi se bas u tvom tijelu. Svatko od nas je minjaturan svemir, zivuce svetiste.


Kada se naklonis svemiru, svemir ce se nakloniti tebi.

MORIHEI UESHIBA (1883.-1969.), kreator Aikida

"Odjednom se zemlja zatresla. Zlatna izmaglica je izasla iz tla i obavila me. Osjecao sam se kao da sam se pretvorio u zlato i tijelo mi je postalo lagano poput pera. Odjednom sam shvatio prirodu kreacije: Put Ratnika je da stvara Bozansku Ljubav, duh koji grli i hrani sve stvari. Suze zahvalnosti i srece su mi potekle niz obraze. Vidio sam cijelu zemlju kao moj dom, i sunce, i mjesec, i zvijezde kao moje intimne prijatelje. Svaka vezanost za materijalne stvari je nestala."<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.