Jednostavna tjestenina
Kad sam bez inspiracije, kao danas okrećem se uobičajenom spasu: tjestenini. Kako ne smijem rafinirane stvari (a ipak prošvercem kolače na velika vrata!) koristim integralnu, a kad sam šaroliko raspoložena pasta tricolori! Znači nju skuham al-dente. To nije ništa doli u vruću vodu s malo soli i ulja kuhati malo kraće no što piše na vrećici i ostaviti PAR (ne sad deset!) minuta da malo odstoji. Procijediti. I onda umak... koji ima svoje varijante, pa evo osnovne, a inačice u podnožju :
Sastojci (otprilike za jednu osobu): - šaka tikvica na kockice narezane (ja je ni ne gulim ni ne vadim koštice) - šaka mrkve na kockice narezane - pola režnja češnjaka - jedna žlica koncentrata rajčice (po mogućnosti domaći) - sol, papar, maslinovo ulje, mirodije (bosiljak, majčina dušica, ružmarin) ----------------------------------------------------------- Na malo masl ulja staviti mrkve, malo popržiti. Dodati tikvice, popržiti, poklopiti (tad bi trbalo povrće samo pustit vodu), kratko kuhati, možda malo podliti i dodati koncentrata. Prokuhati. Kad je mrkvica mekana dodati nasjeckanog češnjaka , soli i papra po volji, mirodija malo... Preliti preko tjestenine i uživati! >>Inačice: soliti možda ni ne treba, ovisno o slanosti koncentrata umjesto koncentrata može svježa rajčica, ali onda ona ide prva na ulje ili malo kečapa (ali, pažnja! on je dosta sladak) na ulje može prvo luk, ali ja ga ne smijem kažu da paše i kukuruz i grašak ....mašti (i frižideru) na volju... |
NAJJEDNOSTAVNIJI KRUH NA SVIJETU
Nisam luda za kruhom. Točnije, kruh nije neki izazov za moje nepce. Inače, za one koji ne znaju u kruh, naravno, stavljamo kvasac, a kvasac služi da kruh nabuja - dobro, ovaj dio svi znamo, ali da li znate da on i kad je kruh pečen, pa i ohlađen i dalje buja u povoljnom mediju (kao što je želudac)? Da, da. U pravilu kruh bi se smjelo jest tek četvrti dan kada kvasac prestane djelovat, ali... onda nije prhak, mekan... sve što ljudi vole.
Da nisam luda za običnim kruhom moja majka jako dobro zna. Zato ga voli speć u pekaču, ali s puno različitih sjemenki i barem tri vrste brašna. E to već predstavlja dobar izazov! No kako ja nemam pekač, a ona me za vikend opskrbi kruhom koji mi onda traje cijeli tjedan ja se niti ne pomišljam zabavljati time. No, eto jednu nedjelju naručili se gosti, a ja kruha nemam. Odsurfam malo po netu i eto! Nađoh recept za najjednostavniji kruh na svijetu! Ispada predivne boje, a gust je i vrlo ukusan, i još bez kvasca! Gosti su se strgali oko toplog kruha!Pa tko želi nek proba: Sastojci: 3 šalice brašna* 3 žličice praška za pecivo limenka piva 1 i ˝ žličica soli ---------------------- Pećnicu zagrijte na 190°C. Zamijesite kruh mikserom, rukama ili kako god znate. Nauljite posudu i pecite sat vremena ili dok kruh nije gotov. Prvi put možda neće biti savršen, ali već drugi put ,sve će vam biti jasno. Možda više brašna, možda manje. Možda više piva, možda manje... *Jednom kad sam ga radila dodala sam i šalicu graham brašna, malo više pive i ispao je još bolji! Priložena slika nije baš moj uradak, ali paše uz temu, pa sam ju stavila... Isto tako sam našla i jednostavan recept za slatki pivski kruh. Pa klik na naziv koga zanima... |
SALATA OD TUNE
Kako je ovo prvi recept krenut ću do nečeg sasvim trivijalnog, no iznenađenje za mnoga nepca. Prvo, za obavjest, ja obožavam salate i kombiniram sve i svašta. To je jednostavno, jeftino i zdravo. Mnogi ne vole povrće. Nadam se da ću im ovim putem otkriti nove poglede na povrće kako bi i njima postalo ukusno.
Svi su kad tad čuli za salatu od tune, ali uglavnom to su "lagane" salate s majonezom (koja je meni bljak) i nekvalitetnom tjesteninom. Meni ona predstavlja obrok, ali to ne znači zato ubijanje okusa ribe, već podržavanje tog predivnog okusa zdrave prehrane. A sada na recept : Sastojci (za jednu osobu - mene): - 1 limenka tune u komadima (može ili u salamuri ili u maslinovom ulju ili... no nikada ne kupujem onu u komadićima je ima gorkastiji okus i uvuče se ono ulje u meso, pa je sve skupa premasno) - 1 svježi krastavac srednje veličine* - 1 svježa mrkva srednje veličine* - 1 srednja* rajčica - 1 sreadnja jabuka - maslinovo ulje, sol, papar - malo kopra, malo peršina, nasjeckani - 1 češanj češnjaka sitno narezan -------------------------------------- Tunu ocijediti, staviti u posudu. Krastavac oguliti (ako je mladi ne, u kori ima puno zdravlja), nasjeckati na kockice ili neke druge oblike, dodati tuni. Mrkvu oguliti (ako je damaća samo je dobro oprati s grubom stranom spužvice, "kora" je zdrava), nasjeckati na kockice ili neke druge oblike. Rajčicu nasjeckati na kockice. Jabuku (oguliti po volji, kora ista proiča kao gore) , riješiti sredine nasjeckati na kockice ili oblike. Češnjak, peršin, kopar dobro usitniti. Sve staviti u posudu, posoliti i popapriti po želji, zauljiti po želji. Sve promiješati i polako s puno gušta uživati u hrskavosti i okusima... Dobar tek! *ove veličine su vrlo upitne, ali budući da za to ne važem mora se ocijeniti od oka ili iskustvom koliko je kome dovoljno. >>Inačice: jabuka može i nemora, meni se jako sviđa... kopar isto.... mrkva isto... može se dodati paprike... znam dodati maslina, kapara, ili kukuruza, grha... ponekad dodam feta sira... ...jako dobar recept za istraživanje... |
srpanj, 2008 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |