naša obiteljska kuća http://blog.dnevnik.hr/geoterma

nedjelja, 19.12.2010.

Granica sustava

Jutros Zagreb -18. Na žalost dulje sam spavao pa nisam izmjerio jutarnju temperaturu u ovdje, obzirom da smo malo izvan grada, ali sasvim sigurno nije bilo baš toliko nisko. Procjenjujem -14 .Sustav je u noći uspio održavati temperaturu u kući ( dnevna soba termostat) oko 21stupanj ,ali ne više.To znači da se nočas TP nije gasila.Sada je oko -5 u 17h i još radi, te je uspjela podići temp na 22 stupnja.( termostat naštelan na 23 stupnja)
Znači sada smo u fazi da kuća "troši"12 kilovata kroz energetske gubitke ,odnosno upravao toliko koliko pumpa daje.Na sreću sutra je zatopljenje.
U koliko bi se desilo da pumpa radi non-stop ,a temperatura u kući pada, značilo bi da su gubitci toplinske energije kroz zidove , veći od dobave" toplinske energije" toplinskom pumpom i tada bi trebao startati elektrokotao. Sve je to u grubo rećeno jer COP pumpe ,pada sa padom temperature ,pa npr. na -15 stupnjeva COP je svega 1,8 što znači da je dobivena toplina 3,3kw ( el.snaga TP) X 1,8 ,oko 6KW.U koliko bi potrajala ova hladnoća i noćas ,TP bi radila danas prvi puta 24 h bez stand by-a te potrošila 24hx3,3 kW= 79kWh ili cca 55kuna. To je ujedno i maksimalno moguća dnevna potrošnja el. energije za TP snage 12,1 kW ( za COP 3,66).


Koliko je to u kunama


Onih dana kada dnevna temperatura u toku prošlog tjedna nije prelazila -2 a noćna se kretala prosječno -5 do -14 stupnjeva dnevna potrošnja cijele kuće kretala se oko 55-65 kuna. Ovaj tjedan kada je zatoplilo i dnevna temperatura se kreće od 2 do 7 stupnjeva , a noćna od 0 do -2 dnevna potrošnja električne energije za čitavu kuću je oko 40 kuna . Moram naglasiti da je u kući dosta potrošača, el.štednjak, perilica suđa, perilica veša,3 kompa , TV,....i najvažnije djećje sobe dvije u potkrovlju još nisu spojene u sustav podnog grijanja već se griju električnim fancolerom od 1,5 Kw na temp 22 stupnja tako da nam je i prije ugradnje TP , zimski račun bio oko 450 kn. Znači prosjek od 50 kn dnevno što bi bilo 1500kn mjesečno za električnu energiju i grijanje, od toga TP cca 1050kn za grijanje i PTV. Točnije kada kupim i ugradim dodatno kontrolno brojilo.Smatram da je zadnjih mjesec dana poprilično hladno i mogu računati da će takav biti siječanj i veljača , a ožujak bi trebao biti možda i 60% manji po potrošnji jer temperature ni noću ne bi trebale biti ispod nule, uglavnom..

Prikaz dnevne potrošnje električne energije čitave kuće za potrebe grijanja i PTV,te svih ostalih el.uređaja prikazan je u tablici ispod , bilo bi interesantno imati podatak o navišoj i najnižoj dnevnoj temperaturi po danima, ali za to treba imati digitalni termometar sa mogučnošću memoriranja zabilježenih vrijednosti tokom više dana, upravo sam u potrazi za istim, ako tko imama kakvu ideju neka se javi.

Photobucket

19.12.2010. u 17:11 • 6 KomentaraPrint#^

četvrtak, 16.12.2010.

Kako to funkcionira kada se danima temperatura ne diže iznad nule

U kuću ugodno toplo stalno oko 22 stupnja, potrošnja oko 40 -45kWh na dan, znači oko 30kn/dan cca. Na žalost toliko potrošim i na cigarete dnevno.
Jedna interesantna pojava se počela dešavati ,a koja,za sada, nema ozbiljnijih posljedica ali ne izgleda baš tehnički dotjerano.To je leđenje posude- kadice za kondenzat ispod toplinske pumpe. Opisao sam potupak defrosta-odleđivanja pumpe koji se odvija automatski a za posljedicu ima povremeno kapanje vode od odleđenog inja sa hladnjaka. Ispod hladnjaka proizvođać je predvidio posudu -kadicu dužine oko 1,2 m , širine 0,4m i dubine oko 3 cm.Ta posuda ima zadatak sakupljati kondenzat i preko plastičnog koljena -ispusta promjera oko 10mm ispuštati ga na crijevo koje se tu priključi ,dalje od TP i njezinog postolja. Međutim problem se javlja na temperaturi -5 stupnjeva i niže kada se ta voda počne smrzavati u dodiru sa ledenim limom. Posljedica toga je postepeno zapunjavanje kadice ledom i stvaranje masivne ledene ploče, Greška je očito u dimenzioniranju ispusta iz kadice koj ima promjer svega desetak milimetara i brzo se zaledi.

Photobucket

količina kondenzata je velika, problem sam prvi puta riješio uljevanjem vruće vode u kadicu i otapanjem nastale "sante leda", ali kako se za manje od dana kadica ponovo napunila ledom, počeo sam razmišljati o ugradnji elekto odleđivača.

Photobucket

Problem sam privremeno djelomično riješio uklanjanjem plastičnog koljena sa dna kadice za odvod kondenzata koji je jednostavno umetnut u nešto veću rupu u limu dna kadice. Međutim na nižim temperaturama opet se odvod začepi ledom, nakon 2-3 dana, pa opet vruća voda, što mislim da nije dobro za lim i boju na njemu, očekujem sugestiju dobavljača za rješenje ovoga problema, koji istina ne utječe na funkcionalnost uređeja ali svakako nije dobara za konstrukciju kučišta, kadice i hladnjaka koji se na ovo oslanja.

Naime u konačnici je moguče da masivni led razori kadicu ili još gore , ako se ne ukloni ,da se počne sakupljati i unutar hladnjaka što svakako ne bi bilo dobro.
Očito u Italiji nemaju ovakvih problema , jedino mi nije jasno kako to rješavaju u Kanadi obzirom da i tamo isporučuju svoje TP.

16.12.2010. u 22:50 • 10 KomentaraPrint#^

subota, 04.12.2010.

Toplinska pumpa

Toplinska pumpa je sada više od dva tjedna u radu i grije našu obiteljsku kuću dan i noć bez greške.Vrijeme je da se iznesu prvi dojmovi.
Potrošnja je u okviru očekivanja , pumpa radi ritmom od prilike 2 sata pa 3 sata čeka da ju termostat aktivira.Za temperaturu u kući smo postigli konsenzus na temelju kojega je isprogramiran termostat i pumpa : sobna temperatura 23 stupnja. Sanitarna voda 41 stupanj potpuno dovoljno za kupanje te je tako i isprogramirana izlazna temperatura toplinske pumpe- inače ona može ići do 55 , ali jednostavno nema potrebe .Toplinska pumpa nam zagrijava rezervoar od 300l sanitarne vode (solarni bojler sa spiralom na koji će se priključiti kolektori , koji su za sada još uvijek u podrumu i čekaju montažu) Solarni bojler ima i svoj dodatni elektro grijač od 3 KW, koji se pali ako se u njemu temperatura spusti ispod 38 zbog tuširanja ili pranja, a da recimo toplinska pumpa ne bude u tom trenutku u modu grijanja.Puma po dosadašnjem iskustvu radi oko 10 sati dnevno što znači da potroši oko 35 kWh/dan ili ono što svakoga zanima oko 20 kuna. Primjetio sam da je više dnevne nego nočne struje što je u jednu ruku dobro u drugu nije. Noćna tarifa je jeftinija ali tada pumpa dulje radi da bi postigla radnu temperaturu izlazne vode pa se dođe na isto. To što više radi danju nego noću razloga je više ,a prvo potrošnja tople vode koja je gotovo isključivo u toku dnevne tarife, drugo bez obzira na niže vanjske temperature noću manji su gubitci energije objekta jer nema prozračivanja , otvaranja vrata, prozora i sl. Za dugovječnost stroja ovakav je režim povoljniji nego da radi noću jer bi utukla veći broj radnih sati i češće išla u defrost -odljeđivanje pa time opet potrošila razliku između skluplje i jeftinije struje kroz povećanu potrošnju.Sve u svemu potrošnjom sam više nego zadovoljan obzirom da je u okviru očekivanih 700kn mjesečno za kuću od 160m2.

Što se tiče sobne temperature isprogramiran je termostat na 23 stupnja uz temperaturnu razliku od 2 stupnja .To znači kada temperatura padne na 21 stupanja termostat pali pumpu i gasi kada se postigne temperatura u dnevnoj sobi od 23 stupnja.Vjerojatno se mnogi pitaju a kakav je osječaj podno grijanje da li hodamo bosi?
Toplina poda se kreće od mlačne -niti toplo niti hladno do tople ali ne vruće.U kupaonici gdje su cijevi gušće postavljene pod je ugodno topli, u dnevnoj sobi temperatura poda se kreće od 24-26, a osječaj je između mlakog do toplog ,ali ne zaboravimo da je u sobi pri tome 23 stupnja.Spavaće sobe su izbalansirane na nižu temperaturu, oko 20 stupnjeva , tu je na podu laminat i pod nije niti topli ali niti hladni. Prava temperatura poda se osjeti kada se iz kuhinje ode u špajzu gdje nismo postavili podno grijanje, tu je pod ledeni , u odnosu na kuhinju, a svuda su iste pločice.

Ono što sam prvih dana shvatio kod podnog nema gašenja sustava noću. Termostat radi u navedenom režimu dan i noć .Ako se sustav noću isključi temperatura padne na 19 stupnjeva i treba čitav idući dan da se postigne očekivana temperatura u prostoru pri tome toplinska pumpa tada radi 50 posto dulje , prema tome to ne da ne predstavlja uštedu nego je skuplja varijanta i u tome gašenju noću vjerojatno griješe rijetki pojedinci koji su razočarani u podno grijanje. Sve u svemu super smo zadovoljni, a posebno ja kao projektant i izvoditelj.


Što smo mogli drugačije : na stubištu je trebalo ugraditi barem na jedan zid zidno grijanja, zbog stepenica nema podnoga , nije hladno ali bi voljeli da je ugodno toplo kao u ostaku kuće.

Photobucket

Toplinska pumpa ima na sebi upravljački modul za programiranje svih parametara , a da se to nebi radilo vani postaji daljinski modul koj se montira u prostoriji unutar kuće. Mi smo ga stavili u dnevnu sobu , tako da u svakome trenutku možemo vidjeti što ona radi. Kada ne radi očitava se samo temperatura vode u njenom rezervoaru od 35 litara koji je toplinski izoliran i opremljen elektrogrijačim kablom koji se automatski pali ako temp. vode padne ispod plus 5 čak i ako je u stanju mirovanja.Kad se pumpa uključi to se može očitati na displeju , kao i rad ventilatora ili defrost -odmrzavanje.


Photobucket
Nakon od prilike 45 minuta rada vanjska jedinica se obloži injem -zaledi.Kako led smanjuje protok zraka toplinska pumpa to očitava preko senzora i kreće u odmrzavanje - defrost .U tom trenutku grijanje se zaustavlja i uključuje automatski, reverzibilni način rada , toplinska pumpa pušta vruči plin kroz hladnjak koji se otapa bez obzira na trenutnu vanjsku temperaturu, jer je njegova temperatura oko 60-70 stupnjeva, od prilike za jednu minutu je hladnjak odmrznut i pumpa nastavlja sa svojim radom.

Photobucket
Pred kraj defrosta vidljiva je razlika hladnjak je gotovo čist od leda.
Posljednjih dana je ovdje u okolici Svete Nedelje poprilično snjega zato je dobro da smo toplinsku pumpu podigli četrdesetak centimetara od tla iako je u zavjetrini na jugoistoku pa nije tako izložena zapusima.Za iduću zimu ću joj pripremiti konstrukciju sa krovićem - bojim se da bi za naglog zatopljenja moglo frknuti preko žljeba masa snjega na nju sa krova, jer ga je ovdje toliko da mi je sa druge strane kuće počupao dva reda snjegobrana kada je jurnuo sa krova.

04.12.2010. u 23:37 • 16 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (4)
Rujan 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (11)
Siječanj 2010 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga

Kako uz malo domišljatost, puno rada, kvalitetno i što povoljnije izgraditi vlastiti dom.
Linkovi

ostali zanimljivi blogovi

ne2yh-moja-je-zgrajena
a24e.blog.hr
bonaca
damster
dolec
ytong na moru
kuća R
obsijana blog
kucica na škoju
kiko
mi gradimo

preporuke majstora

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se