Gastrolovka

30.10.2007., utorak

Smotra istarskih rakija, Hum

Zadnja nedjelja u listopadu i ove je godine bila posebno obilježena u mom kalendaru. Smotra istarskih rakija u Humu! Naravno, kako to nije samo doživljaj za nepce, već cjelodnevni događaj koji uključuje i hodočašćenje u bar jedno seljačko domaćinstvo, teško je sve staviti u jedan sažeti info post. Pa će zato ovo možda biti malo duže :-).

Image Hosted by ImageShack.us


Smotra je posebna utoliko što se posjetiteljima nude na degustaciju svi uzorci rakija, koji dolaze u bocama od pola litre. Jednostavnom računicom dolazi se do osamdesetak litara rakije za sve okupljene, kojih Hum ne stane više od par stotina. Cijena - čašica s ugraviranim logotipom, 25 kuna (kako sam primjetila, već ima kolekcionarsku vrijednost kod redovnih hodočasnika na ovu smotru). Rakije su obilježene samo šiframa, pa je zapravo vrlo zabavno otkrivati najbolju među kategorijama. Usput, ako netko ima inside informacije - čija je ŠP37? Moj ovogodišnji favorit.

Image Hosted by ImageShack.us


O samoj smotri rakija više pročitajte na stranicama turističke zajednice grada Buzeta, koja je organizator manifestacije. Sedma je po redu, a ove godine je prvi puta i međunarodna. Natjecalo se šezdesetak proizvođača rakija s preko 160 uzoraka u sedam kategorija plus kategorija voće u rakiji i najbolja ambalaža.

Rezultati po kategorijama (požurite u nabavku!):
1. biska - Visintin Elvis (Zarečje)
2. obična rakija - Visintin Elvis
3. ruda - Berliafa Feliče (Nova Vas)
4. medenica - Melon Marčelo (Umag)
5. šljivovica - Vranić Franko (Vižinada)
6. brinja - Obitelj Perčić (Hum)
7. rakije s travama, šumskim plodovima i voćem - Koren Darko (Katun Trviški)
8. voće u rakiji - Starić Igor

Image Hosted by ImageShack.us


Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ove godine išlo se organizirano autobusom, što se pokazalo izvrsnom idejom. I to dovoljno rano da stignemo na uvertiru, jer ne može se degustirati rakije na prazan želudac. A program je bio, uglavnom, isti kao prošle godine - ručak (maneštra s kobasicom ili velika porcija bakalara na bijelo, oboje po 25 kuna); napeto čekanje prvih uzoraka dok žiri odrađuje ocjenjivanje, degustiranje, večera u seljačkom domaćinstvu.

Image Hosted by ImageShack.us


O rakijama samo kratko, bilo je zaista svega ali generalno bih rekla da se Istra zaista nema čega sramiti. Bilo je tu divnih okusa (medenica sa aromatičnim biljem, rakija s tartufima, predivne orahovače i višnjevače), ali i nekih koje su možda bile više eksperiment. U razgovoru s jednim proizvođačem (na žalost, ne sjećam se prezimena) saznala sam da se većina ocijenjenih rakija ne može lako nabaviti i da se uglavnom proizvode u malim količinama.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako je ova smotra vrlo ležerna, a vidim da je postala i turistička atrakcija pa i redovna stanica organiziranim grupama turista (nordijski šetači, biciklisti...), još jednom se pokazalo da istarski turistički djelatnici jako dobro znaju svoj posao. Jer ponuditi posjetiteljima sve uzorke s ocjenjivanja vjerojatno nije česta praksa. Zapravo, ne pamtim da sam ni na jednoj izložbi vina doživjela takvo što, a neupitno je da ovakva ponuda itekako privlači posjetitelje.

Mala opaska organizatorima - ponuditi posjetiteljima mogućnost nabavljanja rakija za vrijeme trajanja smotre. Hum jest prostorno oganičen, ali vjerujem da bi se našlo mjesta za par štandova, pa i da se proizvođači ne bi žalili na tu ideju.

No, vratimo se na gastronomski dio. Nakon degustiranja rakija, slijedi proglašenje pobjednika. U to vrijeme grad Hum već je itekako veseo, pa i unatoč kiši. Potom je vrijeme za večeru, za što smo opet odabrali Seljačko domaćinstvo Zgrablić u Blatnoj Vasi. Evo nekoliko slika.

Image Hosted by ImageShack.us
Istarski pršut i ovčji sir

Image Hosted by ImageShack.us
Pljukanci i ravioli punjeni tartufima sa sirom

Image Hosted by ImageShack.us
Žgvacet s njokima

Image Hosted by ImageShack.us
Fritule


U odnosu na prošlu godinu osjetio se mali pomak u organizaciji smotre. A iz turističke zajednice Buzeta saznajem da će za sljedeću pripremiti još iznenađenja. Tko god je jednom posjetio smotru istarskih rakija, poželio se vratiti. Ovome ne treba reklama, eto, toliko je dobro. Živi bili pa vidjeli što nas čeka sljedeće godine!


Gastrolovka

p.s. Za ljubitelje tartufa korisna informacija: Vikend tartufa 2007 održava se u Buzetu 3. i 4.studenog, a uključuje gastronomsko enološku ponudu i izložbu tartufa, gljiva i domaćih proizvoda.


- 18:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

O blogu

Zapisi i bilješke o gastronomiji i kulinarskim trendovima.

Svi tekstovi vlasništvo su urednice bloga. Molim nemojte ih kopirati niti objavljivati bez oznake autorstva. Za dodatne informacije kontaktirajte me e-mailom. Zahvaljujem.

Kontakt: gastrolovka@gmail.com

Add to Aboogy
Dodaj ovaj blog u svoj Aboogy.