Gnojidba bilja i gnojiva

nedjelja, 30.01.2011.

Kalcijizacija - na portalu gnojidba.info

Počelo je punjenje sadržaja na portalu gnojidba.info. Prva tema kalcijizacija - sve objavljeno sa bloga od sada na portalu.

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.01.2011.

Sekcija Dokumenti na portalu Gnojidba

Krenulo je uređivanje portala www.gnojidba.info.

Na slijedećem linku Dokumenti postavljena je stranica na kojoj se mogu skinuti različiti dokumenti iz područja gnojidbe.
Ukoliko imate neki vaš, slobodno javite, te ću istoga postaviti na navedenu listu.

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 26.01.2011.

Odgovori na 2. tjedno pitanje

Drugo tjedno pitanje odnosilo se je na učestalost primjene folijarne gnojidbe.
Rezultati su bili slijedeći:

imagebam.com

Kako se može vidjeti iz priloženih rezultata, ravno 50% je izjavilo da bar jednom tijekom vegetacije provede folijarnu gnojidbu. Oni koji to čine češće, u manjini su. Korisnici kojima je primjena folijarne gnojidbe preskupa, bilo ih je 4 ili 20%.
Što reći?
Iako je ovo vrlo mali uzorak (ah, marketing cool) stanje je indikativno. Folijarna gnojidba se primjenjuje malo ili nimalo, a razlog je vjerovatno visoka cijena, ali isto tako i potrebno tehnološko znanje. Međutim, za gnojidbu drvenstih kultura (voće, vinova loza) folijarna gnojidba je važan tehnološki zahvat. A o tome više u drugim postovimamah

- 00:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.01.2011.

Gnojidba masline - savjet

Temeljem broja odgovora na prošlotjedno pitanje, stiže savjet za gnojidbu masline.

Savjet: Folijarna gnojidba masline bakrom
Zašto: Povećanje radmana uljanono; min. 0,5%, najčešće 1,0-1,5%, a ponekad i do 2%
yes
Kada: Folijarno primjeniti bakreno gnojivo u vrijeme otvrdnuća koštice ploda (cca. početak ljeta).
Koliko puta: Mininalno 2 tretmana. Budući da svi cvjetovi na stablu ne cvatu istovremeno, tako i početak otvrdnjavanja koštice nije jednoličan (može trajati 10-14 dana, ovisno o klimatskim uvjetima). Znači, prvi tretman kada počinje otvrdnjavanje koštica na prvim plodovima, 2. tretamn 10 dana kasnije.
Koje gnojivo: Za sada Coptrel 500 (uvozi Agroprojekt)
Doza: 1 lit/ha u 1.000 lit vode
Cijena: 285,00 kn (s PDV-jem) za 1 L Coptrela 500
Neko drugo gnojivo: Ako nađete nešto što ima bakar u hidroksilnom obliku onda da (javite se na komentar), ali bakreni-sulfat (modra galica) ne, jer su molekule Cu-sulfata prevelike da bi kroz puči ušle u list.
Isplativost: Ovisi o stanju maslinika; ali ako za 285,00 kn/ha ostvarite 1% veći randman, moglo bi biti ispativo (olovku u ruke zujo).
Još nešto?
Da, ako u toj fazi obavite natapanje tla do vrijednosti poljskog vodnog kapaciteta (optimalno stanje vlage u tlu), randama je garantirano za onih 2% veći od prosjeka okolnih maslinika greedy
Svakako vrijedi probati.

p.s. Ovo je jedan od gnojidbenih savjeta koji najviše podiže količinu ulja po ha. Provjereno u Italiji, Španjolskoj, Portugalu... smokin

- 14:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 18.01.2011.

Problemi na www.gnojidba.info

Nažalost zbog problema na serveru, neko vrijeme neće biti dostupna stranica www.gnojidba.info. Problemi su nastali prilikom instalacije CMS sustava i davatelj hostinga je obećao da će se sve riješiti u slijedećih par dana cry

- 00:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.01.2011.

