Oko slijepe Galjufove

ponedjeljak, 20.08.2007.

Slučaj Galjufova: "KVAKA 84"

20.08.2007. 14:26 totalportal.hr Slučaj Galjufova: za spajanje s Vlaškom nužna dozvola


ZAGREB - Stanarima Galjufove ulice Grad neće biti talac, poručio je prigodom jučerašnjeg obilaska gradilišta gradonačelnik Bandić, te konkretno rekao - A vi, ako želite mir, kupite grunt v Zagorju i onamo se odselite i pustite nas sve na miru!

Na pitanje o zakonitosti radova u Galjufovoj, odgovorio je da on 'nije majmun koji radi ilegalno', te da su gradske vlasti dužne pokazati 'papire' jedino nadležnim institucijama.

Za rekonstrukciju Galjufove ulice i spajanje s Vlaškom obvezna je građevinska dozvola, nepobitno je utvrđeno izvješćem Građevinske inspekcije Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, nakon obavljenog uvida u prostorno plansku dokumentaciju.

Ima li Grad važeću građevinsku dozvolu zasad nije poznato, pa glasnogovornica ministarstva Kata Gojević tek kaže kako im takva dozvola dosad nije predočena.

Naime, inspekcija će dozvolu zatražiti čim se bageri upute na "proboj" Galjufove k Vlaškoj. To što teška mehanizacija i danas brunda nekoć mirnom ulicom, nije upitno, pojašnjava Gojević.

S druge pak strane, sasvim suprotan odgovor. Pomoćnik pročelnika za promet pri Uredu za izgradnju grada Stipan Matoš kategorično tvrdi - u Galjufovoj se radi kako je i najavljeno, uključujući i spajanje s Vlaškom, za što, na izravno pitanje kaže - nije potrebna nikakva građevinska dozvola!


Gojević, međutim, na ovakve tvrdnje iz gradske uprave decidirano poručuje pomoćniku pročelnika za promet Matošu kako nije u pravu.

Asfaltno "šminkanje" Galjufove ulice i takozvano "pojačano održavanje" dakle idu nesmetano dalje, a što se pomoćnika pročelnika za promet Stipana Matoša tiče - još dalje i proboja do Vlaške!

No, 'kvaka' je u ovom slučaju članak 84 Zakona o gradnji, pa spajanje Galjufove s Vlaškom može tek s pravomoćnom građevinskom dozvolom. U suprotnom slijedi - zabrana radova, poruka je Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

(Obiteljski radio/G.Kiš)

20.08.2007. nacional.hr:
Slučaj Galjufova: Zdravko Čokić, posebni savjetnik Milana Bandića, trguje sa stanarima

Stanari dviju ulica, Galjufove i Domjanićeve, udaljenih samo pedesetak metara, različito su reagirali na ljetne radove pod svojim prozorima. Domjanićeva se već godinama guši u prometu povezujući Vlašku i Petrovu ulicu pa se ipak stanari nisu bunili na radove zbog kojih će im ulica postati još prometnija.

Stanari Galjufove, koja bi otvaranjem prolaza prema Vlaškoj trebala podnijeti barem dio tereta, stali su, pak, u obranu svoga mira i tišine.

– U Galjufovoj se više neće igrati badminton. Njome će voziti automobili – odlučan je Zdravko Čokić, posebni savjetnik gradonačelnika Milana Bandića koji je dobio zadatak da privoli stanare na predaju. Iako će se Galjufovom sigurno voziti usprkos protivljenju stanara, Čokićev uspjeh samo je polovičan. Domjanićevu je taj psihijatar, surađujući sa Stipanom Matošem iz ureda za promet, smirio u restoranu Dva goluba, a Galjufovu će gradska administracija slomiti silom.

Tom ulicom se do prije pedesetak godina vozilo, a onda su u nju useljeni privilegirani stanari kojima je smetao promet. Svi argumenti govore u prilog otvaranju Galjufove ulice prema Vlaškoj, protiv toga je samo 16 sebičnih stanara i oporbene stranke – rekao je Čokić.

lud mozak radi 100 na sat lud

Toliko je tih argumenata pobrojano da bi bilo šteta ne izdvojiti ih... da i djeca lakše zapamte što je gospodin Čokić oštroumno zapazio... i zašto nema više badmintona.

1. Galjufova i Domjanićeva su dvije susjedne ulice.
2. Njihovi stanari su međusobno udaljeni samo 50-tak metara.
3. Stanari su različito reagirali na radove pod svojim prozorima.
4. Domjanićeva se godinam guši u prometu.
5. U Galjufovoj je promet ugušen prije 50-tak godina.
6. Stanari Domjanićeve se nisu bunili zbog radova zbog kojih im ulica postaje još prometnija.
7. Stanari Galjufove su za mir i tišinu u svojoj ulici.
8. Djeca se više neće igrati u Galjufovoj. Poglavito ne baminton jer...
9. Galjufovom će voziti automobili.
10. Zdravko Čoklić je posebni savjetnik gradonačelnika. Psihijatar.
11. Zdravko Čoklić i Stipan Matoš su u "Dva goluba" "pokorili Domjanićevu"
12. Galjufovu će silovati. Gradska administracija.


Lijepo molim - ne komentirati!



- 16:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #