.......................................................Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us Football Zone

Football Zone

27.06.2006., utorak

Zasto smo pukli?

Eto, sada se svi prave pametni, svi su generali poslje bitke, pa ajd kad su vec svi da budem i ja jedan od njih.
Dakle glavno je pitanje zasto smo mi onako lose odigrali, zasto nismo bar Japan pobijedili?

Pa naravno da je odgovor, zbog igraca, a zbog koga ce drugog biti? Kazu igraci nismo krivi, kaze trener nisam kriv, pa ko je onda dodjavola kriv? Mozda navijaci? Cico stalno govori, zadovoljan sam. Zbog suca ne izgubimo protiv Irana, Cico zadovoljan, izgubimo od slabe Poljske, Cico zadovoljan, ne damo Japanu gol, Cico zadovoljan. Pa dobro, kako trebamo igrati da ti ne budes zadovoljan?
Ipak, najjace je ona Cicina, Hrvatska igra napadacki nogomet. Pa koji crni napadacki? Japanci su stalno drzali loptu protiv nas samo sto su losi pa smo mi stalno iz kontri prijetili. Protiv Australije nismo mogli centar preci. Opak neki napadacki nogomet, nema sta.


Igrali smo sa Brazilom kojemu se nije dalo igrati. Adriano, Ronaldo, Ronaldinho ko da nisu ni igrali. I izgubili smo. Igrali smo sa nikad slabijim Japanom i kako smo prosli? 0-0. I na kraju igrali smo sa Australijom, sa timom kojeg smo, kazu ''strucnjaci'' morali pobjediti. A zasto smo mi to molim te morali pobjediti Australiju?
Sta smo mi to neka velesila pa cemo kao tako lako nasamarati i izbaciti Cahilla, Viduku, Kewella i ostale? Malo sutra.
Kad pomno pogledamo oba sastava vidicemo razliku. Evo i analize Australije i Hrvatske.

Golmani:
Golman je Middlesbrougha Schwarzer, jedan od boljih u Engleskoj. E sad sta se dogodio sa Hiddinkom kad je stavio onog naseg Kalca ja stvarno ne znam. Pa taj Kalac ne bi mogao ni u Interu iz Zapresica braniti kod Srecka Bogdana a kamoli u odlucujucem mecu za 1/8 finala SPa.
Nama je branio odlicni Pletikosa, eto tu smo imal prednost, Pletikosa je za 5 klasa bolji od Kalca.

Odbrana:
Igrali smo bez Roberta Kovaca, najboljeg igraca. Dakle, Dario Simic je igrao, inace rezerva 40 godina starom Costacurti u Milanu. I iako je rezerva pokazao je da je to nepravedno, jer je on odlican odbrambeni, vrlo agresivan, tako reci neprelazan. Dalje Joe Simunic je igrao. On je po meni isto jedan od najboljih u timu. Bio je vrlo grub ovu utakmicu ali kad niko drugi nece mora on sve sam na toj ljevoj strani. Dalje u odbrani je bio Stjepan Tomas. Na njega necu trositi rijeci, sve ste vidjeli. Zasto je on uopce pozvan? Katastrofa, svaki put kad igra on nesto usere. i 4. odbrambeni je bio Marko Babic. WTF? Pa od kad je Babic odbrana? Pa onaj Makedonac Sterjovski ga je pravio smijesnim.
Australska odbrana je imala Scotta Chipperfielda, pouzdanog i cak dobrog igraca koji moze i napred stvoriti pomutnju.
Lucas Neill je igrac Blackburna i najbolji australski odbrambeni. Treci je bio Craig Moore iz Newcastlea i 4. Brett Emerton iz Blackburna.

Evo jedne zanimljivosti, Simunic poslje 2. zutog nije izasao pa mu je Jerko Leko rekao valjda to ti je crveni. Simunic je samo rekao suti i nastavio. Evo i filmic te scene.
Simunic - 2. zuti

I sad kad se malo bolje pogleda vidi se da mi imamo slabiju odbranu od njih. Simic - Emerton, rezerva u Milanu - standardni igrac Blackburna, iako mi se Simic jako svidio na ovom prvenstvu. Simunic - Craig Moore, igrac Herthe koji je bio zadnja 3 mjeseca povredjen - standardni igrac Newcastlea. Tu bio rekao nerijeseno. Tomas - Lucas Neill, rukometas - najbolji odbrambeni Blackburna, dovoljno je reci da ce najvjerojatnije zavrsiti u Barceloni poslje ovog SPa i sve sam rekao. Jedan od najboljih odbrambenih na ovom SPu. I Babic - Chipperfield, rezerva Leverkusena - standardni igrac Basela.

Image Hosted by ImageShack.us
Junak mad

Sredina:

Nasi centralni vezni Niko Kovac i Tudor, njihovi Vince Grella i Jason Culina. Niko Kovac 35 godina, bez obzira na trud ipak nema snage drugo poluvreme kao prvo. Tudor, rodjeni libero ovdje igra defanzivnog veznog. Pa ne moze on igrati tu poziciju kad ne zna dodati. Kao sto kazem, rodjeni libero, taman umjesto Roberta Kovaca je trebao igrati i ne bi bilo potrebe za rukometasem. Tudor je rekao poslje SPa, od sad vise nema veznog igraca, samo odbrana. A Grella i Culina su prvotimci Parme odnosno PSVa. Kovac dakle igra u Herthi a Tudor je protjeran iz Juvea i muku muci u Sieni.
Druga dva vezna, Srna i Kranjcar protiv Cahilla i Sterjovskog. Srna u Ukrajini igrao obicno beka, ovdje je krilo. Zna se da on nije neki dribler i da njemu neko treba gurnuti loptu u prostor da se pokaze u najboljem svijetlu. Mi nazalost nismo imali takvog igraca, jer Niko Kranjcar je totalno lose to radio iako mu je to posao.
Dakle, Srna - Sterjovski, Shakhtar - Basel, podjednako. Inace taj Makedonac se najblaze receno poigravao sa nasom odbranom, sto se za Srnu ne moze reci.
Kranjcar - Cahill, Hajduk - Everton. Vjerojatno najbolji igrac Evertona je neuporedivo bolji od Kranjcara, tu nema sta da se poredi.

Napad:

Prso i Olic, protiv Viduke i Kewella. A sta reci, nas napad nikad slabiji. Olic zna samo trcati, iako sam pomislio kad sam ga vidio na ovoj utakmici da ni to ne zna. Na drugoj strani Harry Kewell iz Liverpoola, ne treba ga predstavljati, odlican igrac, pokazao je sta zna, neuporedivo bolji od loseg Olica koji sam sebi prodaje bicikle.
Olic - Kewell, CSKA - Liverpool.

Image Hosted by ImageShack.us
Falio je puno

I na kraju Prso - Viduka. Svi tog Prsu toliko hvale kao da je on Eto'o. E pa nije. Svaka njemu cast na trci ali sta vrijedi sto on trci za loptom. Pa jel to njegov posao? Sad ce drugi reci, pa trci jer Kranjcar ne radi svoj posao. Al ipak, Prso nema sta da radi na svojoj polovici stalno. Stani tamo u napad i cekaj loptu, dobices je jednom. Ovako nismo ni imali priliku jer on mora ici po nju i vuce je po lijevoj strani. Naravno kad je on vuce u napadu nema nikog i koja mu onda korist od toga? Prso je kao napadac inace jako precijenjen. Igra u Rangersima. E sad da kazem ja nesto. Henrik Larsson, kad je igrao u Skotskoj nije ni jedne sezone dao manje od 30 golova. E to ja zovem pravim napadacem. A koliko je Prso dao ove godine u toj istoj ligi? 3 gola?!?! Zasto onda svi ocekuju od njega da uzme loptu, predribla 5 igraca i useta se u gol? Ja ne znam, no to nije ni malo realno jer Prso to ne moze.
Trebao se ugledati na Viduku. Viduka ne trci, stoji i ceka loptu. Kad dobije tu loptu, buduci da ne trci ima snage, naguzi se i ceka nekog svog da utrci jer mu je nemoguce izbiti tu loptu kad je zagradi. I ta taktika nam je najvise problema stvarala. Da je Viduka zujao okolo ko Prso, uzimao loptu na centru driblao okolo i sta je znam sta radio Hiddink bi ga odma potjerao napolje. Jer zna se sta je posao napadaca a sta veznog.

I sad kad se sve to sumira, kako mi mozemo tvrditi jaci smo od Australaca? Igracki i ne samo igraci nego i trkaci Australci su puno bolji od nasih, a bolje da ne pominjem trenerski. Tesko nama sad u kvalifikacijama jer Hiddink preuzima Russiju a mi prvu utakmicu upravo protiv njih igramo.

I sta sad treba napraviti?

Pa ovako, Tudora obavezno u odbranu, nema vise vezni i slicne gluposti. Nagovoriti R. Kovaca i Simica da odigraju jos do Eura jer mogu i Simunica staviti. Eto odlicne odbrane.
Niko Kovac mora zavrsiti jer ima 35 godina i za Euro nam nece koristiti. Mozda ga jos zadrzati za ove prve utakmice kvalifikacija sa Engleskom i Russijom. Dakle otvara se dva mjesta u veznoj liniji. Modric ce napredovati jos ove sezone to je sigurno. Njega dakle obavezno. Jos Jerka Leku treba staviti jer po meni on nije mogao doseci svoj puni potencijal ako stalno ulazi sa klupe. On je igrac koji mora igrati od pocetka ako se zeli najbolje ga iskoristiti. Krila Srna i eto Babic jer boljeg nemamo. Mislim da bi bilo odlicno dati drzavljanstvo Ettou iz Dinama jer bi se on mogao fenomenalno uklopiti u ovaj tim, zajedno sa Buljatom. Ocito je da ako Cico ostane a oce, jedno mjesto ce biti rezervirano. Naravno radi se o Niki Kranjcaru. Jbg, tako je kako je, sta sad mozemo. U napada treba ozbiljno razmisliti o kombinaciji Klasnic - Eduardo. Klasnicu bas takav tip partnera u napadu treba, a Eduardu naravno motiva nece nedostajati. Ovo je scenarij ako Prso ne bude vise igrao sto ce se vjerojatno dogoditi. To su dakle igraci koji bi trebali igrati najvecu ulogu. Ne trebamo zaboraviti ni Petrica iz Basela, Vranjesa iz Werdera ( ako se popravi ). Igrace tipa Tomas, Tokic, Olic, Balaban, Bosnjak izbjegavati jer ocito je da od njih nema koristi.

I sve je to ljepo kad ja ovako napisem, ali Cico Kranjcar je jedini koji odlucije. Kako on kaze tako ce biti. Samo se nadam da ce ipak promjeniti koncepciju nece igre jer ovako nece ici.

Rodman

- 21:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.06.2006., petak

Kukavicka sramota

Image Hosted by ImageShack.us
Pa sta sad reci, napadnemo, damo gol i sta onda? Odbrambeni stanu 10 metara od gola, sredina 16 metara a napadaci stoje na centru i gledaju. Pa kakva je to igra? A sta radi onaj Tomas? Svi smo se sprdali sa Milanom Dudicem juce kad je covjek dva puta igrao rukom, svi smo govorili rukometas i smijali se. Izgleda da jabuka ne pada daleko od stabla, pa eto i mi smo poveli jednog rukometasa, taj Tomas kao mu automatski ruka skace prema lopti kada skoci. Znao sam da ce Robert Kovac faliti, ali nisam znao da ce se ovako usrati svi kad njega nema. Dobro kaze Ciro, trebao je odmah Tudor na libera i ne bi se onda nabijali u svoj gol onako. Odma bi bilo par samara i dernjava bilo.

Sta je bilo sa Hiddinkom kad je stavio onog nesretnog Kalca na gol isto ne znam, ali sramota je da mi tom golmanu nismo uspjeli ne dati gol, nego i pucati na njegov gol, jer dojma sam da bi pola lopti upuceno na prema njemu zavrsilo u mrezi.

Sta je Niko Kranjcar napravio, stvarno... bio je gori od Ronalda protiv nas.

Uglavnom, bolja ekipa ide dalje. Od ovih igraca u Australiji bi mogli igrati samo Pletikosa i Simic, mozda bi mogli jos neki, ali ako se ne trudi onda ne moze.

Evo samo da napomenem sudiju, nije sudio dva penala za Australiju, drugi gol Australaca je iz ofsajda, nije dao crveni Srni, dao Simunicu 3 zutarofl, aahahahaha, Simunic je srusio svjetski rekord. I jos mu dao 3. zuti poslje zadnjeg zvizduka, ahaha, legenda. Izgleda se Poll bojao potjerati ga napolje kad ga je ovaj onako osinuo pogledom i digo saku...

- 00:05 - Komentari (17) - Isprintaj - #

22.06.2006., četvrtak

Dan D

Evo ga, priblizava se taj toliko ocekivani dan, odlucujuci susret grupe F sa Australijom. Racunica je jasna, pobijedimo i idemo dalje ( osim ako Japan ne rasturi Brazil barem dve razlike, sto se naravno nece dogoditi ).

Kako treba igrati? Pa sigurno ne kao protiv Japana. Tu ne mislim ne igrati onako smuseno kao protiv Japana, nege treba promjeniti nacin igre. Japanci su mali, pola su kepeci i prirodno je bilo igrati na prekide, tj. osiguravati sto vise kornera i slobodnjaka. Iako smo to dobro radili, rezultata nije bilo. Kao sto je eurosport rekao, da su igrali jos 3 utakmice, ni Japan ni Hrvatska ne bi dali gol. Mozda je razlog tome bila velika vrucina, Japanski izbornik Zico se jadao na to, bojeci se cak za zivote svojih igraca, rekavsi da se boji da neko ne zavrsi kao Marc-Vivien Foe prije par godina koji je umro na terenu. A mozda je i razlog bila smusenost nasih napadaca, mozda njihova sebicnost, ko zna... Uglavnom pritisak je velik, gola jos nismo dali a Australija igra jako cvrstu odbranu.

Dakle, ne igrati kao protiv Japanaca. Australci nisu mali, fizicki su jaci od nas, imaju snage za trcati jako puno, ali u tehnickom djelu igre smo bolji. Treba polako, strpljivo graditi napad, ne jurcati, vidjeli smo Brazilce prvo poluvrijeme protiv njih, nisu ni jednom uspjeli pucati po golu.

Australci su dobri i u odbrani i u napadu a i u sredini. Napad je vjerojatno najjaci, Mark Viduka i Harry Kewell su tamo. Sredina je nacinjena od odlicnih igraca koji su takodjer u Europi. Tim Cahill, Marc Bresciano, Vince Grella, Brett Emerton su vrhunski vezni igraci iz Engleske i Italijanske lige. U odbrani igraju Lucas Neill, Tony Popovic, Scott Chipperfield. Ne treba zaboraviti Jasona Culinu koji obicno igra u sredini a onda se Brett Emerton transformira u branica. Popovic je sumnjiv jer je napustio igru protiv Brazila vec u prvom HT, a izgleda se oporavio i bice spreman.

Image Hosted by ImageShack.us
Tim Cahill

Pravi dzoker sa klupe je John Aloisi koji je Japanu dao gol. Al mozda i najveca snaga Australije je izbornik Guus Hiddink. Covjek koji je jednostavno stvoren za reprezentacije, 2002. je napravio pravi podvig i odveo Koreu u 1/2 finale SPa. Poslje SPa napusta klupu Australije i odlazi u Rusiju u pokusaju da njima vrati staru slavu u sto ja ne sumnjam da ce uciniti. U karijeri je trenirao i Nizozemsku, bio 4. na SP u Francuskoj, od klubova je trenirao PSV ( 1983 - 1990 ), Fenerbahce ( 1990 - 1991 ), Valenciu ( 1991 - 1994 ), Real Madrid ( 1998 - 1999 ) i Real Betis ( 2000 ). Hiddink ima veliki motiv, ako izvuce bar nerijeseno veceras, dobija premiju od Australije u visini od 500 000 eura.

Mi imamo tri Australca u timu, ali Australci imaju zato 7 hrvata. Najpoznatiji su svakako Mark Viduka i Marc Bresciano ( taj ipak ne zna pricati nas jezik, iako mu je mama Hrvatica ). Viduka je igrao u Dinamu, sada je u Premier ligi i dokazani je igrac.


Citam da ce ovu utakmicu startati Ivica Olic. Ne znam koliko je to dobro, Olic me je propisno nazivcirao protiv Japana. Nadam se da ce se snaci. Klasnic ce zasigurno dobiti svoju priliku kasnije u utakmici. Veliki hendikep bice neigranje Roberta Kovaca.

Image Hosted by ImageShack.us
Gol Olica na SP 2002 protiv Italije

Na kraju ostaje nam se samo za nadati da cemo proci ovu utakmicu onako kako svi prizeljkujemo, jer Hrvatska jeste jaka, al nazalost Hrvatska ne igra dobro protiv slabijih i ne zna juriti rezultat ( sjetimo se samo Islanda kada smo jedva dali golove u 2. HT, te Malte ). Ako prodjemo, mislim da nas niko nece pozeljeti za protivnika upravo zbog nase odbrane, sto su osjetili i Brazilci.

Evo za kraj jedna zanimljivost, naime Nostradamus je predvidio da ce Spanjolska osvojiti ovo prvenstvo. Evo i citata njegovog prorocanstva.
In the sixth month of 2006 the King of Spain will cross the Pyrenees with his troops. The legions of Beelzebub will battle him in central Europe and suffer doom and destruction. The Holy Grail will then come to Spain.

No s druge strane, Nostradamus je i predvidio kraj svijeta 1. 7. 1999. tako da ovo ipak treba uzeti s rezervomsmijeh.

Rodman


- 13:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.06.2006., četvrtak

Najludje frizure i najruzniji igraci World Cupa

Opce poznata stvar je ta da igraci na SPu pokusavaju isfurati neki novi look, obicno je to frizura, sjecamo se samo proslog SPa Ronaldove ili Beckhamove. Evo, koliko sam ja pratio do sada, zapazio sam neke igrace, pa evo i liste sa prigodnim slikama.

9. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Francesco Totti ima sada kratku kosu

8. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Azianvonou Yao iz Togoa

7. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Keita iz Cote d'Ivoire

6. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Sancho iz T&T

5. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Lee Chun Soo - South Korea

4. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Abdulaziz Khathran - Saudi Arabia
Kod ovog igraca se ne zna koje je frizura a koje je brada...smijeh

3. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Adekanme Olufande iz Togoa

2. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Pimpong iz Ghane

1. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Loco iz Angole
Sta reci za Locoa, ne zna se ko je gadniji, on ili frizura...



E sad, obicno svi biraju najljepseg igraca SPa, e pa ja necu, evo i moje liste najruznijih igraca na ovom SPu, po mom skromnom misljenju.

12. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Ribery - France

11. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Fabrizio Coloccini iz Argentine

10. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Ronaldinho
Svaka njemu cast na igri, ali nisam si mogao pomoci da ga ne uvrstim na ovu listu.smijeh

9. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Evo ga opet, Khathran iz Arabie.

8. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Peter Crouch iz England
Uz ovu facu dodajte samo tijelo od 2m i 69kg i sve ce vam biti jasno.

7. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
I Lee Chun Soo se opet nasao na listi

6. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Al Montashari iz Arabije

5. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Carlos Tevez - Argentina
Jedan od najbolji mladih igraca Juzne Amerike je ujedno i jedan od najruznijih

4. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Carlos Puyol - Spain
Sakriti ruznu facu jos ruznijom kosom nije bas najpametnije.

3. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Loco
Uff, evo morao sam i ovdje staviti Locoa, stvarno je gadan...

2. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Jan Koller - Czech Republic
No Comment, steta sto se povredio pa ga mozda necemo vise gledati... Izgleda ko losa kopija glumca Nicolasa Cagea.

1. mjesto
Image Hosted by ImageShack.us
Wayne Rooney - England

A evo i vrhunca, najruznijeg igraca na World Cupu. Sjajan igrac, ruzna igrac...


Za sad toliko...

Rodman


- 23:58 - Komentari (9) - Isprintaj - #

11.06.2006., nedjelja

Day 2

England - Paraguay

Evo i drugog dana, Englezi su poceli sa Paraguayom i vec u toj utakmici se desio rekord svjetskih prvenstava sto se tice izmjene golmana. Vec poslije 5 minuta povrijedio se golman Paraguaya Vilar ( branio 5 minuta i dobio gol no ). Gol je dakle pao dosta rano, vec u 4. minuti, Beckham je centrirao i Gamarra skrenuo loptu u gol. Poslje toga, blaga nadmoc Engleske, no bez ozbiljnijih sansi, tek u posljednjim trenucima 1. poluvremena bljesak Valdeza i sut, pored gola.

Image Hosted by ImageShack.us
Downing i Caniza

Drugo poluvreme nije donjelo nista novo, utakmica spora, dosta ne zanimljiva, tek 2 zapazena suta Lamparda iz daljine. Tek u sudackoj nadoknadi Paraguayci krecu prema golu Robinsona ali vec je bilo kasno.

Zapazeni, nezapazeni?

U Engleskoj niko posebno, dali su jedan gol u 4. minuti poslje greske Paraguayaca i to je bilo sve sto su napravili. Eventualno Lampard sa svojim pokusajima, te Steven Gerrard koji je bio neprijelazan na sredini terena i on je bio taj koji je sve akcije Paraguayaca prekidao. Joe Cole je pokusavao driblinzima i cesto se u tim driblinzima samo smuvao i navukao Paraguayce na sebe. Sve u svemu, jedna neuvjerljiva igra prema naprijed, Crouch je visok 198cm ( i 69 kila samo ) i osvojio je mozda 2,3 visoke lopte upucene prema njemu.
U Paraguayu niko, tek istina Valdez je pokusavao, kad je usao Cuevas igra je malo zivnula. Roque Santa-Cruz neuvjerljiv, slab, nevidljiv, niti je sta pokusavao, niti je mogao bilo sta pokusati jer jednostavno nije bilo lopti prema njemu. Acuna je vec ostario, nije to vise onaj stari definitivno.


Trinidad&Tobago - Sweden

Evo odma na pocetku meca, tj. jos prije pocetka Trinidad je ostao bez golmana, Jacka, na gol je stao iskusni Shaka Hislop, dugogodisnji golman Newcastlea iz Engleske. Swedjani su jos juce ostali bez prvog golmana, Isaksson je zadobio potres mozga nakon sto ga je u glavu spucao Kallstrom na treningu.

Image Hosted by ImageShack.us
Sancho na visini zadatka

Prvo poluvrijeme kako se i ocekivalo, Swedjani napadaju, T&T se brane ali rezultata nema. Larsson, Willhelmsson, Ibrahimovic i ostali pokusavaju, Hislop ili ima srece ili brani. T&T igraju jako prljavo, dosta grubo, cim neki Swedjanin dobije loptu blizu gola odma dobije i po nogama. Dwight Yorke igra cini se sve u ovoj ekipi, i odbranu i sredinu i napad a lik ima 35 godina, ocito mu snage ne manjka.
U drugom poluvremenu nije se mnogo toga promjenilo, osim da su Swedjani jos vise napadali. John Avery dobio je crveni vec u 50. minuti i cinilo se da je to kraj svih nadanja T&T. Napadi su se redjali ko po traci, Sanse su zapucavali, redom, Ibrahimovic, Allback, Ljungberg, Larsson, Edman, Wilhelmsson, kasnije i Jonson i Kallstrom. T&T mogao je cak i gol dati, John je opalio u jednoj kontri i na iznenadjenje svih lopta je odsjela na precki. Ovo je povjesan dan za T&T zasigurno, prvi nastup na SP i odmah prvi bod.

Dobar, Los, Zao

Kod Swedjana je tesko reci ko je dobro igrao buduci da su cijelo vrijeme napadali, napadaci ne mogu dobiti prolaznu ocjenu zbog niza zapucanih sansi. Mozda treba izdvojiti defanzivnije orjentiranog veznog Tobiasa Linderota, koji je bio neprijelazan na sredini terena.

Kod T&T, najvise treba izdvojiti trojicu sjajnih igraca. Prvi je naravno Dwight Yorke, nevjerojatno, 35 godina i covjeka je bilo svugdje na terenu. Dok je igrao u Manchesteru bio je cisti napadac, ovdje je igrao najvise na DM ( defensive midfielder ), zadnji vezni. Druga junacina je 37 godina stari golman Shaka Hislop. Golman koji je neocekivano stao na gol jer se Kelvin Jack, prvi golman ozljedio na zagrijavanju. Hislop brani za West Ham United u Engleskoj. Odbranio je zaista velik niz udaraca, uljevao je veliku sigurnost ostalim igracima. Treci junak je odbrambeni igrac Engleskog nizeligasa Gillinghama, Brent Sancho. Sve lopte koje su isle prema njemu rascistio je, neprijelazan za Swedjane, odlican u zracnim duelima. Pohvala naravno i ostalim igracima, veliki je to uspjeh.


Argentina - Cote d'Ivoire

Ovaj mec bio je mec tehnike protiv snage, bar se tako mislilo na samom pocetku. No Drogba i drustvo pokazali su uz trkacke sposobnosti i zavidnu tehnicku potkovanost. I dakle, Afrikanci su napadali a Argentinci davali golove, tako se moze reci za prvo poluvrijeme. Riquelme uzme loptu pa kilavi s njom 3 dana i onda samo odjednom posalje pas koji niko ne skuzi osim onog kome je upucen i to se ne moze braniti. Crespo i Saviola to dokazuju kad pogadjaju za vodjstvo Argentinaca.

Image Hosted by ImageShack.us

Drugo poluvrijeme, Argentinci nesto agresivniji, dosta Drogba i dalje napada i konacno je pogodio u 80 minuti za 2-1 i to je bilo sve, nije se bilo snage za nesto vise. Inace cini se da je ponisten cist gol Argentincima, ali svejedno su dobili. Na terenu se nisu pojavile dvije zvijezde, Messi i Tevez.


Zvijezde

Riquelme je dokazao da je jedan od najboljih kreativaca na svijetu i treba uvijek biti na oprezu kad je lopta kod njega. Crespo i Saviola su bili odlicni u napadu, konacno su i oni nesto pokazali, jer do sada u klubovma nisu imali nesto preterano puno srece. U odbrani Ayala je bio neprijelazan, jedan od najboljih odbrambenih na svijetu sigurno.
Na drugoj strani, gotovo svi od Bjelokoscana su odusevili, jedino je Bonaventure Kalou bio los, promasivao je dobre prilike. Drogba je bio odlican, lopta mu se nije mogla uzeti nikako. U odbrani odlicni Zokora ( trazi ga vecina veliki Europskih klubova ), Toure, Boka i Eboue, sredina isto odlicna, svi prodorni, puno trke, bice zaista tesko Nizozemskoj i SCG protiv ovakvog protivnika. Usudjujem se cak reci da su Afrikanci i favoriti u tim mecevima.

Rodman

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2006., subota

Pocelo je, World Cup Germany 2006

Eto, danas konacno pocelo, od sada, pa sljedecih mjesec dana samo utakmice i utakmice.
Na otvaranju, svecano kako se to i ocekivalo od Njemaca. Naravno, bilo je tu tradicionalnih Bavarskih nosnji, i tradicionalnih bavarskih plesova.
Na kraju je u teren uslo oko 180 nogometnih legendi, igraci koji su igrali za reprezentacije koje su bile Svjetski prvaci. Neki nisu bili, medjutim vecina je bila tu, predvodjena Peleom, Matthausom, Blancom, i ostalim legendama. Treba spomenuti i komentatora Dragu Cosica koji se povremeno gubio, primjer: kamera u krupnom planu prikazuje Rudy Vollera iz Njemacke a Cosic za to vrijeme prica kako je Voller sprijecen i nije dosao.zijev No dobro, na takve bisere smo ionako vec naviknuti.

U 18.00h pocela je i prva utakmica, Njemacka - Costa Rica. I to pocela je muski, pravo, zanimljivo. Vec u 6. minuti gol za Njemacku, i to kakav gol, Lahm u raslje cilja i pogadja, Svabe vode. Nije dugo trebalo i Wanchope izjednacava. Njemci medjutim tu ne staju, kontroliraju i ponovno vode golom Klosea na ubacaj Schweinsteigera. Na 3-1 opet Klose poslje ubacaja Lahma, 3-2 Wanchope iz ofsajda i konacno 4-2 Frings super golom i udarcem sa 30 metara.

I sta reci o ovoj utakmici? Obicno utakmice otvaranja otvara svjetski prvak, ovog puta nije bilo tako, domacin je dobio prednost. Te utakmice otvaranja su cesto puta bile dosadne i zavrsavale sa 1-0, 0-0. Ova ne. 4-2, prava goleada, sa dva super gola, Lahma i Fringsa.
Svabe su krenule u utakmicu bez Ballacka, Tim Borowski iz Werdera je igrao umjesto njega. Konacno je svijet mogao vidjeti i tog famoznog Lukasa Podolskog, Poljaka sa Njemackom putovnicom, koji je presao u Bayern.

Ko je odusevio, a ko razocarao?

Kao prvo, u odsustvu Ballacka u prvi plan je izasao Bayernov mladi igrac Bastian Schweinsteiger i iskreno da kazem odusevio. Nasljednik Stefana Effenberga i po igri i po izgledu ( moram da napomenem jos jedan biser Cosica, kaze to je Njemacki Beckham po izgledu, mislim stvarno, ili je Cosic corav ili nije normalan ) je odlicno igrao, proigravao, bio opasan.

Image Hosted by ImageShack.us

Drugi koji je ocekivano igrao odlicno je bio Miroslav Klose. Ocekivao sam od njega da ce dati bar jedan gol, a eto dao je 2 komada. Proslo SP je dao 5 golova u tri grupne utakmice, i na pravom je putu da to ponovi. Imao je fenomenalnu sezonu u Werderu, 26 utakmica 25 golova, 14 asistencija djeluje zaista impresivno. Jos jedan igrac me je odusevio, radi se o Philippu Lahmu. Ljevi bek se odlicno pridodavao napadu, postigao odlican pogodak, asistirao za drugi i bilo ga je svugdje. Thorsten Frings je postigao fenomenalan pogodak, ali osim tog pogotka nije se nesto posebno istaknuo, tako da bi ja dao prednost ovoj trojici nabrojanih kao najbolje igrace Njemacke na ovoj utakmici. Jos kad dodje Ballack i zauzme poziciju neprimjetnog Borowskog... jaki su Njemci, to se mora priznati.

Image Hosted by ImageShack.us
Super gol Fringsa

Costarikanci nisu razocarali. Oni imaju Paula Wanchopea, provjerenu klasu i to je dokazao. Bilo je dosta glasina da Rijeka i Dinamo oce dovesti ovog igraca, ali poslje ove utakmice mogu ladno zaboraviti na to. Wanchope je igrac za neku ligu petice, ne za nasu nesretnu ligu. Bilo je upitno kako ce se Wanchope snaci, cijelu godinu nije igrao ozbiljan nogomet, prvu polovicu sezone je pokupio lovu nekim seicima u Qataru ili Emiratima, ne znam ni sam di je igrao, drugu je igrao u slabasnoj Costarikanskoj ligi. Snasao se vise nego dobro i ne bi trebao imati problema oko pronalazenja buduceg angazmana.
Igrac koji mi je posebno zapao za oko zove se Walter Centeno. Igra u Saprissi i zaista plijeni svojom igrom, pravi kreativac i umjetnik s loptom. Pitanje je samo di je on do sada bio, jer sada vec ima 32 godine i malo mu je kasno za veliki pomak u karijeri. Zaista steta, odlicno je suradjivao sa Wanchopeom.

A sad o onim koji su me na neki nacin razocarali. Prije svih tu je Lukas Podolski. Svi su ga predstavljali kao cudo od igraca, novi Bayernov napadac. Ono sto sam ja vidio je bilo nista. Nije nista pametno napravio, par poluprilika i to je sve. Al ajd, mlad je, valjda je izgorio u prevelikoj zelji, nije mala stvar igrati na prepunoj Allianz Areni na otvaranju SPa.
Odlicni Tim Borowski je poceo mec umjesto Ballacka i bio totalno neprimjetan. Istina, nije mu to bila prava pozicija, ali opet...


Ecuador - Poland

Druga danasnja utakmica, i Ecuador je razvalio Poljsku. Istina, nisam ja bio bas uvjeren da je Poljska neka velesila, ali nisam ni znao da je Ecuador tako jak. Svi su im pripisivali plasman na SP zbog domaceg terena. Naime, oni u kvalifikacijama domace utakmice igraju na nadmorskoj visini od 3000m i tu ko god dodje u goste nema nekih velikih sansi. Ecuadorci su na to navikli, drugi nisu pa je na tom terenu Ecuador skupio glavninu bodovu, ukljucujuci i pobjede na Argentinom i Brazilom.
Ali na ovoj utakmici su dokazali da znaju igrati.

Cim sam ja vidio Poljsku protiv nas kako se brane od Bosnjaka, Buljata, Modrica, Tokica, Balabana i drustva odmah sam znao koliko je sati. Istina on su nas dobili, ali budimo realni, dali su slucajan gol a nase rezerve na drugoj strani nisu mogli, uprkos dominaciji izjednaciti. Takav tijek imala je i ova utakmica. Poljaci sve nesto bojazljivo i bezopasno prema golu, dok Ecuadorci odlucno. Tako je i pao gol, Ecuadorski napadaci odlicno igraju glavom, Carlos Tenorio i Delgado se odlicno nadopunjuju. Tenorio dakle za 1-0 na proslijedjenu loptu Delgada. Poljaci, kao nesto pokusavaju napadati, ali nista posebno. Jedini koji je nesto pokusavao bio je Krzynowek iz Leverkusena, ali i to sto je pokusavao, u vecini slucajeva nije urodilo plodom. I tako dok su Poljaci opet se vrtili oko pola terena, Ecuador akcija i 2-0. Delgado je pogodio na asistenciju Kaviedesa i tu je bilo gotovo. Tu su se Poljaci malo trgnuli ali nista posebno, jedna precka, jedna stativa i to je to.

Image Hosted by ImageShack.us

Delgado je odigrao odlicno, onako iskusni i racionalno, Carlos Tenorio je takodje dobar bio kao i njegova zamjena Ivan Kaviedes. Ecuadorski golman je katastrofa, pajac na golu, mali koji voli istrcavati i naravo ta istrcavanja su obicno kriva, pravo je cudo kako Poljaci to nisu iskoristili, sto jos jednom dokazuje njihovu pasivnost.

Dakle, Ecuador se iskazao kao dobra i iskusna ekipa, brine malo povreda najboljeg odbrambenog, Ivana Hurtada, ali nije mi se cinilo kao da je neka ozbiljnija ozljeda, nadam se da ce igrati na sljedecim utakmicama.

Da samo napomenem sukomentatora, Srecko Bogdan je to bio, i ladno je razocarao. Stvarno je bilo iritantno slusati 100 puta kako govor da Poljaci moraju igrati vise prema napred, i da se moraju drugi prikljuciti. Pa dobro, reci jednom, dvaput, triput, al nemoj 24 puta. Uz to, nista pametno nije govorio, a zbog toga je doveden, da daje strucne analize reprezentacija.

Rodman

- 17:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.06.2006., četvrtak

Pierluigi Collina - neki odlomci iz autobiografije

Po meni najbolji sudija ikad, volio je najvise penale zato ih je i sudio cesto, nazalost vise ne sudi, povukao se na kraju prosle godine.


Pripreme

Trči, sudija, trči

Priprema je ključna reč kojom mogu da objasnim svoje shvatanje „sudijskog zanata“. Da bi se na utakmici sudilo na najbolji mogući način, potrebno je biti svestan poverenog zadatka i biti u najboljoj formi, što zahteva zalaganje, rad i koncentraciju. To znači da se ništa ne sme prepustiti slučaju.
Pripreme su automatski povezane sa trčanjem i, u stvari, ono što sudija radi na terenu devedeset minuta nije ništa drugo do trčanje. U današnjem fudbalu, koji je na veoma visokom nivou, vrlo intenzivnog tempa i često ima preterani takmičarski duh, da bi bio u stanju da donosi odluke na najbolji mogući način, sudija mora da prođe pripreme koje povećavaju njegovu brzinu, pošto se to traži od njega na terenu.
Da biste shvatili koliko je promenjena brzina kojom se igra na jednoj fudbalskoj utakmici, dovoljno je da pogledate snimak neke utakmice od pre petnaest, dvadeset godina. Prvo posumnjate da vam se pokvario video-rikorder i da usporava sliku. Međutim ne, igrači danas sve rade brže, nekad nemaju vremena ni da razmisle šta rade, već mehanički ponavljaju ono što su uradili bezbroj puta na treningu. Brzina kojom igrači moraju da igraju ponekad je tolika da ne stignu ni glavu da podignu kada treba da dodaju loptu. Poslednjih godina sve više pažnje posvećuje se ne samo boji dresa, već i boji štucni i šortsa koji igrači nose, zato što baš po njima igrači raspoznaju saigrače i protivnike. Baš zbog toga, da bi seizbegli problemi, poslednjih godina sudije nose čarape u boji, a ne crne.

Image Hosted by ImageShack.us

Sudiji mora biti jasno da je najrizičniji deo utakmice za njega završni deo, kako teoretski tako i u praksi, kada, zbog napora u toku utakmice, igrači prave više tehničkih grešaka, lošije dodaju loptu, izmoreni su u produžecima, ne uspevaju im driblinzi itd.; veoma često zbog umora igrač postaje nekorektan, to je onda rizična situacija. Igrač je u završnoj fazi najumorniji, više greši. To znači da sudija u završnoj fazi susreta mora da bude više koncentrisan i da bude u idealnom psihofizičkom stanju da bi mogao da donese ispravnu odluku i u teškim situacijama.
Jasno je, a banalno je i podsećati na to da je sudija koji trči celu utakmicu na kraju umorniji nego što je bio na početku.
Ali, sudija ne može dvadeset minuta pre kraja utakmice da podigne ruku, krene ka klupi i zatraži zamenu. Zbog toga njegova fizička priprema treba da bude takva da on mora da ostane trezven i u dobroj kondiciji i u poslednjim trenucima susreta, kada može biti primoran da donosi delikatne odluke, zato što u poslednjim minutima utakmice teže dolazi do preokreta, na primer, kada ekipa koja primi gol u poslednjem trenutku nema mnogo prilike da popravi situaciju.
Pošto nisu izmišljene pilule pomoću kojih možete da se pripremite a da ne provedete sate i sate na treningu, rad u toku nedelje na terenu postaje odlučujući. Sada već mogu da se pohvalim dugim sudijskim životom; aktivan sam preko dvadeset pet godina i smatram da sam jedan od pouzdanih svedoka promena na polju fizičke pripreme.


Kada sam počeo da sudim, sve do mog dolaska do nacionalnog nivoa suđenja, fizičkoj pripremi se manje posvećivala pažnja nego danas, možda zato što se tada od sudija nije zahtevala posebna fizička priprema, jer, čak i bez čestih i intenzivnih treninga, sudija je uspevao da nedeljom dobro obavi posao. Sećam se da je u to vreme bilo uobičajeno da treniram nekoliko puta nedeljno, i ako bih preskočio neki trening, na primer zbog hladnog vremena, to nije bio velik problem.
Danas nije tako. Često savetujem momke koji su na početku karijere da treniraju što više, jer će kada budu stariji osetiti prednosti teških, čestih treninga. Mnogo je teže i manje efikasno trenirati u starijim godinama, kad organizam nije na to naviknut.

Image Hosted by ImageShack.us

Dan odluke ( odlucivanje ko ce suditi finale SP 2002 )


Dugo očekivani trenutak je najzad došao i pozvali su nas u salu u kojoj se obično održavaju sastanci na kojima analiziramo utakmice i u kojoj, ne znam iz kog razloga, u tom trenutku uopšte nije bilo stolica. Svi smo seli na pod, leđima naslonjeni na zid. Slučajno, drugi sudija koji je po mojoj proceni imao najbolje karakteristike da sudi finale, Šveđanin Anders Frisk, sedeo je baš pored mene i sećam se da mi je on prvi čestitao pošto su objavili raspored suđenja.
Posle čestitanja kolega i grljenja sa ostalim učesnicima ekipe koja će biti prisutna na finalu, usledile su „čestitke“ drugih ljudi, telefoniranje kući, objavljivanje informacije ostalima, a zatim je započeo pravi „masakr“: sledećih šest sati su me zvali bukvalno svi, svi su hteli nešto da pitaju, da čuju komentar, mišljenje, neku izjavu. Predstavnik za štampu je ceo dan radio samo za mene i mogu da kažem da su razgovori koje sam satima vodio sa novinarima iz celog sveta bili zaista naporni. Na sreću, Fifa je postavila kao krajnji termin za „spoljne“ kontakte – petak u 12 sati, odmah posle zvanične konferencije za štampu u Medija centru u Jokohami, a posle toga – stop, dosta, treba razmišljati samo o utakmici. Neki su moju kandidaturu kritizirali zbog neke polemike koja je krenula u vezi s mojim učešćem u reklamnoj kampanji za Adidas i zbog činjenice da će reprezentaciju Nemačke na finalu sponzorisati upravo Adidas, a reprezentaciju Brazila Nike. Neverovatno je kako se ovakve polemike uvek odnose na sudije a nikad na igrače. I neka mi niko ne govori o moralnim uzorima, jer želim da sude o meni po onome što radim a ne po onome što drugi misle da ja radim.



Uskoro jos

Rodman

- 22:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.06.2006., ponedjeljak

Cijene igraca

Evo posto se blizi World Cup, stavicu sve trenutne cijene nasih igraca na nogometnom trzistu... a i cijene stranih igraca nece biti na odmet...












Dakle, idemo prvo Hrvatska...

GOLMANI:
Tomo Butina..........................2.750.000 eura ( sve su cijene u eurima )
Stipe Pletikosa........................2.500.000
Joey Didulica .........................3.250.000

ODBRANA:
Dario Simic............................2.000.000
Mario Tokic............................2.750.000
Robert Kovac.........................3.000.000
Josip Simunic.........................8.000.000
Stjepan Tomas......................4.000.000
Igor Tudor.............................3.500.000

SREDINA:
Darijo Srna.............................4.250.000
Niko Kovac..............................1.500.000
Jerko Leko..............................3.000.000
Ivan Leko...............................3.200.000
Marko Babic............................2.500.000
Luka Modric............................2.500.000
Niko Kranjcar..........................5.000.000
Anthony Seric.........................2.300.000
Jurica Vranjes.........................2.500.000

NAPAD:
Dado Prso.............................7.500.000
Ivan Klasnic...........................12.000.000
Bosko Balaban.......................6.000.000
Ivan Bosnjak..........................2.250.000
Ivica Olic................................5.250.000


Eto, Klasnic je najskuplji, 12.000.000, valja istaknuti Eduarda iz Dinama koji kosta 4.000.000...

E sad, kad bi pogledali cijene nasih igraca naspram cijenama stranih onda bi tek vidjeli da smo mi ipak mali misevi naspram njih...

Image Hosted by ImageShack.us
Shevchenko, presao u Chelsea, nagadja se za 65 mil eura

Evo i nekih najskupljih:

Ronaldinho.............................................70.000.000
Shevchenko............................................65.000.000
Henry.....................................................45.000.000
Francesco Totti........................................37.000.000
Mickael Essien..........................................36.500.000
Eto'o......................................................36.000.000
Van Nistlerooj..........................................36.000.000
Rooney...................................................35.750.000
Frank Lampard.........................................35.000.000
Kaka.......................................................35.000.000
Michael Ballack..........................................35.000.000
Adriano....................................................32.000.000
Steven Gerrard.........................................30.000.000
Trezeguet................................................30.000.000
Buffon.....................................................30.000.000
Nesta.......................................................29.000.000
Terry........................................................28.000.000
Patrick Vieira.............................................28.000.000
Ronaldo...................................................27.500.000

I sad kad bi gledali reprezentacije po njihovoj cijeni, kakav bi rezultat bio?


1. Italija...........................................................377.500.000
2. Brazil...........................................................362.250.000
3. England.......................................................341.450.000
4. Spain...........................................................329.250.000
5. France..........................................................278.500.000
6. Portugal.......................................................241.100.000
7. Argentina.....................................................228.300.000
8. Holland........................................................207.000.000
9. Germany......................................................179.950.000
10. Czech Republic............................................129.300.000
11. Sweden......................................................107.700.000
12. Ukraine.......................................................104.900.000
13. SiCG...........................................................100.350.000
14. Ivory Coast..................................................100.050.000
15. Croatia.........................................................93.500.000
16. Poland...........................................................68.600.000
17. Switzerland...................................................67.550.000
18. Ghana..........................................................65.450.000
19. Australia.......................................................57.925.000
20. Japan............................................................44.900.000
21. Mexico..........................................................44.750.000
22. USA.............................................................40.650.000
23. Tunis...........................................................35.650.000
24. South Korea.................................................33.050.000
25. Iran.............................................................26.400.000
26. Paraguay......................................................23.900.000
27. Togo............................................................17.275.000
28. Costa Rica.....................................................16.400.000
29. Ecuador.........................................................15.550.000
30. Angola...........................................................14.250.000
31. Trinidad&Tobago............................................12.050.000
32. Saudi Arabia...................................................10.350.000


Naravno da ovo nece uticati na rezultat i da najskuplja nije i ujedno i najbolja, al eto, zanmljivo je usporediti to, Ronaldinho kosta kao 7 ekipa Saudijske Arabije nut

Rodman

- 21:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us