Sve ili ništa. Sada ili nikada. Ne! Oladi i pomalo... :)

utorak , 06.12.2016.

Doma sam.
Bolesna.
Sjela sam pred komp.
Napokon!

Što bih mogla raditi?

Idem započeti taj vražji diplomski.
Ma ne, mogla bih nastaviti s pisanjem knjige.
Nekako sam baš motivirana za rad na jednom poslovnom projektu.
Mogla bih pisati blog. Ma ne... Kada ću ga urediti? Idem ga urediti.
Ma, neću blog... Neki prijatelji čekaju da im odgovorim na poruke. Budem onda to.

Hmmm...

A što je s planiranjem putovanja? Kada ćeš to?
Ne bi bilo loše napokon skuhati onaj fini ručak, sada imaš vremena.
Parter isto želi malo pažnje, jel.
A ona knjiga?
A rad na sebi?

Sad imaš vremena, k vragu, kad ćeš to?


(+ još 1000... izvor: Pinterest)

Doma sam.
Sjela sam pred komp.
Napokon!

I tako, tjeram ja sebe s bičem...

Sjela pred komp, ne znam što bih prije. Nezadovoljstvo raste. Dan slobodan, vremena pregršt, a ja se ne mogu odlučiti za neku aktivnost pa sam, logično, odlučila sjediti i buljiti u prazno i pritom si predbacivati kako sjedim i buljim u prazno, dok vrijeme curi... :)

Ne znam je li ikome poznato, ali ovo je moj česti obrazac.
Želim sve ili ništa. Sada ili nikada.

Ako ne uspijem učiniti baš sve što sam naumila (a najčešće želim jaaako puno toga u isto vrijeme), osjećam se potpuno neuspješno pa u cijeloj toj ludosti zaboravljam da sam samo čovjek... I da stvarima treba pristupati korak po korak.

Nikako drugačije.

U kognitivno bihevioralnom pristupu terapiji, postoji pojam koji se naziva kognitivne distorzije. Kognitivne distorzije predstavljaju naše pogreške u tumačenju ili u procesu obrade podataka. Iste dovode do negativnih, pogrešnih i nepovoljnih zaključaka ili potkrepljuju prethodno donesene zaključke. Jedna od njih, prokletstvo nas perfekcionista, je upravo ova, nazvana Sve ili ništa.

Ne uspijem li baš sve što sam naumila, nisam uspjela ništa.
Dovodi do toga da umanjuješ vlastiti uspjeh i zaboravljaš se nagraditi za svaki, pa i najmanji pomak. Ako uz to ljestvicu uspjeha stavljaš poprilično visoko, a očekivanja su ti isto takva, lako je moguće upasti u zamku i osjećati se neuspješno i loše. Provjeren recept za nisko samopoštovanje.

Kao i uvijek, sjajno da mi se ovo popodne dogodilo, jer me nagnalo da promislim i da s vama podijelim nekoliko potencijalno korisnih stvari.

Zahvaljujući osobnom iskustvu i radu s ljudima, i onima mlađe, ali i nešto starije životne dobi, često uočavam kako je poimanje (ne)uspjeha izuzetno važno za izgradnju pozitivne slike o sebi i intrinzične motivacije. Lako se izgubiti u moru vlastitih očekivanja i upasti u zamku sabotiranja samoga sebe.


(Korak po korak. izvor: thequotepedia.com)

Fokus na jednu stvar. Neku, bilo koju. Onu koja je u datom trenutku najvažnija, najinteresantnija, ima najkraći deadline.. Onu, prioritetnu.
I korak po korak.


Važno je na umu imati neki krajni cilj, kako ne bismo lutali i bespotrebno rasipavali energiju.
Još je važnije isti raščlaniti na hrpu malih ciljeva.
O.K., želimo na vrh, ali imamo svijest o tome da se penjemo zahvaljujući svakoj pređenoj stepenici.

Želimo li kuću, za početak moramo početi donositi ciglu. Ciglu po ciglu, na isto mjesto.
Znamo na kojem mjestu ju želimo sagraditi pa vrijeme i energiju ne trošimo uzalud, raznoseći cigle po cijelom susjedstvu.
Ali, svjesni smo da je jedna puno više od ni jedne, a da su dvije više od jedne. Pritom uživamo u izgradnji. I ne forsiramo, već strpljivo čekamo krajnji rezultat.

Nema smisla ni graditi 10 kuća istovremeno, iako nam je to možda krajnji cilj. Niti očekivati trokatnicu, dok nismo izgradili njezine temelje. Cigla po cigla. Zahvala samom sebi i nagrada za trud. Provjereni recept za uspjeh i osobno zadovoljstvo.

Postoje situacije u kojima smo uspjeli ostvariti vlastita očekivanja ili one u kojima nismo, a koje nam omogućuju da zastanemo i razmislimo što bismo drugi put mogli učiniti drugačije. Ako stvari gledamo tako, ne postoji negativno iskustvo. Ne postoji neuspjeh. Svaki neuspjeh tako postaje samo još jedan korak prema uspjehu.

Ja sam odlučila napisat post. I popiti kavu.
Odmorit ću se, raditi što mi se radi.
Odlučim li se za još ijednu aktivnost popisa, sjajno.
Ako ne, znam da sam divna i uspješna. :)))



(izvor: Pinterest)

:* svima,

Ana




Oznake: uspjeh, neuspjeh, strpljenje, očekivanja, psihologija

<< Arhiva >>