petak, 30.11.2007.

Sewenov blog je i naš blog

(Six Pack: Megafon)

Zahvaljujući dragoj blogerici Azy, i ja sam doznala za manifest i štrajk koji su pokrenuti u ovoj našoj maloj-velikoj (ogromnoj) blogerskoj zajednici. Doznala sam i informirala se o pobuni blogera protiv indolentnosti i nezainteresiranosti, a mogla bih reći bezobrazluka uredništva blog.hr-a. O čemu je riječ? Nekima je možda poznato, nekima nije (do danas nije bilo ni meni) da je blogeru Sewen (kojeg nisam čitala, niti sam do sada znala za njega) hakiran blog. Izgubio je blog, a kada je poslao upit za pomoć uredništvu blog.hr-a odgovor nije dobio.

Kada su nam netragom nestajali postovi i komentari, kada je dolazilo do raznih padova kojih se nećemo ni prisjećati, prešli smo preko toga - uz ogroman servis, to je i za očekivati te potpuno razumijeti. Ali, namjerno/nenamjerno, a svakako nemarno oglušivanje na upite blogera nisu! Niti za očekivati, a još manje razumijeti. Sewen nije jedini koji nije dobio odgovore na svoja pitanja, koji je izgubio blog u kojeg je mnogo ulagao. Ja sam također slala upite, na koje nisam dobila odgovore, a vjerojatno su i mnogi od vas. No, Sewen i njegovi blogo-prijatelji su jedini (ili tek prvi?) koji su se digli na noge i zatražili svoja prava.

Blogeri su pozvani na štrajk koji, koliko sam upućena traje do nedjelje (ispravite me ako griješim), napisan je manifest u kojem tražimo svoja prava i koji je poslan na adrese mnogih medija te koji je preplavio help desk blog.hr-a. Rezultat? Samo je T-portal je objavio članak: Nova tv ne trza. Istina, Sewenu je vraćen blog, ali ovdje nije riječ samo o njemu. Riječ je o svima nama. Riječ je o zaštiti svakog pojedinog blogera. Riječ je o bezobraznom odnosu uredništva prema blogerima. Jer, danas-sutra i mi možemo postati žrtve bezobzirnih hakerskih napada i na takav besmislen način izgubiti ne samo blog kao prostor na Internetu, već i sve ono što stvaramo. Hoće li nas Blog.hr zaštititi? Hoće li nam pomoći? Hoće li se, ako ništa drugo, udostojiti odgovoriti na naša pitanja? Kako se čini, neće... Osim ako mi sami ne poduzmemo nešto i zatražimo svoja prava. Zato se, eto, i ja pridružujem štrajku, iako ne pišem često pa moj štrajk neće imati nikakvo značenje, osim formalno! Zato objavljujem manifest i šaljem ga na adrese. Zato jer mi blog previše znači, ali prestat će mi značiti ako kao blogerica ne dobijem pravo na odgovore i zaštitu. I slobodu... Jer kakva je to sloboda, kakva su to prava i zaštita ako je blog.hr uspio aktivirati kao spam komentare koji su vezani uz manifest i pobunu koji u sebi nose link "službenog" bloga ove pobune, a nisu uspjeli odgovoriti na jedan pišljivi upit?


BLOGERSKI MANIFEST


1. Ako ste vlasnici, vodite računa o svom vlasništvu i onima koji tom vlasništvu daju vrijednost i smisao, jer svaki bloger uvećava vašu imovinu i vašu dobit.

2. Kada želiš nešto, dovoljno je da to i zatražiš, želimo da se to primijeni i na blogere. Mi smo oni koji stvaraju blogosferu! Mi radimo za vas bez plaće, budite barem fer!

3. Kada postavimo neko pitanje, želimo na njega čuti i odgovor. Ne želimo vikati u gluhu tišinu.

4. Kada zamolimo informaciju, želimo je i dobiti Kod nas nema nekih skrivenih poruka niti predbacivanja. Ako tražimo pomoć, onda je i trebamo, a svojim radom je i zaslužujemo.

5. Dosta nam je jednosmjerne komunikacije s adminima. Budite barem toliko pristojni da odgovorite na postavljeno pitanje!

6. Mi smo jedina besplatna radna snaga.Bar ponekad ne mislite samo na sebe. To nije ništa strašno. Molim vas da se naviknete na to da na pitanja treba odgovoriti, to je stvar osobne kulture, čak i u virtualnom svijetu.

7. Ako blogeri pišu svaki dan, nađite i vi vremena za oodgovore na njihova pitanja.

8. Nema nikakvog zadovoljstva u tome da te ignorira netko tko živi od tebe. Predlažem štrajk u pisanju blogova na tri dana.

9. Kad postavljamo pitanja, ne radimo to samo zato da vas gnjavimo.

10. Imate dovoljno koristi od našeg pisanja, nemojte nas tjerati da molimo. Nemojte ignoriranjem sami sebe dovoditi do financijske propasti, jer naš rad nije nikakav dokaz naše ljubavi prema vama! Radi se o razmjeni: vi nama prostor, mi vama sliku, glazbu i riječi, no ako komunikacija ne bude dvosmjerna, mnogi će odustati, mnogi već jesu.

11. Mnogi imaju i po nekoliko blogova.I bloger zbog kojeg nastaje ovaj manifest ih je imao čak četiri, zar ne zaslužuje pomoć?

12. Jednostavno je odgovoriti na upit. Odgovori poput da ili ne su potpuno dovoljni kod svakog pitanja!

13. Kada imaš problem, prirodno je zamoliti za pomoć i prirodno je očekivati odgovor i rješenje. Ne tražimo sažaljenje nego korektnu suradnju.

14. Frustracija ubija volju za rad, a izostanak odgovora budi revolt i vodi odustajanju i kad su manji problemi u pitanju.

15. U ovom manifestu nema ništa što se može dvojako tumačiti.Bloga bez blogera nema, a bez suradnje blogeri bi mogli odustati.

16. Svi vlasnici vide samo profit! Samo dalekovidni vide i kako ga održati i još uvećavati.

17. Mi blogeri očito volimo pisati i biti čitani, kao što vi volite novac koji ljudska potreba da se izrazi donosi.No, ako vi nas ne razumijete; ne razumijemo ni mi vas!Jednostavna logika.

18. Kada vas nešto pitamo odgovorite!

19. Nemojte nas pitati da li nam se blog sviđa! Kada ne bi bilo tako, većina nas ne bi bila tu gdje jesmo!No, ako želite i da ostanemo tu i privučemo još blogera, potrudite se malo kad zagusti.

20. I na kraju osnovno pravilo: U slučaju najmanje nedoumice, dileme ili sumnje, o čemu god se radilo, ponudite nam najjednostavnije rješenje, odgovorite nam , makar to morao biti i negativan odgovor!!!

Ovaj manifest pošaljite na što je god moguće više blogova, da napokon i jednom zauvijek admini i vlasnici portala uspiju razumjeti blogere!

MI STVARAMO BLOG!!!


Možda ovo jest borba s vjetrenjačama, ali bolje da je i takva, nego da je nema uopće. Najmanje što mogu učiniti je prestati sa ignoriranjem i ispričati se. Zaslužujemo bolje"!

LINKOVI:
Pobuna u magli
Dream_Maker
irida
Sewen
Nova tv ne trza

17:42 | Komentari (22) | Isprintaj | #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se