Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

04.08.2008., ponedjeljak

MLADE MRKVE S CURRYEM

Danas je na meniu mmmmmmmrkva! O mrkvi znamo puno, tko ne zna nek progoogla. Ukratko za neupućene kad presječete mrkvu "na valjčić" i pogledate presjek vidjet ćete da liči šarenici sa zjenicom ljudskog oka. Tako nam direktno govori da je izvrsna za vid. A ima tu karakteristiku jer sadrži puno A vitamina.



No što mnogi ne znaju sadrži nešto što se zove beta karoten (li karotin kako tko zove), daje boju mrkvi, koji je urnebesno bitan za kožu, a pogotovo prilikom velikog izlaganja suncu. Kemijske i biološke indikacije prepuštam stručnjacima za to područje, ja ovdije samouki nutricionist, samo šturo navodim. Mislim da je mrkva logičan izbor za vruće sunčane ljetne dane!

Inače dok su mlade i poznatog porijekla mrkve nije potrebno guliti ni grebati. Samo ih treba dobro oprati s grubom stranom spužvice. Tako se čuvaju vrijedne tvari koje se nalaze u "kori". Kome se i dalje ne sviđa u tanjuru tako nalo "potamijela" slobodno je oguli. Inače kad se kuha, dok je jako mlada ne treba ju dugo kuhati, a zbog vitamina nije niti preporučljivo. Bolje je da ostane malo tvrda nego da se ubije sve u njoj!
Ovaj recept ću napisati baš kako sam ga danas radila... Inačice ispod...


Sastojci:
stručak mladih mrkvica
1 dcl bijelog vina
malo maslinovog i biljnog ulja
par kapi soja-sosa
curry, na vrh noža
crvena paprika, na vrh noža
papar, sol, vegeta
vode po potrebi

------------------

Zagrijati tavu, uliti ulja. Staviti očišćene cijele mrkvice, malo pržiti, paziti da ne zagori.

Kad su dobile lijepu boju dodati vino, curry, crvenu papriku, papar, sol, vegetu (sve po ukusu).
Malo neka kuha. Doliti malo vode ako je umak preslan. Kad su mrkvice mekane skinuti s vatre.

Uz ovo poslužiti rižu al dente ili tjesteninu ili kuhani krumpir ili kakvo meso...


>> Inačice: može i bez soja-sosa
umjesto vina može i prošek ili vermouth (još je i bolje)
za djecu i ne alkoljupce bez vina
može s malo meda
može i u pećnici (u vatrostalnu sve sastojke, poklopiti i nek se brčka)

- 14:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se