Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

29.07.2008., utorak

Jednostavna tjestenina

Kad sam bez inspiracije, kao danas okrećem se uobičajenom spasu: tjestenini. Kako ne smijem rafinirane stvari (a ipak prošvercem kolače na velika vrata!bang) koristim integralnu, a kad sam šaroliko raspoložena pasta tricolori! Znači nju skuham al-dente. To nije ništa doli u vruću vodu s malo soli i ulja kuhati malo kraće no što piše na vrećici i ostaviti PAR (ne sad deset!) minuta da malo odstoji. Procijediti. I onda umak... koji ima svoje varijante, pa evo osnovne, a inačice u podnožju njami:

Sastojci (otprilike za jednu osobu):
- šaka tikvica na kockice narezane (ja je ni ne gulim ni ne vadim koštice)
- šaka mrkve na kockice narezane
- pola režnja češnjaka
- jedna žlica koncentrata rajčice (po mogućnosti domaći)
- sol, papar, maslinovo ulje, mirodije (bosiljak, majčina dušica, ružmarin)
-----------------------------------------------------------

Na malo masl ulja staviti mrkve, malo popržiti. Dodati tikvice, popržiti, poklopiti (tad bi trbalo povrće samo pustit vodu), kratko kuhati, možda malo podliti i dodati koncentrata. Prokuhati. Kad je mrkvica mekana dodati nasjeckanog češnjaka , soli i papra po volji, mirodija malo...

Preliti preko tjestenine i uživati!


>>Inačice:
soliti možda ni ne treba, ovisno o slanosti koncentrata
umjesto koncentrata može svježa rajčica, ali onda ona ide prva na ulje
ili malo kečapa (ali, pažnja! on je dosta sladak)
na ulje može prvo luk, ali ja ga ne smijem
kažu da paše i kukuruz
i grašak
....mašti (i frižideru) na volju...

- 16:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

25.07.2008., petak

DAGNJE NA BUZARU

Kod mene doma oduvijek se zna da je petak dan za ribu. Žao mi je moje dipl.kućanice i svih ostalih koji su alergični na ribu... stavrno je, ali danas je petak i ne mogu preskočiti nešto te vrste. Zato ovaj recept za sve koji nisu alergični na ribu: dagnje na buzaru.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako sam nedavno bila na moru naravno da sam posjećivala lokalnu tržnicu. Obožavam te tržnice na moru, pogotovo dio s ribom. Toliki izbor svega i svečega, raspona cijena od 15 kn na dalje... A dagnje su obično najjeftinije. Malo je teže skužiti da li su svježe, ali ja se držim onog da na moru moraju biti svježe. Pogotovo što smo dan prije išli po ribu, a sve dagnje su bile rasprodane, tako da mi je bilo za zaključiti da su sutradan svježe. Inače, ja obožavam dagnje i mislim da bih se mogla "utopiti u njima". Ove u školjki kupujem na moru, ali i zamrznute se znaju naći u rižotu, ali taj recept drugi put. Inače, ovo je najjednostavnije jelo koje možete na moru spremati, a djeluje na sve okusne stanice i jako se dobro slaže s svježom narezanom rajčicom, domaćim kruhom i dobrim vincem...njami


Nakon što ste kupili cca 0,5kg školjki po osobi (svi smo mi različiti, pa tako i količina koju određena osoba može pojesti... zato na to treba pripaziti), treba otići do plićaka i očistiti ljušture s malim nožićem kako nebi kamenčići s ljušture došli pod zube (to ne fino...), pa staviti u morsku vodu i odnijeti do štednjaka. Tada će Vam biti potrebno:


Sastojci (za jednu osobu):

- oko 0,5 kg dagnji, očišćenih
- češnjaka
- peršina
- maslinovog ulja
- 0,5 dcl bijelog vina
- malo vode (ako je umak preslan)
- 1 velika žlica krušnih mrvica

-----------------------------------

Dagnje ocijediti od sve vode i staviti u zagrijanu nisku, široku posudu. Gore naribati češnjaka i posipati s malo nasjeckanog peršina. Preliti s malo maslinovog ulja.
Kuhati dok se školjke ne otvore, povremeno protrest posudu. (Kažu da nije dobro miješat jer iz ljuštura ispadne meso) Kad se otvore dodati vino i vodu. Pustiti da malo kuha. Pred krej umiješati krušne mrvice u umak i pustiti da se malo zgusne. U tanjuru se može posipati s jpš malo svježeg nasjeckanog peršina-po volji.
Dobar tek!



- 15:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.07.2008., četvrtak

NAJJEDNOSTAVNIJI KRUH NA SVIJETU

Nisam luda za kruhom. Točnije, kruh nije neki izazov za moje nepce. Inače, za one koji ne znaju u kruh, naravno, stavljamo kvasac, a kvasac služi da kruh nabuja - dobro, ovaj dio svi znamo, ali da li znate da on i kad je kruh pečen, pa i ohlađen i dalje buja u povoljnom mediju (kao što je želudac)? Da, da. U pravilu kruh bi se smjelo jest tek četvrti dan kada kvasac prestane djelovat, ali... onda nije prhak, mekan... sve što ljudi vole.

Da nisam luda za običnim kruhom moja majka jako dobro zna. Zato ga voli speć u pekaču, ali s puno različitih sjemenki i barem tri vrste brašna. E to već predstavlja dobar izazov! No kako ja nemam pekač, a ona me za vikend opskrbi kruhom koji mi onda traje cijeli tjedan ja se niti ne pomišljam zabavljati time. No, eto jednu nedjelju naručili se gosti, a ja kruha nemam. Odsurfam malo po netu i eto! Nađoh recept za najjednostavniji kruh na svijetu! Ispada predivne boje, a gust je i vrlo ukusan, i još bez kvasca! Gosti su se strgali oko toplog kruha!Pa tko želi nek probanjami:


Sastojci:

3 šalice brašna*
3 žličice praška za pecivo
limenka piva
1 i ˝ žličica soli

----------------------
Pećnicu zagrijte na 190°C. Zamijesite kruh mikserom, rukama ili kako god znate. Nauljite posudu i pecite sat vremena ili dok kruh nije gotov. Prvi put možda neće biti savršen, ali već drugi put ,sve će vam biti jasno. Možda više brašna, možda manje. Možda više piva, možda manje...

*Jednom kad sam ga radila dodala sam i šalicu graham brašna, malo više pive i ispao je još bolji!



Priložena slika nije baš moj uradak, ali paše uz temu, pa sam ju stavila...

Isto tako sam našla i jednostavan recept za slatki pivski kruh. Pa klik na naziv koga zanima...
- 11:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.07.2008., srijeda

SALATA OD TUNE

Kako je ovo prvi recept krenut ću do nečeg sasvim trivijalnog, no iznenađenje za mnoga nepca. Prvo, za obavjest, ja obožavam salate i kombiniram sve i svašta. To je jednostavno, jeftino i zdravo. Mnogi ne vole povrće. Nadam se da ću im ovim putem otkriti nove poglede na povrće kako bi i njima postalo ukusno.

Svi su kad tad čuli za salatu od tune, ali uglavnom to su "lagane" salate s majonezom (koja je meni bljak) i nekvalitetnom tjesteninom. Meni ona predstavlja obrok, ali to ne znači zato ubijanje okusa ribe, već podržavanje tog predivnog okusa zdrave prehrane.

A sada na recept njami :

Sastojci (za jednu osobu - mene):

- 1 limenka tune u komadima (može ili u salamuri ili u maslinovom ulju ili... no nikada ne kupujem onu u komadićima je ima gorkastiji okus i uvuče se ono ulje u meso, pa je sve skupa premasno)
- 1 svježi krastavac srednje veličine*
- 1 svježa mrkva srednje veličine*
- 1 srednja* rajčica
- 1 sreadnja jabuka
- maslinovo ulje, sol, papar
- malo kopra, malo peršina, nasjeckani
- 1 češanj češnjaka sitno narezan
--------------------------------------
Tunu ocijediti, staviti u posudu. Krastavac oguliti (ako je mladi ne, u kori ima puno zdravlja), nasjeckati na kockice ili neke druge oblike, dodati tuni. Mrkvu oguliti (ako je damaća samo je dobro oprati s grubom stranom spužvice, "kora" je zdrava), nasjeckati na kockice ili neke druge oblike. Rajčicu nasjeckati na kockice. Jabuku (oguliti po volji, kora ista proiča kao gore) , riješiti sredine nasjeckati na kockice ili oblike. Češnjak, peršin, kopar dobro usitniti. Sve staviti u posudu, posoliti i popapriti po želji, zauljiti po želji. Sve promiješati i polako s puno gušta uživati u hrskavosti i okusima...
Dobar tek!


*ove veličine su vrlo upitne, ali budući da za to ne važem mora se ocijeniti od oka ili iskustvom koliko je kome dovoljno.

>>Inačice:
jabuka može i nemora, meni se jako sviđa...
kopar isto....
mrkva isto...
može se dodati paprike...
znam dodati maslina, kapara,
ili kukuruza, grha...
ponekad dodam feta sira...
...jako dobar recept za istraživanje...

- 10:25 - Komentari (5) - Isprintaj - #

UVOD

Par informacija: Rado ću podijeliti sa svim blogerima delicije i one malo manje delikatne obroke koje spremam kako biste probali čaroliju kojom se bavim. S obzirom da postoje određene namirnice koje moja lijena crijeva ne mogu ili neće ili nesmiju probavljat, te niti ne koristim. Drugima tako mogu preporučiti nešto što bi pasalo uz to, kako mislim, a ne koristim, ali za to ne garantiram. Uglavnom ovo su recepti koji bi trebali potaknuti sa svi shvate kako je svatko gospodar svoga nepca i može dodat i oduzet što mu se sviđa. Rado bih da navedete u komentarima svoje dojmove, dopune, promjene... mašti na volju! Jer, apsolutno smatram da svatko može kuhati, i to jako ukusno, samo ako upotrijebi malo mašte i logike... Ovdije pokazani recepti uglavnom su recepti koje ponavljam, ali opet nešto novog dodam, samo da nije dosadno, pa ću s vremenom vjerojatno nadopunjavati osnovni recept raznim inačicama. Sa sličicama baš i nisam na "ti" ali ću se truditi koliko budem znala i mogla.

Bit će tu novih recepata koje namjeravam isprobati, možda koji link na koji recept, ali u svakom slučaju naznačit ću da li sam ga isprobala ili ne.yes

Image and video hosting by TinyPic

Da ne trpam sve u jedan post već danas slijedi post s prvim receptom, pa da se latim posla... thumbup

Image and video hosting by TinyPic


- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2008., utorak

OTVORENJE

OVIME SVEČANO OTVARAM BLOG KOJI ĆE PREZENTIRATI SAMO UKUSNO CARSTVO ZA NEPCE I DUŠU. SVI KOJI SU DOŠLI OTKRITI NOVE RECEPTE, SJETIT SE STARIH, I NADOPUNITI VLASTITIM ISKUSTVOM OVU ZB(I)RKU DOBRO SU DOŠLI..

Image and video hosting by TinyPic

Svi ostali koji se smoreklamiraju, ubacuju forvarvuše i seruckaju uokolo (pardon na izrazu) nek odustanu jer sve to bršem, pa da mi skratite posao...

ŽIVJELI!!!

Image and video hosting by TinyPic
- 13:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice