VIDEO : LUBENOVAC NA VELEBITU

28.05.2018.

Velebit je planinsko područje prepuno krških elemenata: škrapa, kukova, jama, ali i blagih, travnjačkih udolina. Lubenovac na sjevernom Velebit jedna je od njih.



Veliki Lubenovac jedno je od najljepših mjesta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. To je krška udolina smještena na samom rubu Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Nekoć su na Lubenovcu u ljetnim mjesecima obitavali ljudi, zajedno sa svojom stokom, a danas se tamo nalaze ostaci pedesetak ljetnih stanova, suhozida i šterni. Na Lubenovcu je ostala sačuvana i lokva, Lubenovačka ruja, koja je u prošlosti služila za napajanje stoke - ovaca, koza, krava i konja.

Na Lubenovcu je nekada postojao planinarski dom, no sada su od njega samo temelji – izgorio je u požaru. Nedavno su na Lubenovcu obnovljeni pastirski stanovi. Smješteni su uz sam rub prostrane krške udoline, u podnožju Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Danas ih koriste planinari, znanstvenici i drugi gosti, no nekad su u njima (tj. u starim stnovima) boravili pastiri. Preko ljeta bi stoka pasla, a vidljivi su i ostaci zidova. Zub stoke je održavao travnjake, no danas ih pomalo osvaja šuma. Time gubimo biološku raznolikost Velebita, sve te leptire, skakavce i ostale kukce te životinje. Ljeti je zanimljiva kolonija bjelonokte vjetruše koja boravi oko doline i hrani se upravo tim kukcima.

Oznake: Velebit, planine

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.