Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

28.08.2008., četvrtak

ZAPEČENI PATLIDŽANI

Sve namirnice su najzdravije i najkvalitetnije dok im je sezona. Tako je najpametnije koristiti namirnice koje su u sezoni. Općeglobalni super-hiper-ultra marketi nam omogućavaju nabavu vansezonskih namirnica u svako doba godine, ali neka vas njihov zamamni vanjski izgled ne zavara! Obično su rasli u kontrolirnim uvjetima na umjetnom svemu, pa onda je upitno koliko su zdrave. Da bi doista bile zdrave lukavo je prošetati do placa ili ako ste baš takve sreće u svoj vrt i pobrati friško i svježe povrće i voće, onda kad im je sezona. Obično, dok im je sezona i cijena im je najprihvatljivija, pa eto još jednog "za" za sezonsko voće i povrće.

I tako dok im je sezona ja ostajem pri patlidžanima. Ovo je modificirani recept, onoga koji se može naći u Tradicionalnoj kuharici (tak za obavijest da ne bi bilo da kopiram/neovlašteno "posuđujem"... itd), samo što ja koristim malo lakše nabavljive namirnice. U povrtnom složencu sam pisala o ovom receptu, bilo bi ga ružno izostavitinjami:

ZAPEČENI PATLIDŽANI



Sastojci (za dvije osobe):
1 srednji patlidžan (ili dva manja...-zavisi o apetitu)
150g svježeg sira ( ili sira škripavca)
3 velike žlice parmezana (ili nekog punomasnog naribanog sira)
2 rajčice ili 3 žlice domaćeg koncentrata rajčice*
pola glavice luka
1 režanj češnjaka
sol, papr, vegeta
maslinovo ulje

--------------------

Patlidžan narezati na ploškice, dobro nasoliti i pustiti da odstoji, da pusti gorčinu.
Na tavici na žlici maslinovog ulja popržiti sitno sjeckan luk, pa kad pozlati dodati rajčicu oguljenu i nasjeckanu ka kockice, pa pustiti da se kuha 10-ak minuta uz polijevanje. Ili samo dodati koncentrat rajčice s malo vode i pustiti da kuha 2-5 minuta.
Ploške patlidžana ocijediti u kuhinjske ručnike.
Na dno vatrostalne posude staviti malo umaka, pa red patlidžana, pa namazati ploške sa svježim sirom (u koji se može dodati vrhnje - tko voli), povegetirati, popapriti, posipati parmezanom, pa preliti s malo umaka od rajčica. Gore opet patlidžan, sir, vegeta, papar, sir, rajčice... dok se sve ne potroši. Zadnji sloj patlidžana preliti s preostalim umakom i posipati parmezanom.
peć u pećnici zagrijanoj na 180*C, otprilike 30'. Kad je lijepe boje poslužiti tako da se reže okomito.


* ili pelata nasjeckanih ili kečapa (iako sam protiv tih umjetnih prerađevina jer svojim intenzivnim okusom maskiraju ostatak)
- 15:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice