naša obiteljska kuća https://blog.dnevnik.hr/geoterma

subota, 27.02.2010.

Podno grijanje - vlastita izvedba

Prije razmatranju odluke o ugradnji podnog grijanja za potrebe zagrijavanja naše obiteljske kuće prethodno smo zadovoljili neke uvijete, odnosno uskladili ostale elemente objekta sa specifičnostima ovoga načina grijanja.
Jedan od prvih zahtijeva je da kuća ima odgovarajuću toplinsku izolaciju. Moja preporuka je da debljina izolacije ne bude manja od 10 cm prema vanjskom prostoru i 10 cm prema negrijanom prostoru (negrijani podrum ili tavan). To u praksi znači da debljina termizolacije fasade bude jednaka ili veća od 10cm te krovna ploča ne bude izolirana prema negrijanom tavanu sa manje od 5 cm u estrihu, ako je krovište dodatno izolirano, odnosno barem desetak centimetara ako je ne izolirano (izolacija poda na negrijanog tavana).
Sljedeći uvijet je izrada svih građevinskih otvora, za ugradnju vrata unutar objekta, sa dostatnom visinom da se postojeći pod može podignuti za minimalno 12 centimetara do završne visine uključujući podne obloge ,a da se planirana vrata mogu ugraditi u preostali građevinski otvor.
Odabir vrsta podne obloge je direktno vezana uz sistem podnog grijanja.Zadovoljavajuću toplinsku vodlivost možemo postići sa : svim vrstama keramike, svim vrstama kamenih obloga, laminatima sa deklaracijom za ugradnju uz sistem podnog grijanja, linoleum, svim vrstama lijevanih smonivelirajućih podova. To znači da je preporučljivoodustati odbilo kojeg oblika parketa od prirodnog drveta zbog problema isušivanja i stvaranja pukotina, te mogučnosti odvajanja ljepljene veze sa podlogm te upitne toplinske vodljivosti.
Odabir vrste energenta kao i tipa kotla je prepušten vašem izboru i apsolutno ga podno grijanje ne uvjetuje. To znači da toplovodno podno grijanje može biti priključeno na: sve tipove plinskih bojlera, bojlera na lož ulje, kruta goriva- drvo , ugljen, pelete,elektro kotlove, a posebno je primjereno za toplinske pumpe , te solarne kolektore u jadranskom području.
Način ugradnje podnoga grijanja je u potpunosti neovisan o tipu toplinskog izvora.Osnova ovoga sistema je da je to niskotemperaturno grijanje sa temperaturom dolaznog voda uglavnom 35 - 45 stupnjeva C a to se postiže u slučaju visokotemperaturnih izvora regulaciom uglavnom miš ventilom.
Mi smo u prvoj fazi ,zbog nedostatka plina u ulici, bili prisiljeni privremeno se priključiti na elektrokotao, a u perspektivi je kupnja toplinske pumpe , u kombinaciji sa priključkom kotla i na kamin, tzv. bivalentni sistem.

Kako smo se odlučili za izradu po sistemu ugradi sam

Razlog je bio vrlo jednostavan , dobivene ponude su nam bile neprihvatljive obzirom na raspoloživa sredstva kojih u završnoj fazi izgradnje kuće nikada dosta. Za naših netto 160 m2 stambenog prostora to je oko 300 kn/ m2 ili oko 50.000 kn bez pripreme podloge ,stiropora i estriha. Estrih svakako ne mogu i ne želim ni pokušavati izvesti sam , ali izrada projekta ,polaganje stiropora i cijevi nakon iscrpnog proučavanja literature i zaključio sam i nije neki kunst. Odluka je donesena :uštediti ćemo oko 25-30.000kn i ja radim sve .Nisam ni u jednom trenutku sumljao da stvar neću moći izvesti jednako kvalitetno ili bolje od profesionalaca , pa ja sam ipak inženjer, ali bilo je jedino pitanje trajanja izvedbe iz razloga što ću to odraditi u slobodno vrijeme , a to je uz moj posao ograničeno uglavnom na vikende.

27.02.2010. u 00:18 • 7 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.02.2010.

Unutrašnji radovi

Do fasade bili smo uvjereni da je završetkom te faze gradnja kuće pri kraju, na žalost nije tako.Kuća izvana izgleda gotova , a radovi unutra ozbiljno nisu ni na početku.Ovi radovi nisu toliko prljavi ,niti pojedinačno dugi kao ova faza do njih ali svakako su od prilike jednako skupi.Razvod vode , kanalizacije i struje detaljno je fotografiran , svaka prostorija i svaki zid kako bi u budućnosti znali gdje smijemo bušiti ako bude potreba , ali i da poslije žbukanja znamo gdje su nam zažbukali koju razvodnu kutiju ili ventil od vode, a bilo je i takvih slučajeva.
Inače žbukanje je prilično prljav posao a i majstori su nam bili prilično neuredni , a to u praksi znači da su svi podovi bili nepotrebno zažbukani što je predstavljalo prije ugradnje podnoga grijanja poprilični problem.

Pogriješili smo da nismo prije žbukanja na podove postavili najlon ili kartone.Znam da to nitko ne radi , ali to bi uštedilo dosta vremena prije ugradnje podloge za estrih, u tu svrhu skuriosam jednu štemericu štemajući skoro 200m2 poda, nije to neke debljina od 0,5-2 cm ali pojelo mi je barem 10 dana i barem isto toliko puta spominjanja rodbine žbukerima.

Odlučili smo se za strojno žbukanje jer je to trebalo trajati znatno kraće nego ručno ,ali ne vjeruj svim majstorima priče o trajanju nekog posla.Gipsana žbuka je dobra stvar ako se dobro izvede , uvjeren sam da je ravnost puno veća nego kod ručno ugrađene žbuke ali kod nas u praksi i nije bilo tako, pa smo svejedno sve zidove morali dati pogletati ,tek tada su bili što se tiče ravnosti primjereni očekivanju.Vjerujem ako uspijete naći dobre žbukere da je ovo nepotrebno , u mom slučaju to nije bilo tako.

Što se tiče specifičnosti instalacija dvije stvari smo izveli dobro i to bi preporuči svima koji grade kuću.

Septička jama i odvodi


Prvo u našoj ulici još nema kanalizacije pa smo bili prisiljeni izvesti septičku jamu , ona je bila u paketu sa grubim radovima i napravili smo je stvarno u potpunosti vodonepropusnu volumena 20m3.Čini se puno ali kada sam stavio na papir dnevo deset puštanja vode u VC-u po 10l to znači da samo ju samo kroz vodokotliće budemo napunili barem 2 puta godišnje, u praksi bu to bilo 4x godišnje.Ali u toj računici nije tuširanje , pranje suđa, vešmašina....znači morala bi se prazniti svaki mjesec!? Ljudi to upraksi rješavaju na način da sabirnu jamu izvedu vodopropusnom što po meni nije dolazilo u obzir jer ne želim da mi smrdi na gruntu , a osim toga i bunar je udaljen manje od 10 metara te bi na taj način svakako morao biti isključen iz upotrebe.
Rješenje je u odvođenju svih voda osim WC-a van septičke jame, tako smo i napravili. Voda od tuš kabine, kade, suđerice, vešmašine , sudopera i umivaonika spojena je na zasebnu instalaciju odvoda i odvedena 20tak metara od kuće sa ispustom pod zemljom - u prirodu , ta voda svakao neće biti zagađena , osim eventalno sredstava za pranje , ali neće imati neugodan miris.U septičku jamu provedeni su samo odvodi od toaleta, a septička je izvedena propisno.

Centralni usisivač

Jedna stvar o kojoj sam maštao prije izgradnje kuće je sistem centralnog usisavanja prašine. Sakupio sam ponude , proučio dostupnu literaturu na Netu i odlučio instalaciju izvesti sam . To svakako nije neka mudrost ,ako se poštuju pravila.Prvo je odrediti položaje utičnica na svakoj etaži na način da ih bude što manje i da sa određene pozicije pokriju površinu koja zahvaća što više prostora unutar dužine priključnog crijeva . Kod nas je to 7m , što znači kod nas u prizemlju i dvije utičnice , u potkrovlju i podrumu po jedna, te poseban odvod u kuhinji na podu gdje se može pomesti prašina direktno u usis.Drugo pravilo se odnosi na spajanje cijevi ,a to je da se cijevi odvedu najkraćim putem do mjesta u podrumu gdje planiramo ugradnju samoga zidnog usisavača sa vrećom, na način da kutevi spajanja budu uvijek 45 stupnjeva.

Photobucket
Ugradnja priključne utičnice i cijevi sistema centralnog usisivača u zid prije žbukanja

Photobucket
Isti segment instalacije u podu prije ugradnje stiropora i estriha

24.02.2010. u 23:11 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.02.2010.

Fasada

Fasada je napravljena sa 10 cm stiropora i akrilnim završnom žbukom i mogu reći da smo kako odabirom boje tako i kvalitetom akrilnog sloja izuzetno zadovoljni, dade se prati, ne privlači osobito razno razne bube i paukove sa njihovim mrežama što je kod nas u prirodi prilično bitno .Sada i nakon dvije zime izgleda kao da je jučer napravljena.

Photobucket

Prvo su obrađeni rubovi oko prozora - špalete, mrežica iljepilo pa je onda stavljena mrežica preko cijele površine.
U ovome dijelu fasade tražio sam da postave dvostruku mrežicu po cijeloj površini jer je tu planirana terasa pa će se više boraviti , djeca igrati i sl. Da ne bi došlo do oštećenja fasade ,za svaki slučaj čvršća izvedba.

Photobucket

Majstori nisu štedili na ljepilu i izvođeno je u kišnom periodu da se ljepilo prebrzo ne suši, što kasnije može biti uzrok stvaranja pukotina, ne raditi po zimi i ne raditi na suncu -zlatna pravila za svaku fasadu. Drugo ne dajte da vas nagovaraju na tiplanje u ciglu, badava razbijati ciglu kada tiple u njoj ne drže - a naplatili bi vam stavku. Nepotrebno je tiplanje do 7 metara visine po preporukama proizvođača.

Photobucket

Detalj strehe gdje su skrivene grede vidi se na posljednjoj slici kao i detalj rolete koja izlazi iz fasade iznad poluokruglog prozora koji je po mom mišljenju dobro izveden na našu zamisao.Inače kod svih proizvođača su nam rekli da ne isporučuju rolete za poluokrugle prozore!?

22.02.2010. u 22:40 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.02.2010.

Sada tek poćinje gužva

Završetkom grubih radova kada ste sve prepustili jednom majstoru počele su vaše brige. Od sada će se svaka faza izgradnje -uređenja odvijati samo i ako ju organizirate , zato smo u ovoj fazi uvijek pri ruci imali "blokić" , tjedan dana na moru i piši u blokić , a kako to izgleda prikazuje slika dolje.
Photobucket

15.02.2010. u 22:20 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.02.2010.

Gotovi su "grubi" radovi

Kada se ugradi stolarija kuća izgleda pri kraju, ali sad tek slijedi posao!

Photobucket

Mi smo se odlučili za drvenu stolariju od lokalnog majstora, vlo povoljno , možda ne ekstra klasa ,ali za našega vijeka bu dobra.Svakako nisam htio PVC, a Al-drvo nam je bilo preskupo , ali ako me pitate to je pravi odabir.
Kod "okruglih" prozora smo rolete ugradili u masku od knaufa kojom su majstori oblikovali okrugli svod u četvrtastom svjetlom otvoru prije ugradnje prozora, sve je ispunjeno sa puno izolacije, svakako preko toga ide fasada sa 10 cm stiropora. Vrlo dobro rješenje , bolje od okruglog teškog betonskog nadvoja u koji bi bilo komplicirano ugraditi kutiju za rolete.
Poseban posao je bilo uređenje okolnog terena bagerima i odvoz viška zemlje preko 120m3, jedan o mase radova koji svakako nije planiran, ali se mora odraditi. Pri tome smo iskoristili priliku da se svi odvodi žlebova povežu na cijevi koje smo ukopali pod zemljom i vodu sproveli nizbrdo dalje od kuće .

14.02.2010. u 23:19 • 0 KomentaraPrint#^

Barjak je na krovu

Krovište je izrađeno od greda 14x12 i 14x14, tu sam u cijelosti bio promatrač.Danas kada gledam neke strane kataloge i blogove mislim da su naši kako projektanti tako i izvođači poprilično tradicionalno nastojeni - konzervativni. Danas bi inzistirao da to bude 70x200. Vrlo jednostavan razlog dobiva se idealna visina za ugradnju termoizolacije i jača ,a znatno lakša konstrukcija.

Photobucket

Na grede su pribijene OSB ploče.Nisam želio bitumensku ljepenku jer u slučaju požara je to loše ,pa nismo stavili ništa preko ploče.Danas bi stavio paropropusnu foliju, nisam stigao reagirati majstori su gradili su brže nego što sam ja donosio odluke.Dasku nisam htio jer se ona vremenom isuši pa između ostaju praznine, tu je došla odluka za OSB, pa sam time smatrao da ne može procurivati,osim toga znam da vjeverice vole grickati samo čisto drvo ,a tu kod nas ih ima mnogo.

Photobucket

Pokrov je u startu odabran -biber crijep, tradicionalno.

Photobucket


Kod izrade krovišta sam napravio još jedan propust, nisam inzistirao da majstori građu zaštite prije ugradnje, premazom protiv štetočina pa sam to radio sam iznutra prije ugradnje konstrukcije za knauf. Nemojte propustiti da majstore nagovorite da to učine umjesto vas, koštati će vas jedan dobar roštilj ,a uštediti ćete puno neugodnog posla poslije.Ovi moji su bili vrhunski ,ista ekipa koja je gradila i sigurno bi to napravili da sam tražio.

Na OSB su došle letve , kontraletve, klasika za ventilirano krovište, jedini detalj na koji sam se morao nagovarati od voditelja građenja je streha. Ja sam htio da se vide grede, ali on me je nagovorio da je to nepotrebo , jer ću ih morati farbati svakih par godina. Uvjerio me je da kada se betonira gornja ploča odmah izvede proširenje ploče u debljini 10 cm i da se taj prostor zatvori. Pri betoniranju tu je opet sa donje strane u oplatu stavljen stiropor , ovoga puta 2 cm i time je spriječeno stvaranje toplinskog mosta koji bi stropnu ploču hladio obzirom da to predstavlja veliki istak , streha je cca 90 cm.



14.02.2010. u 23:19 • 2 KomentaraPrint#^

utorak, 09.02.2010.

Što mora imati svaki grunt kada gradite kuću

Gradnja kuće u našim uvjetima besparice i često prisutnog produljenja predviđenih rokova useljenja može postati velika "tlaka" te je stoga nužno pokušati priuštiti si ponekad ugodne trenutke i u fazi gradnje.
Netko je rekao mora biti pola užitka pri putu do nekoga cilja, sam put. Učinite si to takvim.
U tu svrhu je potrebno na gruntu priuštiti si neke sitnice koje život znače. Jedna od tih stvari je mjesto za roštiljanje. Mi smo tu uredili jedan "primjereni kutak" opet po sistemu uradi sam.

Photobucket

Mjesto za roštiljanje je sazidano Ytongom , sa betonskim lukom. Ispod radne plohe je idealan prostor za pripremu drva ,kojih ima na svakom gruntu ako ništa drugo od proljetnog rezanja voćaka. Stazu do roštilja je dobro zaštititi od gacanja po blatu , kako ne bi pri pomisli na roštilj odmah odustali , ako je dopodne pala kiša. Mi smo stazu napravili od starih željezničkih pragova koje je bivši vlasnik dovezao odnekuda . Stvarno izuzetan materijal , nakon 25 godina ih prerežeš i u presijeku kao da su novi. Malo ih je problem rezati motorkom , ja sam jednu električnu skurio te ne preporučam nikome istu grešku , prepustite rezanje pragova lokalnom profesionalcu sa pravom pilom.
Površina ložišta je presvučena u šamotne ploče, Ytong ipak nije tako otporan na visoke temperature.

Nakon napornog rada treba negdje sjesti party ,za to vam treba klupa u nekom mirnom kutku, mi smo jednu napravili od drvenih poluoblica promjera 7 cm, i ispalo je znatno povoljnije nego gotova iz dućana.Oblice su impregnirane tvornički kuhanjem te su već četvrtu godinu vani izložene kiši , snjegu i suncu, pun pogodak
Photobucket

Svakako vam treba suncobran , što veći to bolji , a i mreža koja se razapne između dva drveta , pa tko će sada raditi sretan
Vrijeme za kupovinu ovih stvari je možda baš sada po zimi jer su cijene niže.

09.02.2010. u 23:59 • 4 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.02.2010.

Vratimo se malo na Grunt- kako smo ga nazvali

Kućica, baraka i ostale dragocjenosti

Kad smo kupili grunt, na njemu smo zatekli jedan objekt koji je bivšem vlasniku služio kao vikendica, oko 7 x 4, sa zapuštenom terasom obraslom u šiblje i manje drveće, napravljen do deke od betonskuh blokova, bez krova, s dvije prostorije unutra.Navedeni objekt smo građevinskom dozvolom " legalizirali" -platili 50% višu komunalnu naknadu i ucrtali ga kao gospodarski objekt,na tu površinu iako je gazda imao nekakve papire za njega. Tu smo kućicu, koliko smo mogli, uredili za privremeni boravak: očistili, obojili iznutra, jednu prostoriju pregradili i dobili WC s tušem, u toj istoj prostoriji uredili zidanu kuhinjicu, napravili kamin i naložili vatricu (sve to po sistemu „sam svoj majstor“), a terasu raščistili od korova te stavili krov (u paketu sa stavljanjem krova na glavnu kuću)Sve osim krova urađeno je po sistemu uradi sam , malo sporije nego da su to radili meštri , ali zato ne manje kvalitetno i puno jeftinije. Jednoga dana "kućica" će poslužiti za spremanje zimnice, dječje rođendane i slično, procijenili smo da bi ju skuplje bilo rušiti i odvesti ,nego obuhvatiti projektom i građevinskom dozvolom. Sve u svemu - nitko sretniji od nas.

pogled na "kućicu" koja će poslužiti kao gospodarski objekt

Photobucket

pogled na kuću sa terase "kućice" za vrijeme betonaže ploče prizemlja
Photobucket
E sad smo mogli na gruntu i boraviti i prespavati kao ljudi. Zvuči je'n, dva, tri – kućica je gotova, no bilo je tu posla: i napraviti kanalizaciju prema maloj postojećoj septičkoj jami, i opkopati temelje da se barem malo odvlaži, i vodu s bunara, koji je postojao na gruntu, dovesti na 70 m udaljeno brdašce, dakle i staviti novu pumpu u bunar i staviti laminat u jednu od prostorija…da jako važno imamo i bunar dubine oko 7m koji će puno olakšati gradnju.
Kućica je dobila krov , tradicionalni biber naravno, obložena ciglom unutar šupljina betonskih stupova , a jednoga dana će i fasada po principu uradi sam
Photobucket
Druga dragocjenost, mada baš i nije izgledala kao dragulj, bila je baraka. Drvena, trošna, zapravo ruglo, no poprilično velika i korisna. Ondje smo odlagali alat i materijal za kuću, i mi a kasnije i radnici. Nju smo srušili čim je napravljen podrum kuće, na veliku radost susjeda koji su je gledali oko 20 godina.
Već spomenuti bunar odradio je na više načina: odande smo crpili vodu za gradnju, za tuširanje, čak i za pranje suđa, a i danas je koristimo za iste svrhe i tom vodom zalijevamo vrt, kada god je potrebno. Za tu svrhu u bunar sam spustio potopnu pumpu koja je tamo već 4.godinu, spojena na hidrofor u podrumu kuće.
Treće blago je ograda. I to bi bio trošak koji bi trebalo podnijeti da je nije bilo. Jednog dana, kad bude moguće, promijenit ćemo je ili urediti, no i ova služi svrsi.
Četvrto, na gruntu je postojala struja i telefonski priključak. Ne moramo komentirati što to znači, osobito struja.
Peto, čemu se nismo nadali kad smo kupovali grunt je skori prolazak vodovoda, već godinu dana nakon kupovine grunta. Jupi! Imamo vodu, pitku, čistu, onu iz bunara nismo nosili na analizu pa ju nismo ni konzumirali za piće.
Šesto, možda ne važno za gradnju, ali svakako ugodno i korisno, brojne su posađene voćke: predivne jabuke starih sorti, kruške, trešnje, šljive, nešto kupina i malina,grožđe, a kad smo očistili korov, vidjeli smo da ima i cvijeća, ukrasnoga grmlja koje tek sad dolazi na svoje. Od dolaska radimo na obogaćivanju okoliša novim biljem, i ukrasnim i jestivim. Dogovorili smo se da barem u ovu svoju oazu nećemo ništa unositi što je otrovno, umjetno, štetno za nas ili životinje, pa koliko nikne i opstane, dobro je – barem znamo da je zdravo.Bez umjetnih gnojiva i prskanja. O bilju jednom drugom prilikom.
Sve navedeno dobro nam je došlo – i da opet kupujemo grunt, svakako bismo tražili neki koji ima barem dio "infrastrukture" i postojeće raslinje, u protivnom mora se krenuti od nule i sve platiti i uzgojiti, a za sve treba vremena i punooo novca.

07.02.2010. u 22:37 • 2 KomentaraPrint#^

utorak, 02.02.2010.

Zašto cigla blok 29cm , a ne nešto bolje?

Tko želi graditi dobro, birati će najbolje, ali malo tko si to može priuštiti pa pokušavamo graditi racionalno (većini je proračun ograničen kao i nama).Svakako to ne znači najjeftinije, jer ponekad najjeftinije u vjeku eksploatacije objekta bude ne kraju vrlo skupo. Zato smo prije odabira materijala prikupili informacije sa svih strana.Dobro smo odvagnuli prednosti i mane ponuđenih materijala na tržištu.
Prednosti za pojedine vrste blokova ,istaknute su uvjek u prvome redu, od strane proizvođača, iskazom toplinske vodljivosti. Toplinska vodljivost nije bila jedina karakteristika koja nas je zanimala .Malo koji proizvođač će pri tome napraviti komparaciju sa ostalim proizvodima u prikazu zida kao gotovog elementa građevine i njegove karakteristike, te sa cijenom ,usporediti cijenu kvadrata "svog" zida sa istim kvadratom drugih proizvođača.
Kako to izgleda kada se takva usporedba napravi sa tehničkog aspekta - toplinske vodljivost prikazuje slika dolje:

Photobucket

Sa financijskog gledišta činjenice ,u grubo ,su sljedeće : Ytong je dvostruko skuplji po kvadratu zida od Porotherma , a Porotherm je dvostruko skuplji od običnog bloka 29cm.( citiram Codeguna)
Iz gore navedenog odluka je pala: gradimo blokom 29cm sa 10cm stiropora kao izolacija i dobivamo zid toplinske vodljivosti kao da smo gradili Ytongom 36 cm bez izolacije ili Phorotermom 38 sa 5 cm toplinske izolacije, ali za znatno manje novaca sretan

Razlog zbog kojega smo odustali od Ytonga je mala masa i time zanemariv toplinski kapacitet ,karakteristika koja se ne spominje- nešto kao efekt kod drvene kuće. To znači u praksi kod materijala zidova male mase ,kada dođe ljeto ,ako je kuća 2 sata otvorena ,brzo se zagrije , a po zimi isto tako brzo rashladi.To ponekada može biti i dobro, jer ako nas zimi par dana nema kada se vratimo doma brzo ćemo kuću ugrijati što sa drugim materijalima veće mase nije tako.Ali ja to promatram i na drugi način , ako nestane struje masivni objekt će se sporo hladiti jer su zidovi akumulirali veliku količinu topline , a ljeti je obrnuto. Svaka teorija ima zastupnike za i protiv, ali kod nas je prevagnuo i moment cijene.

A da budžet nije ograničen ,vjerojatno bi se odlučili za "dvostruki zid" : 25cm Porotherm + 10-15cm kamena vuna + fasadna cigla.

02.02.2010. u 15:06 • 1 KomentaraPrint#^

Još uvijek smo u podrumu iako smo postavili izolaciju poda prizemlja !

Jako važna stvar kod izgradnje podruma je voditi brigu da se taj prostor toplinski izolira od ostatka objekta iznad. U tu svrhu prije betoniranja gornje ploče podruma ,prije postave armature ploče postavili smo na oplatu stiropor debljine 5cm vodeći brigu da on ne bude ne poziciji vanjaskih i nosivih zidova podruma kako bi se ploča betonom na njih oslonila. Izvođač je ovo rado učinio, mada je to bio dodatan rad koji nije bio predviđen ugovorom, a stiropor je bio moji trošak. Razlog je jednostavan kada je skidao oplatu ploče podruma ona nije bila zaljepljena za beton pa je to bila igra od posla, a meni je na stropu podruma ostao ugrađen stiropor kao dodatna termoizolacija vanjske strane poda prizemlja što bi suprotnom morao naknadno raditi ljepljenjem iznad glave.
Odlučili smo se za punu ploču iz tri razloga : ista nam je bila cijena, drugo dobili smo neusporedivo bolju zvučnu izolaciju poda i treće dobili smo znatno kruću konstrukciju objekta, što nije nebitno.
Vjerujem da mnogi koji grade Ytongom ,što je bila naša prvobitna ideja od koje smo odustali ,poslije ću objasniti zašto, imaju bijeli strop. Bio sam u nekoliko takvih kuća , zvučna izolacija katova je jako loša, neusporediva sa punom betonskom pločom.

02.02.2010. u 14:17 • 0 KomentaraPrint#^

Podrum je gotov u travnju 2007.



Podrum je bio gotov u roku mjesec dana i izlivena je ploča, sada smo odahnuli jer naša je kuća na čvrstim nogama.

Podrum je armiranobetonski sa zidovima prema brdu debljine 30cm a ostalima 15cm. Nakon što je uklonjena oplata zidova, oko temelja sam dao izliti beton debljine 5-10cm po tlu oko podruma u širini 40-50cm radi urednijeg polaganja drenaže. Zaštita podruma od prodora vode je za mene bila vrlo važan detalj jer ,ako smo već utrošili novac za negovu izgradnju želja nam je bila da se ti prostori mogu koristiti bez ograničenja.Da bi to bilo tako ,podrum mora biti suh i suh je "ko barut" danas 3 godine nakon njegove izgradnje znači da smo sve dobro odradili.

A sada malo o detljima:
Radovi na zaštiti podruma su bili pod mojim budnim okom praktički najviše od svih građevinskih radova.Beton debljine 30cm sa dodatkom za vodonepropusnost morao bi pružati garanciju ,sam po sebi ,da će to tako biti ako je ispravno vibriran u oplati za vrijeme ugradnje. Međutim spoj betona zida sa temeljnom pločom je slaba točka cijele konstrukcije pa ako on nije kvalitetno izveden eto vode u podrumu poslije svake veće kiše.
Da se to nebi moglo desiti prije hidroizolacije sa vanske strane podruma spoj zida i podne ploče osobno sam premazao u dva sloja sa specijalnim sredstvom na bazi cementa za vodonepropusnost betonskih cisterni. Ovo nisam htio prepustiti radnicima jer oni ne shvaćaju važnost ovoga detalja pa bi to izveli ofrlje samo zato što to gazda želi.Bit je u činjenici da 80% podruma koji vlaže i propuštaju vodu to čine upravo na ovom spoju, a ta se zaštita može izvesti kvalitetno jedino izvana.Nakon toga na podrum je vrućim postupkom učvršćena bitumenska ljepenka , a na nju postavljen stirodur debljine 5 cm (danas razmišljam da sam mogao postaviti 10cm ili čak 15 jer je po ljetu u podrumu prilično "friško" ali stignemo termoizolaciju zadnjega zida pojačati naknadno i iznutra.)Na betonsku podlogu oko podruma postavljen je geotekstil 200g/m2 i na njega drenažna cijev promjera 10cm. Poslije toga je ugrađen drenažni materijal "batuda" 32-100mm u 50x50cm ,a sve je opet odozgo prekriveno getekstilom. Ovo je bitno jer poslije nekoliko godina bi ilovača ušla u taj drenažni nasip i začepila ga , pa uzalud trud - da se to ne dogodi obavezno sve zamotati u geotekstil.

Photobucket
Na stirodur je položena Gutta čepičasta folija kao zaštita od prodora korijenja u izolaciju. Ovdje su se moji majstori pokazali , prvo su je okrenuli sa glatkom stranom prema izolaciji ,a čepiće prema zemlji. Kada sam ih pitao zašto, odgovorili su mi da se to tako radi i da je svugdje tako - toliko o znanju majstora u nekim detaljima- normalno da sam inzistirao da je okrenu sa čepovima prema termoizolaciji, nije pomoglo ni moje objašnjenje da se time stvara zračni prostor za ventilaciju termoizolacije, uvjerio sam ih tek kad sam im pokazao prikaz iz prospekta proizvođača, malo su se češkali po glavi i priznali da su, do sada ,svugdje krivo radili J.Nakon toga je podrum zatrpan zemljom i do danas potpuno suh J

02.02.2010. u 11:33 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (4)
Rujan 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (11)
Siječanj 2010 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako uz malo domišljatost, puno rada, kvalitetno i što povoljnije izgraditi vlastiti dom.




Linkovi

ostali zanimljivi blogovi

ne2yh-moja-je-zgrajena
a24e.blog.hr
bonaca
damster
dolec
ytong na moru
kuća R
obsijana blog
kucica na škoju
kiko
mi gradimo

preporuke majstora