Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

22.10.2008., srijeda

Kolač od čokolade

Baš sam nedavno čitala članak pod naslovom "čokolada deblja, a sex umara... pa što?" odnosivši se na društvo čokoljubaca. Pročitala sam ga u hipu sva ushićena i ozarena osmjehom. Toliku mi je dalo inspiraciju da sam morala prikvačiti ovaj recept! Pa ta namirnica popravlja raspoloženje samo čitajući joj naziv. Opravdava je svo dobro koje čini. A čini dobro u tolikoj mjeri da pokriva svo ono "deblja". Živo sumnjam da je ikoga udebljala jedna čokolada. Prije su to neki drugi problemi, ali ovdije im nije mjesto. dakle kad samo pročitam riječ čokolada osjećam tu predivnu kremastu masu koja se topi na jeziku i širi zadovoljstvo osmjeh i sreću. Pa tko je lud da je se odriče!?!O čokoladi i njenim zdravim svojstvima možete pročitati na puno mjesta, pa neću ponavljati. meni je predivna slastica. Ovdije ću Vam pokloniti ovaj kolač od čokolade da pusto uživanje zahtjevnog nepca, a sve bez brašna, pa s time i zdrav.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci:
6 žutanjaka
15 dag šećera
10 dag omekšane čokolade
15 dag mljevenih lješnjaka
3 žlice jake crne kave (skuhane)
snijeg od 6 bjelanjaka

---------------------------

Žutanjke pjenasto izmiksati s šećerom. U to dodati čokolau. Lagano umiješati lješnjake i kavu. Istući bjelanjke pa okomito umiješati. Uliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći 45'-60' na 160*C. Prerezati i namazati kiselom domaćom marmeladom i preliti odozgo čokoladnom glazurom.

Kolač je dosta mokar i jako se digne, ali i padne kasnije. Peći u uskom dugom kalupu.
- 15:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.10.2008., petak

Zdravi keksi s orasima

Došlo je vrijeme da ubacim i ponešto slatkog u ovu zbirku. Pobrala sam recept negdje s neta, ali se više ne sjećam gdje. Tako, ako me autor recepta uhvati, neka zna da nije namjerno...

Bez previše filozofije dobro je podsjetiti da su orasi hrana za mozak što dokazuju slikom ovako (zar ne sliči polovica orha na mozak?):



Kolačići su dosta teški za mijesiti jer ne sadrže bijelo brašno, ne trpe oblikovanje, ali su božanstveni kad odstoje par dana (iako kod meme to ne stignu)!
Ovi kolačići se jako mrve, kad se speku ne mogu se primiti u ruke. Rješenje: pustiti da se skroz ohlade!


Pa da kenem njami sa sastojcima:
100 g mljevenih oraha
100 g integralnog brašna
2 velike žlice meda
1 dcl ulja (po mogućnosti orahovog, ali dobro je i s običnim)

-------------------------------------

Umijesiti sastojke, oblikovati u hrpice, i malo potisnuti vilicom, posložiti na papir za pečenje i peći na 200*C na 5 minuta. Zapravo dok malo ne promijene boju.
Pustiti da se ohlade u pećnici, izvaditi, dobro ohladiti i staviti u posudu za kolače (metalna/keramička/staklena s poklopcem) i pustiti da malo odstoje (po mogućnosti 24h).

Nek Vam nepce vidi užitka!
A ovako izgledaju gotovi....



- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice