Gnojidba bilja i gnojiva

srijeda, 20.04.2011.

Mikrobiloški preparati (gnojiva)

Slijedom tjednog pitanja, na portalu gnojidba.info pokrenuta je posebna tema o mikrobiloškim preparatima (odnosno kako se najčešće nazivaju gnojivima).
Više na slijedećim linkovima:

Mikrobiloška gnojiva - uvod

Mikrobiloška gnojiva imaju budućnost

... pratite i dalje temu na portalu gnojidba.info cool

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.04.2011.

Odgovor na 7. tjedno pitanje

Ovotjedno pitanje je bilo na temu fertirigacije; koji je najviše ograničavajući čimbenik za primjenu fertirigacije?

Od svih odgovora (ukupno 20), najveći postotak (50%) označilo je problem nedostatka stručne podrške u primjeni fertirigacije te ukupno 35% odgovora na problem visoke cijene/skupoće gnojiva.
Što se tiče prvog problema; on je očit. Sam broj diplomiranih inžinjera, i to kvalitetnih, koji završavaju fakultete je vrlo mali (nije baš atraktivan smjer na Agronmskom fakultetu, pa ga upisuju manje motivirani studenti) i samim time mogućnost dobivanja stručnih informacija vrlo mali. Iako se radi o relativno jednostavnijoj tehnološkoj mjeri, ona ipak ima svoje uzance koje se moraju poštovati. Ukoliko se uzance ne provode, očekivani učinak fertirigacije je nezadovoljavajući. namcor
Što sada?
Rezultati ankete obavezuju, da se na portalu gnojidba.info jedan veći dio posveti i fertirigaciji, što ću revno i učiniti. A drugi dio; pa valjda će i prodavači opreme za fertirigaiciju uvidjeti problem, te malo više poraditi na makretingu ('oću ja, 'oću ja..samo prika plati malo!!!yes

Drugi dio; cijena?
E tu je stvar jasna; određena cijena ima i određenu cijenu, i tu je rasprava jasna; ali kada se na to doda i marža od 50,60,70 ili više postotaka (bang) onda je cijena takva kakva je. Jedno je sigurno. Skupo je; i zato ono rečeno prije (pravilna primjena) je izuzetno važna.

I na kraju evo i kompletnih rezultata:
imagebam.com

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #