Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

25.07.2008., petak

DAGNJE NA BUZARU

Kod mene doma oduvijek se zna da je petak dan za ribu. Žao mi je moje dipl.kućanice i svih ostalih koji su alergični na ribu... stavrno je, ali danas je petak i ne mogu preskočiti nešto te vrste. Zato ovaj recept za sve koji nisu alergični na ribu: dagnje na buzaru.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako sam nedavno bila na moru naravno da sam posjećivala lokalnu tržnicu. Obožavam te tržnice na moru, pogotovo dio s ribom. Toliki izbor svega i svečega, raspona cijena od 15 kn na dalje... A dagnje su obično najjeftinije. Malo je teže skužiti da li su svježe, ali ja se držim onog da na moru moraju biti svježe. Pogotovo što smo dan prije išli po ribu, a sve dagnje su bile rasprodane, tako da mi je bilo za zaključiti da su sutradan svježe. Inače, ja obožavam dagnje i mislim da bih se mogla "utopiti u njima". Ove u školjki kupujem na moru, ali i zamrznute se znaju naći u rižotu, ali taj recept drugi put. Inače, ovo je najjednostavnije jelo koje možete na moru spremati, a djeluje na sve okusne stanice i jako se dobro slaže s svježom narezanom rajčicom, domaćim kruhom i dobrim vincem...njami


Nakon što ste kupili cca 0,5kg školjki po osobi (svi smo mi različiti, pa tako i količina koju određena osoba može pojesti... zato na to treba pripaziti), treba otići do plićaka i očistiti ljušture s malim nožićem kako nebi kamenčići s ljušture došli pod zube (to ne fino...), pa staviti u morsku vodu i odnijeti do štednjaka. Tada će Vam biti potrebno:


Sastojci (za jednu osobu):

- oko 0,5 kg dagnji, očišćenih
- češnjaka
- peršina
- maslinovog ulja
- 0,5 dcl bijelog vina
- malo vode (ako je umak preslan)
- 1 velika žlica krušnih mrvica

-----------------------------------

Dagnje ocijediti od sve vode i staviti u zagrijanu nisku, široku posudu. Gore naribati češnjaka i posipati s malo nasjeckanog peršina. Preliti s malo maslinovog ulja.
Kuhati dok se školjke ne otvore, povremeno protrest posudu. (Kažu da nije dobro miješat jer iz ljuštura ispadne meso) Kad se otvore dodati vino i vodu. Pustiti da malo kuha. Pred krej umiješati krušne mrvice u umak i pustiti da se malo zgusne. U tanjuru se može posipati s jpš malo svježeg nasjeckanog peršina-po volji.
Dobar tek!



- 15:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se