novosti i vijesti oko nas https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

subota, 19.06.2010.

USPJEŠNO STUDIRATI, ZA MENE JE - ORGANIZIRANO KORISTITI VRIJEME

Image Hosted by ImageShack.us



OTROVANEC; - Ružica Pekić. uspješna studentica zagrebačkog Sveučilišta ekonomije, stipendistica Općine Pitomača, dala je ispite oba semestra prve godine studija do 17. 5. 2010. s prosječnom ocjenom vrlo dobar. U spontanom razgovoru s mladom studenticom ispričala nam je: - Rođena sam 12. 6. 1990. u Gradačcu. Živjela sam s roditeljima u Zasavici, selu kod Bosanskog Šamca. U vrijeme Domovinskog rata, mama je s nas troje male djece prešla u Hrvatsku. Tata je ostao na ratištu. On je došao za nama nakon tri mjeseca. U Hrvatskoj prvo nam je utočište bilo u Sikirevcima. Nakon toga u Kozarevcu kod obiteljskih prijatelja. Roditelji su se nekako snašli i nakon dvije godine su kupili kuću u Otrovancu. Prilagodili su je našim potrebama i ja sam od svoje četvrte godine Otrovančica. Tu sam išla u malu školu, u Područnu osnovnu školu, u Osnovnu školu u Pitomaču, u Gimnaziju u Virovitici. Sve sam završila s odličnim uspjehom. U Otrovancu sam odrasla, imam prijatelje, svoj dom i lijepo mi je. U Bosni je ostala rodbina, tradicija koju poštujem i volim i gdje uvijek rado navratim, ali ne mogu reći da bih se jednog dana mogla vratiti za stalno i tamo živjeti. Željela sam studirati. Trebala mi je stipendija. Javila sam se na objavljeni natječaj Općine Pitomača. Imala sam sreće, pa sam je dobila. Upisala sam ono što sam željela – ekonomiju. Na Zagreb i podstanarstvo brzo sam se prilagodila, jer zbog životnih okolnosti i nisam vezana za fiksno mjesto. Roditelji su u Otrovancu i oni mi jako nedostaju. Doma sam dolazila jednom mjesečno. Prvenstvo dajem učenju, redovitom polaganju kolokvija i ispita. Roditelji i prijatelji kažu mi da sam tvrdoglavo uporna i da znam što hoću. Moja je želja započeti petogodišnji studij završiti na vrijeme, opravdati stipendiju i ulaganje roditelja. Važno mi je organizirano iskoristiti vrijeme određeno za učenje. Po meni, prednost je biti u stanu i za studij imati svoj mir. Danas nije lako studirati. Znam što znači dano noćno učenje, zgusnuti kolokviji i usmeni ispiti, velik opsega, gradiva. Slobodno vrijeme rado provodim u aktivnostima vezanim za crkvu. U Zagrebu vlč. Domagoj Matošević i vlč. Damir Stojić zaduženi su za mlade i duhovnu obnovu. Njihova predavanja privuku studente, tako da dvorane i crkve budu dupkom pune. Imam puno prijatelja, a većinu sam stekla u crkvenim krugovima i na faksu. U Zagrebu postoji Udruga "Prsten" , koju čine bosanski Hrvati, pa se i s njima rado družim i pomažem u nekim aktivnostima. Dodatno zaradim nešto „đeparca“ kao hostesa u firmi Tehnohit-hr Pitomača, kad izlažu svoje proizvode objedinjene imenom HRASTICO u Zagrebu. Prvenstvo dajem učenju. Pred ispite vremena je uvijek pre malo. Borim se sa sobom da ne budem "kampanjac". Poradit ću na tome da tako i ne bude – rekla je vrijedna studentica Ružica Pekić.

Fotografija i tekst Barica Mihoković.

19.06.2010. u 23:25 • 0 KomentaraPrint#^

VZO ŠPIŠIĆ BUKOVICA OBILJEŽILA "MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

Image Hosted by ImageShack.us


VUKOSAVLJEVICA: - U nedjelju na Duhove, najveći blagdan u selu, 23. 5. 2010. u Vatrogasnom domu Vukosavljevica izvršen je prijem kod načelnika Milana Lulića, članica vatrogasne mladeži DVD Vukosavljevica, učesnica 9. Državnog vatrogasnog natjecanja održanog 14. i 15. 5. 2010. u Šibeniku. Prisutni su bili Franjo Viljevac županijski vatrogasni zapovjednik, predsjednici, zapovjednici VZO i DVD, te učesnici vatrogasne vježbe. Svečanu sjednicu otvorio je Milan Majetić predsjednik VZO Špišić Bukovica i predsjednik VZŽ Virovitičko-podravske. Ivice Lulić načelnik općine Špišić Bukovice čestitao je mladim vatrogaskinjama, učesnicima 9. državnog natjecanja mladeži ove godine u Šibeniku, na ostvarenim srebrnim medaljama i uručio im prigodnu plaketu s pohvalom. Svim vatrogascima čestitao je prigodu obilježavanja "Mjeseca zaštite od požara", 4. svibnja Dan vatrogastva i Svetog Florijana. Josip Nemet, član Savjeta vatrogasne mladeži RH i predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži VZŽ. podvukao je da su djevojke opravdale uložena sredstva. Iskoristio je prigodu da usput pohvali i djevojke DVD Kladare koje su 22. 5. 2010. ostvarile 2. mjesto na Međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži Republike Slovenije i Hrvatske u Slatkem Vrhu GZ Slovenske Gorice. Iz Hrvatske nastupilo je 9 desetina i to 7 desetina ŽM i 2 desetine muške. Pohvalio je rad rukovodstva, voditelja i čestitao i mladeži na postignutim rezultatima. Čestitkama učesnicama Državnog natjecanja u Šibeniku članicama DVD Vukosavljevica pridružili su se Josip Miladinović zapovjednik VZO Špišić Bukovice, Miroslav Komar predsjednik DVD Vukosavljevica, i Milan Majetić, predsjednik VZO, zahvalio se djevojkama na ostvarenim srebrnim medaljama, kako je rekao, hvala fenomenalnoj, discipliniranoj mladeži VZŽ, učesnicima Državnog vatrogasnog natjecanja u Šibeniku.

Image Hosted by ImageShack.us


Slijedila je zajednička združena vježba vatrogasaca DVD-a Vukosavljevice, DVD-a Špišić Bukovice, DVD-a Bušetine, DVD-a Okrugljače i gostiju pobratimskog DVD Goričan, ispred nogometnog igrališta u Vukosavljevici. Vježba je održana pred brojnom publikom. Zapovjednik vježbe bio je Željko Komar, dozapovjednika VZO. Na zvuk sirena gasili su dva otvorena požara i fingirani požar osobnog automobila iz kojeg je trebalo izvlačiti unesrećene. Na teren su izašli vatrogasci s tehničkim vozilima i to; DVD Špišić Bukovica, DVD Vukosavljevica, DVD Okrugljača i DVD Bušetina. Vodom su gasili otvorene požare. Pritom su koristili vatrogasni top, vatrogasne ljestve i mlaznicama gasili vatru. Požar osobnog vozila gasili su pjenom. Zadnja, na vježbu, pristigla je ekipa s vozilom DVD Goričan. Oni su se uključili i hidrouličnim alatom za spašavanje unesrećenih pri prometnim nezgodama izrezali zapaljeno osobno vozilo i tako fingirali izvlačenje unesrećenih u prometnoj nesreći. Po završetku vježbe slijedila je analiza. Vodio ju je Franjo Viljevac, zapovjednika VZŽ sa zapovjednicima, učesnicima vježbe. Županijski zapovjednik Viljevac pohvalio je vježbu. Podvukao je ispravan prilaz vatri i postupak gašenja, rekavši da je vježba profesionalno odrađena. Milan Majetić iznio je da ekipe nisu kompletno opremljene. U okviru raspoložive opreme čestitao je na uspješno odrađenoj vježbi. Zahvalio se pobratimima, gostima DVD Goričan, koji su sa suvremenijom tehnikom popunili vježbu. Izrazio je zadovoljstvo što je vježba izvedena po planu. Posebno se zahvalio DVD-u Vukosavljevica, domaćinima, koji su najviše dali sebe u ostvarenju planiranog. Vježbu je pohvalio i Ivica Lulić, načelnik općine, rekavši da je izvedena fantastično, kvalitetno i brzo, što predstavlja pomak u odnosu na ranija razdoblja. Željko Komar zapovjednik DVD Vukosavljevica se zahvalio vatrogascima DVD Goričan, koji su uveličali vježbu. Oni, domaćini pokazali su ono što znaju i imaju. Analizi se pridružio i Cristijan Plakalović, predsjednik DVD Goričan. Milan Majetić zahvalio se svim učesnicima vježbe. Slijedilo je zajedničko druženje.
Fotografije i tekst Barica Mihoković


19.06.2010. u 23:20 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 11.06.2010.

HSPD PODRŽAVA SINDIKATE I POMAŽE U PRIKUPLJANJU POTPISA ZA REFERENDUM

Image Hosted by ImageShack.us


Dana 5. lipnja 2010, na Svjetski dan zaštita okoliša, Godišnju skupštinu u Virovitici, Pejačevićeva 5, održala je Hrvatska stranka pravne države. Kao što govori naziv stranke, borimo se za pravo i pravdu u svim segmentima društva u kojem živimo, uz borbu za povrat opljačkanih potraživanja štediša, koja rješavaju nadležne sudske institucije, na početku skupštine, naglasio je mr. Siniša Prpić, predsjednik stranke. Usvojili su izvještaj o radu za proteklo razdoblje. Izraženo je zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u Virovitici i Pitomači. Sada uz Gradsko vijeće Virovitice i Općinsko vijeće Pitomače HSPD ima i članove u Vijeću mjesnih odbora Virovitice. Usvojili su financijsko izvješće i utvrdili da se raspolaže novcem potrebnim za vještačenja u svrhu dokazivanja da je RH dužna vratiti novac vjerovnicima ŠKZ Virovitica, po sudskom sporu koji je u toku. Izabran je dipl.ing. Ivana Špehar za novog generalnog tajnika stranke. Dogovorili su pojačane aktivnosti, proširenja članstva, posebno s mladima i osnivanja novih ogranaka Stanke. Predložena su otvaranja vječničkih pitanja za aktualni sat na sjednicama gradskih i općinskih vijeća, oslobađanje naplate parkiranja građana starijih od 60 godina i konkretna pitanja u vezi aktualnih poplava. Odlučeno je da se aktivno uključi U PRIKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENDUM U OBRANI RAČNIČKIH PRAVA. Za organizaciju prikupljanja što većeg broja potpisa radnika, poljoprivrednika i građana s našeg područja zadužili su predsjednik, dopredsjednici Stranke predsjednici podružnica i ogranaka HSPD. Po završetku skupštine, članovi Stranke su se na Virovitičkim ribnjacima, nastavili družiti sa simpatizerima i građanima uz zajedničku zakusku i druženje u prirodi.

Image Hosted by ImageShack.us

Foto i tekst: Barica Mihoković

11.06.2010. u 10:23 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 03.06.2010.

CIMBAL JE MOJA OPSESIJA I VELIKA LJUBAV

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-03


PITOMAČA: - Cimbal, je rijedak muzički instrument. Ima oblik trapeza. S mnogo je žica o koje su udara batićima. Uz cimbale potrebno je znanje, spretne ruke i evo muzičke čarolije. Sve to ima mladi, iskusni cimbalista Damir Hajduk iz Pitomače. U razgovoru o sebi i svom cimbalu rekao je: - Po struci sam tehničar elektronike. Među rijetkima sam koji u mojem zvanju rade u struci, za koji su se školovali. Zaposlen sam u Hrvatskoj televiziji, Dopisništvu Bjelovar. Moj posao je uređenje tona, rasvjete, kablova, pomoći snimatelju, prijevozu, za emisije koje proizvodimo na terenu i iz našeg Bjelovarskog studija. Kad se radi o cimbalu, rijetkom i meni vrlo dragom instrumenti, sve je počelo tako, da sam se našao u pravo vrijeme, na pravom mjestu. Gospodin se Blaž Domitrović, rođen u Brodiću, kraj Drave, nakon 50 godina sviranja cimbala iz Zagreba, vratio u moj rodni Prugovac. Uključio se i svirao cimbal KUD-u "Prugovac" iz Prugovca. Prijateljevao je s mojim roditeljima. Bio je voljan bogato znanje sviranja na cimbalu prenositi na nas, nekoliko zainteresiranih dječaka. Rođen sam 1981. godine. Kada mi je bilo deset godina, na poticaj roditelja uključio sam se učenju cimbala. Istovremeno u Osnovnoj školi u Kloštru Podravskom, kod Josipa Bakana, nastavnika muzičkog odgoja, privatno, 4 godine učio sam sviranje klavijatura, prima, brača… , ali uz sve to zaljubio sam se u cimbal. Godine 1991. priključio sam se KUD-u "Prugovac". Bila je to prigoda da vrlo mlad pokažem naučeno, na omiljenom instrumentu. Uz Domitrovića upoznao sam starog cimbalistu Ivana Kristovića iz Kladara, Jezuša, Andriju Maronića, Stjepana Pištu, Kenđelića, malobrojne cimbaliste u ono vrijeme, od kojih je samo Andrija Maronić živ i aktivno svira. Danas u cijeloj Hrvatskoj ima svega dvadesetak cimbalista, ali taj broj svake godine lagano raste. Okupljamo se posljednjih godina na Susretima cimbalista u Pitomači, u organizaciji Festivala Pjesama Podravine i Podravlja. Na ovogodišnji Dan susreta, desilo se proglašenje "Dana žalosti" pa ćemo mi cimbalisti tek na jesen doći na svoje. Na pitanje kako je došao do cimbala Damir je rekao: - Moja najdraža cimbala, dar je mojih roditelja. Na njoj i danas sviram. Izradio ju je stolarski majstor i ljubitelj glazbe Šime Bošnjak iz Ferdinandovca. Istovremeno napravio je dva instrumenta. Jedan meni i jedan mojem kolegi iz Prugovca. Na njoj danas svira mladi kolega i prijatelj Tomislav Belec. Oboje, svaki na svom, sviramo već više godina. Kad mi je bilo 14 godina moj KUD "Prugovac" gostovao je na "Vidovo u Pitomači. Ispred mene na ramena, tada dječaku, su stavili manji cimbal. Nosio sam ga i svirao na njemu u pitomačkoj folklornoj povorci. Tu su me uočili "Podravski muzikaši". Tri dana poslije došli su k mojim roditeljima i zamolili njihovo dopuštenje da im se priključim. Odlučio je Tata i tako sam od 1996. godine član benda "Podravski mužikaši". S njima sam odrastao, završio srednju školu, nedavno upisao fakultet, ali i prešao svijet. Svirali smo u Americi, Kanadi, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i tako već 14 godina. I za mene važi ona: " S tamburom sem celi svet obišel, z Podravine nesem ja otišel……….". Muzikom se malo tko obogatio, ali ja u to računam vrijedna brojna prijateljstva. Spajajući muziku s radnim mjestom ona mi je koristan ispušni ventil i rješenje stresa. Nemjerljiva je radost, čestih gostovanja "Podravskih mužikaša" u televizijskim emisijama "Lijepom našom", "Svirci moji", na organiziranim festivalima "Krijesnica", Krapina, Pitomača, "Brodfest", donedavnih novogodišnjih programa…. Tradicionalno smo izvorni Podravski bend, s violinom i cimbalom.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-03

Njegujemo svoj tip novo komponiranih podravskih pjesama. Jedan sam od mlađih među kolegama; Josipom, Marinkom, Damirom, Draženom, Rikardom, Daliborom i našim solo pjevačem Alojzom Lachom. Kao bend, a često i samostalno kao cimbalista, gostovao sam na albumu Miroslava Škore, Vlade Smiljanića, Jendrinog Škrilaka. Cimbalom sam pratio Mariju Husar, Danijelu Pintarić, Maju Zeko, Anu Vargek, Kristinu Domović, mlade pjevačke snage Hrvatske estrade. Kao bend sudjelovali smo u spotovima Kvarteta Gubec za pjesmu Moj Angelek, te u spotu za pjesmu - Pjesmo naša uz pjevače Đuku Čaića, Adama Končića, Vinka Cocea, Stanka Šarića, Đani Stipaničeva, Mišu Kovača, Dražena Žanka i Mladena Grdovića. Često gostujemo u glazbeno scenskom projektu HTV-a Lijepom našom, gdje bilježimo suradnju s Zlatkom Pejakovićem, Matom Bulićem, Martom Nikolin, Cecilijom, te još puno ostalih poznatih imena iz hrvatske glazbene scene. Redoviti su nam i nastupi na našem Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači. Tu također bilježimo suradnju s izvođačima: Ćirom Gašparcem, Andreom Šola, Željkom Sesvećanom, Anom Filipović, Draganom Vlajnićem i drugima. S puno emocija pratio sam pjevanje Ćire Gašparca na komemoraciji dr. Marijanu Jergoviću, začetniku i dugogodišnjem umjetničkom direktoru Festivala Podavine i Podravlja Pitomača. Čuvam note "za duet cimbala" koje je dr. Jergović napisao za Druge susrete cimbalista u Pitomači. Bilo bi mi drago da se ta skladba ponovno izvede na slijedećem tradicionalnom susretu Cimbalista. Posljednjih godina cimbala je sve traženiji instrument, što me raduje. Malo je originalnih nota za cimbal. Zato ih osobno obrađujem za instrument, primjenjujući svoj stil i način interpretacije. Na pitanje gdje sebe vidi za 10 godina Damir je rekao: - Nadam se nešto pomaknuto na ljestvici na radnom mjestu u istoj firmi u HTV i s "Podravskim mužikašima". Imam dovoljno ambicije za 25 godina rada u bendu. Među kolegama osjećam međusobno uvažavanje i razumijevanje. Prednost "Podravskim mužikašima" često dajemo ispred privatnog života, ponekad i posla. Unutar benda imamo Marinka Barčana, umjetničkog ravnatelja Festivala Podravine i podravlja Pitomača, što nam je prednost ali i obveza. Približavaju se 18. i 19. lipnja 2010. Dani Festivala u Pitomači. To znači - pojačane probe. Uz sve to nađe se slobodnog vremena. Najčešće ga koristim u društvu supruge, u prirodi, gdje zajedno njegujemo porodični vinograd u prugovečkom Starom Brijegu -, na kraju razgovora rekao je cimbalista Damir Hajduk.

Fotografije i tekst Barica Mihoković
Pitomača, 30. 5. 2010.

03.06.2010. u 22:28 • 0 KomentaraPrint#^

Udruga žena "GRAČANKE" - DOMAĆINI 11. SUSRETA FOLKORA U STAROM GRACU


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-03

STARI GRADAC: - U subotu 29. 5. 2010. UŽ "Gračanke" iz Starog Graca bile su domaćice Jedanaestog susreta folklora u Starom Gracu. Sve je počelo, skupljanjem folklornih društava u dvorištu područne Osnovne škole u mjestu. Slijedila je svečana povorka svih skupina kroz Stari Gradac, od škole do Društvenog doma, gdje je održan kulturno umjetnički program. - Kultura je baština našeg kraja. Naslijedili smo je od predaka. Usmenom predajom, običajima, pjesmom, plesom, prenosimo je mlađim generacijama i čuvamo od zaborava, na početku programa rekla je Valentina Počepan, voditeljica priredbe. Prva na pozornici bila je UŽ "Gračanke" Stari Gradac. Pjesmama i plesom svoga kraja oduševile su brojne goste i publiku, koja je njih, ali i sve ostale izvođače, nagradila burnim pljeskom. Zatim je KUD "Seljačka sloga" Špišić Bukovica izveo svoj bogati repertoar stečen 76 godišnjim radom.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-03

U prekrasnim slavonskim nošnjama, pjesama i kolima zadivili su prisutne. KUD "Otrovanec" iz Otrovanca, pjesmom i plesom izveo je dio bogate tradicije svojeg kraja. KUD "Graničar" iz Okrugljače, čuvarice su bogate izvorne, drage, domaće, baštine. Dio svog repertoara izveli su na pozornici. Slijedila je mlada plesna grupa Demokratske zajednice Mađara Hrvatske iz Novog Graca. Prisutne su oduševili pjesmama na mađarskom jeziku, nošnjama i temperamentnim plesnim točkama. Šećer na kraju bio je KUD "Podravka" Starogradački Marof sa spletom podravskih pjesama i kola. Na kraju se sponzorima, posebno Općini Pitomača, gostima, publici i gospođi Ivki Skender, koreografkinji i voditeljici folklora domaćina, zahvalila Kristina Petrović predsjednica Udruge žena "Gračanke" Stari Gradac i pozvala prisutne na zajedničko druženje.

Fotografije i tekst Barica Mihoković

03.06.2010. u 22:19 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 01.06.2010.

NA LIPICI NAJAVLJENI "DANI OPĆINE PITOMAČA 2010."

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-01
foto:http://www.pitomacafestival.hr/

U utorak 01. lipnja 2010. na Lipici, najvišoj koti u "preštimanom" vinorodnom brijegu Aršanj, domaćini Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača i Rajko Stilinović Direktor festivala, organizirali su tiskovnu konferenciju i druženje s novinarima. Predstavili su "Dane Općine Pitomača" i 18. izdanje Glazbenog festivala "Pjesme Podravine i podravlja" Pitomača 2010. Konferenciju je otvorio Karlo Crnčić, šef press službe festivala. Posebno je pozdravio Josipa Đakića, Saborskog zastupnika, Željka Grgačića, načelnika Općine Pitomača, članove benda "Licitari", koji su interpretirali dvije festivalske pjesme i novinare televizije, radija i tiska. One koji će, kako je rekao, kistom i perom posebno pratiti 18. po redu Glazbeni festival u Pitomači 18. i 19. lipnja i ostale programe koji će se odvijati u razdoblju od 12. do 20. 6. 2010. na Dane Općine Pitomača. Rajko Stilinović, direktor festivala iznio je novitete 18. festivala. Naglasio je da će umjetnički, prva i druga večer biti izjednačene pjesmama Podravine i podravlja, što je novost ovog festivala. Pjesme po kvaliteti pratiti će dobri duh Marijana Jergovića. U njima i dalje će živjeti kvalitetni stihovi i dobra glazba. HTV obje večeri će izravno prenositi. Naglasio je afirmativnost Festivala, pozdravio autore i izvođače, poznata imena hrvatske estrade. Bilo je sjećanja na Marijana Jergovića i festivalske početke koji su prerasli u prepoznatljivo impozantne interpretacije glazbenog stvaralaštva posvećenog 18. Festivalu. Marinko Barčan, umjetnički ravnatelj festivala, informirao je o specifičnosti tekstova i obavezne zastupljenosti violine, cimbala i tamburica. Festival će pratiti Tamburaški orkestar HTV. Tom prigodom maestro Siniša Leopold, voditelj orkestra obilježiti će dvadeset pet godina umjetničkog rada i vođenja orkestra. Dio izvođača će pratiti Tamburaški ansambl "Podravina" iz Đurđevca s 13 izvođača pod vodstvom iskusnog Krunoslava Benka. Zastupljeno će biti Međimurje, Podravina, Slavonija, i Baranja. Obje večeri publika će birati po 3 najbolje pjesme. Uz to birati će se i najbolju novinarku-novinara, koji će na najbolji način prezentirati Festival. Podržana je inicijativa novinara da se u idućoj godini festivalske pjesme objave ranije na radio postajama, s ciljem pojačanog dojma Festivala. Novinari su predložili organizatorima da i za njih organiziraju natjecanja u kuhanju fiša i učešće u igrama na sportskim terenima u Križnici, što su domaćini usvojili.

Barica Mihoković

01.06.2010. u 23:04 • 0 KomentaraPrint#^

ODRŽANI PETI SUSRETI FOLKLORA U OTROVANCU

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-01

OTROVANEC: - U nedjelju 23. 5. 2010. članovi KUD "Otrovanec" iz Otrovanca bili su domaćini petih susreta folklora. Na priredbi u Društvenom domu u Otrovancu prvi su nastupili gosti, Ženski zbor "Korjeni" iz Martinaca Republika Mađarska.
Bio je to uzvratni posjet mađarskih Hrvata. Izveli su splet hrvatskih pjesama, koje njeguju u Mađarskoj i oduševili našu publiku. Slijedio je KUD "Čačinci" iz Čačinaca sa ražanačkim kolom i spletom plesova Slavonije. Iz Koprivničko-Križevačke županije nastupilo je Pjevačko društvo "Ferdinand" iz Ferdinandovca, sa spletom pjesama iz svojeg kraja, te KUD "Prugovac" iz Prugovca s pjesmama i plesovima Podravine. Za šećer na kraju nastupilo je KUD "Vinice" iz Vinice, Varaždinska županija, s plesovima svojeg kraja.
Svim izvođačima i sponzorima zahvalila se voditeljica priredbe Mirjana Gomerčić, predsjednica KUD-a "Otrovanec iz Otrovanca. Zahvalila se izvođačima na pokazanoj raskoši nošnji kraja iz kojeg su došli i sponzorima. Posebno se zahvalila Općini Pitomača, koja ih prati financijski. Na kraju priredbe zahvalila se gostima i gledaocima i zakazala nove susrete za godinu dana.

Barica Mihoković

01.06.2010. u 23:00 • 0 KomentaraPrint#^

KOD SAJDLA DRUŽENJE I KREATIVAN RAD ČLANOVA LU "DUGA" PITOMAČA


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-01


KRIŽNICA: - Dvadesetak članova, nedavno osnovanog, Likovnog kluba "Duga" Pitomača družilo se u nedjelju 23. 5. 2010. godine u Križnici na imanju Janija i Barice Seidl. Okupljalište bilo je pred visećim mostom na Dravi. Dočekali su ih ljubazni, domaćini. Proveli su ih imanjem, ateljeom Seidl, razgledavanjem stare i nove Drave.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-01

Slikari su rastrli svoje štafelaje i radili sve do ribljeg ručka, kojeg su osigurali domaćini. Bila je to edukacija mladih članova, te radni dogovor o daljnjim aktivnostima kluba. Pripremaju se za prvu skupnu izložbu povodom Dana Općine i Festivala pjesama Podravine i podravlja u Pitomači. Prvu skupnu izložbu slika u izložbenom prostoru Šumarije Pitomača, planiraju otvoriti 17. 6. 2010. na Dan pera i kista. Uz to, tokom dana Općine, članstvo planira održati izložbu minijatura u Turističkoj kućici pored Pitomačke crkve Svetog Vida i uličnu prodaju svojih slika, rekao je Stjepan Ivanec, predsjednik Likovnog kluba "Duga" Pitomača.

Tekst i fotografije Barica Mihoković

01.06.2010. u 22:57 • 0 KomentaraPrint#^

DVD BOROVA OBILJEŽILO 80 GODINA RADA


Image Hosted by ImageShack.us

BOROVA: - Svečanom sjednicom 21. 5. 2010. je domicilno DVD Borova, VZO-e Suhopolje obilježilo 80. godišnjicu rada i postojanja. Sve je počelo, tog izuzetno kišnog dana, polaganjem vijenaca umrlim i poginulim vatrogascima na mjesnom groblju. Svetu misu u Marijanskoj kapelici u mjestu služio je vlč. Robert Mokri, župnik crkve Svete Terezije Avilske, u Suhopolju, koji je na misnom slavlju blagoslovio novu vatrogasnu zastavu. Donator i kum zastave bio je gospodin Veno Švarc. Sjednicu je predvodili Darko Čurik, vatrogasac i pročelnik za društvene djelatnosti Općini Suhopolje, Mirko Sola, zapovjednik VZO Suhopolje i Dražen Čimin, tajnik DVD Borova. Gosti sjednice bili su: Franjo Viljevac zapovjednik VZŽ Virovitičko-podravske, Zlata Šljivac, načelnica Općine Suhopolje, Marijan Brlek, predsjednik Općinskog vijeća Suhopolje, Dragutin Keser, predsjednik VZO Suhopolje, Neven Louvar predsjednik DVD Suhopolje, Ivan Novak i Mirjana Šefer članovi Općinskog vijeća Suhopolje iz Borove.
Darko Čurik podnio je Izvještaj o 80 godina rada i postojanja DVD Borova, osnovanog 1930. godine. Prvi predsjednik bio je Andrija Pemper, prvi zapovjednik Ivan Novaković, i prvi tajnik Ivan Varga. Prilikom osnivanja DVD je imalo 44 člana. Istu godinu oformili su vatrogasnu glazbu, koja se održala do početka Drugog svjetskog rata. Prvo Vatrogasno spremište, bilo je na mjestu današnjeg Doma za psihičko oboljele osobe u Borovi. Današnji Vatrogasni dom izgrađen je 1982. godine u sastavu Hrvatskog doma u središtu Borove. Godine 1980. nabavili su traktorsku vatrogasnu cisternu, koju i sada koriste. Imaju 27 operativnih vatrogasaca, dvadesetak djece, desetak muške mladeži i 200 podupirajućih članova. Svečanom skupu obratio se Stjepan Razum, sadašnji predsjednik DVD Borova, koji tu dužnost obavlja već 20 godina unazad. Pozdravio je prisutne goste i sve vatrogasce, čestitao visoku godišnjicu, zahvalio se na radu, trudu i požrtvovnosti vatrogascima, koji tu časnu dužnost obavljaju proteklih 10, 20, 30 i 40 godina. Tokom proslave Stjepan Razum uručio je Zahvalnice, četrdesetorici vatrogasaca, makete vatrogasnih kola i statue vatrogasac.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml at 2010-06-01

Spomenice za 10 godina rada primili su: Josip Tomljanović,Leopold Pajić, Ivan Tuđina, Kristijan Flis, Zoran Knežević, Đorđe Jovanović, Zoran Dorić, Lazo Borojević, Ante Marić, Miroslav Razum, Josip Razum, Dejan Šamec, Srđan Knežević i Mario Kukić. Spomenice za 20 godina primili su: Miroslav Hering, Zlatko Smojver, Davor Fajhtner i Dražen Čimin. Spomenicu za 30 godina primio je Stjepan Razum. Spomenice za 40 godina primili su: Josip Fajhtner, Ivan Veselj, Josip Šefer i Jovan Jovanović. Spomenicu za 50 godina u subotu primio je Čedomir Panić. Brončane medalje primili su: Dejan Šamec, Zoran Dorić, Zoran Knežević, Dražen Hunjet i Srđan Knežević. Brončane plamenice primili su: Dražen Tomljanović, Ivan Smiljanić, Ante Marić, Miroslav Razum i Josip Razum. Srebrne medalje primili su Đorđe Jovanović i Miroslav Herig. Posebna priznanja – makete vatrogasnih kola primili su: Ivan Smiljanić, sadašnji spremištar, i prijašnji spremištari Ivan Tuđina i Davor Fajhtner. Statue Vatrogasac primili su najdugovječniji članovi Čedo Panić i Josip Šefer, te Zlata Šljivar, načelnica Općine Suhopolje. Spomenice i medalje, uručili su Dragutin Keser, predsjednik VZO Suhopolje i Franjo Viljevac zapovjednik Virovitičko-podravske županije. Svečano, u subotu 22. 5. 2010. na vatrogasnoj proslavi 80 godišnjice, zlatne medalje primili su Stjepan Razum i Dražen Čimin. Zlatnu spomenicu primio je Jovan Jovanović. Franjo Viljevac, zapovjednik VZŽ Virovitičko-podravske pozdravio je slavljenike, čestitao 80 godišnjicu rada, hvale vrijedan period, održavanje tradicije dobrovoljnog vatrogastva, s posebnim naglaskom na operativu, koja se iskazala u maksimalnoj pomoći stanovništvu u obrani od katastrofalne poplave nastale golemom bujicom kiša proteklih dana. Zaželio im je da ih Sveti Florijan vodi i čuva pri izvršavanju humanog rada, za koji su se opredijelili.
Zlata Šljivac, načelnica Općine Suhopolje zahvalila se na Statui Vatrogasac i posebno pohvalila rad vatrogasaca. Tvrdila je: - U vatrogastvo na području Općine Suhopolje treba kvalitetno ulagati kupnjom novog navalnog vozila s pripadajućom opremom za središnje društvo Suhopolje i opremiti osobnom zaštitnom opremom vatrogasce DVD Borova -.
Nastavak svečanosti u subotu, započete je budnicom. Nastavljeno je svečanom primopredajom nove vatrogasne zastava, kojoj je kum Vene Švarc, te čestitkama brojnih gostiju. Na kraju svima se zahvalio Stjepan Razum, predsjednik DVD Borova. Slijedilo je zajedničko druženje.

Fotografije i tekst Barica Mihoković

01.06.2010. u 22:54 • 0 KomentaraPrint#^

VATROGASCI DVD SUHOPOLJE 36 SATI BEZ ODMORA SPAŠAVALI OD POPLAVE

Image Hosted by ImageShack.us

gđa. Zlata Šljivac, načelnica Općine Suhopolje


Od nedjelje 16. 5. 2010. u jutro do srijede 19. 5. 2010. na području općine Suhopolje palo je 110 litara kiše po metru kvadratnom. Razlili su se svi potoci i kanali. Voda je napunila podrume i bunare. Prekrila je magistralnu, lokalne ceste, a oranice pretvorila u jezera. Prvi su u obranu nastupili vatrogasci. Izuzetno sam ponosna na njih, na početku razgovora rekla je Zlata Šljivac, načelnica Općine Suhopolje i nastavila: - Ugrožena su bila naselja: Suhopolje, Borova, Cabuna, Orešac, Naudovac i Žubrica i Pčelić gdje je voda ušla u kuće. Svjesna sam da sam najodgovornija osoba za sigurnost stanovništva ovog područja. Sve to vrijeme bila sam mokra i blatna, organizirajući i opskrbljujući s neophodnim potrepštinama rad mojih vatrogasaca i mojeg ugroženog naroda. Načelnica sam svega 12 mjeseci. Kao medicinska sestra sam radila u Virovitičkoj bolnici. Potom sam bila 575 dana učesnica Domovinskog rata. Vratila sam se raditi u Ambulantu u Suhopolje, a po preporuci politike imenovana sam za načelnicu. Vrlo sam ponosna na moje djelatnike u Općini, među kojima je i rukovodstvo DVD-a. Na njih mogu računati. Dostupni su uvijek kad ih trebam, posebno u kriznim situacijama kakva je bila ova poplava. Svi imamo entuzijazam, imamo puno volje, ali ne i novaca. Nerazvijena smo Općina. U vatrogastvo godinama se nije dovoljno ulagalo. Navalno vozilo i cisterna DVD Suhopolje stara su preko 35 godina. Bojimo se da će nam u trenutku intervencije otkazati. Tražila sam pomoć kod svih institucijama, sve sam poduzela, ali za sada, ne vidim rješenje, kako opremiti vatrogasce? Locirani smo na takvom području da ne možemo izbjeći elementarne nepogode, kao što je ova. Nemamo mogućnost vlastitog financiranja nabave vatrogasne tehnike i opreme. To što smo do sada dobili i što imamo nedovoljno je. Sami možemo učiniti nešto sitno, što radimo i što ćemo nastaviti. Prikupljamo dobrovoljne priloge po kućama u Općini, ali sve je to sitno. Država ulaže u javne profesionalne postrojbe, ali ne i u dobrovoljno vatrogastvo. Očekivala sam više pomoći pri saniranju poplave. Sami smo u roku od 10 minuta organizirali krizni stožer i odmah stupili u akciju. Bujica se sručila s Bilogore tako neočekivano i naglo. Snalazili smo se s malo novca kako smo najbolje znali i mogli i nabavili neophodne gumene čizme, vreće za pijesak, baterije, osigurali dežurstva od 30 ljudi i vršili hitne akcije na terenu. Ne mogu dovoljno zahvaliti vatrogascima na požrtvovnosti, i neumornom radu na spašavanju imovine u našim naseljima. Posebno hvala Mirku Solaru. On je uzor vrijednog i poštenog čovjeka. Zapovjednik je VZO Suhopolje. Hvala VENI ŠVARC, privatnom poduzetniku, koji se uključio u obranu svojom mehanizacijom, Željku Mikulčiću, donačelniku, Dragutinu Keseru, predsjedniku VZO, Marijanu Brleku predsjedniku Vijeća Općine, Branku Horvatu predsjedniku Udruge branitelje Općine Suhopolje i njegovom članstvu. Svi su sa svojim ljudima bili uključeni u akciju zaštite i spašavanja. Posebno hvala svim vatrogascima, našim operativcima, koji su neumorno na sanaciji radili 36 sati neprekidno, sve dok glavna bujica nije prošla. Oni su naš ponos i primjer solidarnosti u nevolji. Radili smo na prohodnosti kanala, mehanizacijom preoravali kanale po oranicama i propuštali vodu. Pročišćavali ulične odvodne kanale, ispumpavali vodu iz podruma i bunara, dovodili pitku vodu stanovništvu. Moji vatrogasci sve to vrijeme bili su na sendvičima i suhoj hrani, bez odmora. Sretna sam, ponosna na njih i zahvalna, jer smo svi zajedno bezrezervno pomagali i spašavali, maksimalno što smo mogli, stanovništvu naše Općine - rekla je gospođa Zlata Šljivac, načelnica Općine Suhopolje.

Fotografije i tekst Barica Mihoković

01.06.2010. u 22:50 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (19)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti i vijesti kao i zanimljivosti vezane uz Pitomaču i okolicu koje nisu u direktnoj vezi s aktivnostima Foto video kluba "Mirko Lauš" a prikupljaju ih članovi FVK, objavljujemo na ovom blogu koji se veže uz fvkml.blog.hr kao osnovni blog našeg kluba.

Linkovi

Foto video klub "Mirko Lauš"

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr