naša obiteljska kuća https://blog.dnevnik.hr/geoterma

ponedjeljak, 26.11.2012.

Spajanje kamina na podno grijanje

Za tu operaciju dao sam kod prijatelja napraviti specijalni kotao volumena 9 litara od inoksa i obojao ga u crno kotao je prislonjen na zadnju stranu ložišta i spojen sa cirkulacionom pumpom na STEB 300 čija automatika to podržava.


Photobucket

Probno zagrijavanje kotla pokazalo je temperaturu i do 120 stupnjeva , normalno praznog , uobičajeno je bilo 65-80 sasvi dovoljno.


Photobucket


Ložište je obzidano sa lijeve strane šamotnom ciglom koja se sasvim dobro zagrije do granice izdržljivosti dodira , procjenjujem 55-60 stupnjeva , a sa desne strane prema plazmi sa Ytongom debljine 10 cm i ta strana ostaje gotovo hladna bez obzira koliko intenzivno ili dugo ložimo kamin . To sam upravo želio postići .Čitavi prostor oko kamina osim strane prema šamotu iznutra je obučen u aluminijski lim debljine 1,5 mm da reflektira toplinu zračenja .
Zadnja strana prema nosivom zidu obučena je u Ytong debljine 5 cm, kako bi se zid zaštitio od pregrijavanja. Sve je ljepljeno fleksibilnim ljepilom i do sada nakon mjesec dana loženja nema nikakvih pukotina.


Photobucket


Strana obložena šamotom , radovi u toku.

Photobucket

Šmot je poravnat fleksibilnim ljepilom.

Photobucket


Položaj kotla u odnosu na ložište.

Photobucket


Povezivanje kotla izvedeneo je ermeto spjnicama bez gumenih dijelova i lemljenja , a na fotografiji se vidi i dovod svježeg zraka iz podruma limenom cijevi 100x 70 mm.


Photobucket




26.11.2012. u 23:00 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 19.11.2012.

Početak radova na ugradnji kaminskog ložišta - temelji :)

Kako su u dnevnom boravku pločice nije bio problem doći do podne ploče - po fugi . Fuga je izrezana pločice su 45x 45 cm određena je dimenzija "temelja" 45x90 cm i na tome treba stajati teret težine 400-500 kg - uza zid svakako , na sredini ploče to bi vjerojatno pretstavljalo problem ali uz rub ne. Ispod pločice je estrih debel 6-7 cm a ispod njega parna brana pa stiropor debljine 5 cm, pa parna brana pa ploča .
Malo alata - čitaj štemerica i pažljivo udri po pločicama.

Photobucket

Na zidu se nalazi iznad temelja utičnica centralnog usisivača , nju ćemo smjestiti u prostor za drva , tako da ostane dostupna.

Photobucketž

Razbijanje nakon pažlivog skidanja pločica ide štemericom , jeftinom iz Baumaxa , to mi je treća-kad radi radi , al nije za neki dugotrajni posao- ne piše ne pregrijavaj :)

Photobucket

Ispod je parna brana.

Photobucket

Lijepo se vidi armaturna mreža postavljena kao nosač cijevi podnog grijanja , kako smo znali da bu tu kamin nisu postavljene u ovome kutku cijevi za podno u estrih.



Ispod je i cijev centralnog usisivača koji još nije ugrađen , instalacija je al za apart još nema love.

Photobucket

Cijev je zaštićena samoljepivom spužvicom a na tlocrt temelja -na ploćicama je postavljen stiropor 2mm kako se beton ne bi oslanjao na pločice .

Photobucket

U oplatu od dašcica je izliven beton iz vreće gotovi 17 cm - brzo i čisto.

Photobucket


Na betonskom temelju je od Ytonga 10 cm sazidano postolje pa druga ploča sada 5 cm sa armaturnom mrežom

Photobucket

Na tu gornu nosivu ploču je fleksibilnim ljepilom zaljepljeno 2 reda crijepova kako vrući kamin ne bi imao direktni dodir sa betonom.

Photobucket

Na to je postavljeno ložište od 100 kg znači ukupno do sada oko 250 kg :),preostalo je još izmjestiti prekidač za svjetlo kako ne bi ostao zazidan u kaminu.

Photobucket

Normalno kada sam nabavio cijevi za dimnjak isto većer je isproban i kamin , sve radi po planu , cijevi su mi prisjele , cijevi i koljena cijenom kao pola ložišta , čista ucijena , al su od debele pločevine , nadam se da će trajati dugo.





19.11.2012. u 23:55 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 05.11.2012.

Ugradnja kaminskog ložišta i spajanje kamina na podno grijanje

Još na početku gradnje kuće pala je logična odluka -jednoga dana ugraditi će se i kamin a došao je i taj dan i prije nego što smo planirali.

Na trenutak donošenja odluke utjecao je cijenjeni prvi ministar Čačić , a ne ekološki osvještena ministrica Holy i njezin nasljednik .
Taj čovjek naprosto nije svjestan koliko pomaže ekološkom osveštenju građana i to to bržim tempom što brže podiže cijene energenata.

Ne trošimo puno za grijanje obzirom da grijemo 160 m2 sa prosječnom zimskom cijenom od 800 kuna struje za toplinsku pumpu,ali 25% skuplja struja znači 200 kuna više mjesečno , pa smo se pitali zašto tu razliku ne bi uložili u dobar ugođaj vatrice u dnevnoj sobi i spojili ugodno sa korisnim , a drva na gruntu svakako uvijek ima na pretek.Kako svakako nemamo namjeru stalno ložiti nego samo ponekada navečer projektni zadatak je da kada grije kamin ne radi toplinska pumpa ili ako trenutno i radi kamin joj potpomaže znači brže će se ugasiti ili rijeđe paliti .To će regulirati automatika STEBA300 koja podržava i priključak kamina odnosno peći za centralno.

Kako mi je jasno da grijanje kaminom znači pregrijavanje dnevne sobe uz istovremeno pothlađivanje ostalog prostora , rekao sam da to neće biti samo vatrica u dnevnom boravku nego grijanje kaminom cijele kuće znači uz priključak na podno ide i razvod toplog zraka.


Takovi kamini sa kotlom za grijanje vode i razvodom zraka koštaju od 25.000 kuna na više i to mi je od početka bilo jasno kao i činjenica da si to svakako ne možemo priuštiti i odličeno je da se kupi jeftino ložište bez kutnog stakla i ostalih kerefeka , a kotao i razvod zraka se dogradi u varijanti sam svoj majstor kao i do sada puno stvari.
Pa bože moj savladali smo i puno složenije probleme pa gdje ne bi ovaj jednostavni projekt sa malim tehnološkim unapređenjem najstarijeg načina grijanja.
Odluka je bila jedino limitirana mojom željom ne pitajte me zašto , da to bude ljevano željezno , a ne limeno ložište.
Kupljeno je ložište u Baumaxu po vrlo popularnoj cijeni od 2400 kuna ,slovačkog proizvođača Firma D2i naziva Uniflam ili francuskog naziva Invicta ili Laudel ( globalizacija !??!) težine 96 kg i nazivne snage po katalogu 14 kw - ma što to značilo.


Photobucket

Inače u Slovačkoj takva ložišta koštaju 330 e ( internet zlatna stvar) znači isto kao u Baumaxu , a naši ih šverceri prodaju na Njuškalu za 3500 Kuna !?

05.11.2012. u 23:18 • 1 KomentaraPrint#^

Učinak solarnih kolektora

U kratko u 9 .mjesecu učinak solarnih kolektora je bio pokriće oko 95 % potreba za toplom vodom prosječne temperature oko 45stupnjeva ili po očitanju akumulirane energije solarnog bojlera STEB 300 ( ako mu je za vjerovati) 104kW akumulirane topline ili isto toliko uštede elektične energije .
To u praksi znači da se električni grijač palio svega 2 dana a ostatak 9. mjeseca smo se tuširali i kupali "besplatno " sa suncem .
U 10. mjesecu to je bilo svega 40 kW ili u mom slučaju 40 % cca ostatak smo dogrijavali el.energijom .

Za 11 mjesec je za očekivati da to bude zanemarivih nekolko postotaka, obzirom da je svaki dan magla. Dobro temperatura u kolektoru je i za oblačnih dana u principu izeneđujućih 35 stupnjeva ali kada se to spusti do podruma i moje kotlovnice ( sve cijevi nisu još izolirane) to bude najviše 27 stupnjeva.

Sve u svemu mogu zaboraviti spomena vrijedan učinak od sada -studeni mjesec pa do ožujka .

To je realnost iz prve ruke za ove naše krajeve u okolici Zg što se tiče solarnog grijanja.

05.11.2012. u 22:51 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (4)
Rujan 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (11)
Siječanj 2010 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako uz malo domišljatost, puno rada, kvalitetno i što povoljnije izgraditi vlastiti dom.




Linkovi

ostali zanimljivi blogovi

ne2yh-moja-je-zgrajena
a24e.blog.hr
bonaca
damster
dolec
ytong na moru
kuća R
obsijana blog
kucica na škoju
kiko
mi gradimo

preporuke majstora