Rezultati tjednog pitanja (10.1.2011)

Kako je i red evo rezultata prošlotjednog pitanja:

imagebam.com

i kako se može vidjeti, "pobjednik" tjedna je maslina (20%). Svakako malo iznenađenje, jer sam očekivao da će na prvom mjestu biti vinova loza (16,4%) jer sam najaktivniji upravo na forumu Vinogradarstva. Od ostalih kultura, visoki rezultati za ostale voćarske kulture; jabuka (14,5%), jagoda (12,7%; da, da, uskoro ćemo pisati o jagodi) i ostalo voće (10,9%). Neočekivano, vrlo niski rezultati za ratarske kulture, svega 1,8%.
I što sada?
Pisati, pisati puno više o maslini i ostalim voćarskim kulturama, a puno, puno više promocije(marketinga) za ratarske kulture. Iako se radi o jednostavnim kulturama, upravo u takvim kulturama, gnojidba ima vrlo značajan učinak na povećanje uroda.
Ukupno je glasovalo 55 posjetitelja, dok je ukupno bilo 80 posjeta prošli tjedan.

Novo pitanje je već postavljeno, pa čekamo nove rezultate, a do tada spremanje članka na temu gnojidbe maslina, ipak je maslina pobjednik prošlog tjedna wave

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.01.2011.

Pozicija na tražilicama interneta

Svatko tko se koristi internetom znade kolika je važnost biti na prvim stranicama pojedinih web pretraživača (google, yahoo, bing i sl.). Najčešće sve počinje od google.hr pa dalje...
I evo malo (ponosnih) rezultata.

Na ključnu riječ "gnojidba", pozicija ovog bloga je slijedeća:
1. www.google.hr - 10. pozicija (1. stranica) od 73.500 pojmova
2. www.bing.com - 1. pozicija od 9.750 pojmova
3. www.yahoo.com - 1. pozicija od 5.650 pojmova
4. www.excite.com - 6. pozicija od 1.744 pojmova

I kuda god tražili "gnojidba", svi putevi web-a vode vas na ovaj naš blog !!!! wave

- 06:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.01.2011.

Tjedno pitanje

Uvodi se još jedna novost na gnojidba.blog.hr, a to je tjedno pitanje. Na početku tjedna postavlja se novo pitanje, te će se na osnovi rezultata glasovanja, pisati tema na blogu.
Eto, još jedan alata za bolju komunikaciju sa čitateljima bloga.
Nadam se da će vam se svidjeti. yes

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pokrenut mini-portal gnojidb.info

Nakon zakupa domene, pokrenut je i mini-portal na slijedećoj adresi:

www.gnojidba.info

Za sada je postavljen predložak, a "punjenje" portala slijedi tijekom slijedećih 30-tak dana. Nakon gotovo 3 godine postojanja bloga na temu gnojidbe, krećem sa mini-portalom, dok će blog zadržati svoju osnovnu funkciju; iznošenje kratkih informacija.
U svakom slučaju, mali korak za veliki tehnološki pomak (dobro znaju svi koji su pokretali vlastiti web sadržaj mouthwash).

Nakon "punjenja" portala krećem sa promocijom (markteingom)....

Autor bloga,
mr.sc. David Gluhić

p.s. Jučer navečer je na forumu vinogradarstvo.com predstavljena informacija o pokretanju mini-portala. U samo sat vremena, sa portala je bilo više od 10 linkova na probnu stranicu mini-portala (informacija je postana sa dva cilja; da ljudi vide predložak portala i iznesu komentare i primjedbe i da članovi foruma znaju za postojanje novog portala, gdje mogu dobiti relevantnu informaciju o gnojidbi. Zasad ništa od toga). No, danas više nema posta sa informacijom o postojanju portala gnojidba.info. Šteta (iako je to osobna odluka administratora navedenog foruma; kako i piše u njihovim pravilima) eek.
Eto, bila je prilika za suradnju (portal o gnojidbi, svakako nije konkurencija portalu o vinogradarstvu, već je mogao biti samo komplementarni dio, naročito na području gnojidbe vinove loze). Sada u slijedećih 30-tak dana "sve snage" na popunjavanje portala, a onda idemo dalje smokin

- 08:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 11.01.2011.

2011. godina - novosti (1)

Za početak godine najavljujem novosti, a to je:

www.gnojidba.info

Zakupljena nova domena, koja će vremenom postati novi mali portal na temu gnojidbe. Naime, postovi su na blogu postali predugački, i svakim danom ih je sve više, pa se time gubi preglednost (i sama smisao) bloga. Blog će od sada biti mjesto prezentiranja kratkih i jasnih tehnoloških informacija, dok će se svi duži tekstovi nalaziti na portalu.

- 12:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #