gastonomijanovijeg vremena

petak, 19.05.2006.

Čarolija malih pikantnih zalogaja,moj izbor-priređivača

ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA
Finger Food

Hrana koja se jede prstima


Hrana koja se jede prstima jesu donekle predjela ali se uglavnom služe : na koktel partijama, hladnim bifeima i u domaćinstvu . O va mala predjela treba da posluže kao glavni obrok u organizovanom obliku : koktel partije, zakuske, garden partije, frut partije, frut keik partije, šampanj čiz partije, klub zakuske. Organizacija ovih ugostiteljskih prigoda kako u domaćinstvu tako i u javnim objektima kao što su hoteli , restorani i sportske hale . Prepušta se uglavnom ljudima iz struke. Ako se organizuje treba da bude na visini zadaće i ugodi ukuse i količinu , a i da velik broj zvanica usluži vrlo brzo i u kratkom vremenu oko dva sata treba da traje ovakva prigoda. Skupni naziv za ovakve prigode jeste hrana koja se jede prstima- finger fud.

Poreklo i naziv datira još iz vremena starog Rima, a moderna gastronomija je potvrdila poreklo iz RUSIJE, FRANCUSKE, I AMERIČKOG KONTINENTA. Sudeći po nazivu u engleskoj i SAD. je vrlo brzo prihvaćen i udomaćen ovaj način pripremanja i serviranja hrane kad treba zadovoljiti za kratko vreme velik broj zvanica. Tako danas u celoj evropi poslovna filozofija se menja pa usled brzine vremena poslovni ručkovi poprimaju oblik i izgled npr.KOKTEL PARTIJE umesto- klasičnog seckanim voćem . Normativno može da bude i druga od pomenutih zakuski menija sa više gangova obično će se ugovoriti neka od spomenutih partija iz oblasti FINGER FooDA kao što je šampanj – čiz finger food. Dakle radi se o šampanjskoj partiji u kombinajicisa sirevima na ledu i se ili partija u stilu finger fuda- hrane za prste gde se izbegava pribor za obavezno : tanjiri i salvete prikladne za nivo koji se očekuje za određenu klijantelu jelo sva hrana se uzima sa prstima dali je to neki vid serviranja na čačakalice ili u komadiće sa podlogom , tako da se može uzeti prstima , Što je tu. Stolovi za finger fud parti se obično postave u obliku slova i latiničnog ili više stolova okruglih poređanih tako da gosti mogu da priđu svako
, i se sastoji obično od sledećih namirnica: suvi jezik , suva šunka , kuvana od njih.
Kao finger food organizovati za ručak jeste asortiman koj šunaka, rozbif, pečeni teleći frikando , i mali pikantni zalogaji sa žara . Sva hladna jela moraju biti ukrašena sa zelenom salatom i kiselim krastavcima.
ali ako se želi prezentirati nacionalna hrana npr. Naša ili druga onda se upotrebljavaju namirnice tog dela sveta , kao autohtone namirnice. Tako i mi srbi imamo užički pršut, sir, kajmak, suvi svinjski vrat, suvu svinjsku pečenicu i ostalo. Kako bi celokupna prigoda sa svim jelima iz ove oblasti zadovoljila sve ukuse i mirise pa i vizuelno dakle organoleptički teba posvetiti naročitu pažnju kod serviranja. ako uključimo maštu i sa malo zalaganja uvek će mo otkriti da postoje i drugi načini serviranja .Dakle nemoramo se ponavljati u tome. Postoje neiscrpne mogućnosti da od materijala koji imamo napravimo dobru finger fud partiju.

Maslac kao mešavina namenjen za jela u finger fud
kombinaciji.
........ Maslac s estragonom-----
-100.- gr.- estragona, 250.- gr.- maslaca: U mikser staviti pripremljeno i oprano lišće od estragonai maslac, pa sve to pasirati tj. miksovati dok se dobije ujednačena i glatka masa. Priporemljenu masu staviti u aluminisku foliju , urolovati oko 1.-. cm.- debljine mase i do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižideru ili dubinskom zamrzavanju. Uporebljava se za mala hladna predjela i druge namene u toploj kuhinji.
------Maslac s aromatičnim biljem iz božije bašte.........
120.- gr.- aromatičnog bilja iz božije bašte, 250.- maslaca: U mikser staviti aromatično bilje i maslac. Aromatično bilje – arpadžik, šnitling, estragon, peršun,, morač, bosiljak, majčina dušica. Sve to miksati dok se dobije ujednačena masa i uviti masu u foliju , pa držati do upotrebe u frižideru.
-------Maslac s hrenom ------
250.- gr.- maslaca, 80.- gr.- nastruganog hrena: U mikser prvo ubaciti nasrugani hren pa dodati maslac . Miksovati sve skupa dok se dobije glatka i ujednačena masa. Formirati masu u foliju i čuvati do upotrebe na hladnom mestu ili u zamrzivaču.
------ Maslac s šampinjonima: 150.- gr.- mariniranih šampinjona, 200.- gr.- maslaca, 3.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera. Šampinjone iseći na listiće.
U mikser staviti prvo šampinjone pa dobro izmiksati. Dodati maslac i začine pa miksati sve skupa dok postane glatka masa koja služi za premazivanje hladnin jela i za punjenje istih u procesu pripremanja hladnih jela za finger fud.
-------- Maslac s spanaćem : 200. gr.- kuvanog spanaća, 250.- gr.- maslaca, 2.- gr.- soli, 1..- gr.- bibera. Spanać mora dase ocedi i da se stavi u mikser. Dodati maslac i miksovati sve zajedno dok se dobije masa ujednačena . Začiniti i formirati maslac te do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižidreu ili u duboko zamrzavanju.
------- Maslac s sardelom : 100.. gr.-. slanih sardela fileta iz konzerve, 250.- gr.- maslaca, 1. gr.- mlevenog bibera. U mikser staviti sardel filete i maslac , dodati biber i sve to miksati dok se namirnice sjedine . Gotov sardel maslac formirati i upotrebljavati u hladnoj kuhinji , kao i za pojedina jela u finger fud parti.
---- Maslac s mesom od gambera ili drugog morskog raka -------
100.- gr.-. mesa od kozica kuvanih, 250.- gr.-. maslaca, 2.- gr.-. soli, 1.-. gr.- bibera, ˝.- kom.- limunova soka. U mikser staviti meso od malih račića pa dodati sečeni maslac na kockice , soliti i dodati biber. Sve to miksati da se masa ujednači , pa istu formrati i držati do upotrebe na hladnom mestu. Masa se mora odmah upotrebiti i nepreporuča se daljnje držanje u frižideru. Kao premaz i dekoracija služi za jela iz oblasti finger fuda.
........Maslac s kavijarom --------
60. gr.- crnog kavijara, 250.- gr.- maslaca : U mikser staviti kavijar malo miksati pa dodati maslac sečen na kockice i dalje miksati dik se masa spoji ujednači i postane glatka. Zatim formirati masu i staviti u dubinski zamrzivač da se stegne . Upotrebljava se za hladnu kuhinju i za toplu kuhinju. Kod finger fuda za kanape i ostale sendviče . A može i za riblju zakusku sa lososom dimljenim.
-------- Maslac s peršunom : 250.- gr.- maslaca, 25.- gr.-peršunova lista, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, ˝.- kom.-limunovog soka. U mikser staviti maslac i seckani peršunov list . Zatim dodati soli i bibera pa dalje miksovati dok se masa ujednači i postane glatka. Dodati limunov sok i još malo miksati . Maslac staviti na aluminijsku foliju i santimetar debelo ga urolovati .Zatim maslac staviti u zamrzivač do upotrebe.
......... Maslac s rokforom --(sir ) .........
250.- gr.- maslaca, 150.- gr.- rokfora sira: U mikser staviti na kocke sečen maslac i dodati izgnječeni sir rokfor. Sve to miksovati da se ujednači masa , i upotrebiti za sendviče , kanapeje, rolnice lososa, rolnice rozbifa i druga jela u finger fudu.
------- Maslac s ljutim začinima : 250.- gr.-. maslaca, 5. kom.- kapi tabasko sosa, 10.. kom.- kapi sosa vorčestera ili vuster sosa.
U mikser staviti sve sastojke i penasto izmiksati. Upotrebljava se za namaz jelima hladne kuninje pa i kod finger fuda.
................. Maslac s bademom : 250. gr.-maslaca,100.- gr.- oljuštenih i naribanih badema. U mikser staviti maslac i badem , miksati i izvaditi iz miksera. Formirati maslac i čuvati do upotrebe kako u hladnoj tako i u toploj kuhinji. Zahvalna je to masa za sendviče kanapeje i umotavanje u suhomesnate rolnice.
................ Maslac ’’ kolbert’’ : 250. gr.- maslaca, 40.-. gr.- kapara sitno sečenih. Kapri su iz sirćeta. 30.- gr.- estragona u prahu ili svežeg lista.
U mikser staviti maslac i ostale sastojke pa malo miksati. Dobiveni maslac formirati i upotrebljavati za hladna jela iostala u okviru finger fuda.
------------ Maslac s belim lukom : 250.- gr.- maslaca, 100. gr.- očišćenog belog luka. U mikser staviti beli luk i maslac . Miksovati dok se masa pretvori u glatku i kompaktnu. Služi kao namaz i za punjenje pečuraka . U finger fudu za sendviče , rolnice, kanapeje i slično.
................Maslac s pistacijom : 250.- gr.- maslaca, 100.- gr.- naribanih pistacija. U mikser staviti maslaci pistacije pa miksovati dok se masa ujednači. Upotrebljava se u hladnoj kuhinji kao namaz , u finger fudu kao namaz i kao dekorativni materijal za dresiranje raznih predjela i malih zalogaja.


............ Maslac sa senfom : 250.- gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa. staviti u mikser i ujednačiti masu . Msa služi za namaze i dekoraciju kanapeja.
-------------------Kanapei -----------
---Pod pojmom kanape podrazumevamo i vidimo posve malenu krišku belog ili ražanog hleba, oblika kvadratnog ovalastog, pravokutnog i okruglog oblika. Te oblike različito sečenog hleba premažemo maslacem ili kakvom mešavinomm maslacsa i garniramo na različite načine sa sličnim namirnicama.
------ Aurora kanapei-----
Formirani hleb premažemo maslacem, i stavimo na njegatanku šnitu sušenog lososa, pospemo sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanim,i u sredinu kanapea stavimo po pola crne maslinke.
------ Luksuzni kanapei ---------
Hleb isečen na parčad (pravouganik) namazana maslacem i na različite načine garniran, servirano na jedunu ploču.
• šnite jastoga, šnite grepfruta, crna maslinka.
• Sušeni losos, pavlaka s hrenom.
• Salata glavatica narezana na rezance, račiji repovi.
• Sušeni file pastrmke, punjen paradajz.
• Crni kavijar, šnite limuna.
• Šnita ćurećih prsiju, komadić breskve, polovine bobice grožđa.
Parfe od guščijih jetara, paradajz narezan na šnite.
------- Kanape ’’ Bordelez’’-------
Premažemo ih maslacems lukom, pokrijemo slpikonom od šunkei vrganja i dekorišemo trakama crvene paprike.
------- Kanape’’ Indijen’’----------
Okrugle komade belog hleba prepržiti na maslacu i i premazati maslacem. Žumanjak od tvrdo kuvanog jaja pomešati sa malo pavlake soli i bibera, limunovog soka i kari prašaka, i time premažemo kanapeje. Na kanapeje položimo šnite kuvane piletine belo meso. Povrh toga staviti sitno sečene komade paradajza, šemizirati tempiranim aspikom.
-------- Kanape’’ Menadžer’’ ---------
Četvorougaone komade belog hleba prepečemo na maslacu , prohladimo i premažemo maslacem. Povrh svakog stavimo malo hašea od kuvane govedine , tvrdo kuvanih jaja, ljutih krastavaca, dekorišemo majonezom i položimo parčiće cvekle i paradajza.
-------- Kardinalski kanapei --------
Okrugle komade belog hleba popržimo na maslacu, ohladimo i premažemo majonezomu koji smo dodali crvene paparike mlevene, a u sredinu stavimo medaljone od jastoga.

-------- Martinčica – kanapei -----
okrugle komadiće hleba premažemo mešavinom maslaca s žumanjkom, pomešanim saseckanim začinimai pospemo krupno seckanim krastavcima, šunkom i belanjkom tvrdo kuvanih jaja.
------- Kanapei ’’ Di Margot’’--------
Okrugle komadiće belog hleba premažemo majonezom,postavimo šnitu paradajza posolimo, dodamo šnite banane i pokapamo ih s limunovim sokom.
------- Kanapei s morskim račićima -------
Formirani beli hleb u vidu trouglova,premažemo ih maslacem od morskih račića, garniramo ih repovima morskih račića i po rubu pospemo sitno sckan peršunov list.
------Kanapei – ’’ Nikoaz’’-----
Hleb sečen u vidu pravougaonika, premažemo sardel pastom ( sardel maslacem), pa dodamo sitno sečene kocke paradajza , a u sredinu kanapea stavimo maslinku koja je punjena.
.........Kanapei s ostrigom --------
Formirani hleb prepečemo na maslacua kad se ohladi premažemo ga mešavinom – maslaca i senfa, u sredinu stavimo ukrućenu i hladnu ostrigu provučenu kroz majonez s senfom, pospemo s tvrdo kuvanim jajima naribanim.
........ Kanapei ’’ Parizijen’’...........
Hleb oblikujemo i prepečemo na maslacu. Ohladimo i premažemo majonezom te pospemo sitno seckanim tvrdo kuvanim žumanjkom i dragušcem.
--------- Različiti kanapei četvrtastog oblika ------------
• Maslac, komadić belog pilećeg mesa, i vršci bele špargle.
• Maslac sa začinima, šnita jezika iz rasola, mixed pickles.
• Maslac sa srdelom , šnita salame, pola šnite tvrdo kuvanog jajeta.
• Maslac s vlascem, šnita pršuta, vršci bele špargle.
• Maslac , šnita galantina od divljači, šnita mandarine.
• Maslac , krema od sira, polovina prženog badema.
• Maslac, tatarsko meso, filei od sardine, arpadžik iz sirćeta.
• Maslac s senfom,šnita kuvane šunke, mali komadići ananasa.
svi kanapei koji su ovde objašnjeni se poprskaju aspikom ( šmiziraju )
..... Ruski kanapei s kavijarom------
Hleb formirati u obliku trougla , premazati najfinijim maslacem, pokrijemo kavijarom raslađenim na ledu i u sredinu stavimo krišku oguljenog limunabez koštica.
........... Kanapei sa sirom.........
Hleb formirati u četvrtasti oblik, prepržiti ga na maslacu i prohladiti. Sir sečen u isti oblik staviti na hleb, dekorisati majonezom i kečapom te posuti po rubu saa seckanim peršunovim listom.

........... Kanape ’’ rigoleto’’ ---------
Formirane kriške hleba premazati maslacem koji je umućen sa tvrdo kuvanim žumanjcima i ljutom alevom paprikom. Prekriti ih sa tvrdo kuvanim jajima sitno iseckanim , seckanom šunkom i suvim seckanim jezikom kao i seckanim peršunom, preliti ih aspikom.
------ Kanape s paprikom------
Tanke šnite hleba premazati sa majonezom, prekriti sa sečenom paprikom iz turšije, ukrasiti majonezom.
........... Kanape s tunjevinomi sirom-------
U mikser staviti konzerviranu tunjevinu , dodati sir nastrugani ementaler od svakog po .- 100.- gr, 50.-. gr.- sitno seckanog crnog luka. Miksovati mikserom dok se masa ujednači i postane glatka. Zatim ovom masom premazati kriške hleba.
-------- Kanape s lososom------
Hleb formirati okruglo i premazati s žutim maslacem. Položiti šnitu dimljenog lososana premazani hleb, a zatim režanj cvekle . Posuti sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanog jajeta. Dekorisati s venčićem od žutog maslaca.


Razna sitna posluženja- za finger fud partiju.
• Tost. – hleb, salama, ljuta papričica.
• Crni hleb, tatarsksa mešavina začinjena, kolutovi lukai kapri .
• Tost- hleb, riblji filet, kajgana, seckani mladi luk.
• Crni hleb , maslac izmešan sa estragonom secknim, , šunka, krastavci.
• Pšenično prženi hleb, dimljeni losos, kolut paradajza, majonez izmešan sa pavlakom, zeleni biber.
• Beli hleb,list zelene salate, sardina, seckano jaje, mirođija.
• Pšenični hleb, buter, krem sir, kim, kolut crnog luka.
• Tost, majonez, haringa, seckani crni luk, i kolut paprike.
• Crni hleb, rokfor sir, komad krastavacakiselih,
• Pšenični hleb, list zelene salate, mesna salata ili salataod kobasicaukrašena crvenom paprikom.
• Tost , teletina, vrhovi špargle, komad paradajza.
• Pšenični hleb , kobasica sa pistacijama, prepolovljeni sitni klipovi kukuruza šećercaiz sirćeta.
• Hlab sa šunkom . list zelene salate, švapski sir sa paprikom i crnim lukom.
• Tost , kolut paradajza, salata od kobasice, kiseki krastavci.
• Raženo pšenični hleb, sos remulad, šunka, krastavci kiseli i šampinjoni.
• Tost maslac, sir sa alevom paprikomi crnim lukom.
.-
• Pšenični hleb, majonez, haringa, , krem od žumanceta sa senfom, mirođija.
• Beli hleb , maslac, sir sa biberom,komadić koktel trešnje.
• Tost, maslac, kolutovi rotkvice, sardina iz ulja peršun.
• Pšenični hleb, gauda ili dimljeni sir, morski oraščić.
• Ražani hleb, žele od živinskog mesa, majonez , rotkvice.
• Hleb sa šunkom, dimljeni losos šnite, i ananas sečen na komade.
• Beli hleb , suvi svinjski kare, kolut crnog luka, kavijar.
• Tost , začinjena tatarska mešavina mesa , kolut crnog luka, kavijar, seckano belance.
• Tost, list zelene salate, račući, kockice crnog luka, malo majoneza.
• Pšenični hleb, . maslac, tvrdo kuvano jaje kolut, filet sardele.
• Pšenični hleb, maslac, kajgana, filrt sitne slane haringe.
• Tost , sir sa pečurkama, nakisela tikva iz turšije.
• Pšenični hleb, komad sira s orasima i začinjeni kamamber.
• Ražani hleb , majonez, , kuvana šunka, komad anansa, i paradajza.
• Crni hleb, jezik iz salamure, režnjići paradjza, i ribani hren.
• Pšenični hleb, kolut paradajza, krem sir, i peršun.
.............. Sendviči ...............
Premazi za sendviče
Premazi od sira: 250.- gr.- sira ’’ žerve – krem sir, 100.- gr.-. sitno sečene salame ili kuvane šunke, 60.- gr.- kiseli krastavac seckan na sitne fine kocke, 25.- gr.-senfa, 2.- gr.- soli.
Umutiti sir , dodati šunku i seckani krastavac , senf i posoliti te dobro izmešati .

Premaz od ’’švapskog’’ sira- osnovni recept.
250.- gr.-sira, ˝.- dl.-mleka,1/2.- dcl.-pavlake: Staviti sir kravlji , zvani ’’ švapski’’ ili ’’skuta’’ sitni sir da se ocedi. Zatim kad se ocedi treba ga umutiti i propasirati, dodati pavlaku i malo mleka , posoliti ga i penasto ga umutiti . Dodavanjem jednog od ovih sastojaka gornjoj masi tj osnovnoj dobija se nova varijanta premaza.
......... Sir s mirisnim biljem ...........
30.-gr.-sitnoseckanog peršunovog lista,25.- gr.- ’’ šnitliga’’, 20.-gr.- sveže mirođije, i po izboru još nekoliko aromatičnih biljaka.
..........Sir s crnim lukom -----
150.- gr.- sitno iseckanog cr nog luka . ..


........... Sir s paradajzom -----------
150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 150.- gr.- sitno isečenog paradajza, 25.- gr.-pire paradajza,
............. Sir s rotkvom------
100.- gr.- nastrugane rotkve, mogu se staviti isečene rotkve na kolutiće, na hleb premazan sirom.
............Sir s kimom.........
10.- gr.- kima , zdrobljenog ili kima u celo.
.............Sir s paprikom------------
50.gr.- mlevene paprike, 100.- gr.- naribanog crnog luka.
----------Sir sa srdelom ........
4.- kom.- fileta srdele slane, ili 50. gr.- srdel paste iz tube.
............Sir s jajima .........
2.kom.- tvrdo skuvanih jaja, sitno isečenih, 25.- gr.- sitno isečenog ’’ ’’šnitlinga’’.
.............Sir sa šunkom----------
120.-sitno isečene šunke ili suve pečenice.
............Sir sa hrenom..........
100.gr.-nastruganog hrena, 2.- gr.- soli, 1.-gr.- bibera
............Sir s karijem..........
10gr.- karija uprahu, 100.-gr.-sitno naseckanog luka, 2.-gr.-soli, 1.-gr.-bibera.
-- Sve ove kombinacije odšvapskog sira dobro se slažu sacrnim ili ražanim hlebom, s krompirom pečenim u ljusci, s kroketima od krompira i kuvanim testom.
........... Premaz’’ liptauer’’ ------
za- 350.- gr.- premeza: 100. gr.- maslaca, 200.- gr.- srpskog sira, 20.- gr.- senfa, 100.-gr.- sitno naseckanog crnog luka, 5.- gr.- sitno seckanih kapara, 100.- gr.- sitno sckani kiseli krastavac, 3.- gr.-soli, 10.- gr.-aleve paprike, ˝.- dcl.- mleka.
Umutiti maslac, dodati izgnječen sir i dobro pomešati.zatim dodati senf, crni luk, kapre i kiseli krastavac. Posoliti umešati alevu papriku da premez dobije svoju karakterističnu ružičastu boju. Ako je suviše gust, razmutiti ga mlekom.
........... Premaz od sira s estragonom......
Za – 4.- osobe: 500.- gr.-slatkog kravljeg sira, 2.- dcl.-mleka, 15.- gr.- sitno seckanog estragona 2.- gr.- soli.
Svež, sitan kravlji sir umutiti varjačom, a zatim dodati mleko, pa mutiti žicom dok masa postane laka i penasta. Umešati estragon , posoliti , i do upotrebe držati u frižideru.


----------- Bečki premaz od sira ----
Za- 4.- osobe: 250.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.- mko.- tvrdo skuvana žumanjka, 30.- gr.-sardele iz konzerve, 80.- gr.- maslaca, 100.- gr.-sitno sečenog crnog luka, ˝.- dcl.- ulja, 15.- gr,.- senfa, 10.-gr.-aleve paprike
Propasirati sir sa žumanjcima, sardelom , maslacem , i crnim lukom .Dodati ulje, senf i alevu papriku , i sve dobro izmešati.Gotovu masu upotrebiti kao premaz a može i kao formirano predjelo. prvenstveno kao premaz za razne pikantne zalogaje u finger fudu.
................ Vršački premaz od sira..........
Za -800.- gr.- premaza .: 2.- dcl.- piva, 60.-gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa, ˝.- dcl.- vusterskog sosa, 10.- gr.- aleve paprike,500.- gr.- srpskog belog sira, 300.- gr.- tosta – pečene kriške hleba.
Staviti u posudu pivo , maslac, senf, vusterski sos i alevu papriku, pa mešati na pari kratko ilidok se maslac rastopi.Dodati sir koji smo izmrvili i mešati dalje dok se sir ujednači .Upotrebljava se kao premaz od sira u sendvič pripremi za finger fud
............ Premaz od rokfora ............
Za.- 500.- gr.- premaza: 150.-. gr.- maslaca, 150.- gr rokfor sira , 50.-gorgonzole, 3.- gr.- sira . 1.-dcl.- kisele pavlake, 15.- gr.- grančice peršunova lista.
Umutiti maslac , dodati izgnječen sir i mutiti dale dok masa postane sasvim laka i penasta. Dosoliti , propasirati i umešati pavlaku. Ovu penastu masu od sira staviti na činiju u vidu kupe u ukrasiti peršunovim listom . Služiti sa tanko isečenim kriškama sendvič vekne.
Ovom masom se mogu puniti profiterolne i premazivati slani keksi .Premaz za finger fud kad ga nebi bilo trebalo bi ga izmisliti .
..................Penasti krem od rokfora- sira ............
Za – 6.- osoba : 10.- gr.- želatina, ˝.- kom.- limunova soka, 1.- dcl.- vruće vode, 125.- gr.- rokfora, 150.- narendisanih kiselih krastavaca, 25.- gr.- seckanog peršunovog lista, 100.- gr.- sitno sečenih svežih paprika, 10.- gr.- sitno sečenih kapara,100.- gr.- narendisanog crnog luka, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- dcl.- ulupane pavlake.
Nakvasiti želatin sokom od limuna, dodati malo vrijiće vode, mešati dok se želatin nerastopi i ostaviti na stranu. Izgnječiti sir,dodati krastavac, peršun, papriku, kapre, crni luk, soli, ibibera, i sve dobro pomešati . umešati želatin , stviti u frižider, pa kad se masa malo stegne , dodati ulupanu pavlaku. Izručiti krem u kalup i držati u frižideru dok se potpuno stegne. kao namaz za sendviče u finger fudu izostaviti želatin.
............. Premaz od jaja za sendviče---------
Za – 400.- gr.- premaza: 3.- kom.- tvrdo skuvana jajeta, 2.- r.- soli, 100.- gr.- sitno seckane šunke ili salame, 100.- gr.- gotovog majoneza , 60.- gr.- razmućenog maslaca, 1/2.-kom.- sok od limuna, 10.-. gr.- senfa.
Jaja oljuštiti , sitno iseći i posoliti. Dodati ostale sastojke i pomešati dobro, služi kao namaz za finger fud.
st.- 10-.Ljut namaz za sendviče i slane kekse--------
Za- 300.- gr.- premaza: 120.- gr.-. maslaca, ˝.- dcl.- vusterskog sosa, 12.- kom.- kapi – tabasko ljuti sos, 10.-. gr.- senfa, 30.- gr.-. sitno seckanog šnitlinga, 100.- gr.- naribanog cr nog luka.
Uutiti penasto maslac, dodati sve ostale sastojke i sve dobro promešati.
------------ Premaz od mozga -------------
Za – 12.- osoba: ˝.- litjabukovog sirćeta, 4.. dcl.- vode, 8.- gr.- soli,600.- gr.- telećeg mozga, 120.- gr.-. sitno sečenog crnog luka, ˝.- dcl.- ulja, 2.- gr.- bibera, ˝.- kom.- soka od limuna.
Usuti sirće i vodu u lonac , posoliti i pustiti da provri.Spustiti mozak i poklopiti, i kuvati istiha 25.- ’ min.Kuvan mozak ocediti , ohladiti i očistiti od opne i žilica. Ovako pripremljen mozak sitno iseći ili samleti zajedno sa crnim lukom. Dodati ulje, biber i sok od limuna, dobro izmešati i ostaviti dase ohladi. Služiti sa crnim hlebom.
.......... Premaz od pečuraka ..............
Za- 12.- osoba: 1.- dcl.- ulja, 400.- gr.- pečuraka isečenh na listiće, 150.-. gr.- sitno sečenog crnog luka, 1.- kom.- tvvrdo kuvano jaje, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Zagrejati ulje u tiganju, spustiti pečurke i crni luk i pirjaniti na tihoj vatri mešajući deset minuta.Izmaći sa vatre, pa kad se pečurke prohlade , samleti ih zajedno sa tvrdo skuhanim jajetom.Posoliti , pobiberiti , i dobro pomešati. Količina namaza odgovara za 24.- kom.- sendviča .
........ Premaz od sira i sardela .........
Za- 400.- gr.- premaza:300.- gr.- slatog kravljeg sira, 80.- gr.- sardela iz limenke, 1.- kom.- tvrdo skuvano i sečeno jaje, 100.-. gr.- sitno seckanog krastavca, 10.- gr.- sitno seckanog peršuna, ˝.- kom.- soka od limuna.
Sir sa ostalim sastojcima staviti u mikser i miksovati . Treba dase dobije glatka i kompaktna masa. na kraju dodati peršun i limunov sok.



.........Penasti premaz od tunjevine-------
Za – 6.. osoba:250.- gr.- tunjevine iz konzerve, 100.- gr.- maslaca, ˝.- dcl.- ulja,1.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera.200.- gr.- Paradajz sečen na tanke kolutove, 60.- gr.- maslinki.
Staviti sve sastojke sem maslinki i paradajza u mikser, dobro izmiksovati . Dodati maslaci ulje posoliti i pobiberiti, pa miksovati dok masa postane penasta. Staviti na činiju u oliku kupe i ukrasiti kolutovima paradajza i maslinkama. Služi kao premaz u finger fudu .
.......... Kavijar na ribarski način .........
Za – 6.- osoba: 120.- gr.- crnog luka, 2.-. gr.- soli, 30.- gr.- crnog kavijara, 1.- kom.- sok od liuna, 1.- kom.- limuna sečen na kolutove.
Crni luk sitno iseckati , posoliti i ostaviti da postoji deset minuta.Isprati ga hladnom vodom , pomešati sa kavijarom i preliti sa limunovim sokom. pati na staklenu činiju i ukrasiti kolutovima limuna.


Nekoliko predloga za kanape sendviče

Kanapei su zapravo minijaturni, veoma pikantni sendviči, koji su idealno hladno predjelo i sastavni deo koktel partya. Njihovo pripremanje zahteva malo više vremena, i malo maštovitosti, ali će vaši gost sigurno biti oduševljeni kako vizuelnim efektom tako i bogatstvom I raznovrsnošću ukusa.
Kao osnovu za kanapee možete koristiti tost hleb, koji ćete oblikovati okruglim modlama, ili razne vrste kifli (integralne, razan i obične) Koje ćete iseći na tanke kolutove.
Kolutove hleba tanko premažite puterom pa ih ispecite na tiganju bez masti, ili jednostavno malo zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (dovoljno jeda seuhvati bledo žuta korica.
Sada možete slagati kanapee.

Nekoliko predloga za kanape sendviče:

SATARTAR BIFTEKOM
• 200 gr junećeg bifteka
• 1 kašičica seckanih crnih maslina
• 1 kašičica seckanih kapara
• 1 kašičica seckanih kiselih krastavčića
• 1 kašičica sitno seckanog luka
• 1 kašičica sitno seckanog peršuna
• 2 kašike kečapa
• žumance
• 1 kašika ulja
• malo senfa
• tabasko sos
• konjak
• so i biber
________________________________________ Biftek fino sameljite pa pomešajte sa nabrojanim sastojcima. Okruglom modlom nanosite tartar na hlebne podloge.
Ukrasite kockicama luka, polovinama maslina i peršunovim lišćem.




PLODOVI MORA
• 250 gr plodova mora
• mala glavica seckanog luka
• 10 crnih maslinki
• 1/4 Male glavice kupusa
• limunov sok
• so i biber

________________________________________
Kupus isecite na tanke trakice, začinite biberom solju i limunovim sokom, pa malo izgnječite. Rasporedite na kanapee u obliku gnjezdašaca.
Na vrelom ulju ispržite sitno seckane plodove mora luk i maslinke, po potrebi začinite biberom i solju i kada se ohladi na svaki hlepčić prekriven kupusom na sredinu stavite kašičicu mase.
Ukrasite kockicama limuna i listovima peršuna.


SA RIBLJIM NAMAZOM
• 150 grama mariniranih ribljih fileta
• 1 krastavac isečen na kockice
• 1 kašika sitno seckane jabuke
• 1 kašičica seckanog luka
• 2 kašike kisele pavlake
• limunov sok
• so i biber
________________________________________
Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima. Kašikom nanesite na koluto
ve ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.


KLASIČNI
• nekoliko vrsta sira
• 200 gr praške šunke u tankim režnjevima
• 100 gr švapskog sira
• 1 kašika ajvara
• zelene maslinke
Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima.
Kašikom nanesite na kolutove ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.

Kanapei s repovima skampa
• 10 komada tosta
• 20 repova škampa
• 2 jajeta
• 1 žumance tvrdo kuvanog jaja
• 2 kašike gustina
• 1/2 kašičice soli
• 100 grama kuvane šunke
• 2 mlada luka
• ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Tost isecite tako da dobijete uži pravougaonik na koji mogu da stanu dva repića škampa. Jaja, so i biber ulupajte viljuškom, dodajte gustin, pa svaki repić umočite u ovu smesu i stavite na svež tost. Sitno iseckajte mladi luk (beli i zeleni deo), žumance i šunku, dodajte preostalu smesu od jaja, sve dobro promešajte, pa tom masom ispunite praznine oko škampa na tostu. Viljuškom lagano pritisnite i poravnajte površinu. Zagrejte dosta ulja i pržite komad po komad 1-2 minuta sa svake strane. Ocedite na papirnim salvetama.

Volovani punjeni sirom i šunkom
SASTOJCI
• 1 pakovanje lisnatog testa
• 250 grama sremskog sira
• 150 grama praške šunke
• crvena paprika iz turšije
• peršun
NAČIN PRIPREME
Lisnato testo razvući na dve kore iste debljine, pa jednu koru iseći modlicom na krugove, a drugu, pomoću dve modlice, na krugove sa rupom u sredini. Ivice krugova pokvasiti malo vodom da bi se lakše zalepili oni drugi, sa rupom u sredini, koji se stavljaju odozgo. Ispeći volovane i u sredinu svakog staviti pomalo nadeva od izmešanog sremskog sira sa kockicama šunke. Ukrasiti po želji kockicama crvene paprike i seckanim peršunom.


Picete s šunkom
SASTOJCI (za 16 komada)
• 1 kašika seckanog belog luka
• 5 kašika kolutova crnog luka
• 4 kašike maslinovog ulja
• 500 grama paradajza
• 150 grama šampinjona
• 2 kugle mocarele (250 grama)
• 150 grama punjenih zelenih maslina
• 1 kašika bosiljka
• so, biber
• gotovo testo za picu (oko 500 grama smrznutog testa)
• 1 veza blitve
• 16 tankih traka šunke
NAČIN PRIPREME
Propržiti beli i crni luk na vrelom ulju. Iseckati paradajz i dodati luku. Staviti da se kuva oko 15 minuta. Očistiti šampinjone, istrljati ih i iseći na režnjeve, kao i mocarelu i masline. Bosiljak dodati sosu od paradajza. Začiniti solju i biberom.
Rernu zagrejati na 220 stepeni. Od testa napraviti rolnu, iseći je na 16 komada i napraviti male pice sa ivicom. Staviti ih na podmazan pleh. Sos od paradajza staviti odozgo. Poređati pečurke, masline, mocarelu, pa peći oko 15 minuta. Očistiti blitvu, oprati je i prosušiti trešenjem. Uviti šunku i staviti na picu.

Jaja punjena sirom
SASTOJCI
• 6 jaja
• 170.- gr.- grama fete
• 2 kašike oceđenih kapara
• 2 cm sardel paste iz tube
• 1 kašičica senfa
• so, biber
• sirće
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti kuvana jaja, preseći ih napola i izvaditi žumance. Kapare sitno iseckati i pomešati sa zgnječenim žumancetom, fetom, senfom i sardel pastom. Začiniti solju, biberom i sa malo sirćeta. Napuniti smesom špric za kolače i pripremljenom masom puniti polutke jaja. Ukrasiti peršunom.

Rolnice s tunjevinom
SASTOJCI
• 250 grama tunjevine
• 100 grama mariniranih pečuraka
• 100 grama mariniranih srca artičoka
• 7 jaja
• 50 grama sira
• 5 režnjeva praške šunke
• 6 kašika majoneza
• 3 kašike mleka
• 2 kašike seckanog peršuna
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Umutiti jaja, pa im dodati mleko, narendan sir i peršun i sve dobro izmešati. Od ove smese u većem tiganju ispeći tanak omlet dok ne porumeni sa obe strane, a zatim ga staviti na papirni salvet, kako bi se ocedio od masnoće.
Artičoke i pečurke sitno naseckati, a tunjevinu izmrviti viljuškom i pomešati je s majonezom. Omlet prekriti režnjevima šunke, premazati smesom od tunjevine, pa preko svega posuti naseckane artičoke i pečurke. Omlet urolati, zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Pre posluženja, rolat iseći na tanke kolutove.


Proja na užički način
SASTOJCI
• 500 grama kukuruznog brašna
• 250 grama starijeg kajmaka
• 250 grama masti
• 6 jaja
• 1 litar mleka
• 10 grama kvasca
NAČIN PRIPREMANJA:
Razmutiti 200 grama masti i kajmak, dodati umućena jaja i ostaviti to na stranu. Rastopiti kvasac u malo mlakog mleka i pomešati ga u jednom loncu s preostalim mlakim mlekom. Staviti lonac na šporet i polako sipati u mleko kukuruzno brašno, mešajući neprestano sve dok masa ne postane gusta kao za kačamak. Skloniti lonac sa šporeta, dodati u kačamak izmućena jaja, mast i kajmak i sve dobro izmešati. Ovu masu sipati u sud namazan mašću tako da bude pun samo 2/3. Peći u dobro zagrejanoj rerni 30-tak minuta.




Lepinjice sa sirom i slaninom
SASTOJCI
• 200 grama brašna
• 100 grama margarina
• 100 grama slanine
• 2 glavice crnog luka
• 2 jajeta
• 1,5 dl mleka
• 50 grama sira
• aleva paprika, kim
• so
NAČIN PRIPREMANJA:
Slaninu i luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne porumene. Zatim umešajte umućena jaja kojima ste prethodno dodali mleko i izdrobljen sir. Posolite i pobiberite.
Zamesite testo od brašna, razmekšalog margarina i malo vode. Testo razvucite, pa pomoću modle vadite lepinjice koje ćete filovati pripremljenim nadevom od slanine i sira. Lepinjice poređajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.





Pita sa šampinjonima
SASTOJCI:
• 200 grama pšeničnog brašna
• 80 grama putera
• 350 grama sremskog sira
• 250 grama šampinjona
• 2 kašike soka od limuna
• 3 mlada crna luka
• 1 čen belog luka
• 1 vezica peršuna
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 jaja
• 100 grama pšeničnih klica
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Umutiti brašno, puter i dodati pola kašičice soli. Sve to pomešati sa 100 grama sremskog sira i 2 kašike hladne vode. Testo oblikovati u lopticu, uviti u kesu za zamrzivač i ostaviti oko pola sata u zamrzivaču da bi se ohladilo.
Oprati pečurke i očistiti ih dok su vlažne, a zatim iseći na tanke kolutove. Preliti ih sa nekoliko kapi soka od limuna. Oljuštiti mladi crni luk i iseckati ga na komadiće. Oprati peršun, prosušiti trešenjem i listiće sitno iseckati.
Pečurke i crni luk staviti u već zagrejano ulje. Zatim dodati beli luk i sve dinstati 3-4 minuta, pa začiniti i dodati peršun.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odvojiti belance od žumanceta jednog jajeta. Pomešati žumance sa sremskim sirom. Napraviti smesu od pečuraka, umutiti belance i dodati ga siru.
Podmazati pleh prečnika 28 cm. Razviti testo na površini posutoj brašnom, a ivice testa malo podići. U testu napraviti nekoliko udubljenja i dodati pripremljen nadev.
Pitu peći u rerni oko 40 minuta. Pšenične klice oprati, osušiti i rasporediti po kolaču, pa servirati.





Kolač sa vlašcem i slaninom


SASTOJCI (za 12 komada)
• 200 grama brašna
• 100 grama hladnog putera
• 100 grama švapskog sira
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice praška za pecivo
• 750 grama praziluka
• 100 grama dimljene slanine
• 1 kašika ulja
• 2 kašike prezli
• 3 jajeta
• 200 ml pavlake
• 100 grama ementalera
• so, biber
• muskatni oraščić
NAČIN PRIPREMANJA:
Od brašna, putera, švapskog sira, soli i praška za pecivo zamesiti testo. Uviti ga u foliju i hladiti otprilike 30 minuta.
Praziluk iseći na kolutove širine oko 1/2 cm. Iseckati slaninu i propržiti je na vrelom ulju. Dodati praziluk i dinstati ga u poklopljenoj posudi oko 10 minuta. Zatim ga ocediti.
Podmazati kalup prečnika 26 cm. Razviti testo i njime obložiti kalup. Pri tom formirati ivicu visoku oko 3 cm. Testo na više mesta probosti viljuškom, a zatim ravnomerno posuti prezlama.
Rernu zagrejati na 180 stpeni. Masu sa prazilukom rasporediti po testu. Dodati jaja, pavlaku i ementaler. Začiniti solju, biberom i muskatom. Preko praziluka preliti pavlaku sa jajima. Kolač peći oko 35 minuta i odmah servirati. Uz njega se služi i mešana salata.




Kreativni kanapei

Sastojci:
300 Gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3 artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ribani Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.
Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku naribanog parmezana i malo soli.
Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite.Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite
šnitama sirovih pečuraka.
Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim pečurkama. Kanapee poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šnitama limuna.


TROUGLOVI
. SASTOJCI
• 200 grama brašna
• 150 grama margarina
• 1 jaje
• so
• šunka ili sir
NAČIN PRIPREMANJA:
Zamesiti brašno sa margarinom i jednim jajetom, posoliti, dobro umesiti testo i ostaviti sa da stoji jedan sat u frižideru. Zatim razvući testo na rezance i iseći ih na kocke. Na svaku kocku staviti po kockicu šunke ili parče sira, saviti u trougao, premazati žumancetom i peći.




Pita od spanaća i praziluka
SASTOJCI
Testo
• 175 grama brašna
• 90 grama putera
• 2 kašike hladne vode
• zrna pasulja
Fil
• 30 grama putera
• 175 grama praziluka
• 250 grama spanaća
• 2 jajeta
• 150 ml mleka
• 150 ml polumasne pavlake
• 90 grama sira
• so i biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo. Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom. Testo prekrijte folijom, a preko folije rasporedite pasulj. Posudu stavite u zagrejanu plitku tepsiju i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, poslednjih 10 minuta bez folije i pasulja.
Pripremite fil za pitu. Rastopite puter, dodajte sitno naseckan praziluk i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta, tj. dok ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Dodajte krupno nasečen spanać i pržite oko 2 minuta. Rasporedite fil po kori od testa.
Izmešajte jaja, mleko, pavlaku i sir, posolite i pobiberite, pa izlijte u koru.
Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 25 minuta, tj. dok fil ne poprimi zlatnu boju. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu.



Paradajz na andaluški način
SASTOJCI
• 4 paradajza
• 50 grama kuvanog pirinča
• 2 zelene paprike
• 1 kašičica iseckanog luka
• 2 dl majoneza
• malo peršuna
NAČIN PRIPREMANJA:
Iz paprika izvadite semenke, pa paprike narežite na sasvim sitne kocke. Luk propržite na ulju i ostavite ga da se ohladi. Pirinač, luk i papriku pomešajte sa majonezom, napunite time paradajz i ukrasite peršunom ili pokrijte kapicama paradajza.



Pogačice s kajmakom
SASTOJCI
• 1/2 kg brašna
• 200 grama kajmaka
• 150 grama margarina
• 4 dcl mleka
• 25 grama kvasca
• 1 jaje
• so, šećer
NAČIN PRIPREMANJA:
Umutite margarin, pa mu dodajte kajmak. U malo mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i soli. Razmućenu smesu dodajte margarinu, zajedno sa brašnom, i dobro zamesite testo. Testo razvucite na debljinu jednog prsta, a zatim okruglom modlom vadite pogačice. Umutitite jaje, pa premažite pogačice. Poređajte ih uprethodno namašćen pleh i ostavite da odstoje sat vremena. Zatim ih pecite u toploj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.




Sendviči sa kapom


SASTOJCI
• 150 grama ementaler sira
• 1 veza peršuna
• 4 supene kašike majoneza
• 2 supene kašike mekog sira
• 1 supena kašika vinskog sirćeta
• 12 tankih režnjeva salame
• 12 kriški belog francuskog hleba
NAČIN PRIPREMANJA:
Iseći sir na kockice. Oprati peršun i ocediti. Nekoliko grančica zadržati, a ostatak peršuna iseckati. U činijici izmešati majonez sa mekim sirom, sirćetom i naseckanim peršunom. Dodati i umešati kockice ementalera. Svaki režanj salame zaseći do centra. Ispeći kriške francuskog hleba na tostu, ostaviti ih da se malo ohlade i namazati puterom. Salatu od sira postaviti na kriške hleba u gomilicama i na vrh staviti režanj salame, kao kapu. Sendviče dekorisati peršunom. Kapa se može napraviti od mortadele ili parizera.


Rolnice s lososom

SASTOJCI (za 8 komada)
• 80 grama pirinča
• 1 kašika sirćeta
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice šećera
• 1 struk praziluka
• 8 tankih listova dimljenog lososa
• 2 kašičice rena s pavlakom
• soja sos
NAČIN PRIPREME
Staviti u lonac 125 ml vode i kuvati pirinač oko 10 minuta na najslabijoj temperaturi. Skloniti ga sa šporeta i ostaviti oko 5 minuta da bubri.
Zagrejati sirće i pomešati sa solju i šećerom. Staviti pirinač u jednu šerpu. Umešati smesu sa sirćetom. Oprati tri svetlija lista praziluka, iseckati ih na duže trake i blanširati. Režnjeve lososa premazati renom, dodati pirinač, pa pokapati sa malo soja sosa. Urolati, a zatim rolnice vezati listićima praziluka.


Kanape sa piletinom
SASTOJCI
• 250 grama crnog hleba
• 425 ml kajsija iz konzerve
• 100 ml pavlake
• 600 grama pilećih fileta
• puter, mast
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Iseći 250 grama crnog hleba na kvadrate, ivice 4 cm. Ravnomerno ih ispržiti na dve kašike putera. Pažljivo oprati 600 grama pilećih fileta, osušiti ih i peći na dve kašike masti. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na režnjeve.
Ocediti 425 ml kajsija iz konzerve, pa ih iseći na kriške. Komadiće hleba obložiti filetima i kajsijama. Čvrsto ulupati 100 ml pavlake. Pomoću šprica ukrasiti koktel posluženje pavlakom. Garnirati zrnima zelenog bibera.

|

Jaja punjena kavijarom
SAST
• 6 jaja
• oko 25 grama kavijara
• 6 zemički
• 1 kašika senfa
• 2 kašike gotovog sosa za salatu
• 2 kašike luka vlašca isečenog na kolutiće
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Zemičke preseći napola i izvaditi sredinu da bi se dobilo udubljenje za jaja. Skuvana jaja oljuštiti i iseći napola po dužini. Žumanca povaditi kašičicom u posudu i kremasto zamutiti sa senfom i gotovim sosom za salatu. Začiniti solju, biberom, pa u masu umešati kavijar. Napuniti smesom špric za kolače i puniti pripremljenom masom polutke od jaja, pa ih potom stavljati u izdubljene polovine zemički. Ukrasiti lukom vlašcem.



Kanapeje
SASTOJCI
• kriške belog hleba
• majonez
• senf
• šunka, salama ili kobasica
• tvrdo kuvana jaja
• sir, odn. kačkavalj
• kavijar
• sardela fileti
• fileti od raznih vrsta riba (tunj, dimljeni losos...)
• škampi i dagnje
• krastavac
• paprika
• peršun
NAČIN PRIPREMANJA:
Kanapeje se oblikuju tako što se kriškama hleba odreže kora, a onda se oštrom okruglom modlom ili nožem seku kriščice hleba ovalnog ili četvrtastog oblika veličine jednog zalogaja. Hleb se namaže majonezom ili senfom, pa se dodaju šunka, salama, sir, kavijar, škampi, fileti od riba, dimljeni losos, komad jaja itd.
Kanapeje se nadevaju delikatesima u boji, što im daje lepši izgled. Za dekoraciju se koriste rotkvice, peršun, kisele pečurke, masline, paprike, listovi salate, kiseli krastavci. Kanapeje se služe na dekorisanim velikim poslužavnicima. Pogodne su za posluženje na velikim skupovima i slavljima, koktelima, prezentacijama itd.



Viršle u testu od krompira
SASTOJCI
• 250 grama krompira
• 250 grama brašna
• 200 grama margarina
• 1 jaje
• so
• viršle
• sir
NAČIN PRIPREME
Propasirati 250 grama obarenog krompira, dodati 250 grama brašna, 200 grama margarina, jedno jaje i malo soli. Ostaviti da stoji jedan sat. Od testa razvući koru debljine jednog prsta, viršle preseći napola da budu kraće, pa ih uvijati u testo tako da se viršla ne vidi. U namazan pleh staviti viršle, namazati jajetom, posuti struganim sirom i peći na jakoj vatri. Služiti sa senfom.



Prolećni zalogaji
SASTOJCI (za 4 sobe)
• 1 veza mladog luka
• 1 čen belog luka
• po 3 struka peršuna i nane
• 50 grama potočarke
• 4 kašike sremskog sira
• 2 kašike rendanog ementalera
• so, biber
• začini
• 8 kriški tosta
• 2 paradajza
NAČIN PRIPREMANJA:
Mladi i beli luk sitno iseckati. Pokidati listiće peršuna i nane i sitno iseckati sve osim nekoliko listića nane. Iseckati potočarku. Sve pomešati sa sremskim sirom i ementalerom. Krem od sremskog sira začiniti solju, biberom i drugim začinima.
Hleb ispeći u tosteru, pa 4 kriške premazati kremom od sremskog sira. Odozgo staviti preostale kriške. Preseći svaki komad napola i servirati. Iseći paradajz na kriške. Kada sve bude gotovo, posuti ove ukusne zalogajčiće preostalim listićima nane i garnirati kriškama paradajza


Zemičke sa avokadom


SASTOJCI (za 4 sobe)
• 1 ljuta papričica
• 1 veza mladog luka
• 80 grama punomasnog mladog sira
• 2 kašike limunovog soka
• so, biber
• zreli avokado
• 1 kašika putera
• 4 zemičke
NAČIN PRIPREMANJA:
Izvaditi seme iz papričica i sitno ih iseckati. Mladi luk iseći na kolutove. Izmešati sir sa kašikom limunovog soka. Dodati papričicu i kolutove luka. Krem začiniti solju i biberom.
Avokado preseći napola i oljuštiti ga. Zatim ga iseći na kriške i poprskati preostalim limunovim sokom.
Nakon toga, preseći zemičke napola i gornje površine premazati tankim slojem putera, pa propržiti u tiganju. Donje polovine premazati pripremljenim kremom od sira. Staviti odozgo kriške avokada, garnirati kolutićima mladog luka i pokriti gornjim polovinama zemički.

Zeljanica na starinski način
SASTOJCI
• 1/2 kg kukuruznog brašna
• 1 kg zelja
• 1/4 kg sira (mekog, punomasnog)
• 1-2 kašike kajmaka
• 4 jaja
• soda bikarbona
• svinjska mast
NAČIN PRIPREMANJA:
Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda.
Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.
U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).
U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.





Pita od spanaća
SASTOJCI
• 500 grama kora za pitu
• 400 grama spanaća
• 250 grama sira
• 4 jaja
• 2 dl ulja
• 2 dl kisele pavlake
• kukuruzno brašno
• so
NAČIN PRIPREME
Poslagati u pripremljen pleh 3 kore za pitu, jednu na drugu. Svaku koru posuti uljem i s malo kukuruznog brašna, a zatim nadevom od pomešanog barenog i iseckanog spanaća, pavlake, sira, jaja i soli. Slagati tako da poslednji red čine kore. Peći u umereno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, a zatim izvaditi i iseći na kocke. Zagrejati malo ulja i vode, pa ovim preliti pitu i vratiti u rernu da se zapeče (10 minuta). Poslužiti vruće.





Pita sa slaninom, lukom i kupusom
SASTOJCI:
• 40 grama putera
• 300 grama iseckanog luka
• 300 grama iseckane mesnate slanine
• 370 grama narendanog kupusa
• 2 kašike peršuna
• 8 tankih kora
• 50 grama rastopljenog putera
• 2 iseckana tvrdo kuvana jaja
• kašičica maka
NAČIN PRIPREMANJA:
Na puteru dinstati luk i slaninu dok luk ne omekša. Dodati kupus i začine, pa dinstati još 5-6 minuta. Pustiti da se ohladi.
Slagati kore jednu na drugu prskajući ih puterom. Na poslednju koru složiti fil, rolati, premazati s još malo putera, posuti makom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.



Perece
SASTOJCI
• 10 jaja
• 1 kg brašna
• 1 kašičica šećera
• 8 kašika ulja
• 1 kesica praška za pecivo
NAČIN PRIPREMANJA
Zamesite testo tako što ćete najpre umutiti jaja i šećer, pa dobijenoj smesi dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko testo, a zatim oblikujte oble tračice od testa i potom formirajte perece. Svaku perecu spuštati u slanu proključalu vodu. Kada perece isplivaju na površinu, vaditi ih i ređati u podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Pečeni škampi

SASTOJCI (za 3-4 osobe)
• 500 grama očišćenih škampa
• 20 grama putera
• 125 grama sitno seckanog crvenog luka
• 50 grama sitno seckane crvene paprike
• 50 grama seckanog celera
• 2 čena belog luka
• 175 grama svežih hlebnih mrvica
• 2 kašičice limunovog soka
• 1 kašičica seckanog svežeg majorana ili 1/2 kašičice suvog
• malo aleve paprike
• so i biber
• 1 kašika maslinovog ulja
• 4 kriške limuna
NAČIN PRIPREME
Zagrejte rernu na 260 stepeni. Rasporite škampe od glave ka repu duž unutrašnje strane i očistite ih.
Istopite puter, dodajte luk, crvenu papriku, celer i beli luk. Pržite i mešajte sve dok povrće ne omekša. Dodajte mrvice, limunov sok, majoran, majčinu dušicu i alevu papriku. Dobro izmešajte, sklonite sa vatre i začinite solju i biberom.
Škampe poređajte u pleh premazan sa malo ulja. Poređajte ih tako da rasečena strana bude okrenuta nagore. Na svaki škamp stavite jednaku količinu nadeva i pritisnite ga da bi se izjednačio (škampi će se pri pečenju saviti oko nadeva).
Poprskajte nadev kašikom maslinovog ulja. Pecite oko 8 minuta. Poslužite odmah sa kriškama limuna.


Pogačice od krompira
SASTOJCI
• 1 kg krompi
• 3 jajeta
• brašno po potrebi
• malo maslaca
• 1/2 šoljice kisele pavlake
• 2 šoljice ulja
• kačkavalj
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Oljušten i opran krompir skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga od vode, propasirajte, dodajte malo maslaca, jaja i pavlaku. Posolite i pobiberite. Lagano dodajući brašno, zamesite testo i razvucite ga na koru debelu oko pola santimetra. Čašom vadite pogačice od testa i pržite ih na prethodno zagrejanom ulju. Pržene pogačice vadite na papirni salvet da bi se ocedile od masnoće, a zatim preko njih narendajte kačkavalj.


Pogačice sa čvarcima
SASTOJCI:
600 grama brašna
330 grama čvaraka
30 grama kvasca
1,25 dl mleka
5 grama soli
3 žumanca
1 dl sveže isceđenog soka od jabuke
1 dl kisele pavlake
1 jaje za mazanje
so, kim
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 40 pogačica
NAČIN PRIPREMANJA:
Fino samleti čvarke. U zagrejanom mleku razmutiti kvasac. Dodati sve ostale sastojke, pa umesiti glatko testo. Staviti ga na toplo da se podiže oko 30 minuta.
Rernu zagrejte na 180°C. Pleh u kome ćete peći obložite masnim papirom. Dignuto testo razvaljajte na brašnom posutom radnom stolu, tako da bude debelo oko 1cm. Kalupom za pogačice izrezati krugove, pa ih slagati na pripremljeni pleh. Premazati ih razmućenim jajetom, posuti solju i kimom, te staviti na toplo da malo narastu.
Peći u toploj rerni oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, kratko ohladiti, pa ih tek tada odvojiti pogačice od pleha





KANAPEI OD DIMLJENOG LOSOSA
Ovo je samo malo složenija i ukusnija varijanta standardnog načina spremanja dimljenog lososa (kriška tosta premazana puterom sa šnitom lososa i komadom limuna ili malo limunovog soka odgore)
Sastojci:
120 g dimljenog lososa,
150 g krem sira,
1 kašika soka od limuna,
1 kašika rena,
1 kašika sitno seckanih pera mladog luka,
mirođija, kapar, so, biber
12 šnita crnog hleba Način pripreme:
Sir miksirati sa limunom i renom dok se ne dobije gusta pasta. Dodati pera luka, mirođiju i biber. Kriške hleba namazati ovim, staviti preko šnitu lososa i ukrasiti limunom, kaparom i grančicama mirođije.


Ša MPINJONI SA DIMLJENIM LOSOSOM
Sastojci:
12 većih šampinjona, bez drške,
300 g dimljenog lososa,
2 žumanceta,
4 dl milerama, pavlake,
120 g struganog parmezana,
120 g putera. Način pripreme:
Šampinjone poslagane u puterom podmazan pleh, napuniti smesom sačinjenom od sitno seckanog lososa, žumanceta, pavlake i 50 g parmezana. Posuti ostatkom parmezana i na svaki staviti komadić putera. Peći 20 min na 210°C.


Tiramisu
Evo recepta za čuvenu italijansku poslasticu. Potiče iz jedne prave italijanske kuhinje, naših prijatelja iz Barija.
Sastojci:
velika kutija piškota (300 g), 3 jajeta,
300 g sira maskarpone (kod nas se teško nalazi ali odlično ga zamenjuje kisela pavlaka sa 20% ml. masti), 6 kašika šećera, skuvana gorka kafa (ko voli može i da je zasladi), malo soli,
kakao prah za posipanje. Način pripremanja:
Razdvojiti žumanca i belanca, pa žumanca umutiti sa šećerom da se dobije glatki krem. Mikserom mutiti belanca u sneg, malo posoliti pa postepeno, stalno mešajući kašikom, dodavati maskarpone (ili pavlaku). Spojiti sa žumancima. U kafu umakati piškote pa složiti jedan red da pokrije dno posude u kojoj će se služiti tiramisu. Preko piškota naliti pola krema, poređati drugi red namočenih piškota, pa preliti drugom polovinom krema. Fino izravnati površinu pa posuti kakaom. Služiti hladno iz frižidera.










Karpaćo

Carpaccio "kusta" (predjelo),

Sastojci:
0,1 kg goveđe pisanice
0,3 maslinova ulj
0,02 kg ribanca
0,03 kg kapara
0,1 kg rige
limun
sol, BIBER
peršin
2 kom tosta
Način pripremanja:
Opranu i očišćenu salatu posložimo na tanjur. Goveđu pisanicu izrežemo na tanke listiće, posložimo i dodamo začine. Na kraju pospemo ribanim sirom i ukrasimo. Poslužimo na tostu.


Karpaćo

Carpaccio od lososa (predjelo),

Sastojci:
glavica salate
ružičasti grejpfrut
250 g tanko narezani dimljeni losos,
20.- gr.-peršuna
kavijar crveni i crni (po teglica)
maslinovo ulje .
Način pripremanja:
Opranu salatu očistite i odvojite listove. Narežite salatu i posložite je na tanjir za posluživanje, začinite uljem i soli, posložite na nju narezan losos.Ukrasite prepolovljenim
kriškama grejpfruta i obe vrste kavijara.
Ukrasite peršinom i poslužite.


Karpaćo
Carpaccio od sira (predjelo),

Sastojci:
2 kruške
200 g sira Pekorelo
5 vezica rige
jaje
pinjoli
suvo grožđe
vinsko sirće
maslinovo ulje

NAČIN PRIPREMANJA:
Operite i očistite rigu, narežite je i posložite na tanjire. Iznad složite tanko narezane kruške koje prekrijte tanko narezanim sirom, suvim grožđem i pinjolima.
Ostatak rige izmiksajte s jajem, soli, biberom i malo ulja i prelijte umak po pripremljenim tanjirima. Možete začiniti i mešavinom ulja, soli, bibera i nekoliko kapi sirćeta (aceto balsamico).




Artičoke u ulju
Mediteransko predjelo
Sastojci:
12 artičoka (ili 20 manjih)
suvo belo vino
vinsko sirće
2 limuna
12 listova lovora
2-3 karanfilića
origano
peršun
biber u zrnu
maslinovo ulje
##3333333333333333””””
Način pripremanja:
Artičoke očistite i odrežite im stabljiku. Ako su prevelike, razrežite ih na četvrtine, stavite u lonac, prelijte vodom kojoj ste dodali limunov sok, da ne potamne.
Dodajte pola litre vina i pola čaše sirćeta, karanfilić i soli, pa kuvajte 20 minuta. Kuvane artičoke izvadite i okrenite naopako da se ocede na pamučnoj krpi. Što ih duže ostavite da se cede (čak i čitavo jutro), biće bolji. Ako listovi ostanu mokri, ulje neće moći prodreti i začiniti artičoke.
Ocijeđene artičoke složite u staklenke, pokrijte uljem, začinite lovorovim lišćem, origanom, dvoma ili trima zrnima bibera i vezicom narezanog peršuna. Staklenku hermetički zatvorite i čuvajte na tamnom mestu barem sedam dana pre posluživanja.


Inćuni u kori - ’’Valalta’’
jadranski specijalitet
Sastojci:
700 - 800 gr.- inćuna
300 gr.- brašna
2 jaja i 1 žumanjak
1 .- kom- praziluka
10.- gr.- luka vlasca
150 gr.- sira Gauda
ribani Parmezan
muškatni oraščić
60 gr.- maslaca
peršun
maslinovo ulje
Način pripremanja:
Umesi tesesto od brašna i 2 jaja. Dodajte maslac (veličine oraha) i malo soli.
Testo oblikovano u loptu pustite da odstoji sat vremena na suvom mjestu. Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnje kosti te ih narežite na filete.
Očišćeni praziluk i vlasac narežite na tanke prutiće. Oprani peršun sitno naseckajte. Narežite sir na listiće.
Izvaljajte ne pretanki list prhkog testa. Obložite tri četvrtine testa po dnu i rubovima duboke ali ne preširoke maslacem premazane posude za pečenje.
Složite po testu red inćuna, začinite s malo ulja i prekrijte već pripremljenim prazilukom, vlascem, peršunom, soli, biberom i ribanim muškatnim oraščićem.
Složite još jedan red inćuna i nastavite slagati redove sve dok ne potrošite sve namirnice. Prekrijte s ostatkom testa, premažite žumanjkom, dobro zatvorite rubove i pecite pola sata na 180 – 200 °C. Testo je pečeno kad dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.



Carpaccio od palamide (predjelo),

Sastojci:
500-600 gr – 1 odrezak palamide
1 limun
1 vlasac (ili mladi luk)
kopar, peršun
maslinovo ulje

Za umak:
crne masline i kapare
10 inćuna
1 limun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Palamidu uronite u hladnu vodu desetak minuta, da iz nje istekne eventualno preostala krv.
Palamidu tada ogulite i narežite na listiće, koje ćete složiti na tanjur i začiniti uljem, solju i biberom.
Pospite ribu sitno narezanim vlascem, koprom i peršunom. Poslužite uz umak kojeg ćete pripremiti tako da mikserom usitnite očišćene inćune, šaku crnih maslina kojima ste uklonili košticu i kašiku kapara.
Usitnjene inćune, masline i kapare prebacite u činiju, gde ćete im polako primiješati 6.- kašika maslinovog ulja i onoliko limunovog soka koliko je potrebno da dobijete gusti umak.



Carpaccio od teletine (predjelo),

Sastojci:
400 gr. tanko narezane teleće ruže
400 gr. listova špinata,
100 gr. sira Bilogorac
brašno
limun
mali beli tartuf (po želji)
Sladunjavo vino
maslinovo ulje

Način pripremanja.:
Očistite, operite i osušite nasjeckani špinat.
Izravnajte odreske i narežite ih na komade, posložite na tanjur, začinite dobrim uljem, soli, bijelim paprom u zrnu i pola čaše prošeka.
Iznad posložite špinat i tanko narezani sir, a volite li, naribajte beli tartuf.



Carpaccio od tikvica (predjelo),
Vegetarijanski
Sastojci:
glavica crvenog radiča
3 tikvice
crvena paprika
120 gr./ sira Pekorelo,
2 vezice raznih radiča
polovica patlidžana
pinjoli
aceto balsamico
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Operite i očistite te narežite sve vrste radiča.
Oprane tikvice tanko narežite. Operite, očistite i narežite papriku na rezance.
Operite patlidžan i narežite ga na kockice.
Narežite sir. Složite tanjur: stavite radič pa tikvice, papriku, patlidžan, pinjole i sir. Začinite uljem, soli i sirćetom.
Radič možete zamijeniti različitim zelenim salatama.

Carpaccio od teletine (predjelo),
Nina
Sastojci:
200 gr.- vrganja
2 stručka rige
1 mogranj (nar)
300 gr.- telećeih fileta
sirće od mogranja
maslinovo ulje (po želji)

Način pripremanja:
Vrganje očistite i narežite ih na vrlo tanke listiće. Na tanjure posložite meso narezano na vrlo tanke kriške (možda je najbolje da kupite filete koji je već narezan mesoreznicom) i začinite s malo soli i bibera.
Meso nadjenite dobro opranom i fino usitnjenom rigom, bobicama mogranja i začinite s nekoliko kapi sirćeta. Na kraju dodajte i gljive.
Ovako pripremljeni karpačo ostavite petnaestak minuta da počiva i poslužite s kvalitetnim maslinovim uljem i belim biberom, kojeg ćete, već prema želji samleti neposredno pre jela.
Ovo je idealan recept za lagani i hranjivi ljetni ručak.
Kao zamjena teletini, može se poslužiti i usoljeno meso. Ako više volite ribu, filet sabljarke narežite na tanke kriške i začinite uljem i sokom od limuna.



Hladno predjelo –‘’Mediteran’’za- 6.- osoba.
Sastojci:
1 kg liganja
0,30 kg ribljeg mleka
1,10 kg jastoga
0,70 kg škampi
0,30 kg griza
0,50 kg luka
0,20 kg maslinova ulja
sol, papar, peršin
0,30 kg tartar sosa,
0,50 kg limuna
glavica salate
0,40 kg crnih maslina,
0,02 kg kavijara
0,50 kg -paradajza

Način pripremanja:
Očišćene, poširane lignje napuniti s pirjanim krakovima od liganja, griza, luka, petrusina. Dodati sol i papar. Ohladiti i preliti umakom “Chufrad”. Riblje mleko skuvati u slanoj kipućoj vodi, ocijediti i dodati začine: maslinovo ulje , sol i papar, te servirati u školjki lakirki. Jastoga skuvati, ohladiti, očistiti i iseći na medaljone, šemizirati aspikom i ukrasiti kavijarom i majonezom. Škampe poširati u slanoj vodi u koju se doda sjećeno povrće, ohladiti i šemizirati aspikom. Lignje, riblje mleko, jastoga i škampe posložiti na hladni tanjir ukrasiti zelenom salatom, limunom, pršunom, crnim maslinama, svežim paradajza i tartar umakom u školjci od dagnje.

Ostrige s jabukama (predjelo),

Sastojci:
20-24 kamenice- ostrige
1 sveži luk
3 jabuke (i još jedna za garniranje)
2 dcl .- pavlake za kuvanje
curry u prahu
skrobno brašno
1 limun
suvo belo vino
60 gr.- maslaca

Način pripremanja:
Kamenice otvorite oštrom lopaticom ili jačim nožem. Meso školjke nemojte vaditi iz dela oklopa za koji se drži, pa ih operite i osušite.
Školjke začinite solju i biberom i složite u vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 160°C. Jabuke ogulite i izvadite im košticu. Jabuke narežite na komadiće i ispasirajte mikserom. Usitnjeni luk pirjajte polako na rastopljenom maslacu. Podlijte s pola čaše vina, dodajte kašu od jabuka i malo curryja. Posolite, pobiberite i povežite dodavši kašiku skrobnog brašna. Dodajte pavlaku za kuvanje, i pustite sos da se poveže neprekidno mešajući. Maknite s vatre i pustite da se prohladi. Vatrostalnu posudu s kamenicama koje ste poškropili limunovim sokom stavite u pećnicu i pecite 5-6 minuta. Kamenice poslužite tople, prelivene sosom i garnirane komadićima jabuke koje ste uronili u vodu koju ste začinili kriškicama limuna.


Kanapei provala (predjelo), Predejane
Sastojci:
300 gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3.- kom. artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ribani Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.
Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku naribanog parmezana i malo soli.
Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite. Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite šnitama sirovih gljiva.
Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim gljivama. Kanapee poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šniticama limuna.

Pastrmka u limunu (predjelo),
Jošanica
Sastojci:
pastrmka sveža 1 kg
sok od limuna 0,40 kg
beli biber, soli
maslinovo ulje 0,05 l
hren 0,05 kg
rikula
masline
rotkvica
mladi luk

Način pripremanja:
Očišćenu pastrmku po dužini prepoloviti. Oguliti kožu i pincetom povaditi sitne drače koje su ostale u ribi. Iseći na fine tanke filete, posoliti ipobiberiti, te umočiti u limunov sok. Riba treba biti cela pokrivena sokom od limuna. Držati u marinadi 36 sati. Poslužuje se na podlozi od rikule, te pospe komadićima mladog luka. Za dekoraciju masline, rotkvice, kriške limuna i hren.



Slani kroasani

SASTOJCI:
1 kg brašna
1 jogurt
50 grama ulja
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kvasac
1 jaje
NAČIN PRIPREME
Zamesiti testo i podeliti
ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom. Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom. Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom. Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.

Slana torta punjena mozgom i šampinjonima


SASTOJCI
1 pakovanje lisnatog testa
300 grama mozga
1 glavica crnog luka
250 grama šampinjona
150 grama struganog sira
ulje
so, biber
peršun
1 žumance
NAČIN PRIPREME
Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte. Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.
Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna





Pita od plavih patlidžana
SASTOJCI
• 300 grama tankih kora za pitu
• 500 grama plavih patlidžana
• 2 supene kašike ulja
• so, biber
• 3 jaja
• 1 šolja mleka
• malo aleve paprike
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti plavi patlidžan, staviti ga u vrelu vodu i kuvati 5-10 minuta. Dobro iscediti i iseckati na kockice. Staviti ga potom u zagrejano ulje, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve paprike i dinstati dok ne omekša. Ostaviti da se ohladi, pa dodati dobro umućena jaja i mleko.
Pleh namastiti uljem, kore iseći prema veličini pleha i na dno staviti dve kore (poprskati ih uljem), pa potom nadev od patlidžana. Ređati naizmenično po dve kore i nadev, a gornju koru namazati uljem i sve preliti sa malo mleka. Peći u srednje zagrejanoj rerni. Ostaviti da se prohladi, pa tek onda seći i služiti.


Uštipci sa sirom


SASTOJCI
Testo
• 400 grama brašna
• 50 grama šećera
• 120 grama mleka
• 2 jaja
• 80 grama margarina
• 20 grama svežeg kvasca
Fil
• 250 grama sira
• 100 grama pavlake
• 1 žumance
• 50 grama putera
• malo soli
Premaz
• 1 jaje
• malo mleka
NAČIN PRIPREME
Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.
Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.
Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom. Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom. Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni


Paprika u želatinu


SASTOJCI
• po 2 crvene, žute i zelene paprike
• 1/2 kesice želatina u prahu
• 6 kašika maslinovog ulja
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.
Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti. Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike. Masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. Izručiti iz šoljica i poslužiti.

Zelena štrudla
SASTOJCI:
• 225 grama testa za štrudlu
• 2 šargarepe
• 1/2 kelerabe
• 175 grama brokula
• puter
• 100 grama graška
• 200 grama krem sira sa začinima
• jaje
• so, biber
• 200 ml mleka
• senf
• kašika limunovog soka
• kašika iseckanog estragona
NAČIN PRIPREME
Povrće iseći na manje komade. Šargarepu i kelerabu prodinstati 6 minuta na puteru. Posle 2 minuta dodati brokule i grašak. Izmešati 100 grama krem sira sa jajetom i dodati masti. Posoliti, pobiberiti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Razvući testo preko krpe. Obložiti testo povrćem, ostavljajući slobodnu ivicu od oko 3 cm. Uviti štrudlu, a ivice pritisnuti. Peći 30 minuta.
Preostali sir rastopiti u mleku. Začiniti sos senfom, limunovim sokom, solju i biberom. Dodati estragon. Iseći štrudlu na kriške i preliti sosom.


Pita od pilećeg mesa
SASTOJCI
• 5-6 komada belog mesa
• 2 čaše kisele pavlake
• oko 1-2 kg sira koji se može rendati
• 4-5 jaja
• brašno
• puter ili margarin
• so i biber
• začin
NAČIN PRIPREME
Pileće meso odvojiti od kostiju, odstraniti mu kožicu i iseckati na filete. Od jednog belog mesa treba napraviti 4 fileta. Dobro posoliti, malo pobiberiti i ostaviti u frižideru sat-dva ili da prenoći. Pre pečenja, od pavlake, 1-2 jajeta, jedne ravne kašike brašna, soli, bibera i začina napraviti preliv za meso. Okruglu posudu od vatrostalnog stakla dobro podmazati puterom.
Svaki filet uvaljati u brašno, umućena jaja i puno rendanog sira. Filete potom ređati u posudu, i to u slojevima. Preporučuje se da se ređaju unakrst - jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju sve preliti sosom od pavlake. Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od količine, peći 50-60 minuta, sve dok jelo lepo ne porumeni. Pošto se posuda izvadi iz rerne, trebalo bi sačekati nekoliko minuta, a zatim meso izručiti u ovalnu posudu za serviranje. Kako se ova slana torta od piletine teško seče dok je vrela, sačekati da se malo ohladi, a sir stegne.


Plodovi mora s morskim algama (predjelo),

Sastojci:
(za 4 osobe)
100 gr.- mesa školjaka (dagnje, rovanice)


150 gr. očišćenih repovi škampa
100 gr. čistog mesa rakova (grmalja, grancigula ili jastoga)
150 gr. riže
zeleni papar
sol
16 listova morske alge

Način pripremanja_:
Meso školjaka (dagnje, rovanice), repove škampa, meso rakova (grmalj, granceula, jastog…) i rižu prve kvalitete začinimo zelenim biberom, malo poslolimo i dobro izmešamo. Smesu umotamo u listove morskih alga. Kuvamo na laganoj vatri dodajući riblju supu i umak od prokuvanih škampi. Poslužimo toplo uz palentu.


Torta od palačinaka sa spanaćem
SASTOJCI
• 15 palačinki
• 1 kg spanaća
• 200 mlevenog mesa
• 2 kašike pirea grama parmezana
• 200 grama od paradajza
• ulje
• so i biber
NAČIN PRIPREME
Ispeći deblje palačinke. Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati. Propržiti mleveno meso, dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti. Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte. Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni. Služiti toplo.


Pita od mesa * ( pitu iseći i servirati )
Potrebno je:
- 250 gr.- oštrog brašna T -500, 1 kašičica soli
- 1/2 praška za pecivo, 120 gr. maslaca, 5 kašika vode
Za fil: 600 gr.- sitno seckane teletine, 50 gr.- maslaca
- 150 g crnog luka, 1 kašičica ruzmarina
- 200 gr.- šampinjona, 150 gr.- kukuruza sećerca
- po želji 1 ljuta papričica, 1 kašika vegete
- 1 kašika ostrog brašna,
Za premazivanje: 1 žumance i 2 kašike mleka

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati maslac isečen na listiće, so, vodu i zamesiti glatko testo, ostaviti ga u frižider da stoji 1 sat. Na maslacu propržiti sitno seckan crni luk, dodati teletinu, vegetu (ljutu papričicu po želji), ruzmarin i dinstati sa vodom oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja dodati kukuruz šecerac, isečene na listiće šampinjone i nastaviti sa dinstanjem jos 15 minuta. Dodati brašno razmućeno u oko 50 ml vode i kuvati 5 minuta. Ovako pripremljen fil za pitu ostaviti da se hladi. Deo testa rastanjiti na pobrašnjenoj površini radnog stola i staviti ga u okrugli kalup prečnika 25-30 cm, testom obložiti dno i stranice kalupa. Na testo rasporediti fil od mesa, a drugi deo testa rastanjiti i staviti preko fila. Žumance pomešati sa mlekom i premazati testo, izbosti ga viljuškom i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu poslužiti sa zelenom salatom.


Ukusna pletenica
Potrebno je:
- 300 gr.- oštrog brašna T- 500, 200 gr.- mekog brašna T 500, kesica suvog kvasca, 2 jaja, so, 50 gr.- maslaca, 50 gr. sećera, 1 vanilin šećer
- 200 ml mleka, kora od limuna, za premazivanje belance
Brašno dobro pomešati sa suvim kvascem, dodati šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, umucena jaja, malo soli i rendanu koru od limuna. Malo pomesati sa toplim mlekom i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Nadoslo testo podeliti u dva dela, jedan od 2/3 a drugi od 1/3. Oba dela oblikovati duguljasto, svaki zarezati po duzini skoro do vrha na tri dela i isplesti dve pletenice, jednake duzine. Uzu staviti na siru, ostaviti jos malo da raste , premazati belancetom, posuti secerom i staviti da se pece oko 50 minuta na 180 stepeni. Ukusnu pletenicu sluziti sa sunkom, barenim jajima i mladim lukom.


Šampinjoni s jajima
Potrebno je:
- 500 gr.- šampinjona, 4 kašike ulja, 4 tvrdo kuvana jaja, 150 gr.- majoneza, 80 gr.- sira gaude
- so, biber, 1 kašika vegete, po želji 1 ljutu papriku, I malo tabaska sosa ljutog po želji.
Šampinjone oprati, očistiti, osušiti i iseći na tanke listiće. U većem tiganju zagrejati ulje, dodati šampinjone i dinstati dok voda ne ispari. Pred kraj dinstanja dodati so, biber, malo ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca i vegetu. Sve promešati i još kratko prodinstati i ohladiti. Zatim dodati sitno isečena jaja i majonez, sve lagano promešati i staviti u vatrostalnu posudu, a na vrh gaudu na listice. Staviti u rernu i zapeći oko 5 minuta na 200 stepeni. Uz ovo predjelo poslužiti salate po želji od svežeg ili kiselog povrća.


Rolat sa lososom
Potrebno je:
Za koru: 5 jaja, 100 gr.- mekog brašna T- 500
- 200 ml mleka, so, biber, 1/2 praška za pecivo
Za fil: 250 gr. dimnjenog lososa, 100 gr. sira marskaponea, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika kapra, 1 kašika hrena, 1 kašika senfa
Način pripremanja:
Umutiti jaja penasto, dodati so i biber, a zatim naizmenično mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljenu masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru malo ohladiti skinuti papir za pečenje i staviti na kuhinjsku krpu i saviti u rolat. Sir marskapone pomešati sa pavlakom, 1 kašikom kapra, rena, senfa i sve dobro izmešati. Koru premazati sa smesom od sira a preko staviti listove dimnjenog lososa i uviti rolat. Pre služenja rolat posuti sa prepečenim susamom.

Pita sa mesom i pirinčem
Potrebno je:
Za testo: 500 gr. brašna, 250 gr. maslaca, 1 kašičica praška za pecivo, 120 ml vode
Za fil: 1 kg junetine, 150 gr. pirinča, 100 gr. maslaca
- 400 ml jogurta, 100 g luka, so, 1 kašika seckanog peršuna, seckani celerov list
- 1 kašika vegete, jaje za premazivanje
Meso u komadu kuvati u posoljenoj vodi sa grančicom celera. Pirinač skuvati u posoljenoj vodi. U medjuvremenu zamesiti testo od navedenih sastojaka. Meso iseći na manje komade, a isečen luk prodinstati na maslacu, a zatim dodati meso, pirinač, persun i vegetu. Sve dobro izmesati, skinuti sa vatre, dodati jogurt i polako promešati. Testo podeliti na dva dela (jedan nesto veći nego drugi), veći deo rastanjiti i staviti u kalup, koji je pouljen, tako da prekrije stranice kalupa. Po testu rasporediti fil, a zatim preko staviti rastanjen drugi deo testa, premazati jajem, zarezati na nekoliko mesta i staviti da se peče na 200 stepeni 1 sat . Pečenu pitu poslužiti sa jogurtom ili mlekom.


Pužići od lisnatog testa
Potrebno je:
- 500 gr.- lisnatog testa, 200 gr.- sira ementalera
- 1 kašičica vegete, 1 jaje za premazivanje

U posudu narendati ementaler, dodati vegetu i sve zajedno dobro promešati. Odmrznuto lisnato testo rastanjiti na velicinu 25 x 35 cm i premazati razmućenim jajem posuti sa polovinom sira i uviti u rolnu. Iseci je na 12 jednakih sirokih krugova u obliku pužića i staviti na pobrašnjen pleh. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Pužice od lisnatog testa premazati razmućenim jajem i staviti da se peče na 220 stepeni oko 20 minuta.

Namaz od sira i gorgonzole
Potrebno je:
- 100 gr.- gorgonzole, 200 gr. svežeg kravljeg sira
- 2 kašike kisele pavlake, so, 1 kašika maslinovog ulja, 5 lista nane, 1 kašika isečenog luka vlasca
- 1 grančica timijana
U posudi viljuškom isitniti gorgonzolu, dodati iscedjen i ispasiran beli sir i kiselu pavlaku i dobro promešati. Dodati ulje, so, isečene listove mente i timijana i isečen luk vlasac pa sve zajedno dobro promešati. Ovako spremljen namaz služiti uz crni hleb ili beli francuski.

Kis sa povrćem
Potrebno je:
- 250 gr. brašna, so, biber, 125 g maslaca
- 2 glavice luka, čen belog luka, 2 paradajza
- 2 tikvice, 2 kašike ulja, 4 kašike peršuna
- 150 gr.- kačkavalja, 150 gr. kisele pavlake
- 50 ml slatke pavlake
Umesiti brašno, malo soli, maslac, jaje, 3 kašike mlake vode i hladiti oko 30 minuta. Iseckati crni i beli luk. Paradajz oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na krupno. Tikvice iseći na kolutove, propržiti ih na ulju zajedno sa crnim lukom pa sve izvaditi da se ocedi od ulja. Izrendati kačkavalj, dodati peršun, 2 jajeta, kiselu i slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti. Zagrejati rernu na 200 stepeni, testo razviti i obložiti okrugli pleh za kolače prečnika oko 25 cm. Nekoliko puta probosti viljuškom testo. Poređati povrće i peći oko 40 minuta. Ukrasiti po želji začinskim biljem.

Brzi kroasani
Potrebno je:
- 40 gr. svežeg pekarskog kvasca , 1 kašičica šećera
- 500 ml mleka ,1 jaje, 1 žumance, 3 kašike ulja
- 1 margarin (250 gr), 1 kašičica soli
- 800 gr. namenskog brašna za kisela testa, 1 jaje za premazivanje

Kvasac pomešati sa mlekom, šećerom i malo brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati ulje, jaje, žumance, so, promešati pa dodati nadošli kvasac. Nakon toga dodati toplo mleko, izradite glatko testo i staviti ga na toplo mesto da raste. Kada se testo udvostruči, rastanjiti ga na debljinu 1 cm. Po površini testa izrendati margarin i testo saviti u rolat, iseći na 5 delova i ostaviti jos 20 minuta na toplom da testo raste. Rastanjiti svaku loptu i iseći na 8 trouglova i praviti kifle (kroasane). Premazati ih razmućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.


Male pletenice
Sastojci:


- 40 gr. svežeg kvasca, 500 gr. namenskog brašna
- 100 ml ulja, 50 gr. šecera, 1 vanilin šećer
- 2 jaja, 200 ml mleka, 1 jaje za premazivanje
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlake vode, pa ostaviti 10-ak minuta. U brašno staviti ulje, sećer, vanilin sećer, malo soli i umućena jaja. Sve promesati i dodati kvasac. Dodavanjem toplog mleka umesiti glatko testo i ostaviti da narasta oko 20 minuta na toplom. Premesiti testo, podeliti na jednake delove, malo veće od oraha i svaki oblikovati u valjak i praviti male pletenice i podviti kako bi se dobili okrugli oblici. Staviti ih na pouljen i pobrašnjen pleh i ostaviti da narastaju još 10 minuta. Premazati ih umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Služiti ih uz namaze.

Napuljske palačinke
Sastojci:
Za palačinke: 1 jaje, 100 gr. brašna, 250 ml mleka
- so, ulje za pečenje
Za fil: 100 gr. paštete po izboru, 2 sveža paradajiza
- 100 gr. mozzarelle, so, biber, origano, 100 gr. kisele pavlake
Žumance i mleko dobro izmešati, dodati brašno i malo soli, pa umutiti jednoličnu masu električnim mikserom i ostaviti da stoji oko 1 sat. Dodati čvrst sneg od belanceta i ispeći 8.- palačinki. Mozzarellu i paradajiz iseći na tanke kolutove. Svaku palačinku premazati paštetom, složiti kolutove paradajiza i sira, posoliti, pobiberiti i posuti sa origanom. Palačinke preklopiti na pola, staviti ih u pouljenu vatrostalnu posudu i peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta. Pred kraj pečenja preliti ih kiselom pavlakom i jos krako peći. Vruće palačinke služiti sa zelenom salatom.

Punjeno povrće
Sastojci:
- 2 juneće paštete po 100 gr, 4 sveže paprike
- 2 sveža krastavca, 100 gr.- kukuruza sećerca
- 100 gr.- svežeg kravljeg sira, 1 veza luka vlasca
- so, biber

Paprike i krastavac dobro oprati i iseći na pola po dužini. Paprike očistiti od semenki i žilica, a jednu papriku iseći na kockice. Malom kašicicom izdubiti sredinu krastavaca, pa ih zatim iseći na 2-3 dela. U dublju posudu staviti paštete, dodati ocedjen kravlji sir, isprani kukuruz i isečnu papriku i vlasac. Sve dobro izmešati i po želji posoliti i pobiberiti. Ovim filom napuniti polovine paprika i krastavaca i ostaviti u frižider.

Rolat sa paštetom
Potrebno je:
- 1 beli hleb (750 g), 5 čajnih pašteta od po 50 gr
- 100 gr. zelenih maslina punjenih paprikom
Hleb koji je odstojao jedan dan iseći mu koru i tanko vodoravno iseci 5-6 slojeva. Na vlažnu salvetu staviti jedan sloj i stanjiti ga valjkom. Namazati ga slojem paštete i malo od kraja uzeg ruba hleba poslagati jednu do druge punjene masline, pa saviti hleb u rolnu. Zamotati ga u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Ponoviti postupak sa preostalim slojevima hleba. Po želji preko sloja paštete staviti tanko isečen tvrdi beli sir.
Ražani hleb
Potrebno je:
- 40 gr.- svežeg kvasca, 500 gr. ražanog brašna
- 250 gr. oštrog brašna, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 500 ml mlake vode, 1 jaje za premazivanje
Kvasac izmrviti, dodati malo sećera, brašna i mlake vode i ostaviti na toplom mestu 10 minuta. Pomešati ražano i oštro brašno, dodati so i šećer. Napraviti udubljenje u sredini, staviti kvasac, ulje i postupno mešajući dodati mlaku vodu. Zamesiti testo i izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga dok ne postane glatko. Napraviti loptu od testa i staviti u podmazan okrugao pleh i ostaviti da narasta oko 2 sata. Staviti u zagrejanu renu na 200 stepeni da se peče oko 1 sat i premazivati jajetom sa malo mleka svakih 20 minuta.


Cannelloni punjeni spanaćem i sirom
Sastojci :
- 200 gr.- cannellona, 600 gr.- umaka sa paradajzom i šampinjonima, 500 gr.- spanaća, 100 gr.- luka
- 50 gr. maslaca, 1 kašika vegete, 300 gr. kačkavalja
- 200 gr.- mozzarelle, 4 kašike rendanog parmezana

Na zagrejanom maslacu propržiti iseckan luk, dodati vegetu,očišcćen i opran spanać (može i zaleđen) i dinstati, a pred kraj dodati kačkavalj. U vatrostalnu posudu staviti umak od paradajiza i pečurki i u njega staviti cannellone koje su predhodno napunjene pripremljenim filom, prekriti ih isečenom mozzarellom i na kraju posuti sa rendanim parmezanom. Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni. Gotove cannellone poslužiti sa zelenom salatom.


Kuglice od pirinča i lososa
Potrebno je:
-200 gr.- dimnjenog lososa, 1 kašika soli, 400 ml vode, 1 ravna kašika sećera, 220 gr.- pirinča, 2 kašičice rena, 1 kuvano žumance za ukrašavanje

U veću posudu staviti pirinač i naliti hladnu vodu da pokrije ceo pirinač i staviti na laganu vatru da se kuva, oko 10 minuta, zatim skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Kada je ohladjen staviti u cediljku i ostaviti da se ocedi. Tako ocedjen pirinač sipati u drvenu posudu, posoliti i staviti šećer, lagano promešati. Losos iseći na kvadrate 4 x 4 cm, a od pirinča formirati loptice prečnika oko 3 cm i to ih oblikovati vlažnim rukama. Na radnu površinu staviti mokru gazu, zatim staviti list lososa, preko malo rena i preko staviti kuglicu od pirinča. Skinuti gazu i sa gornje strane loptice, gde se nalazi losos, napraviti malo udubljenje. Na kraju posuti sa rendanim žumancetom i poslužiti kao hladno predjelo.


Tufahije
Sastojci
• 5 jabuka (delišes)
• 500 gr..- prah šećera
• 0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
• 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
• 150 gr.- šećera
• 100 gr.- oraha
• 50 gr.- badema
• 1 limunova kora

Način pripremanja:
Pola litre vode, 500 gr. šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i kuvati. Jabukama iz sredine povaditi semenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i sečerom i kuvati 10 minuta.
Zatim skinuti sa štednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mlevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i sećera.
Masa se pripremi tako da se sastave mleveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmješaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.
Jabuke delišes (zlatni) su jabuke koje se kuvanjem neće raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuvanja neće raspasti.


Baklava

Sastojci
• 3 Jufke, odnosno toliko da se tepsija prekriti 12 puta
• Maslac za začin
• 1kg.- sećera (a može i manje) za preliv (šerbe)
• Malo limuna
• Tirit (nadev):
• 1/4 kg maslaca (butera, margarina)
• 1/4 kg brašna
• 6 jaja
• 1/4 kg sećera

Nacin pripremanja:
Rasuču se jufke i puste da se prošuše. U medjuvremenu se spremi tirit. Ulupaju se jaja sa polovinom sećera (12.5 dkg.). Posebno se ulupa maslo (ili buter ili margarin). Zatim se sastave maslac i jaja i doda brašno, izmešamo sve to, dodamo drugu polovicu sećera (12.5 dkg), izmešamo i dobijemo tirit.
Tepsija se pomasti i prekrije 6 puta jufkom, a svaka jufka se začini (poškropi) maslacem. Tirit se izlije i ravnomjerno rasporedi po tepsiji. Potom se tirit prekriva 6 puta jufkom, a svaka se poškropi rastopljenim maslacem. Začini se i gornja jufka, te se baklava peče.
Za to vreme se spravi šerbe od pola litra vode i kilogram šecćera uz dodatak limunova soka.
Pečena baklava se izreže na dilume ili kvadratiće, zalije ukuvanim šećerom (šerbetom) i hladi.

Meksičke palačinke
Vrlo ukusnim, ljutim palačinkama ugodno ćete iznenaditi i najzahtevnije goste!

(za 4 osobe)

Sastojci:
• 1 manja glavica crnog luka
• 1 kašika ulja
• 125 gr.- mlevene govedine
• soli, bibera
• 1 ljuta crvena paprika
• 2 kašika pasulja iz konzerve
• 3 kašike kukuruza šećerca
• 1 ljuta papričica
• 2 .- kom.- paradajza
• 3-4 slane palačinke
• 40 gr.- Gauda sira
• peršun za ukras

Način pripremanja:

Očistiti crni luk, oprati ga, a zatim sitno iseckati. Luk dinstati na ulju dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i sve peći na tihoj vatri. U ovu smjesu dodati soli, bibera i crvenu papriku. Ocediti pasulj I kukuruz. Papričice oprati, očistiti i iseći na kolutiće.

paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Sve dodati u meso, pažljivo promešati, pa peći oko 10 minuta. Pećnicu zagrijati na 200 stepeni. Ispeći 3-4 slane palačinke. Svaku palačinku filovati pripremljenim mlevenim mesom, pa ih poređati jednu do druge. Naribati sir preko palačinki, pa ih zapeći 10 minuta.

Peršun oprati, osušiti i iseckati nekoliko listića. Palačinke ukrasiti iseckanim peršunovim listom. Služiti dok je toplo. Za ljuti ukus ovog specijaliteta mogu se koristiti meksički chili umak ili domaći ljuti pinđur i ljutenica iz zimnice.


Palačinke s piletinom
Sastojci:

Nadev:
• 12 palačinki
• 2 pileća bela mesa
• 120 gr.- majoneza
• 2 dcl.-pavlake
• 2 manja kisela krastavca
• 1 šargarepa
• malo crvene paprike
• soli, bibera
• hlebne mrvice
• mešani začini
Za paniranje:
• 2 jajeta
• brašno, hlebne mrvice
Način pripremanja:

Umutiti i ispeći palačinke.

Piletinu skuvati, odvojiti je od kostiju i iseckati na kockice. Obariti grašak i šargarepu i dodati začine. Pomešati piletinu s povrćem, majonezom, iseckanim krastavčićima i vrhnjem.

Ovim filom nadevati palačinke i uvijati ih kao sarmice.

Zatim ih uvaljati u brašno, jaja, hlebne mrvice i pržiti na vrelom ulju.


Palačinke sa šljivovicom
Za 6 osoba

Sastojci:
• 1.- dcl.- mleka
• 25.- gr.- maslaca
• 25.- gr.- kukuruznog brašna
• 4-5.- kom. jaja
• 150 gr.- pekmeza od šljiva
• 30 .- kom.suvih šljiva
• 3 .- kom. karanfilića
• kora od pola limuna
• mali komad cimeta
• malo cimeta u prahu
• 150 gr.- šećera
• 4 .-cl vinjaka
• 5 .-cl šljivovice
• 1 .-dl šlaga

Način pripremanja:

Od mleka, maslaca i kukuruznog brašna umesite testo i postupno mu dodajte 4-5 jaja. Od te mase ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na štednjak da bi ostale tople. Od 1/2 l vode, 120 g šećera, karanfilića, cimeta i limunove kore skuhajte šećerni sirup, procedite ga, pa u njemu prokuvajte suve šljive koje ste već pre toga namočili, ocedite ih i izvadite im koštice. Sirup ponovo procedite, ukuvajte i aromatizirajte s vinjakom i 4 cl šljivovice.
Serviranje:
U bakarnoj tavici sa drškom zagrijte 50 g maslaca, položite filovane palačinke, dodajte šljive iz kojih ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrijte do ključanja. Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2 palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašikicom soka, ukrasite kašikicom šlaga i posipajte s malo šećera i cimeta.


Tiramisu
Potrebno je:
- pakovanje od 40 piškota
- 4 sveža jajeta
- 8 kašika sećera
- dobra kašika Nescafe kafe
- oko 1/2 l mleka
- malo ruma-malo kakaa
- pakovanje od 500 g Mascarponea (italijanski sir)Priprema:
umutiti sneg od belanaca, dodavši 4.- kašike šećera. Odvojeno umutiti 4 žumanceta s 4 kašike šećera i u to dodati Mascarpone. Posle sjediniti tu masu s snegom od belanceta (ovog puta lagano mešajuci, ne mixerom). Time je gotov fil.U mlako mleko dodati Nescafe da se dobro sjedini i tome dodati rum. Piškote umakati u mleko (da budu solidno natopljene, ne suve, ali ni previše natopljene) i redjati u neku činiju. Kad se pokrije dno činije preko piškota staviti fil, onda opet piškote, pa fil... Sve zavisi od veličine posude. Poslednji sloj treba da bude fil, a onda odozgo posuti kakao (staviti u malu cediljku i posuti mešajući kakao npr. kašičicom).
Staviti u frižider da odstoji nekoliko sati. Najbolje je napraviti ga
danas za sutra.
Važno je da se navikne koliko treba natopiti piškote, inače greške nema.

. Punjeno pecivo od lisnatog testa
Potrebno je:
- pakovanje lisnatog testa, 1 jaje
- nadev od mesa ili povrća
Nadev - meso: 150 gr.- paštete od šunke, 50 gr.- mrvica
- peršun, biber, bosiljak
Nadev - povrće: šargarepa, prazilik, crni luk, kečap sve izdinstati i propasirati, posoliti po ukusu, dodati začine i mrvice da bi se dobila gusta masa. Umesto ovih nadeva može se koristiti jetrena pašteta, šunka, viršla ili kobasica.
Lisnato testo razviti na debljinu 2-3 mm. Modlicom seći srca, na sredinu staviti nadev, ivice premazati jajetom i prekriti drugim srcem. Testo se može seći i na kvadrate - u sredinu staviti komadić rolovane šunke ili 2 koluta kobasice.
Pecivo premazati jajetom i peći na temperaturi od 200 stepeni

Rolat sa spanaćem
Potrebno je:
- 1 kg spanaća, 6 jaja, 6 kašika brašna
- 2 čase kisele pavlake, 200 g belog sira
- so, biber, 4 kašike ulja
Obariti spanać i sasvim sitno iseckati. Odvojiti belanca od žumanjka a žumanca umutiti sa uljem i pomešati sa spanaćem. Posoliti i pobiberiti. Dodati brašno i čvrsto umućen sneg od belanaca. Izjednačiti masu mešanjem i staviti u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni i posle 15 minuta izvaditi koru iz rerne i uviti u vlažnu platnenu salvetu i ostaviti da se ohladi. Sir izdrobiti i pomešati sa jednom pavlakom. Ovim nadevom filovati koru i formirati rolat. Pre služenja preliti sa pavlakom.

Palačinke sa povrćem
Potrebno je:
- 3 jaja, 150 gr. brašna, 6 dcl.- mleka
- 1,5 dcl.- jogurta, 50 gr.- maslaca, 400 gr. tikvica
- 1 glavica luka, seckan peršun, 2 kašike rendanog kačkavalja
- ulje, so, biber
U blago ulupana jaja umešati jogurt, 2 kašike ulja, 125 gr.- brašna, so, biber i 1 dcl mleka. Pripremljeno testo ostaviti 15 minuta da odstoji, pa ispržiti palačinke u tiganju podmazanom maslacem. Na 3 kašike ulja prodinstati luk isečen na kolutove, kada omekša spustiti oljuštene i na kolutove isečene tikvice, nekoliko minuta mešati na vatri, poklopiti i ostavaiti da se dinsta oko 15 minuta. Posebno u šerpi u 30 gr.- rastopljenog maslaca umešati preostalo brašno, posoliti i uz mešanje naliti preostalim mlekom uz mešanje kuvati na tihoj vatri dok ne počne da se zgrušnjava skinuti sa vatre, umešati sir i peršun. Polovinu bešamela umešati u tikvice i filovati palačinke. Poređati ih u vatrostalnu činiju, preliti preostalim bešamelom i zapeći u predhodno zagrejanoj rerni.

Gibanica sa povrćem
Potrebno je:
- 350 dcl jogurta, 500 gr. Mokrinskog sira
- 30 gr. struganog kačkavalja, 500 gr.- kora za pitu
- 1 šargarepa, 2 tikvice, 100 gr. očišćenog graška
- 4 jaja, ulje, 10 gr. maslaca, so, biber i sirće
Povrće očistiti, tikvice i šargarepu iseći na kockice i zajedno sa graškom spustiti u osoljenu ključalu vodu i kuvati 3 minuta. Ocediti vodu i u povrće umešati maslac pa ga ostaviti 5 minuta da odstoji. Pleh podmazati uljem, i u njega staviti 4.- kore i njima obložiti i ivice pleha. Posebno pripremiti još 3.- kore tako što svaku, takođe poprskati uljem,uviti ih u čistu krpu da se ne osuše. Preko kora u plehu izručiti jogurt u kojeg su umešana žumanca, umućena pavlaka, sneg od belanaca, so, biber, povrće i iseckane komade preostalih kora. Prekriti pripremljenim korama, ivice donjih i gornjih kora uvijanjem staviti i u rerni peći oko 1 sat.

Pita od makarona
Potrebno je:
- 500 gr. makarona ili špageta, 750 gr. mlevenog junećeg mesa
- 1 šolja ulja, glavica crnog luka, 2 cena belog luka
- 3 dcl. soka od paradajza, list peršuna, lorbera, origano, so i biber
za bešamel sos: 50 gr.-margarina, 2 kašike brasna, 0.5 l mleka
- 2 žumanca, 50 gr.- kačkavalja, so, biber i vegeta
Makarone skuvati u slanoj vodi, isprati i ostaviti da se cede. Na ulju ispržiti sitno seckan crni i beli luk, dodati meso, sitno seckan peršun i dinstati dok meso ne pobeli. Naliti paradajzom, dodati začine i na tihoj vatri dinstati dok meso ne omekša a sok ne uvri. Zatim pomešati makarone sa nadevom i sipati u podmazanu vatrostalnu činiju. Zatim pripremiti bešamel sos na sledeći način. Na rastopljen margarin dodati brašno, kratko propržiti na tihoj vatri, zaliti hladnim mlekom i kuvati dok ne proključa. Dodati žumanca, rendani sir, so i biber. Sve pomešati gotovim sosom preliti makarone. Staviti u zagrejenu rernu i peći oko 40 minuta da dobije lepurumenu boju. Izvaditi iz rerne, ostaviti oko 10 minuta da odstoji pa iseći na kocke.

Kajgana sa pečurkama
Potrebno je:
- 1 kg pečurki,300 gr.- crnog luka
- 3-4 čena belog luka, 2 dcl.- ulja, 8 jaja
- so, biber, list peršuna
Od pečurki se može koristiti šampinjoni, bukovače, lisičarke, vrganji... Gljive očistiti, oprati, iseći na listiće, prziti sa iseckanim crnim i belim lukom. Kada gljive omekšaju voda uvri, posoliti, pobiberiti, dodati iseckan peršun i skloniti sa vatre.Zatim razmutiti jaja i sipati u pečurke. Propržiti malo i služiti uz zelenu salatu.


Uštipci od krompira
Potrebno je:
- 2 veća krompira, jedno jaje, 50 gr.- brašna
- 1 dcl. mleka, 40 gr.- margarina, kašika struganog kačkavalja
- so, biber i vegeta
Oljušten krompir skuvati u slanoj vodi. U posudi razmutiti jaja pa dodati brašno pazeći da se ne naprave grudvice, sipati malko mleko, dodati strugani sir, posoliti i pobiberiti po ukusu. Ohlađen krompir propasirati i pomešati sa brašnom i jajima. Sve dobro promešati sa viljuškom da se dobije kremasta masa. Margarin zagrejati u tiganju i pržiti uštipke. Prziti nekoliko minuta okretajući sa jedne na drugu stranu. Služiti tople.

Pica palačinke
Potrebno je:
- 150 gr.- brašna, 3,5 dl mleka, 1 jaje
- malo soli, biber, vegeta i origano
za nadev: 100 gr.- pečurki, 100 gr.- šunke, 100 g sira trapista
- kečap po ukusu
Napraviti testo za palačinke, pa u njega dodati pečurke i šunku isečene na kockice, narendan sir i kečap ili sok od paradajza sve dobro umesati

i peci u podmazanom tiganju kao palačinke.

Čaršijski krompir
Potrebno je:
- 1 kg pšeničnog oštrog brašna, 500 gr.- krompira
- 6 dcl.- mleka, 200 gr. masti, 1 dcl. pavlake
- 2 čena belog luka, so, biber
Krompir očistiti, iseći na kocke, posoliti i po ukusu pobiberiti. Brašno zamesiti sa mlekom tako da ne bude suviše gusto, dodati krompir i kašiku masti. Razliti u podmazan pleh i peći oko 30 minuta. U 2 dcl.- vode prokuvatipavlaku, dodati ostatak masti i preliti preko mase i posuti sitno seckanim belim lukom.

Jastučići sa sirom
Potrebno je:
- pakovanje lisnatog testa 500 gr, 250 gr sira
- pola čase pavlake, 1 žumance, 50 gr.- margarina
- malo soli,
za premazivanje: 1 jaje, 1 kašika mleka
Od testa rastanjenog na pobrašnjenoj dasci iseći kvadrate sa dimenzijama 12x12 cm. Na sredinu svakog kvadrata staviti kašiku nadeva koji se napravi od umućenog sira, maragarina, pavlake, žumanceta i malo soli. Ćoškove kvadrata skupiti ka sredini uvrteti na vrhu premazati jajetom umucenim sa mleko. Peći jastučicće na 220 stepeni dok ne porumene.
Pita bez kora
Potrebno je:
- 300 gr.- mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka
- so, biber, vegeta, pola čase ulja i 3 jajeta
- caša jogurta ili kiselog mleka, prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
Sve sastojke sjediniti i pitu peći 20 minuta na 200 stepeni.


Pita sa šampinjonima
Sastojci:
- 300 gr.- šampinjona, glavica crnog luka
- 4 jajeta, 2,5 dc.-l kiselog mleka, 10 kašika brašna
- veza peršuna, 1 prašak za pecivo, ulje
- so, biber i aleva papr ika
Iseckane šampinjone, popržiti sa seckanim lukom, posolit, pobiberiti i dodati alevu papriku i ohladiti. Ohladjene šampinjone dodati u masu od umućenih jaja, kiselog mleka, brašna, praška za pecivo i seckanog peršuna. Izliti u dublji pleh ili kalup i peći na 175 stepeni oko 40 minuta.


Projice Potrebno je:
- dve šolje projinog brašna, 1 šolja pšeničnog brašna
- 300 gr.- sira, pola šolje ulja, 3 jajeta
- pola kesice praška za pecivo,mleka ili kisele vode
-malo soli
Sir izgnječiti, dodati mu jaja, ulje, prašak za pecivo i sve to dobro umutiti. tome dodati brašno i mesiti testo dolivajući mleko ili kiselu vodu. Testo mora da bude žitko kao pekmez. Umešati testo sipati u kalupčiće podmazane maslacem i peći na temperaturi od 200 stepeni C.


Mesna pašteta
Potrebno je:
- oko 500 gr.- kuvanog mesa iz supe, 100 gr.- majoneza
- kašika senfa, so, bibera, vegeta, aleva paprika
- po želji: mala glavica crnog luka, kuvano jaje
Sitno samleti meso na mašini, dodati majonez, senf, biber, so, alevu papriku.Zbog ukusa se mogu dodati crni luk i kuvano jaje. Po volji se dodaju i drugi dodaci, važno je da masa bude sto gušća.Na ovaj način se potroše svi ostaci mesa.


Pohovane bukovače (predjelo),
Sastojci:
0,25 kg bukovača
1 jaje
soli
brašno
hlebne mrvice
ulje
tartar sos
limun

Način pripremanja:
Očišćene bukovače posoliti i pobiberiti. Uvaljati u brašno, jaja i mrvice. Pohovati u vrućem ulju. Servirati s limunom i tartar sosom.


Male – punjene zemičke (predjelo),
Sastojci:
okrugle zemičke
pečena svinjetina
kiseli krastavci
kuvana šargarepa
kiselo vrhnje ili majonez
malo mleka
soli I biber
vlasac, peršun, kapari
Način pripremanja:
Razrezati zemičke, izvaditi im sredinu i namočiti je s mlekom. Zemičke staviti u zagrijanu pećnicu, da se prepeku. Pečenu hladnu svinjetinu samleti zajedno s namočenom i oceđenom sredinom zemička. Šargarepu i krastavce izrezati na sitne kockice, dodati mesu zajedno s kiselim vrhnjem i dobro izmiješati. Posoliti i pobiberiti. Smesom napuniti zemičke, posuti seckanim vlascem i ukrasiti peršunom i kaprima.


Mozaik hleb (predjelo),

Sastojci: uske vekne hleba
200 gr.- maslaca
4-5 slanih sardela (fileta)
100 gr.- kuvane šunke
4 kisela krastavca
100 gr.- mekanog sira
100 gr.- tvrdog sira
100 gr.- salame (kvalitetne)
3 tvrdo kuvana
Način pripremanja:
Izdubiti sredinu hleba. Sve sastojke izrezati na kockice, dodati maslac, lagano promešati i dobivenim nadevom napuniti hleb. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja izrezati na tanke šnite.

TOPLI SENDVIČ

SASTOJCI:

4 deblje šnite šunke
4 šnite trapista ili sl.
2 tvrdo kuvana jaja
2 kašike ajvar

Za paniranje:

2 jaja, brašno
malo meka
2 kašike ribanog sira
crvena paprika, sol
ulje za prženje

PRIPREMA:

Sir i šunku izrežite pola centimetra debelo, vel. 8x8 cm, a jaja na šnite. Na šnite sira složite narezana jaja, jednu do druge, premažite ajvarom pa na to stavite šnitu šunke. Tako napravite i s preostalim šnitama da dobijete četiri sendviča. Svaki sendvič posebno stavite na lopaticu, dobro umočite u pripremljeno testo pa stavite u vruće ulje i kratko ih popržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Pržene sendviče poslužite tople uz zelenu salatu.

TESTO ZA PANIRANJE:

U istučena jaja umešajte brašno, malo mleka i sir da dobijete tekuće testo, malo gušće od palačinkina. Zatim umešajte papriku i soli.

Predjelo od kravljeg mekanog sira- namz u finger food – za 4.- osobe

SASTOJCI:

225 g omekšanog mekanog punomasnog sira
3 kašike omekšanog maslaca
1 kašike seckanih kapara
1 kašika paprike
1 kašika svežeg peršuna, seckanog
1 kašika soka od limuna
1 kašika seckanog crnog luka

Način pripremanja:

U posudi varjačom izmešajte punomasni sir i maslac. Dodajte kapare, sok od limuna, peršun i luk. Sve to dobro pomešajte. Stavite na pleh obložen masnim papirom i oblikujte kupolu. Zatim stavite u frižider na sat vremena. Izvadite iz frižidera, skinite papir oko kupole i režite na šnite. Poslužite sa raznim vrstama peciva.

.


ŠTAPIĆI OD LISTA S KOPROM

SASTOJCI:

500/. gr./ namenskog brašna
1./ kg./ kukuruznog brašna
15.- gr. soli
2.- dcl. ledene vode
500.- gr. fileta od lista
100.- gr.- kopra, naseckanog
˝.- dcl. ulje
10.- gr.- praška za peciva
soli, beli biber
˝.-kom .-limuna .

Način pripremanja:

U činiju uspite pola namenskog brašna, kukuruzno brašno i soli, umešajte s vodom da dobijete glatku masu. Sve prekrite plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1 sat. Filete lista narežite na trake od 10 cm, trake uvaljajte u kopar. Nakon 1 sat u masu umešajte pecivni prašak i dobro promešajte. Preostalo brašno stavite u drugu posudu i začinite solju i biberom. Trake lista pospite začinjenim brašnom i zatim umočite u masu. Ulje zagrijte u tiganju i pržite 2 ili 3 minuta dok ne postane hrskavo. Izvadite iz ulja i odcedite na papirnatim ubrusima. Poslužite vruće sa šnitama limuna.


Jaja boje oranž pekoa- ’’Darđilinga’’

SASTOJCI:

6 jaja
kašika korica od naranče
kašika listova crnog čaja
50 ml tamnog sosa od soje
1 0.- gr.- anisa
20.- gr.- bibera u zrnu
40.- gr.- šećera
1 0.- gr.- soli

Način pripremanja:

U posudu stavite jaja i dodajte hladne vode tako da prekrije jaja. Kad zakuva voda smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta na laganoj vatri. Jaja izvadite i ohladite pod hladnom vodom. Kašikom istucajte ljusku jajeta, ali je nemojte skidati. Jaja stavite u drugi lonac, ponovno dodajte vode tako da prekriju jaja, tome dodajte sve ostale sastojke. Ponovno zakuajte vodu, kad zakuva smanjite vatru i kuvajte 45 minuta dok jaja ne poprime smeđu boju. Skinite s vatre i ostavite jaja u tekućini u kojoj su se kuvala preko noći u frižideru. Sledeći dan skinite ljusku i poslužite.

ORIJENTALNI UŽITAK OD KAJGANE

SASTOJCI:

1/2 .- dcl.- ulja
250.- gr.- tofua, oceđenog i izrezanog na kockice
8.-kom.- jaja Sastojci

˝.- dcl.- soja sos
120.- gr,cveta od bundeve dobro opranih i oceđenih
100.- gr.- seckanog luka

Način pripremanja:

U tiganju zagrijte ulje na srednju temperaturu, dodajte tofu i pirjajte 5 minuta uz stalno mešanje. U posudu umutite jaja u sosu od soje, zatim dodajte na tofu u tiganj. Pržite 4 minuta dok se jaja skoro ne stisnu, povremeno mešajući. Pospite laticama bundevinog cveta , zelenim lukom i tako poslužite.


PRŽENA PILEĆA KRILCA U PARMEZANU

SASTOJCI:

350./ gr./ hlebnih mrvica
175.- gr .- svežeg parmezana
25.-gr.- svežeg seckanog peršuna
8.- gr.- soli
3.- gr.- crnog bibera
20.- gr.-crvene paprike
15.- gr.- belog luka u prahu
24 komada pilećih krilca
250 .- gr .-maslaca, rastopljenog i rashlađenog

Način pripremanja:

Zagrijte pećnicu na 180 C. U posudi izmešajte mrvice, peršun, soli, biber, parmezan, papriku ibeli luk. Krilca razrežite po dužini i premažite maslacem. Uvaljajte ih u smesu mrvica te posložite na pleh za pečenje i poškropite s ostalim maslacem. Pecite oko pola sata dok ne porumeni. Poslužite vruće.


PIKANTNA JAJA.-’’Minorka’’

SASTOJCI:

4 tvrdo kuvana jaja
25.- gr.- senfa
20.- gr.- kečapa
100.- gr.- majoneza
10.- kom.- kapi Worcester sosa
8.- gr.- soli
2.- gr.- bibera

Način pripremanja:

Tvrdo kuvana jaja razrežite po pola i izvadite žumanjke. Žumanjke stavite u posudu i dodajte im senf, kečap, majonez i Worcester sos. Dobro izmiksajte i začinite solju i bibera. Stavite smesu u vrećicu za ukrašavanje i stisnite punjenje u polovice belanjaka i tako poslužite.

Način pripremanja:

Skuvajte torteline i dobro ih ocedite. U posudi izmešajte maslinovo ulje, papriku i parmezan. Dok su torteline vruće istresite ih u smesu parmezana. Začinite po želji, solju i biberom. Nabodite torteline na drvene štapiće i poslužite


PALAČINKE

SASTOJCI:

140 .- gr.- maslaca
7.- kom.- jaja
9.- dcl.- mleka
400.-gr.- namenskog brašna brašna
8.- gr.- soli
2.- gr.- muškatnog oraščića
1 /2.-dcl,.- Worcestershire sosa
sol,biber
250.- gr.- ribanog Grojera
200.-gr.- hlebnih mrvica- prezli
ulje za prženje

Način pripremanja :


U posudu stavite jednu kašiku rastopljenog maslaca, dodajte 4 jaja, 375 ml mleka, 250 g brašna i soli. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena.
U tiganj rastopite preostali maslac i dodajte preostalo brašno te kuvajte 3 minuta u stalno mešanje. Dodajte preostalo mleko neprekidnim dolivanjem i mešanjem. Zatim dodajte muškatni oraščić, Worcestershire sos, sol i biber, I sve dobro izmešajte. Smjesu premestite u veliku posudu te ju isto prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Izvadite smjesu za palačinke iz frižidera te ih ispecite u malo nauljenom tiganju. Palačinke stavite na suvi tanjir i držite na toplom. Izvadite smesu za nadev i u nju umešajte naribani sir Grojer te izmešajte. Na svaku palačinku stavite oko 3 .- kašike nadjeva u sredinu. Smotajte palačinke preko nadeva a rubove preklopite tako da se nadev zatvori. U maloj posudi umutite preostala 3 jaja i s tim jajima premažite smotane palačinke i uvaljajte u hlebne mrvice. U tiganju zagrijte ulje i u njemu pržite palačinke oko 4 minuta tj. dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite iz ulja, ocijedite na papirnatim ubrusima i poslužite vruće


Viršle u slanini

SASTOJCI:

400.- gr.- viršli
100.- gr.- sira (trapista ili sl.)
400.- gr.- tankih šnita suve slanine .8.- kom.

Način pripremanja:

Viršle dobro obrišite i svaki komad razrežite po dužini napola. Sir izrežite na 8 .- šnita širokih i dugih kao viršla, a slaninu na tanke duže šnite. U svaku viršlu stavite jednu šnitu sira pa je obavijte spiralno šnitama slanine. Pričvrstite je na kraju čačkalicom. Pripremljene viršle stavljajte na vrući roštilj pa ih pecite nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi.

Poslužite ih uz ajvar i krompirovu salatu.

NAPOMENA:
Ovako pripremljene viršle možete pržiti i na slabo namašćenom tiganju. Predpriprema se može obaviti nekoliko sati pre pečenja.

Majonez s tunjevinom- za.- 4- osobe

SASTOJCI:
6 velikih tvrdo kuvanih jaja
10.- gr.- pimenta
100.- gr.- fileta inćuna, oceđenih
grančice svježek kopra
nekoliko kapara

SASTOJCI ZA sos

0,7 dcl majoneza sa senfom
1 mala konzerva tunjevine (oko 100.- gr), oceđene
˝.-dcl.- limunovog soka
1 .- dcl.- jogurta
1 0.- gr.-, oceđenih i naseckanih kapri

Način pripremanja:

Pripremi se sos tako da se u posudu za mešanje stavi majoneza, tunjevina, limunov sok i jogurt te dobro izmeša mešalicom. Pri kraju se umešaju i kapare. Jaja se prerežu uzdužno na polovice i po 3 polovice se stave na svaki tanjir. Preliju se sosom i pospu pimentom. Zatim se uzdužno raspolove fileti inćuna, te se polovice saviju i stave između jaja. Dodaju se još kapare i grančica kopra.



PLATA SA DIMLJENIM RIBAMA .-za-.4.- osobe
SASTOJCI:
2 dimljena fileta pastrmke
2 pobiberena dimljena fileta skuše ili bele morske ribe
3 kom prepečenog tosta
2 kašike maslaca, držanog na sobnoj temperaturi
˝.-kom.- limunovog soka
1 konzerva (200.- gr) dimljenih ostriga, oceđenih
mali listovi salate, po izboru
kriške limuna i grančice kopra
sos od hrena
SASTOJCI ZA sos:
6 kašika jogurta
4 kašike naribanog hrena
2 kašike limunovog soka
4 kašike seckanog peršuna
crni biber po ukusu

Način pripremanja:

Oguli se koža s fileta pastrmke te ih se izreže na komadiće. Iz tosta se pomoću modle za kekse izrežu krugovi. Na svaki takav tost stavi se dimljena ostriga. Ribe i tostovi s ostrigama rasporede se na 4 tanjira. Ukrase se listovima salate, kriškama limuna i grančicama kopra. Umak od hrena pripremi se tako da se pomno pomešaju svi sastojci. Sos se stavi u posudu za posluživanje sosova i posluži uz salatu.



.
Slani kroasani


SASTOJCI
• 1 kg brašna
• 1 jogurt
• 50 grama ulja
• 1 kašika soli
• 1 kašika šećera
• 1 kvasac
• 1 jaje
NAČIN PRIPREME
Zamesiti testo i podeliti ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom. Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom. Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom. Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.


Slana torta punjena mozgom i šampinjonima

SASTOJCI
• 1 pakovanje lisnatog testa
• 300 grama mozga
• 1 glavica crnog luka
• 250 grama šampinjona
• 150 grama struganog sira
• ulje
• so, biber
• peršun
• 1 žumance
NAČIN PRIPREME
Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte. Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.

Mozak oprati, spustiti u kipuću vodu i bariti pet minuta, a zatim ocediti, očistiti od opne i žilica i usitniti. Na ulju kratko propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.
Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna



Uštipci sa sirom


SASTOJCI
Testo
• 400 grama brašna
• 50 grama šećera
• 120 grama mleka
• 2 jaja
• 80 grama margarina
• 20 grama svežeg kvasca
Fil
• 250 grama sira
• 100 grama pavlake
• 1 žumance
• 50 grama putera
• malo soli
Premaz
• 1 jaje
• malo mleka
NAČIN PRIPREME
Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.
Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.
Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom. Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom. Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni




Paprika u želatinu


SASTOJCI
• po 2 crvene, žute i zelene paprike
• 1/2 kesice želatina u prahu
• 6 kašika maslinovog ulja
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.
Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti. Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike. Masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. Izručiti iz šoljica i poslužiti.

Pita od pilećeg mesa
SASTOJCI
• 5-6 komada belog mesa
• 2 čaše kisele pavlake
• oko 1-2 kg sira koji se može rendati
• 4-5 jaja
• brašno
• puter ili margarin
• so i biber
• začin
NAČIN PRIPREME
Pileće meso odvojiti od kostiju, odstraniti mu kožicu i iseckati na filete. Od jednog belog mesa treba napraviti 4 fileta. Dobro posoliti, malo pobiberiti i ostaviti u frižideru sat-dva ili da prenoći. Pre pečenja, od pavlake, 1-2 jajeta, jedne ravne kašike brašna, soli, bibera i začina napraviti preliv za meso. Okruglu posudu od vatrostalnog stakla dobro podmazati puterom.
Svaki filet uvaljati u brašno, umućena jaja i puno rendanog sira. Filete potom ređati u posudu, i to u slojevima. Preporučuje se da se ređaju unakrst - jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju sve preliti sosom od pavlake. Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od količine, peći 50-60 minuta, sve dok jelo lepo ne porumeni. Pošto se posuda izvadi iz rerne, trebalo bi sačekati nekoliko minuta, a zatim meso izručiti u ovalnu posudu za serviranje. Kako se ova slana torta od piletine teško seče dok je vrela, sačekati da se malo ohladi, a sir stegne.





Torta od palačinaka sa spanaćem
SASTOJCI
• 15 palačinki
• 1 kg spanaća
• 200 grama parmezana
• 200 grama mlevenog mesa
• 2 kašike pirea od paradajza
• ulje
• so i biber
NAČIN PRIPREME
Ispeći deblje palačinke. Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati. Propržiti mleveno meso, dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti. Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte. Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni. Služiti toplo.


HORTOBAĐ PALAĆINKE


Nastavak iz orginala- postupak- pikantni zalogaji. -Mita
Hortobađ palačinke
Mađarska kuhinja
Sastojci za 2 porcije
Za paprikaš:
-50 gr sitno seckanog luka
-50 gr na kockice sečene zelene paprike
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-1/2 pileta(oko 450 gr)
-1/2 šolje vode
-50 gr paradajza naseckanog na kockice
-soli
-ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-soli i ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašika ulja
-kajmaka
1/2 šolje slatke pavlake
-20 gr brašna
Za palačinke:
-70 gr brašna
-1 jaje
-1/2 šolje mleka
-malo soli
-3 kašike ulja (za pečenje palačinki)
Način pripremanja:
Priprema paprikaša:
1. Na ulju propržimo luk da dobije zlatno žućkastu boju. Skinemo sa vatre, pospemo alevom paprikom, zalijemo sa pola šolje vode i vratimo na tihu vatru. Potom dodamo piletinu nasečenu na četiri dela, paradajz i zelenu papriku. Po ukusu začinimo šolju i ljutom paprikom i kuvamo oko 20 minuta(da se meso skuva). Potom meso izvadimo, a softu dodamo dobro umešanu smesu od kajmaka, slatke pavlake i brašna i pustimo da provri. Po potrebi još možemo začiniti a potom soft procedimo.

2. Pažljivo odvojimo kosti od mesa i meso narežemo na sasvim sitne komade. Sitno narezanu piletinu pomešamo sa malo softa, da fil ne bude suv. Ako je potrebno začinimo ga još šolju i paprikom.
______________________________________________________

Priprema palačinki:
1. Pomešajmo sve potrebne sastojke za palačinke. Ako je smesa gusta, razredimo je sa malo soda vode, a ako je retka dodamo malo brašna.

2. Zagrejemo nauljeni tiganj. Ulijmo tanak sloj smese za palačinke, tako da pokrije dno tiganja. Pecimo od prilike 10 sekundi pa potom okrenimo palačinku i pecimo drugu stranu. Ovako spremimo 4.-kom.- lepe palačinke.
______________________________________________________

Služenje:
Već pripremljeni fil, ravnomerno podelimo na četiri dela i stavimo ga po sredini palačinki. Pokupimo krajeve palačinki i svaku palačinku formirajmo u obliku naramka. Probodimo čackalicom da bi zadržalo palačinku u tom obliku. Tako formirani naramak svežemo sa oparnim perom luka vlašca. Pre serviranja, tako formirane naramke od palačinki stavimo na par minuta u zagrejanu rernu (srednja temperatura). Na vreli tanjir stavimo preostali saft od paprikaša i u njih postavimo punjene palačinke. Izvadimo čačkalice.



Jaja u lisnatom testu na moderan način.

Za finger food
Sastojci: za 3 porcije
6 jaja
1 pakovanje lisnatog testa (450 g)
peršun
tanko isečen losos
biber
Način pripremanja:
Jaja tvrdo skuvati, oljuštiti, oprati i ostaviti da se hlade. Lisnato testo rastanjiti i iseći na kvadrate 13X13 cm. Testo prektiri sa lososom, posuti sa grubo isečenim peršunom, pobiberiti i na kraju staviti jaje .
Peći na 220°C 20-ak minuta.

Kiš loren za- finger food

Sastojci za 4 porcije
150 gr.- belog brašna
100 gr.- margarina
pola kašikice soli
1 žumanjak
60 gr.- slanine
10 g margarina
100 g šunke
200 gr.- pavlake
3.- kom.- jaja
biber, soli
muškantni oraščić
Način pripremanja:
Izmješajte brašno, margarin, soli i žumanjak do rahle mase.
Stavite testo u kesu i držite u frižideru oko 30 min.
U međuvremenu iseckajte slaninu i na margarinu je ispržite da bude hrskava.
Masnoću od slanine iskoristite i podmažite dublju tepsiju u kojoj ćete peći kiš.
Testo izvadite i obložite dno i strane tepsije. Sa viljuškom pritisnite testo uz tepsiju.
Pospite zatim slaninom i seckanom šunkom. Izmješajte jaja i pavlaku, dodajte soli, biber i muškantni oraščić. Izlijte sadržaj u tepsiju i u zagrijanoj rerni na 200°C pecite oko 55-60 min.
Služi se toplo.

Kuglice od sira

Sastojci :za više od 10 porcija
200 gr.- mokrinskog sira
2 kašike putera
razni sastojci po želji
Način pripremanja:
Osnova za kuglice:
Izmešati 200 gr.- mokrinskog sira sira sa 2 kašike omekšalog putera.

Dodaci po želji:
- S alevom paprikom: dodati u sir dobro sitno iseckanu glavicu crng luka i 1/2 kašike aleve paprike pa praviti loptice veličine oraha.

- S peršunom: dodati u sir seckani peršun, praviti loptice pa ih uvaljati u peršun.

- S mladim lukom: Dodati iseckane listove mladog luka i malo iseckanog belog luka.

- Sa senfom i jajima: dodati u sir 2 tvrdo kuvana jajeta propasirana i malo senfa.

- Sa paprikom: narendati svežu crvenu papriku pa dodati u sir.

Kuglice od spanaća
Sastojci: za više od 10 porcija
400 gr spanaća
1 1/2 šolja riže
100 gr, ribanog sira (gouda, Edammer svejedno)
2 jaja
1/2 šolja mrvica ili prezle
malo soli
malo senfa
Način pripremanja:
Spanać obariti i iseckati, dodati obarenu rižu, rendani ili strugani sir, jaja prezle i so. Sve zamesiti dobro i praviti loptice (veličinu odredite sami).
Pravljene loptice odmah ređati u podmazan pleh i peći na 180c oko 15 min.

Služiti toplo.


Kroketi od krompira
Sastojci za: 6 porcija
600 g izgnječenog kuvanog krompira
1 kafena šolja svežeg mleka
2 jaja
2 šolje (za čaj) izrendanog sira tipa "gravjera"
1 kafena šolja sitno iseckanog peršuna
2 šolje (za čaj) galete
ulje za prženje
Način pripremanja:
Stavite izgnječeni krompir u dublji sud, dodajte mlako mleko, jaja i izmešajte dok masa ne postane izjednačena.

Dodajte izrendisani tvrdi sir i na kraju sitno iseckan peršun. Smesu ostavite 1 sat u frižideru. Nakon toga, uzimati komade, davati oblik kugle, uvaljivati u galetu i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
Servirati toplo.


Kroketi od sira- za finger food

Sastojci za: 3 porcije
1/4 l mleka
2 kaš. brašna
1 kaš. putera
150.- gr.-. plavog sira (buđavog)
200-. gr.- mljevenih badema
2.-kom.- jaja
so i ulje
Način pripremanja:
Od putera, brašna i mleka napravite gusti bešamel bez grudvica pa dodajte sir, izmešajte dobro, isprobajte slanost i sklonite sa vatre. Naglo rashladite, pa kad se masa stegne pravite loptice veličine oraha ili valjka, uvaljajte u brašno, u jaja i bademe pa ostavite u frižider nekoliko minuta. Pržiti na vrelom ulju i vaditi na papir da upije višak masnoće.

Okruglice od pilećeg mesa
Sastojci:
500.- gr.- kuvanog belog mesa
1.-kom.- veza kuvane zeleni
200.- gr.- krem sira
4.- kom.- kisela krastavca
1 kašika milerama
1 glavica crnog luka
1 kašika majoneza
so, biber
seckan peršun
Način pripremanja:
Sve sastojke iseckati jako sitno ili samleti u multipraktiku. Praviti loptice od smese i ređati na tacnu. Uvaljati ih po želji u parmezan.

Srpski namaz od sira

Sastojci:
5 l. mleka
2,5 kašika sirišta
so
Način pripremanja:
Mleko zagrejati do 37° pomeriti sa ringle i dodati sirište. Dobro promešati, poklopiti i sud u kome je mleko sa surutkom, zaviti u neku tkaninu. Ostaviti 2 sata da stoji. Procediti kroz čistu gazu ili specijalno sito i poklopiti težim predmetom i još dva sata ostaviti da stoji. Izvaditi iz gaze -sita po želji posoliti i naliti surutkom.
Kanape

Za finger food
Kanape za svečane prigode

Sastojci za više od 10 porcija
hljeb različitih oblika
sir brie
pečena piletina, teletina, ćuretina
kivi
krem sir, mascarpone
jagoda
Način pripremanja:
Na manje kolutiće od hleba namazati sir brie, tanko isečeno meso koje imate, kriška kivija te krem sir na vrhu koji ćete ukrasiti jagodom.


Vojvođanska pita od mesa.

Vojvođanska pita – prilagođena.
ova pita može poslužiti kao predjelo, posebno u svečanim prilikama, jer se spravlja od kvalitetnih namirnica, a takođe je i lepog izgleda. Može se, međutim, servirati uz izbor salata i uz pitu služiti prikladno vino, i kao jelo, kome će prethoditi laki potaž od graška, karfiola, ili slično. Sitno posluženje za.- finger food.
Način pripremanja:
Za testo:
12 jaja
12 kašika kisele pavlake
12 kašika brašna
Za nadev:
400 g mlevenog mesa po izboru
glavica luka
so, biber
peršunov list
ulje
pavlaka i ribani tvrdi sir za ukrašavanje.

Umuti čvrst sneg od belanaca (uz prstovet soli, da se sneg što bolje ulupa), te dodati jedno po jedno žumance, kašiku po kašiku pavlake i na kraju laganim pokretima u penastu masu umutiti brašno.
Ispeći pola ove mase u vatrostalnoj posudi namazanoj margarinom i posutoj brašnom, na 220°, u već zagrejanoj pećnici. Za ovu pitu je najpogodnija pravougana posuda, lepog izgleda, koja se može izneti na sto.
U međuvremenu, izdinstati meso na glavici luka proprženoj na ulju, dodati so, biber i seckani prešunov list.
Kada testo u pećnici blago porumeni, izvaditi ga i rasporediti nadev, a zatim prekriti drugom polovinom pripremljenog testa. Ispeći do kraja, to jest dok i gornja kora ne bude sasvim rumena. Izvaditi pitu, ostaviti da se malo prohladi, bogato je premazati kiseom pavlakom i posuti sitno ribanim sirom. Izneti na sto i seći na kvadrate.


Tunjevina sa maslinkama


Sastojci:
maslina
maslinovo ulje
tuna
lisnato testo
želatina u listu
marinirani inćun
začini

Način pripremanja.:
Maslinu očistiti od koščica i ispasirati sa dodatcima maslinovog ulja, tune, mariniranih inćuna i začina. Penasto razraditi u paštetu. Od lisnatog tijesta oblikovati rombove lisnatog testa i ispeći. Rombove punimo sa paštetom.
Dekoracija: Podloga obojenog aspika umetnim bojama boje maslinovog ulja.


Goveđa pisanica Wellington (glavno jelo
Sastojci:
1 kg goveđe pisanice
1 kašika senfa
100 gr.- ulja
2 glavice luka
50 gr.- maslaca
300 gr.- šampinjona
150 gr.- kiselih krastavaca
2 vezice peršuna
3 jaja
500 gr.- lisnatog testa
soli
bibera

Način pripremanja:
Pisanicu posoliti, pobiberiti, premazati senfom i popeći u vrelom ulju. Izvaditi je i ostaviti da se ohladi. Ulje u kojem se pisanica pekla procediti u posebnu posudu i dodati seckani luk. Pržiti ga dok ne zažuti, a zatim dodati maslac, oprane, očišćene i narezane pečurke i kisele krastavce. Posoliti, pobiberitii posuti sitno seckanim peršunom. Promešati, pa pirjati na tihoj vatri 10 minuta. Maknuti s vatre, dodati 2 jaja i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi. Pečenu pisanicu namazati s gornje strane pripremljenom smesom. Lisnato testo rastanjiti na veličinu pisanice, pa premazanu pisanicu zaviti u testo. Testo sa svih strana premazati istučenim jajem. Peći u plehu ili formi u zagrijanoj pećnici na 250 oC, oko 20-25 minuta. Ako je vatra suviše jaka, smanjiti je. Pisanica mora ostati krvava i sočna.


Kamenice Mornay (predjelo),

Sastojci:
20-24 kamenice
120.- gr.- sira ribanca
4.-kom.- žumanjka
50 gr.- brašna
60.- gr.- maslaca
4.- dcl.- mleka

Način pripremanja:
Rastopite 50.- gr.- maslaca na tihoj vatri, pa polako dodajte brašno, neprekidno mešajući. Smesi ćete tada polako dodati i mleko i malo soli. Pustite umak da se zgusne, neprekidno mešajući i prohladite.
Dodajte žumanjke i ribanac. Po potrebi dosolite. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kamenice otvorite, ostavivši meso u oblijem delu oklopa, pa ih operite i osušite. Kamenice tada složite u vatrostalnu posudu koju ste lagano namastili maslacem i napunite ih umakom. Pecite desetak minuta, sve dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju.


Pečurke punjene povrćem
Sastojci: 300.- gr. šampinjona, 250.- gr.- plavog patlidžana narezanog na kocke, 150.- gr.- zelenih paprika narezanih na kocke, 100.- gr.- naseckanog crnog luka, 25.- gr.- naseckanog belog luka, ˝.- dcl.- maslinovog ulja, 1.- dcl.- gustog sosa od paradajza, ˝.- dcl.- vode, ˝.- dcl.- jabukovog sirćeta., 1.- gr.- timjana , 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja:pečurkama skinuti nožice pa naseckajte pola količine, ostatak upotrebiti za druga jela. Povrće polagano pirjati na ulju. kad postane mekano dodajte začine. Tom smesom punite klobuke šampinjona pa ih pecite u pećnici oko pola sata.



Losos s rikulom
Sastojci :200.- gr.- dimljenog lososa, 1.- kom.- avokado, 1.- kom.- grejpfrut, 150.- gr.- sveže rikule, 2.- kom.- limuna, 5- 6.- kom.- kapi sosa worcester, ˝.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- zeleni biber iz rasola.
Način pripremanja: Rikulu očistite , operite, narežite na trake i položite u činiju.Začiniti sa uljem i pokriti folijom. Ostaviti da odstoji dva sata. Grejpfrut očistiti od kore, izvaditi koštice i narezati na kockice. Avokado očistiti od kore, prepolovite, izvadite košticu i narežite na kriške.Odmah ga poprskajte limunovim sokom . Složite kriške lososa na tanjir , prekrite kriškama avokada i kockicama grejpfruta. Rikulu ocedite od ulja u kojem se namakala.Izmešati ulje sa ostatkom limuna , sosa vočedtera i malo sol.Kriške lososa i avokada prelite umakom i pospite s nekoliko zrna oceđenog zelenog bibera.
------ Sendviči------
Hit food – sendvič
... pecivo, namaz, šunka, sir, krastavci, sos aurora....
Mortadela – Sir
... pecivo, namaz, mortadela, sir, krastavci, sveži paradajz , zelena salata-----
Pršut – Sir
---- pecivo , namaz, pršut, sir, sveži krastavci, sveži paradajz , zelena salata.
Sir
... pecivo , nmaz, sir, sveži krastavci, sveži paradajz , zelena salata.
Mikado- mix
--- lepinja, namaz, sir, salama , pršut, salsa, šampinjoni, zelena salata, svež paradajz.
Prolećni
... pecivo, namaz, kuvano jaje,sir, sveža šargarepa, sveži paradajz, sveži krastavci.
Ćureći fini- sendvič
... pecivo, namaz, panirani ćureći file.
Pohovane tikvice
... pecivo, namaz, panirane tikvice.
Bečka šnicla
... pecivo, namaz, panirani odrezak.
Pohovani oslić
.. pecivo, namaz, i panirani oslić.
Pohovani celer
... pecivo, namaz, panirani celer.
Pohovani sir
... pecivo, namaz, panirani sir.
Pržene lignje
...lepinja i lignje.
Kulen
.. pecivo , namaz, kulen, sveži krastavci, sveži paradajz, zelena salata.
MOZZARELLA
... pecivo,namaz, mozzrella.
Mešani veliki- sendvič
... trajna salama , mortadela , sir.
Mešani mali –sendvič
.. trajna salama , mortadela i sir.
Tuna . bečki
... pohovana tunjevina , lepinja, namaz.
Pizza sendvič.
testo , nadev , jaja, šunka, sir . zatvorena pica sendvič
Šunka sir –tost
... šunka sir.


Rozbif- sa jabukama- i radič
Sastojci:200.- gr.- rozbifa, 150.- gr.- zelena jabuka, 100.- gr.- motovilca, 300.- gr.- crvenog radiča, 150.- gr.- svežeg paradajza, 120.- gr.- rotkvica, 1.- kom.- limuna.
Za sos:150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.-seckanog peršuna, 1.- kom.- žumance, 2.- kom.- pasiranog paradajza, 50.- gr.- naseckane zelene salate, ˝.- dcl.- ulja, ˝.- dcl.- sirćeta, 5.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera.
Način pripremanja:Meso ispecite tako da ostane iznutra ružičasto, dobro ohladite pa narežite na vrlo tanke šnite. Očistite operite i osušite sve povrće, rdić razdeliti na posebne listovr, pazeći da odtanu celi. Paradajz narezati na kriške, rotkvice na šnite, neoljuštenu jabuku na tanke šnite, i poprskajte s nekoliko kapi soka od limuna. Rozbif i sve povrće lepo posložite na tanjir, a odozgo stavite kriške jabuke. U uspravnom kuhinjskom mikseru samleti sve sastojke za sos. Jednim delom sosa začinite salatu , a ostatak poslužite posebnou sosijeri.

Pita s mesom
Sastojci:600.- gr.- tankih kora,150.-gr.- crnog luka, 650.- gr.- mlevenog mesa, 6.- kom.- jaja, 1.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 2.- dcl.- mleka.
Način pripremanja:Pripremiti 600.- gr.- tankih kora, propržiti crni luk na ulju koji je seckan sitno na kocke, dodati meso mlevenosoli, bibera, i propržiti sve zajedno. Ređajte kore u podmazanu tepsiju tako da se svaka polije sa malo mleka i lagano zgužva. Svaka treća kora se pokrije sa nadevom od mesa.Ovako postupati dok sa utroše predviđene namirnice , a kore moraju biti završni deo. Iseći pitu na kocke i umutiti jaja i preliti pitu. Peći na tihoj vatri .

Gastronomska prolećna –verzija.
sastojci:1.- kg.- zelenih pečenih paprika, 1.- kg.- crvenih pečenih paprika, 1.- kg.- karfiola, 4.- kom.- kuvanih jaja, 100.- gr.- naribanog kačkavalja, 120.- gr.- majoneza, ˝.- lit.- jogurta,25.- gr.- sitno seckanog peršuna, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 25.- gr.- vegete.
Način pripremanja:Skuvati karfiol pa ga propasirati, malo posoliti dodati malo peršuna i sjediniti sa malo jogurta. Pečene paprike očistiti od semena i ljuske, odstraniti im peteljke pa ih pohovati , a zatim poređati na papirnu salvetu koja će upiti masnoću. Svaku pohovanu papriku iseći po dužini.Od kuvanih jaja odvojiti žumanca pa ih izmešati sa majonezom, malo posoliti , pobiberiti, i dodati ostatak peršuna.belance izmrviti i dodati propasiranom karfiolu. U dublji četvrtasti pleh ređati crvene paprike tako da pohovani deo bude nja dnu pleha. Svaku papriku premazati filom od žumanaca, preko toga staviti pola mase pirea od karfiola, pa preliti polovinom jogurta.Na to poređati zelene paprike, pa ih premazati ostatkom fila od žumanaca, a preko njih rasporediti preostali pire od karfiola.Sve preliti preostalim jogurtom i posuti rendanim sirom i sitno sečenim peršunom.Ostaviti nekoliko sati u frižideru da upije jogurt. Ovo jelo iseći na male i jednake kocke poređati na pladanj i poslužiti .
Ostrige
Sastojci:12.- kom.- ostrige, 2.- kom.- limuna, ostrige moraju biti sveže i zatvorene, ostrigesu upravo žive kad se jedu .Nisu u ovom slučaju termički obrađene.
Način pripremanja:Otvaranje ostriga je umetnost.Verovatno samo profesionalni ribari i kuvari znaju da ih otvore bez problema .Postoji specijalni nož koji se može kupiti a sliži da se lakše ostrige otvore. To je zato što je ostriga živa i što je veći pritisak to njeni mišići jače stežu.nadamo se da znate otvoriti ostrige a ko ne, potražite taj specijalni nožić.Ako su iz jadrana, nemojte ih prati ako su iz drugih mora operite ihpod hladnom vodom .Otvorite ostrige iznad neke posude da biste uhvatili sok, ( morsku vodu) koju će da puste.Sada pažljivo odvojite meso od oklopa sekući mišić kojim je vezana. Izaberite dublje oklope i vratite meso u oklpe. Poređajte ih u krug i servirajte na posebnom namenskom tanjiru, i u svaki oklop malite po malo sika.Poređajte četvrti limuna . Služite na lomljenom ledu.

Lisnato testo s ribom
Sastojci:500.- gr.- duboko smrznutog testa lisnatog, 300.- gr.- očišćene ribe, 120.- gr.- crnog seckanog luka, ˝.- limuna, 60.- gr.- margarina, 2.- kom.- tvrdo kuvana jaja, 1.- kom.- sirovo jaje, soli, bibera, 100.- gr.- brašna, 1.- kom.- lovorov list, 30.- gr.- peršunov list.
Način pripremanja:Ribu očistite operite i ispržite.Kad se ohladi, meso odvojite od kostiju i usitnite.Na margarinu prepržite naseckani crni luk,dodati malo brašna i pržiti dalje da dobije boju, pa zalite vodom ili supom.U sos dodajte ribu, lovorov list ,soli i bibera, pa kuvajte da dobijete gustu mešavinu .kad se ohladi, umešajte naseckan peršun i tvrdo kuvana jaja. Razvaljajte testo , narežite na kocke ,stavite nadev presavite, slepite krajeve, premažite umučenim sirovim jajetom i pecite dvadeset minuta na 200.- stepeni. Toplo servirati.



Pihtije od boba
Sastojci :1.- kg.- boba, 1.- dcl.- ulja, 40.- gr.- belog luka,1.- kom.- lista lovorovog, 15.- gr.- aleve paprike, 5.- gr.- soli.
Način pripremanja:Bob staviti u šerpu, zaliti toplom vodom,poklopiti i ostaviti dase natapa ceo dan.Oljuštitga , oprati i naliti hladnom vodom da ogrezne. Ostaviti da prenoći. Sutra dan posoliti ,dodati lovorov list , malo ulja i staviti da se kuva. Bob kuvati na laganoj vatri sve dok bob neomekša. Kad bob postane mekan, izvaditi listove lovora, bob propasirati i vratiti ponovo na ringlu dase kuva u istoj vodi. Kuvana je kad se malo mase stavi na tanjir i ako se masa steže pihtije su kuvane.Beli luk sitno iseckati i pomešati sa pihtijama. Pihtije razliti u plitke sudove i ostaviti da se stegnu. Pre služenja prepržiti alevu papriku sa malo ulja, iseći pihtije na kocke i preliti nih . U finger foodu ,pored suda sa pihtijama staviti malu posudicu za sos od paprike i ulja. Posebno napraviti male činije od testa u koje ćemo staviti komade pihtije koja ja sečena prikladno za finger food-.





Veliki sendvič
Sastojci:4.- kom.- velike kifle, 250.- gr.- svežeg paradajza, 120.- gr.- šampinjona, 150.- gr.- crnog luka, ˝.- dcl.- ulja, 30.- gr.- belog luka, soli, bibera, 150.- gr.- mekog sira, 20.- gr.- parmezana, 100.- gr.- šunke.
Način pripremanja: zagrejati rernu na 200.- stepeni. Razrezati kifle na pola. Paradajz iseći na kolutove, iseći šampinjone i luk na tanke fine delove. Zagrejte ulje u tiganju i dinstati luk , dodati šampinjone.Začinite sa solju, biberom i belim lukom. Smanjiti temperaturu na najniže i dodati isečen paradajz.U šerpi izmešati mekani sir sa parmezanom i premažite kifle.Sadržaj iz tiganja staviti preko sira , a na vrh svega isečenu šunku,.pospite sve parmazanom . Pecite u rerni deset minuta na 200.- stepeni.

Panino brušeta
Jako jednostavno i lako talijansko predjelo, iako ima više načina i sastojaka. Ovo je jedan od načina.
Sastojci : 1.- kom.- francuski hlebili neki drugi, 1.- kom.- loptica sira mocarela
sir ili srpska varijanta sira., 25.- gr.- belog luka, 200.- gr.- svežeg paradajza, 20.- gr.- listića svežeg bosiljka, ljuta papričica, soli malo.
Način pripremanja:Hleb tostirati sa obe strane, pri tome paziti da se neprepeče. Dok se hleb tostira, iseći sir i paradajz na tanke kolutove. Kad je hleb tostiran premazati ga malo belim lukom ( u ljutoj varijanti i papričića i beli luk). Potom staviti kolut sira i kolut paradajza.Nakraju staviti listove svežeg bosiljka, a može i iseckanog. posoliti vrlo malo.

Pita kruševačka
Sastojci :4.- kom-jaja, 2.- dcl.- jogurta, 450.- gr.- brašna, 10.- gr.- praška peciva 5.- gr.- soli, 200.- gr.- trapista ili mkačkavalja sira, 200.- gr.- suhomesnatih proizvoda sitno seckanog( šunka, viršla, suvo meso)100.- gr.- kiselih krastavaca sitno seckanih.
Način pripremanja:Umutiti jaja ucelo i dodati jogurt, ulje pa malo umutiti. Zatim dodati brašno , prašak pecivo , posoliti i mutit dok se masa izjednači. Zatim dodati ostale seckane sastojke i kašikom izjednačiti. Sipati u podmazan pleh i peći dok porumeni .Kad smesu saspete u pleh možete posuti sa malo susama ili kad je skoro gotovo malo naribati sira.

Pita kukavica - leskovačka
Sastojci:6.- kom.- jaja, 5.- gr.- soli, 10.- gr.- prašak pecivo, 200.- gr.- iseckanog tvrdog sirana sitne kocke, 150.- gr.- ljute zelene paprike, 100.- gr.- crvene seckane paprike, 80.- gr.- margarina, 25.- gr.- peršuna.
Način pripremanja: u veliku šerpu staviti soli i prašak za pecivo i izmešati s jajima. Dodati preostale namirnice. Izliti u podmazanu tepsiju i peći na .-200.- stepeni, sve dok nož koji se ubode u centar smese izađe čist, oko 35’.- minuta se peče. Pre serviranja treba da odstoji oko pet minuta.Isecite na trouglove male. Može se servirati uz neki sos od majoneza i pavlake.

Slana savijača
Poslužuje se kao predjelo , ili laki obrok, ova savijača je i lepog izgleda. Ukusna je i dekorativna.
Sastojci :Za testo: 250.- gr.- brašna, 1.- kom.- jaje, 3.- gr.- soli, ˝.- dcl,.ulja, 1.-dcl.- mlake vode.
Za nadev :800.- gr.- spanaća, 150.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- ulja, 100.- gr.- crvena sveža paprika, 300.- gr.- sira ementalera, 1.- gr.- bibera, 1.- muškatnog oraha, 100.- gr.- rastopljenog margarina.
Za premaz:1.- kom.- jaje, ˝.- dcl.- mleka, 3.- gr.- susama.
Način pripremanja: zamesiti testo od navedenih sastojaska i ostaviti da postoji .Zato vreme spermiti nadev _:Na malo ulja ipropržiti luk i dodati spanać i prodinstati.Tanko razvijeno testo premazati rastopljenim margarinom. Staviti pripremljeni spanać seckanu crvenu papriku, na kocke sečeni ementaler, te začinit biberom i oraščićem .Savijaču urolati , premazati jajetom i mlekom, posuti susamom i peći na jačoj vatri 230.- stepeni oko 20’.- minuta.

JAJA LEPO PUNJENA
Sastojci: 6.- kom.- jaja, 100.- gr.- majoneza, 35.- gr.- kečapa, 3.- gr.- soli,.
Način pripremanja: jaja tvrdo skuvati , kad se ohlade oljuštiti ih , i raseći na pola.iz svake polovine izvaditi žumance. U posebnoj posudi pomešati žumanca, majonez i soli. Kad se dobije jedna glatka masa, puniti šupljine belanaca sa špricom. Kao ukras na kraju staviti po tačkicu kečapa. Servirati hladno.

Riblji zalogaji
Sastojci :500.- gr.- file oslića, 4.- dcl.- kisele pavlake, 60.- gr.- maslaca, 100.- gr.- mrvica od hleba, 4.- kom.- jajeta, 3.- dcl.- majoneza, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera.
Način pripremanja:Ribu prosušite i propasirajte. Dodajte jaja, kiselu pavlaku, soli, bibera.Umutite .Podmažite maslacem uzdužni pleh za rolat i pospite mrvicama. Sipajte ribu i pecite sat vremena na 180.- stepeni ohladite. aaaapremažite majonezom.

Suncokretova moć malih zalogaja
Sastojci :150.-gr.- listova zelene salate, 500.- gr.- svežeg kravljeg sira, 1.- dcl.- kisele pavlake, 100.- gr.- sveža zelena paprika, 100.- gr.- suncokretovih semenki bez ljuske, 4.- kom.- kuvanih jaja.
Način pripremanja:Salatu dobro oprati , i prosušiti . Salatu poređati na pliticu za serviranje. Jaja oljuštiti i prepoloviti . Sir izgnječiti , dodati kiselu pavlaku i na male kockice isečenu zelenu papriku,.Masu izjednačiti , kašikom za sladoled vaditi kuglice i uvaljati ih u suncokretove semenke. Na pliticu sa zelenom salatom po listovima raporediti jaja i kuglice.


Postavka cateringa – finger food – hrana se uzima prstima i jede. U okviru cateringa mnogi hoteli imaju i kao ponudu: finger food , hladni deo i topli deo ili nude samo pikantne hladne male zalogaje. Kako je catering širi pojam spominjem i ostalo što znači postavku ovakog načina usluživanja hrane i pića.

Ako se u ponudi navede naziv vaše firme čija je osnovna delatnost catering party, time svoje usluge celovite organizacije prijema , protežu se do umetnosti. A ovu vrstu umetnosti poštuju i najistančaniji ukusi , pružajući užitak, i razvijaju lepo raspoloženje, te pridonose vrhunac vašg prijema koji mora imati povod. Morate stvoriti veliki ugled u kratkom vremenu svog poslovanja, i potvrditi se kao ime koje pruža vaša firma koja je simbol prestižnosti i poštenja kao i elegancije. Vrlo otmena pa i manje od toga društva vaše ime prepoznaju da sigurno , organizovanje prijema mora da znači i osvajanje gostiju i njihovo vrlo zadovoljstvo u toku i posle prijema što pruža zadovoljstvo i vama kao organizatoru i izvođaču tako i svima ostalima. Tako će vaši komitenti svoje oduševljenje i zadovoljstvo prenositi u svojim krugovima i time ukazati na vaš uspeh . Još jednom se potvrđuje da je živa reklama najbolja reklama. Dakle vaša specijalnost je i organizovanje. koktel party, proslava sa povodom , poslovnih ručkova , na svim nivojima specijalnosti . Posedovanje znanja iz oblasti cateringa, stručno obučeno osoblje, opremu za ovakav rad inventar specifični i smisao za organizaciju tako da budete u stanju da organizujete i udovoljite traženim zahtevima.
Morate biti tako organizovani da odgovorite svakom zahtevu vaših potrošača, uljučujući vašu uslugu ili bez nje. Sa vašim priborom i inventarom ili bez njega, sa dostavom ili bez nje. Evo nekoliko primera menija koji su potvrđeni u praksi :


Meni- 1
Rolovana ćureća rolada sa voćem
Kanapei
Volovani
Pite po izboru, sa sirom , sa mesom , sa krompirom
pita sa kupusom i zeljem
Nadeveni klobuci pečuraka
Kroketi od krompira
Smotuljci od lososa
Popijeti od smuđa
Punjene lignje sa sirom i rižom
Pirotski kačkavalj , – kamember,Mokrinski
Rolnice rozbifa sa vršcima špargli
Savijača od spanaća,
File od pastrmke u aspiku
Pileće belo ’’ Orly’’
Režnjći mesa od teleće ruže ’’Parizijen’’
Juneći file u lisnatom testu
Škampi an žaru
Školjke svetog Jakova- San Džekob
Kroken buš
Tiramisu,- Izbor egzotičnog voća


Meni- 2
Pileća pašteta u lisnatom testu
Teleći frikando s smokvama
Ćureći medaljoni u aspiku
šu- dolma
Rolnice od ribe- Provansalski
Srpska pita ’’ loparnica’’
Punjeni jagnjeći but
Režnjići svinjskog filea sa žara
Leskovački uštipak
Okruglice od sira na salati
Šampinjoni sa žara
Suva pita s orasima

MENI- 3
Pastrmka filirana ’’Jošanica’’
Filirani smuđ ’’Orly“
Srce artičoka sa škampima
Meloni s domaćom šunkom
Pohovani celer sa šunkom
Banatske pogačice sa sirom
Rolnice dimljenog lososa ’’Norveški’’
Srpska pita sa čvarcima i pečurkama
Špargle u vinegretu
Čvarci od somovine
Pileća pašteta od džigerice u aspiku
Mus od divljači na tostu s ananasom
Ćureći medaljoni sa žara
Rolovana piletina s borovnicama
Rolnice bakalara s kaprima i kivijem
Dekorativni minjoni
Izbor kandiranog i suvog voća

MENI – 4
Užički pršut
Punjena kuvana šunka
Rozbif -midijum
Presovana prasetina- sos od hrena
Rolovana prasetina na podlozi
Pileće belo meso u aspiku
Rolovano ćureće meso sa voćem
Punjene pečurke na žaru
Koktel od morskih plodova
Dimljena vešalica sa žara
Filirani losos – Karpađo
Pileća džigerica u maramici sa žara
Otrige u slanini sa žara
Punjene lignje sa žara
Pita zeljanica
Salate prilagođene sezonske
Izbor domaćih sireva
Suvi kolači - orasnice


Meni- 5
kanapei sa rozbifom
kanapei sa gamberima
kanapei sa sirom kamember
kanapei sa sirom gorgonzolom
kanapei s pršutom
kanapei s dimljenim šaranom
kanapei sa kuvanom šunkom
kanapei sa ćuretinom dimljenom
kanapei sa dimljenim lososom

Varijanta – finger food- party- 6
Čips, bademi, maslinke punjene
Canape’ od sira i oraha
Canape’ od šunke
Canape’ od pršuta
Canape’ od tunjevine
Canape ’ od kavijara
Canape’ od jaja
Topli sendvič – CROGNE MONSIEUR
Režnjici pilećeg mesa sa žara
Čevapčić
Koktel kobasica
Minjon

Varijanta - 7
Tatarski dukat na tostu
Šljiva u slanini
Mali bušei s mesom
Minjon od marcipana i voća

Varijanta- 8
Slani bademi, čips, punjene maslinke
Rzni canape’ sendviči
Kamenice na ledu
Punjena šunka
Rolnica ananasa u slanini
Piceta od sira, šunke i mirođije
Ražnić od škampa
Ražnjić od dagnji
Kockica hladnog prasećeg pečenja
Rolnica telećeg frikandoa
Kobasica u testu
Hladni medaljoni od pisanice u aspiku
Rolnica od rozbifa s šparglama
Luksuzni minjon
Minjon od marcipana
Kafa

Varijanta- 9
Čips, bademi, punjene maslinke
Canape’ od lososa
Canape’ od guščije džigerice
Canape’ od kavijara
Canape’ od jastoga
Canape od pršuta
Štanglica od lisnatrog testa sa sirom
Minjon
Kafa


Kombinacije za – Canape i sendviče
.............. Tost – hleb , salama, feferona, sir , kačkavaljnaribani –
.............. Frncuski hleb – baget, šnite, začinjen biftek tatar, kolitići krastavaca, i crni luk.
............ Integralne kajzerice – na pola, fileti sardona, koca tofu sira, motovilac zeleni.
............. Crni hleb – maslac marseljez, šunka, kiseli krastavac.
............ Kukuruzno - pšenični hleb, dimljeni losos, kuvana šunka, šnita paradajza, majonez izmešan sa pavlakom i zelenim biberom iz sirćrta.
........... Pekarska kifla uzduž inapola sečena, list cukorije , majonez , sardina, naribano jaje, praziluk.
........... Slani kreker ,maslac, krem sir , mirođija , listić estragona, sveža paprika crvena.
------- tost – majonez , dimljeni šaran iz ulja , seckanicrni luk, beli sir, papričica ljuta.
........... Euro- hleb, šnite , šunka, rokfor sir, pavlaka izmešana s majonezom , sečeni peršun .
.......... Pšenični hleb, list zelene salate, salata od rozbifa, mkečap, majonez , grančica kpra.
.......... Tost , tzeleće pečenje , vrhovi špargle , sečeni paradajz na kocke.
.......... Ražani hleb, maslac s kozjakom , galantin s pistacijom , kukuruz šećerac u malom klipu.
.......... Hleb s aromatičnimbiljem, domaća šunka , list endivije, sveži kravlji sirs crnim lukom i ajvarom.
---------- slani veliki kreker, maslac s kaprima, salata od salame , kiseli krastavci .
........... Ražano – pšenični hleb, sos remulad, kuvana šunka, kiseli krastavci , marinirani šamponjoni.
--------- tost, sir urnebes, papričice , kiseli krastavci ,.
........... Pšenični hleb, majonez , haringa, senf krem s kuvanim žumancetom.
........... Beli hleb , maslac , sir gorgonzola, list zelene salate, koktel paradajz , i list kopra.
.......... Tost , maslac, salata od pilećeg mesa, dimljeni sir, sir feta, sveža paprika zelena.
........... Ražani hleb, čajna kobasica, majonez , rotkvice, šnite paradajza.
........... Francuski hleb – baget, dimljeni losos, sir gauda, ananas sečen u komadiće.
............ Euro –hleb , suva svinjska pečenica, krem sir, paradajz sečen na kocke.
........... Tost, začinjeno tatr meso , kolut crnog luka, kavijar, sečena jaja.
--------- tost , list endivije, filirani gamberi kuvani , majonez s pavlakom , sečeni crni luk,.
--------- ražani hleb , sir sa orasima , sir sa pečurkama, sir kamambert sa začinima.
........... Crni hleb , goveđi jezik iz salamure, paradajz sečen na kocke, hren u pavlaci , i list kopra.
........... Slani veliki kreker , krem sir , suvi vrat, kolut paradajza,
--------------- Rolnice od šunke sa šparglom.- za .- 4.- osobe----------
Sastojci . : 240.- gr.- kuvane šunke sečene na režnjeve, 300.- gr.- kuvane špargle, 1.kom.- tvrdo kuvano jaje, ˝.- kom.- sok od limuna, ˝.- dcl.—ulja, 20.- gr.- peršunovog lista , 3.- kom.- kapi tabasko sos, 50.- gr.- zrna grožđa , 20.- gr.- rotkvice.
Način pripremanja: sečenu šunku na režnjeve poređati na radnu površinu. Odsečene špargle na štapiće ijaja kuvanih sečenih na kocke , uz dodatak limunovog soka itabaska , uljai peršuna napraviti mešavinu. U mešavinu uvaljati špargle . Zatim komad po komad špargle umotavati u šunku, ukrasiti rotkvicama i zrnima grožđa.

- 18:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #