GLOBE program u Virju

srijeda, 23.04.2008.

Dan planeta Zemlje

22. travnja, u svijetu pa tako i kod nas, se obilježava Dan planeta Zemlja. Tom prigodom su učenici i njihovi voditelji obilježili taj dan prigodnim programom te je dugogodišnji podupiratelj i prijatelj naše škole JANAF darovao svim učenicima prvih razreda majice i kape. Poslije pozdravne riječi ravnateljice Marice Cik-Adaković, prof., program je započeo nastavnik Darko Herbai, prof. prezentacijom o GLOBE programu i ENO grupi koju vodi zajedno s nastavnicom Brankom Rajber. Najavio je i detaljnije izlaganje o nedavnom boravku u Finskoj i odlazak na državno natjecanje GLOBE škola u Tisnom. Naš umirovljeni ravnatelj mr. sc. Dražen Podravec, dosljedan svome zanimanju, kao i velikoj ljubavi prema prirodi, vinogradima, svom jastrebu, obradio je temu pod krilaticom Neka šume dišu i zaokružio sve porukom upućenom svima nama Vi ste budućnost ove Zemlje. Mladi čuvari prirode Lastavice uz pomoć voditeljica Branke Đuričić i Nataše Sušanj progovorili su nešto više o sudjelovanju u akciji čišćenja potoka Zdelje i hrabro poručili Priroda se voli, pazi, čuva se u srcu, a ne u vazi. Sara Hediš i Klara Kapitanić uz pomoć učiteljica Melanije Piskor i Branke Bujan-Ivančan recitacijama su doprinijele oplemenjivanju i čuvanju našega planeta.
Pridružili su se i Mladi ekolozi koji uz pomoć učiteljice Ksenije Vinković uređuju školski okoliš. Na samom završetku su učenici prvoga razreda s učiteljicom Ivankom Seleš poručili :Voli more, šume, zrak…, a cijela ova prigodna svečanost zaokružena je porukom Borimo se za čiste snove…

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.04.2008.

Međunarodna ENO konferencija

Tri učenika Ivan G. Ema H. i Nives K. i voditelji ENO grupe Darko Herbai i Branka Rajber sudjelovali su u radu međunarodne ENO konferencije koja se održala od 13. do 19. travnja ove godine u mjestu Joensuu (Finska). Na put smo krenuli 11. 4. u petak ranom zorom kako bismo stigli na zagrebački aerodorm. Prvi dio puta bio je preko Praga do Helsinkija gdje smo ostali do nedjelje 13. popodne. Na aerodromu u Helsinkiju dočekao nas je g. Dragan Bartolović djelatnik u našem veleposlanstvu i odvezao do Eurohestela da se smjestimo u sobe, a zatim do veleposlanstva gdje su nas dočekali i ugostili veleposlanik dr. sc. Damir Kušen i prva tajnica gđa. Vesna Fabris Peruničić. Nakon prijema i razgovora i malog domijenka otišli smo u obilazak grada kombijem i obišli mjesta koja su udaljenija (crkva u stijeni), te su nam objasnili što sve trebamo pogledati od znamenitosti.
U subotu smo razgledali Helsinki i posjetili povijesni otok Suomenlinna. U nedjelju naš domaćin bila je gđa. Kušen i njezina kćerka. Odvezli su nas u znanstveno istraživački centar za mlade Heureka. U tom centru djeca, ali i odrasli mogu kroz razne pokuse sami saznati nešto iz svih znanstvenih disciplina (biologija, kemija, fizika, ekologija...).
Popodne je došlo vrijeme da se zahvalimo našim domaćinima u Helsinkiju i da krenemo dalje na put u Joensuu. Joensuu (u prijevodu "Kraj rijeke") je grad u istočnoj finskoj i glavni je grad regije koja se naziva Sjeverna Karelija. Tu smo proveli šest dana u radu međunarodne konferencije ENO škola iz cijelog svijeta. Svaka škola se predstavila nekom radionicom, a mi smo imali radionicu na temu kulturno naslijeđe pod radnim nazivom "Hrvatske narodne nošnje". Osim sudjelovanja na radionicama imali smo bogat program. Tako smo posjetili univerzitet i upoznali se sa sustavom školstva u Finskoj, posjetili smo i njihove osnovne škole te prisustvovali nastavi, kao i knjižnicu. Predzadnji dan konferencije imali smo izlet u Nacionalni park Koli.
Stekli smo puno novih prijatelja, a dogovorili smo i suradnju sa nekim školama.
Svi smo jako sretni što smo predstavili ne samo našu školu nego i Hrvatsku na ovako važnoj konferenciji.
Kako je bilo možete pogledati galeriju slika koja se nalazi
na stranicama naše škole.

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #