dijalozi

15.02.2012., srijeda

Pravo na djecu





Mario: Da li podržavaš posvajanje djece od strane homoseksualnih parova?

Goga: Ne.

Mario: Zašto ne?

Goga: Da mogu kao takvi prirodnim putem imati djecu imali bi, a kad ne mogu i jer to nije prirodno, ne podržavam i kvit.

Mario: Ne razumijem, ima puno siročadi i zašto ih homoseksualci ne bi smjeli posvajati, ne mogu ni mnoge žene imati djecu, pa po tvojoj logici ni one ne bi smjele posvajati djecu jer ne mogu „prirodnim“ putem začeti.

Goga: Znam, ali moj osobni stav je da se ne slažem s time.

Mario: Ali zbog čega se ne slažeš, argumentiraj svoj stav.

Goga: Zato jer mi to nije prirodno.

Mario: Nije „prirodna“ ni tzv. umjetna oplodnja, po toj logici i nju treba zabraniti i onemogućiti ženama koje ne mogu imati djecu da ih imaju jer ne mogu začeti „prirodno“.

Goga: Nemam ništa protiv umjetne oplodnje, ali ovdje se radi o cjeloživotnom odgoju tog bića za koji smatram da u istospolnim zajednicama ne može biti dovoljno kvalitetan.

Mario: Zbog čega ne, to bi trebala argumentirati, zašto dijete u istospolnim zajednicama ne bi imalo dovoljno kvalitetan odgoj?

Goga: Zato što djetetu trebaju oba roditelja, i znam, sad ćeš reći a što je sa samohranim roditeljima.

Mario: Pa imat će oba roditelja, zar je bitno kojeg su spola, i u pravu si, po toj logici ni samohrani roditelji nisu dobri.

Goga: Ali uz sve tvoje navedene argumente pa čak i one koje nisi naveo, a mogli bi se uvrstiti, jednostavno je to do mene i mojih shvaćanja, kulturoloških vrijednosti koje su mi usadili, i zato to ne mogu prihvatiti.

Mario: Navedi te kulturološke argumente, zbog kojih to ne prihvaćaš, jer ako kažeš to je tako, onda više nemamo što pričati, reci mi zašto je to tako, zašto homoseksualci ne bi smjeli imati djecu? Na koji način će oni eventualno loše utjecati na tu djecu zato što su homoseksualci? U čemu je tu problem?

Goga: Zamisli sliku svoje kćeri na nekom trosjedu u obiteljskom ozračju dvojice očeva, gledanje filma, zezancija, i onda se oni počnu ljubiti.

Mario: Da, i u čemu je problem, tako se djeca uče da istospolna ljubav nije nešto loše, neprirodno, ili ne daj bože zlo, naša odbojnost prema tome proizlazi iz nama usađene premise kako je homoseksualnost nešto loše, i zato to ne možemo prihvatiti, jer nam je ta etiketa homoseksualnosti kao bauka duboko usađena u svijesti, ali nema ni jednog racionalno opravdanog razloga zašto homoseksualci ne bi smjeli imati djecu.

Goga: Ma sve ja to shvaćam i ne grozim se istospolnih zajednica, nek izvoli kako tko voli, ali ovo s djecom mi ne ide i gotovo.

Mario: Dobro, ali još jednom, što je to loše što će se dogodit toj djeci ako će rasti u istospolnoj zajednici, konkretno mi reci, što je za tebe tu loše za tu djecu?

Goga: Ma nije stvar u tome da će toj djeci možda biti loše ili će im se nešto dogoditi, sve je stvar mojih promišljanja i mog stava i taj dio jednostavno ne mogu prihvatiti. Zar nemam pravo na svoje mišljenje i bez nekih posebnih argumenata?

Mario: Naravno da imaš, ali tvoj stav bi trebao imati nekakve temelje, nekakve argumente, inače to onda nije stav, već slijepo vjerovanje iliti zabluda.

Goga: Ok, nazovimo to zabludom, ne prihvaćam to iz svoje zablude.

Mario: Osobno bih rađe dao svoje dijete da ga odgajaju homoseksualci za koje znam da će mu pružiti potrebnu ljubav i pažnju i koji će ga učiti otvorenosti i slobodi jer će mu tako pomoći da odraste kao zdrava osoba, nego da ga dam heteroseksualnom paru koji u svojim stavovima recimo ne podržava posvajanje djece od strane homoseksualaca, odnosno ne bih gledao na to koja je seksualna orijentacija tih parova već na to što će pružiti tom djetetu za njegovu dobrobit.

Goga: Poštujem.

Mario: Uzmi za primjer da se sada održava referendum kojim će se odlučiti da li istospolni parovi imaju pravo na posvajanje djece, kako bi ti glasovala?

Goga: Protiv.

Mario: Jel znaš da time sebi uzimaš za pravo odlučivati o tome kako netko drugi nema pravo na djecu samo zato što je njegova seksualna orijentacija drugačija, što da netko to napravi tebi, da ti oduzme pravo na to da imaš djecu samo zato što si npr. bjelkinja, to nitko nikome nema pravo činiti, argument da se nekome oduzme to pravo ne smije biti njegova seksualna orijentacija, njegov spol, rasa, nacionalnost ili vjera, već njegova sposobnost ili nesposobnost da se brine za to dijete, a uopće nije važno tko je ili što je, makar bio i vanzemaljac.

Goga: A dobro.



- 14:38 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

Opis bloga

'KO VOLI NEK' IZVOLI