Gnojidba bilja i gnojiva

četvrtak, 31.03.2011.

ANKETA: Cijena mineralnih gnojiva na hrvatskom tržištu (2011. godina)

Na portalu gnojidba.info postavljena je anketa o cijenama mineralnih gnojiva na hrvatskom tržištu za 2011. godinu.

Više na linku: Cijena mineralnih gnojiva na hrvatskom tržištu (2011. godina).

yes

- 00:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.03.2011.

Fertirigacija - osnovna fizikalna svojstva vodotopivih gnojiva

Na portalu gnojidba.info objavljen je novi članak na temu Fertirigacije. Tema članka je osnovna fiziklana svojstva vodotopivih gnojiva; parametri koji se često pišu malim i sitnim slovima, ili se čak i ne navode.

Više na linku: Osnovna fizikalna svojstva vodotopivih gnojiva

p.s. Prema dosadašnjem glasovanju na tjednom pitanju, čini se da je za širu primjenu fertirigacije najveće ograničenje nedostatak stručne podrške za primjenu eek

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 26.03.2011.

Odgovor na 6. tjedno pitanje

Ovaj puta pitanje je bilo o trgovačkoj marci gnojiva koje se koristi za fertirigaciju. Rezultati glasovanja prikazani su na slijedećoj slici:

imagebam.com

Komentar:

Ukupno je glasovalo 16 posjetitelja. Odgovor sa najvećom učestalošću (što se je i očekivalo) je marka Kristalon. Ipak je to već legendarno ime na području vodotopivih gnojiva u Hrvatskoj, i vjerovatno će još duže vrijeme ostati na tronu. Ostale trgovačke marke ipak stoje lošije, a tu se neočekivano nalazi trgovačka marka Idrofill, proizvođača Agrofill kojeg zastupa tvrtka Sjeme d.o.o. iz Splita. Znači, ipak treba puno više uložiti u promociju, i vjerovatno bi i rezultati bili drukčiji.
Malo iznenađuje da se 18,8% posjetitelja izjasnilo da ne provodi fertirigaciju. Šteta. Ipak se radi o vrlo zahvalnoj agrotehničkoj mjeri, koja kombinira više zahvata (voda, gnojidba pa čak i zaštitna sredstva) pa bi je stoga trebalo više koristiti.

- 00:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.03.2011.

Ishrana bilja - što i kako

Na portalu gnojidba.info objavljen je članak o Ishrani bilja - što i kako (radi se o uvodnom članku profesora Vladimira Vukadinovića sa Poljoprivrednog fakultata u Osijeku).

Link je slijedeći: Ishrana bilja - što i kako
yes

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.03.2011.

Folijarna gnojidba krumpira gnojivom Megagreen

Na portalu gnojidba.info objavljeni su rezultati primjene gnojiva Megagreen u folijarnoj gnojidbi krumpira.

Folijarna gnojidba krumpira gnojivom Megagreen

Kratak sažetak:
Učinak folijarne primjene Megagreena na rast i razvoj krumpira nije istražen. Posebno zanimanje izaziva mogući mehanizam djelovanja na fiziološke procese u biljci. Stoga je u vegetacijskoj 2005. godini provedeno istraživanje rekcije krumpira sorte Courage na višekratnu folijarnu primjenu gnojiva Megagreen u vegetacijskom pokusu. Istraživan je prinos svježe mase gomolja, broj gomolja te % suhe tvari u gomolju krumpira 70, 80 i 120 dana nakon sadnje kao parametri rasta te koncentracija klorofila 70 i 80 dana nakon sadnje. Primjena Megagreena folijarno signifikantno je utjecala na smanjenje koncentracije ukupnih klorofila i karotenoida te vjerojatno ubrzala završetak vegetacije. Značajniji učinak na broj i masu gomolja te nakupljanje suhe tvari nije zamjećen.
njami

- 00:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.03.2011.

Odgovor na 5. tjedno pitanje

Ovog puta pitanje je bilo na temu gnojiva/materijala za provedbu kalcijizacije; mogućnost nabave i cijena. Pa evo i rezultata (u slici):

imagebam.com

Komentar:
Kao što se iz slike može vidjeti, većina je zaokružila prvi i drugi odgovor; a jednostavno glasi: gnojivo za klacifikaciju se vrlo rijetko ili nikako ne može kupiti u poljoprivrednim dućanima. Šteta. Jer radi se o realtivno jeftinom materijalu (vapneni materijal) čija je primjena u poljoprivrednoj proizvodnji vrlo važna - smanjenje kiselosti tla, popravak bilance kalcija u tlu i opće povećanje plodnosti tla.
Situacije je time zanimljivija, što postoje 4 domaća proizvođača gnojiva za kalcijizaciju, od kojih je Fertdolomit jedan od boljih; granulat koji se lako primjenjuje.
Nadam se da će bar neki od komercijalista navedenih tvrtki vidjeti ovaj post i komentar, te da će na tržištu češće biti prisutna gnojiva za kalcijizaciju (kalcifikacija je stari naziv) tla.

- 00:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #