Novalja i okolica na Pagu (VIDEO)

02.03.2024.

Okolica Novalje na Pagu jedan je od najatraktivnijih dijelova ne samo ovog otoka, već i cijelog Jadrana i Hrvatske. Jeste bili?

Pogledajte u videu:

Oznake: špag, Jadransko more

Čikat Bay, Lošinj (VIDEO)

24.02.2024.

Otok Lošinj pun je lijepih uvala i plaža, Čikat je jedna od njih. U blizini je Malog Lošinja otkud kratka šetnja kroz šumicu dovodi do ovog lijepog mjesta.

Kako to izgleda u videu, pogledajte:

Oznake: Jadransko more, Lošinj

Summer holidays in Croatia

12.05.2023.

Novi video - ljetni praznici na Jadranu. Kamo ćete ovo ljeto?

Oznake: Jadransko more

PAG (video)

05.05.2023.

Predstavljam vam novi video - otok Pag.

Pag je na prvu negostoljubic otok, s kilometrima golog kamenja, rezultat burel posolice i zuba životinja. No, Pag nudi mnogo toga. Pogledajte u novom videu. Sviđa li vam se Pag?

Oznake: špag, Jadransko more

izbor 10 jadranskih otoka (VIDEO)

28.04.2023.

Moj novi izbor 10 jadranskih otoka koje se isplati posjetiti. Koja je vaša lista?

Oznake: Jadransko more

Jedrenje Kvarnerom (VIDEO)

23.05.2022.


Imao sam prošlo ljeto sreće jedriti sjevernim Jadranom, od Krka do Dugog Otoka...pogledajte kako je bilo:

Oznake: Jadransko more, jedrenje

10 najljepših dijelova jadranske obale.

25.01.2022.

Predstavljam novi video: 10 najljepših dijelova jadranske obale



Koji je vaš izbor?

Oznake: Jadransko more

Otok Hvar - NOVI VIDEO

25.11.2021.

Hvar je južnodalmatinski otok, poznat po predivnim kamenim mjestima prepunim povijesti i kulture, lijepim plažama, krajolicima... Jeste bili na Korčuli?


Oznake: hvar, Jadransko more

Jadransko more (NOVI VIDEO)

18.11.2021.


Predstavljam novi video: Jadransko more!

Oznake: Jadransko more

Zlatni Rat (VIDEO)

14.08.2021.

Predstavljam novi video, Zlatni Rat na Braču.



Zlatni rat vjerojatno je najpoznatija jadranska plaža, smještena kod mjesta Bol na Braču. Blještavi jezik koji izviruje s bračke obale posebno je atraktivan viđen iz zraka. Okružen je prvi plitkim, tirkiznim morem koje se pomalo pretvara u duboku modrinu Jadrana. Zanimljivo je da se oblik Zlatnog rata pomalo mijenja, ovisno o strujama i valovima pa vrh plaže može biti čak i pomalo zakrivljen. Plaža je šljunčana, valutice su oblikovali valovi i morske mijene.

Plaža je u sredini obrasla gustom borovom šumicom pa ima i hlada. U jeku sezone ovdje vlada gužva, no uz Zlatni Rat imamo i manje plaže, također s šljunkom.

Oznake: bra, Bol, Ljetovanje.., Jadransko more

Grad Hvar (VIDEO)

Poštovani

Predstavljam vam novi video o jednom od naših naših najljepših gradova - Hvaru na istoimenom otoku:

Oznake: hvar, Jadransko more, ljetovanja

Plaža Dubovica na Hvaru (VIDEO)

Dubovica je jedna od najljepših plaža i uvala na Hvaru. Prirodni zaobljeni šljunak mnogo je ljepši od nasutih plaža, a izoliranost od direktnog cestovnog pristupa sprečava masovnost. Do plaže se treba spustiti stazicom kroz makiju i niže maslinike. Uz Plažu nalazi se i nekoliko divnih kamenih kuća.

Kako to izgleda, pogledajte u videu:

Oznake: hvar, Jadransko more, plaža, Ljetovanje.., Dubovica

NOVI VIDEO: Cres

27.07.2021.

Grad Cres najveći je na istoimenom otoku. To je veći jadranski gradić,

Pogledajte video:

Oznake: cres, Jadransko more, Putovanja

Mali Lošinj (VIDEO)

25.07.2021.

Mali Lošinj najveći je naš grad na moru, a i jedan od najpopularnijih. Obilje plaža, uvala, hotela čini ga omiljenim odredištem kako za domaće, tako i strane goste.
Pogledajte novi video o ovom predivnom mjestu:

Oznake: mali lošinj, Ljetovanje.., Jadransko more

Plaža Sakarun (NOVI VIDEO)

21.07.2021.

U novom videu predstavljam vam poznatu plažu Sakarun na Dugom Otoku. Plaža je poznata po tirkiznom moru, pješčanom dnu i šljunkovitoj plaži. No, od prošle godine više se ne čisti suha trava pa su sada bijele valutice i pijesak prekrivene naslagama ove trave. Koje je vaš emišljenje o tome?

Oznake: sakarun, dugi otok, plaže, Jadransko more

Pakoštane NOVI VIDEO

07.10.2020.

Uz rub mora i preko puta Vranskog jezera, ugnijezdilo se Pakoštane!



Radeći na Vranskom jezeru, zadnjih godina sam mnogo vremena proveo na Vranskom jezeru, a baza su mi bile Pakoštane. Stoga sam dobro upoznao ovo dalmatinsko mjestašce. Nakon napornog dana u mulju jezera, okupao bihse u bistrom Jadranskom moru :)

Oznake: Pakoštane, Vransko jezero, Jadransko more

10 najljepših plaža na Jadranu!

12.11.2019.

Ljeto je završilo, još se sliježu dojmovi oko najljepših plaža. Ovo je moj izbor najljepših prirodnih plaža na Jadranu!



Obala Jadranskog mora svoj izgled i karakteristike duguje krškim procesima. Dužinu od čak 5835 km, odnosno oko 74 % ukupne obale Jadrana, duguje brojnim otocima, poluotocima i zaljevima te je jedna od najrazvedenijih u svijetu. Istočna obala Jadranskog mora je krška, za razliku od zapadne, koja je niža i pješčano-muljevita.

Više o Jadranskoj obali pročitajte ovdje

Zbog toga su i plaže prije svega kamenite, ali nalazimo i šljunčanih te pješčanih. Na našoj obali Jadrana brojimo ih na stotine, no neke su ljepše od drugih. Evo moj izbor njih deset. Koji su vaši favoriti?



Oznake: Jadransko more, obala, plaže, Ljetovanje..

NOVI VIDEO: Pag – jedinstveni otok u Jadranu

22.08.2018.

Od svih naših velikih otoka, Pag je nekako najsvojstveniji. Dok su mirisna borova šuma s cvrčcima i krševita obala slika s razglednica, Pag je otvoreniji, mjestimice suroviji, ali ima svoju posebnu draž.



Pag, otok soli i sira, jedan je od naših najvećih, ali i najraznolikijih otoka gdje nalazimo makiju, blata sa slatkom i bočatom vodom, solanama, prostrane uvale, strme stijene, ali i pašnjake, vinograde, polja omeđena karakterističnim trsom … Najdojmljiviji, ali čovjeku najstrašniji su Mjesečevi krajolici golog kamenja na istočnoj strani otoka okrenutoj Velebitu. Kilometri neobično razlomljenih i oštrih stijena čini se da ne pružaju nikakve uvjete za život, na udaru bure i nemilosrdnog sunca. Upravo se bura strovali s Velebita u punom zamahu i šiba sve pred sobom, a još veći utjecaj ima posolica, koju diže s mora i nosi daleko, čak na drugu stranu otoka. Ogoljenosti je u velikoj mjeri pridonijelo  čak ju je vjerojatno i potaknulo  stoljetno stočarenje.

Pag je i na našem popisu TOP 10 naših najljepših otoka! Također, više o prirodi Paga pročitajte ovdje:

U ovom ambijentu čovjek se prilagodio, stvorio pašku čipku i paški sir, a u novije doba i elitni turizam s Novaljom i plažom Zrće kao prijestolnicom.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: špag, obala, more, Jadransko more, Dalmacija

Jadransko more – najljepše na svijetu

26.02.2018.

Znamo čuti da je Jadransko more – najljepše na svijetu. Čisto more, očuvana obala, kameni gradići i sela...sve je to dio draži Jadranskog mora.

Često sam putujući svijetom sretao turiste sa svih strana kugle zemaljske. I kada bih im odgovorio da sam iz Hrvatske, vrlo često bi rekli kako imamo predivno Jadransko more. Imao sam sreće da sam se kupao u svim svjetskim oceanima i u mnogim morima, ali naše Jadran doista je nešto posebno. Takva kombinacija čistog plavog mora i kamene obale sa starim kamenim gradovima i selima teško se sreće. To su mirisi i plodovi Mediterana, šum valova i pjesma cikada.



Mnogima je more naše najveće blago. Predivna razvedena obala sa stotinama otoka proteže se na više od 6000 kilometara. Valovi ponajviše udaraju o tvrde vapnenačke stijene, dio dinarskog krša koji dominira istočnom obalom Jadrana. Tek pokoja šljunčana plaža ugnijezdila se uz strme litice ili u mirnijoj uvali, a još je manje pješčanih. Međutim, zahvaljujući pješčenjacima, pijesak ipak dominira na nekim lokacijama poput Raba, Suska, oko Zadra …

Podmorje, iako manje poznato, krije u svojoj modrini također veliko blago, od plićaka s meduzama do mračnih dubina od više desetaka metara sa šarenim koraljima gorgonijama. U gornjem, osvijetljenom sloju jurcaju jata srdela i ostale plave ribe. Još je življe i šarenije na plitkom dnu, od mase zvjezdača, ježinaca, školjaka, hobotnica te ostalih beskralježnjaka i, naravno, ribe. Posebno se ističu koraligenske zajednice strmih podvodnih stijena s prekrasnim koraljima.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: more, jadran, Jadransko more, otok, otoci, park prirode, podmorje, bentos, koraligen, ribe, pijesak

Mojih deset najljepših jadranskih otoka

09.01.2018.

Jadranski otoci su jedna od najmarkantnijih hrvatskih obilježja. Kaže se da imamo tisuću otoka, otičića, hridi, škojića…Naša obalna linija iznosi 5835 km, odnosno oko čak 74 % ukupne obale Jadrana. Razlog tome je velika razvedenost obale, rezultat geoloških procesa koji su našu obalu pretvorili u niz uvala, poluotoka i otoka.

Zbog svoje izoliranosti, naši otoci su mnogo bolje sačuvali svoju kako prirodnu, tako i kulturnu baštinu.

Prošao sam gotovo sve naše otoke, na nekima radio i boravio duže vrijeme pa mogu slobodno odabrati svoje favorite. Napravio sam stoga mali video kolaž s deset mojih omiljenih otoka.



Oznake: jadran, more, Jadransko more, otoci, obala, Hrvatska

NOVI VIDEO: Mljet – zeleni otok plavog Jadrana

29.11.2017.

Mljet je jedan od mojih omiljenih otoka, još kada sam kao student biologije ondje boravio deset dana. nakon toga, sam u vezi ptica i pisanja knjige obišao skoro sve dijelove, ronio i na pučinskoj strani i u slanim jezerima, a na Cessni sam ga i obletio. To doista je zeleni otok našeg plavog Jadrana.



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal



Oznake: Mljet, Jadransko more, more, otok, otoci, šuma, Bor, NACIONALNI PARK, blace, uvala, Jezera

VIDEO: Lastovo

24.10.2017.

Što je dalje, to je očuvanije. Iako to predstavlja poteškoću u prometu, na udaljenijim jadranskim otocima se sačuvala mediteranska duša, izbjegao masovni turizam i pretjerana urbanizacija. Lastovsko otočje razasuto je u južnom Jadranu, petnaestak kilometara južno od Korčule. Najveći i središnji otok je Lastovo, no tu je još četrdesetak otoka, otočića, grebena, usidreni na palagruškom podmorskom pragu koji se iz dubine izdiže između plićeg Jadrana na sjeveru i vrlo duboke Južnojadranske zavale.



No, unatoč predivnim vizurama otočja, meni je definitivno ovdje top ronjenje u Jadranu. Treba zaroniti u kristalno bistro more gdje se otvara prava predstava života – bogata oblicima i bojama. U pukotinama stijena skrivaju se hobotnice, a sipe se „maskirane“ u okoliš provlače uz dno. Na hridinastu dnu Lastova česti su brkati jastog, hlap, kuke, rijetke vrste puževa, poput tritonove trube i prugaste mitre. Uz dno se često nalaze nepokretna škrpina, ribu love zubatac i gof, iz zasjede vrebaju ugor, murina i još mnoge ribe.

Otvorenim morem krstare tune, sabljani, nekoliko vrsta dupina (najčešće obični, glavati i dobri) te morske kornjače (glavata i zelena želva). Lastovsko podmorje obogaćuje mnoštvo uvala, pličina, dubina i morskih grebena, podmorskih kanjona i skrivenih prolaza. No možda su najveće tajne skrivene na većim dubinama Sušca, kamo sunce jedva dopire, a gdje vlada plavozelena monotonija. Svjetiljka a vraća boje i oživljava predivne žute i crvene šume gorgonija, crvenih i ostalih koralja uz koje plove jata riba, što je u Jadranu sve rjeđa slika. Prelov i devastacija dna uzeli su danak u ovim predivnim životinjama. Devedesetak pojedinačnih vrsta koralja te onih koje žive u zajednici u Jadranu spadaju u skupinu žarnjaka.



Oznake: Lastovo, more, jadran, Jadransko more, otok, otoci, park prirode, ronjenje, scuba

Jelsa na Hvaru - novi video

15.11.2009.

Jelsa je jedno od mjesta na otoku Hvaru. Pogledajte ju u mojem novom videu:

Oznake: hvar, Jelsa, Jadransko more

izbor 10 jadranskih otoka (VIDEO)

Moj novi izbor 10 jadranskih otoka koje se isplati posjetiti. Koja je vaša lista?

Oznake: Jadransko more

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.