Gaja četvrtkom

četvrtak, 15.09.2005.

Zašto je bekap važan a Bekam nije?

Ovaj put neću biti toliko zabavan, nego ću pokušati da budem za promenu koristan. Dakle čujte šta mi se desilo i kako se neke stvari na makro-planu ponavljaju na mikro-planu.

Dakle, desio se uragan Katrina, i Nju Orleans je prošao kao u svoje vreme Kartagina, o čemu imate dirljiv tekst kod kolege Ovog Onog. To je nesreća i s time nema zajebavanja. A meni se desila daleko manja, ali vrlo traumatična stvar, naime riknuo mi je hard disk u kući. E sad, kake to ima veze jedno s drugim. Pa ima, strukturalne veze.

Kao što znate, uragan ko za inat nije udario neko vojno-tehničko postrojenje, za šta ne bi bila ni tolika šteta, nego grad džezera i ostalih doajena moderne umetnosti. E pa isto tako ni u mom slučaju nije riknuo sistemski hard, na kome mi stoje operativni sistem i instalirani programi, što bih rešio tako što bih ga jednostavno izbo (izbo iz slota a zatim i izbo nožem), zatim bi prosto zabo novi hard i instalirao sve ponovo, tome instalacioni CD-ovi i služe. Nego ne lezi vraže đenerala Draže i patrole Kalabić Nikole, sjebo mi se ovaj drugi, hard-disk kulture i moderne umetnosti, na kome su bile recimo fotke koje sam napravio u prethodnih mesec dana, koliko je prošlo od poslednjeg narezivanja.

Šta ću kud ću, donesem ja to govno na posao i pristavim ga na jedan od slobodnih računara da mu se učini obdukcija. To jest, da se primenom programa Easy Recovery izvuče šta se izvući može. Posle 22 sata površinskog prekopavanja i 57 sati dubinskog, dobio sam nešto što upravo i liči na grad posle poplave, kad voda otekne. Ovde cipela, onde skejtbord, ovde kora od lubenice, onde vindjakna... E pa isti kurac i kod mene. Skoro svi fajlovi su tu, ali u potpunom neredu, to jest fotke nisu više razdvojene hronološki nego su svi folderi razvrstani prema ekstenzijama, dakle fotke su u folderu za .jpg, bez ikakvog reda. Malo iz Pančeva, malo iz SKC-a, malo iz Čačka, malo iz maslačka, pa onda malo sistemski thumbnailovi za te iste fotke, pa malo neizrotirane verzije, i sve ovamo onamo.

Čak šta više, tu su i neke fotke prethodnog vlasnika ovog harda, u pitanju je izvesni Gaza. Naime, kao što i poplava izbaci na površinu i nešto za šta niste znali da vaš grad ima, tako i Easy Recovery vadi sa harda šta može, uključujući i delove fajlova koji ostaju u klasterima čak i kada se disk formatira, koje zatim uspeva da iskombinuje u prave fajlove. Tako sam pored svojih fotki našao i Gazine fotke sa devojkom, kevom, rodbinom, naslovnice za njegove omiljene SF knjige i naravno pornjave, sve onako u bućkurišu sa mojim fotkama (nisam imao pornjave). Dakle, hteo ne hteo, kopaš po nečijoj prošlosti. Vrlo gadan osečaj, što bi rekao mladi beogradski umetnik Seljak, otprilike kao kad se zovete Haris a čini vam se da se zapravo zovete Ernest.

Pouka glasi da je redovno vršenje bekapa od krunske važnosti, mnogo više nego redovno gledanje Bekama, naročito kad dotični igra za pacerski tim.

Ovom prilikom zahvaljujem se jednom retardu koji mi je pomogao oko ovoga, što ne znači da neće dobiti otkaz.

(kao nešto statistike i taj već kurac, da vidim kako funkcioniše)