Image Hosted by ImageShack.us


Gen3 su djevojčice i djevojke od 9 do 17 godina (obično se susreću u dvije dobne skupine), koje su dio nove generacije Pokreta fokolara. Nastale su kako bi u čitavom svijetu, a nadasve među dječacima, izazvale revoluciju ljubavi i ostvarile Isusovu oporuku:-Da svi budu jedno-, unatoč malim i velikim preprekama. Gen3 žele biti generacija svetaca pa stoga žive evanđelje, a njihov je zaštitnik Duh Sveti. Poput Marije na Navještanju, kažu svoje DA volji Božjoj. A poput Isusa, kada se kao dječak zatekao među učiteljima u hramu, slijede Božji poziv. Gen3 izabiru Boga Ljubav kao njihov ideal i u svome životu Ga postavljaju na prvo mjesto. Žive zapovijed uzajamne ljubavi, spremne dati život za druge. Nastoje uvijek imati Isusa među njima i svima donose jedinstvo. Živeći čistoću i druge kreposti, idu protiv struje i poput Marije nose Isusa svijetu! Pokret gen3 proširen je po čitavom svijetu. Osnovni čvor mreže gen3 je Svjetski Centar gen3. Njegov je zadatak svim gen3 svijeta donositi život Centra Pokreta fokolara, te u Centar prenijeti život gen3. Stoga Svjetski Centar gen3 svake godine organizira kongrese i međunarodne škole, te koristi svako sredstvo komunikacije kako bi poraslo jedinstvo čitavog Pokreta. Život gen3 upotpunjuje se i ostvaruje življenjem za -Pokret Djece za jedinstvo-, čija su oni duša. Stoga nastoje što veći broj djece različitih naroda, vjere i uvjerenja uključiti u zalaganje za izgradnju ujedinjenog svijeta. Periodično s Djecom za jedinstvo organiziraju i velike svjetske i zonalne susrete za djecu (npr. Superkongrese). Gen3 surađuju s djecom drugih grupa, udruga i pokreta kako bi među djecom ostvarili sveopće bratstvo!





Pokret fokolara
Teens4unity
Gen3

Image Hosted by ImageShack.us

Run4unity
Image Hosted by ImageShack.us

Rim, 2007.
Image Hosted by ImageShack.us

Špancirfest, 2007.
Image Hosted by ImageShack.us

Kaštel Sućurac, 2007.
Image Hosted by ImageShack.us

Zagreb, 2007.
Image Hosted by ImageShack.us

Castel Gandolfo, 2006.
Image Hosted by ImageShack.us

Faro, 2006. (škola gen3)


Drugi blogovi za posjetiti:
Isuse volim te
Mir vama
Triptih
Hrvoje
Prostor Duha
Dobroipozitivno
DVS
Ivan Pavao
Obraćena
Mirta
Mladi duhovni velikani
Blog patera Jakova
Spasite bebe!
Vjerovat radosti -ovo je blog koji zajednički uređuje kršćanska mladež, pa ako se želite pridružiti za šifru i username javite se meni na hana.m@rock.com


S OBZIROM DA POSTOVE PIŠEMO SAMO NAKON NEKIH SUSRETA, AKO NETKO IMA VOLJU ILI ŽELJU (smijeh)NEŠTO NAPISATI, SLOBODNO SE JAVITE NA MAIL...
(jelena_milisic@net.hr ili
monika_stiglic@net.hr)wave

Gen3-Pokret fokolara

Run4unity

10. svibnja održana je druga svjetska utrka RUN4UNITY. Od 16 do 17 sati (u svim vremenskim zonama) povezalo se 340 gradova iz 70 različitih država, među kojima je i Hrvatska. Trčalo se u Zagrebu, Splitu, Zadru, Križevcima, Kninu i Murteru. Vrhunac utrke bio je izravni prijenos putem satelita i interneta sa Trga Navona, iz Rima.

Taj dan izabrali smo moto koje se nalazi u Evanđelju, ali je prisutan i u svim vjerama i zapisan je u srcu svakog čovjeka. On glasi: "Sve što želite da drugi vama čine, činite i vi njima”.

Run4unity u kojem se povezalo tisuće i tisuće djece, u mnogim gradovima, željeli smo posvetiti Chiari, koja je do prije dva mjeseca bila među nama. Željeli smo joj se zahvaliti što nam je otkrila tajnu sreće – kao što nam je rekla, tajna je sreće ljubiti svakoga, ljubiti prvi, ljubiti uvijek!

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

- 10:24 - Iskustva (10) - Printaj - #

Chiara Lubich završila svoj zemaljski put

DANAS JE NEBO NAJLJEPŠE!

U mirnom ozračju molitve i dubokog ganuća, 14. ožujka u 88. godini života Chiara Lubich
završila je svoj zemaljski put, u svojoj kući u Rocca di Papa (Rim), gdje se noć ranije na
svoju želju vratila iz bolnice Gemelli.
Iz cijeloga svijeta stižu poruke sućuti od vjerskih vođa, akademika i drugih
ličnosti, te od mnogih ljudi iz "njezina naroda".

„Ona je model kako je umrla, kako je bila spremna, kao da je očekivala i spremala se za taj prelaz. Jer umrijeti nije nešto žalosno, nego radosno, i u tome je Božja ljubav!"
Stvorila je novi narod, mi smo mozaik Djela Marijina. Njezinu smrt, kao i za prve krščane Isusova smrt, je radost jer će nas zagovarati da budemo jači!
Imala je kao i mnogi sveci kušnje u životu, ali ih je znala odbaciti zajedno sa svojim Zaručnikom.
Stoga budimo male Chiare, sad nam je puno jasnije, molimo Chiarin zagovor.
Imajmo jedinstvo s njom koja je u Kući Očevoj!

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

- 15:15 - Iskustva (2) - Printaj - #

Žive Riječi

Rekao je jedan svetac: želiš li nešto dobro znati, moraš to učiti; želiš li to znati još bolje, moraš naći učitelja koji će te podučiti; želiš li nešto znati izuzetno dobro, moraš to toliko dobro poznavati, da možeš učiti druge. Evo kako bih željela da bude jedan gen3: trebao bi živjeti i učiti druge evanđelju.


Karakteristika gen3 jest i bit će svetost. A svetost se dostiže živeći evanđelje.


Želim vam da tako dobro živite evanđelje da tko god vas vidi, može reći: evo još jednog malog Isusa koji prolazi zemljom.


Ovim putem, jedno veeeliko HVALA našoj Meti kiss



Tvoje gen3


Za sve neinformirane=), naša je Metica sretno stigla u taj nama "misteriozni" Krasnojarsk i trenutno crvenih ušiju od hladnoće širi Ideal na niskim temperaturama!
Iako tako udaljeni, i dalje smo u jedinstvu koje nam je Chiara ostavila!


- 13:55 - Iskustva (7) - Printaj - #

Iskustvo...

Prije 4 godine jedna se obitelj odselila iz moje ulice u Beli Manastir. Inače
to je brojna obitelj lošeg imovinskog stanja. Svoju su kuću iznajmili
Romima....i ove godine su se htjeli vratit (jer se susjeda želi rastat od tog
čovjeka, žalosna priča...taj čovjek nije tata ovoj djeci...njima je tata
umro...a žele se rastat jer ovaj pije pa ih navodno zlostavlja...). Ovi Romi
se nisu htjeli iseliti, i kad su se napokon dogovorili, počelo je
useljavanje. Ali kako je kuća u lošem stanju trebalo ju je oprat, uredit i
najbitnije dovesti svoje stvari, a kombi za stvari su mogli dobiti tek u
ponedjeljak. U kući nisu imali ništa za jest, niti vodu, niti
kupaonicu....sve što su imali bio je jedan ležaj. Jedan dan je toj susjedi
trebalo 20kn da ode kupiti kruh i hranu za njih šestero (majka i kćeri) i
otišla je zamoliti moju mamu da joj posudi. Dok se moja mama snašla, ja sam
već jurila sa 20kn iz svoje kasice koje sam štedjela za razvit si neke slike
prije dolaska u Zagreb. Nakon što su kupili kruh, došli su nas zamoliti
nož da bi ga izrezali....i ja sam se dogovorila s mamom i odnijele smo im
još hrane, malo slanine i rajčice. Kada sam se predvečer otuširala, palo mi
je na pamet kako oni nemaju vode, a možda bi se željeli otuširati, pa sam
pitala mamu mogu li ih pozvati. Mama je pristala...a kad ih je otišla
pozvati, ja sam razmišljala gdje će oni spavati...par dana su spavali kod
poznanice u stanu, ali njoj nisu željeli biti na teret. I ponovno sam pitala
mamu mogu li oni prespavati kod nas, jer imamo puno kreveta, a i sestra nije
bila kod kuće...mama mi je rekla da složim krevet jer će dvije cure
prespavati kod nas. Bila sam sretna što mogu pomoći!!! Namjestila sam im
krevet, a kada smo se ujutro probudile, složila sam im kakao i doručak...i
pomogla im da odnesu tople vode i operu prozore u kući.

Marija wave


- 15:40 - Iskustva (4) - Printaj - #

Godišnji kongres gen3

Od 5. do 7. siječnja 2007. nas 40-ak gen3 iz čitave Hrvatske našle smo se u ženskom fokolaru u Zagrebu. Dočekale su nas i mnoge obitelji koje su nas ugostile (hvala!). Bio je to godišnji kongres gen3, djevojčica i dječaka u uzrastu od 9 do 17 godina. Kao nikada, izgrađeno je novo jedinstvo među generacijama, u kojem su se svi obogatili-svatko je davao i pritom primao, a ljubav nas je učinila jednom jedinom obitelji. U vrlo bogatom programu produbile smo svoj život u svijetlu duhovnosti jedinstva i dobile mnoštvo poticaja te odgovore na mnoga pitanja. To primljeno svijetlo odlučile smo odmah dati drugima. U OŠ Špansko, održan je susret Djece za jedinstvo, te smo u radionicama zamišljenog Gradskog poglavarstva, svojim prijateljima nastojali pokazati kako bi svijet bio lijep kada bi u njemu svi živjeli Zlatno pravilo: Čini drugima ono što želiš da drugi tebi čine! Hm, a odakle započeti??? Od samih sebe-svatko će nastojati živjeti Zlatno pravilo tamo gdje živi...a do tada, na teens4unity možemo promatrati kako se sivi svijet postupno boji djelima ljubavi Djece za jedinstvothumbup...



- 15:31 - Iskustva (14) - Printaj - #

Tisuću srdaca i tisuću glasova da u svijet prenesemo tvoje Svjetlo

30.studenog, ujutro, nas se nekolicina (točnije 11-ero) okupilo pred zagrebačkim fokolarom kako bismo s našom popom (Metomcerek) krenule na kongres gen3 u Castel Gandolfo (Rim). Usput su, malo-pomalo, u naš autobus ulazile gen3 iz Slovenije i Italije s kojima smo od samog početka nastojale izgraditi jedinstvo. Počela je naša nova pustolovina. Dolaskom u Rim uslijedila su 4. prekrasna dana provedena u učenju, zabavi (piramideeesmijeh), izgradnji ujedinjenog svijeta. Otkrile smo Isusa Napuštenog na poseban način. To je bilo najvažnije otkriće na kongresu. Znale smo da ga moramo ljubiti upravo onakvoga- Ranjenog, Samog, Napuštenog, te smo ga pronalazile u svakoj od nas koja je prolazila. Program nam je najčešće predstavljala Nadia, iako smo često imale "goste" koji su nam nastojali prenijeti svoja iskustva sa adolescencijom i nošenjem s njom! Nas 700-tinjak iz mnogih država svijeta, sa gotovo svih kontinenata zajedno smo provodile dane, pomagale si u svemu, strpljivo čekale u redu za ručaksmijeh, pospremale...Vrhunac kongresa bilo je bdjenje nakon kojeg smo osjećale nevjerojatnu radost u srcima i toliku povezanost s Bogom. To je bilo ponovno "da" Njemu. 3. prosinca krenule smo kući, no prije toga zaustavili smo se u Vatikanu na pozdravu pape...pritom, u išćekivanju pape, iskoristili smo priliku razgledati znamenitosti Vatikana. Na trgu su svi već nestrpljivo čekali izlazak pape Benedikta XVI. Bile smo jako ponosne kada je među ostalim ljudima (što turistima, što domaćima) nas posebno pozdravio...Također smo mu vikale "računaj na nas" (na talijanskom), te mahale raznobojnim salvetama. Preko roditelja jedne gen iz Italije koji su gledali prijenos, saznale smo da je papa bio presretan i na rubu suza. Nakon pozdrava uputile smo se kući prenositi naše saznanje prijateljima, obitelji, susjedima, okolini...



- 15:13 - Iskustva (5) - Printaj - #

Pokret fokolara

U vrtlogu mržnje i nasilja Drugog svjetskog rata počinje ovaj Pokret
jedinstva i sveopćeg bratstva. Godine 1943. Chiara Lubich sa svojim prvim prijateljicama u Trentu ponovno otkriva Evanđelje. Zajedno ga žive u svojoj svakodnevici, počevši djelovati u najsiromašnijim četvrtima grada. Tako njihov osobni i zajednički život zadobiva kvalitativan skok. Ta prva skupina ubrzo postaje Pokret koji se širi prvo po Italiji, zatim po Europi i cijelom svijetu.Započinje nova struja duhovnosti temeljena na evanđeoskoj ljubavi iz koje niče pokret duhovne i socijalne obnove: duhovnost jedinstva, s izrazitim obilježjem zajedništva. Iz nje izrasta novi stil života. Nadahnjujući se na kršćanskim načelima-bez zanemarivanja, štoviše, ističući paralelne vrednote drugih vjera i kultura - odgovara na opće pitanje o smislu života i autentičnosti, te daje svoj doprinos miru i jedinstvu u svijetu: ruše se predrasude, a sjeme istinei ljubavi koje postoji u različitim kulturama prerasta u uzajamno obogaćenje; otvaraju se novi obzori u raznim društvenim sredinama: kulturi, politici, ekonomiji, umjetnosti.
Živeći ovu duhovnost u raznim sredinama i kulturama, otvorili su se plodni dijalozi: u katoličkom svijetu, medu pojedincima, skupinama, pokretima i udrugama, doprinoseći ostvarenju jedinstva; medu kršćanima različitih Crkava
da bi doprinijeli punom zajedništvu; među vjernicima raznih religija kao i osobama drugih uvjerenja.
Pokret fokolara proširen je na svih 5 kontinenata, poput malenog naroda raznih rasa, kultura i jezika. Ljudi najrazličitijih struka i društvenih položaja, kršćanskih tradicija, te različitih religija i uvjerenja nastoje biti sjeme solidarnijeg i ujedinjenijeg svijeta!




MIX slika sa raznih susreta party

- 14:58 - Iskustva (5) - Printaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2008  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

CHIARA LUBICH-utemeljiteljica Pokreta fokolara
Image Hosted by ImageShack.us

Chiara Lubich je lik koji prelazi granice vjerskih okvira, kako ih obično zamišljamo. Naime, ona je danas na čelu jednog Pokreta svjetskih dimenzija u kome su angažirani ne samo katolici, nego i članovi drugih kršćanskih crkava, drugih religija, kao i osobe dobre volje koje ne nastupaju s vjerskih polazišta.
Rodena je u 1920. godine u radničkoj obitelji u Trentu (sjeverna Italija). Iz njezinog skromnog podrijetla u tradicionalnom društvu, nije se moglo naslutiti ništa neuobičajeno. Unatoč tome što ju je jako privlačilo prodrijeti u najdublju bit stvari i otkriti istinu, počela je obavljati svoje upravo stečeno zvanje učiteljice kako bi pomogla uzdržavati obitelj. Istodobno se upisala na studij filozofije na sveučilištu u Veneciji, no osjećala je da je sve više privlači Evandelje. Sve dok jednom, zbog naizgled slučajnog događaja, nije shvatila da je Bog zove da se potpuno daruje Njemu, što je odmah i učinila, iako još nije imala točnu predodžbu o svom pozivu.
Usred razaranja i nasilja Drugog svjetskog rata, zajedno s malenom grupom prijateljica, shvatila je da je Bog jedini ideal za koji vrijedi živjeti. Bog, kojeg je vidjela kao Ljubav, preobrazio je njen i život mnogih drugih. Pokazao im je smisao njihovog života: da rade zajedno na ispunjenju Isusove molitve za jedinstvo: "Oče, da svi budu jedno." Vremenom je postalo jasno da se Božji originalni plan može izraziti riječima: ujediniti cijelu ljudsku obitelj.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Naša Meta sretan
Inače, ona je otišlacryu fokolar u Rusiju (Krasnojarsk)!

Image Hosted by ImageShack.us

Naša Gizi sretan

Image Hosted by ImageShack.us

Naša Irena sretan
Bog - Ljubav


Evo otkrića:
Bog je Ljubav, Bog je Otac.
Oči poprimaju novi način gledanja.
Bog je iza svega što nas se dotiče.
Osjećamo se ciljem njegove ljubavi
"uspeli smo se na dlan Božji"
i ništa se ne pokreće bez njegove suglasnosti.
To je oduševljavajuća, okrepljujuća vjera.
Prve fokolarine bile su njome toliko natopljene da su,
u opasnosti od smrti zbog nemilosrdnog rata,
izrazile želju da, ako dođe njihov čas,
budu sahranjene u istoj grobnici
i da na njoj umjesto imena napišu:
"Mi smo povjerovale u ljubav".

Chiara Lubich


ŽIVE RIJEČI

-Evanđelje je mala knjiga, no oni koji je ne žive ostaju nezreli krščani.

-Svaka je duša kao višestruko izbrušen kristal kojemu svjetlo Riječi daje različite nijanse boja tamo gdje ga dotakne. Bezbrojne su situacije u kojima se nalaze ljudi, bezbrojne su reakcije koje Riječ, Riječ Božja, izaziva u svakome.

-Da se po nekom čudu sva evanđelja svijeta unište, gen bi morali tako savršeno živjeti evanđelje da ga ponovno napišu svojim životom.

-Želim vam da tako dobro živite evađelje da tko god vas vidi, može reći: evo još jednog malog Isusa koji prolazi zemljom.