novosti i vijesti oko nas https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

srijeda, 28.11.2007.

AKTIVNOSTI PITOMAČKE ŠKOLSKE DJECE


Image Hosted by ImageShack.us
U okviru dijela školskog programa Osnovne škole “Petra Preradovića “ iz Pitomače, učenici petih a, b i c razreda postavili su zapaženu izložbu rukom rađenih eksponata s temom “Povjest naših ruku” iz nastavnog gradiva petih razreda. Izložili su oruđa i oružja, a na terenskoj nastavi s Bernardom Žibreg prema izloženom eksponatu pripremali su se na terensku nastavu za posjet kazališne predstave u Zagrebu.

Barica Mihoković

28.11.2007. u 20:25 • 0 KomentaraPrint#^

DJECA I PROMET

Image Hosted by ImageShack.us

Danas 28. 11. 07. djeca pitomačkog dječjeg vrtića “Potočnica” utvrđivala su svoja znanja iz prometa. Njih osamdeset i dvoje, sa ravnateljicom Marijom Jakelić i vrtičkim tetama bili su domaćini prometnom policajcu Dariju Gazibaru, policijskom službeniku za promet Virovitice i pitomačkim kontakt policajcima Siniši Tišljaru iz Prvog i Frediju Čizmaru iz Drugog rajona u Pitomači. Pokazalo se da mališani puno znaju o prometu učeći sa vrtičkim tetama i roditeljima. Prometnog policajca, vikali su, poznaju po kapi i onom bijelom na rukavima. Znaju da je promet opasan, da moraju paziti, da uvijek moraju biti oprezni i još mnogo toga. Svi su na dar dobili reklamne materijale o prometu s naznakom “Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa” – orukavlja koja svijetle po mraku, uključujući i prsluke, da budu vidljivi u prometu.
Image Hosted by ImageShack.us
Sa policajcima i tetama obavili su i praktičnu nastavu prelaska preko ceste, signalizirane semaforom u Pitomači, a s ravnateljicom dogovoreni su daljnji korisni kontakti u svrhu zaštite djece u prometu.

Barica Mihoković

28.11.2007. u 20:08 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 13.11.2007.

LJUBIMAC KOLEKCIONARA, KRITIKE I PUBLIKE



Rođen sam, djelujem i živim s porodicom u Kladarama. Time se ponosim, ali moje slike svih žanrova, a najviše i najradije slikam uljenim bojama na staklu, kruže u oko 20 zemalja svijeta. Ima ih na svim kontinentima, na oko 500 izložaba, u svjetski poznatim galerijama, započeo je priču Stjepan Ivanec, član Zajednice umjetnika RH već 30 godina. Nedavno se sa kolegama Klopotan Franjom i Kamilom Vujčićem predstavio sa 12 slika na staklu i platnu u poznatoj galeriji u St. Petersburgu na Floridi. Izložba je bila otvorena cijeli 9. i 10. mjesec 2007. godine. Jedna od njegovih slika otkupljena je i krasi dom Japanske princeze, mlade majke, koja je nedavno rodila prijestolonasljednika Japana. Zanimljivo je, Stjepan Ivanec je samouki umjetnik. Slikao je od rane mladosti. Sam je otkrio rad na staklu i sa 19 godina na prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu u galeriji Lotrščak izlaže 24 slike, koje su za trajanja izložbe sve bile prodane. Tijekom stvaralaštva izmjenjuje tehnike: crtež, akvarel, ulje na platnu, ulje na staklu, da bi se najviše posvetio ulju na staklu, akvarelu i cetežu. Proputovao je mnoge zemlje svijeta. Kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Redale su se mnogobrojne samostalne i skupne izložbe: Zagreb, Varese, Novara, Samobor, Viareggio, Brruge, Trebnje, Graz, Wien, Eisenstadt, Salzburg, Klagenfurt, Paris, Svetozarevo, Hlebine, Lausanne, Karlovac, Amsterdam, Beograd, Milano, Đurđevac, San Remo, Zlatar, Dusseldorf, Koln, Hamburg, Bremen, Stuttgart, Rimini, Barcellona ,San Francisco, Munchen, Freiburg, Waldsuhut, Kumrovec, Pitomača, Hermance/Geneva, Opatija, Trieste, Mannheim, Bages, Varenna, Lignjano, Asti, New York, Monza, Novara, Bjelovar, Ljubljana, Koprivnica, Osijek i mnogi drugi. Kaže, najteže je pratiti tok skupnih izložaba po svijetu.
U naivnom slikarstvu, po riječima eminentnih kritičara Stjepan Ivanec svojim pejsažima s nepreglednim perspektivama i finim linijama daje Podravskom pejsažu karakterističnu izražajnost. Njegova djela mogu izdržati ozbiljne susrete s kritikom, jer imaju jasnu fizionomiju i kvalitet. Naiva je slikarstvo 20. stoljeća, a proteže se i na 21. Naiva kao pravac, riječi su Stjepana Ivanca, pomalo ulazi u muzeje i ranu još nedefiniranu povijest. Njegova djela pretežno se nalaze u privatnim kolekcijama diljem svijeta, no pomalo ih otkupljuju i muzeji.
Stjepan Ivanec i dalje intenzivno radi. Nedavno je u Zagrebu prisustvovao na Eko-Etno izložbi RH. Predstavljao je s ostalima našu Županiju. Sudjeluje na manifestaciji “U susret starim vremenim” u Zlatnom klasu u Otrovancu, u organizaciji pitomačke Turističke zajednice. Ove subote bio je učesnik slikarske kolonije u Virovitici. Njegova naglašena osobnost, iskorak iz hlebinske škole i samopouzdanje osigurali su mu istaknuto mjesto u naivi kao slikarskom pravcu. Kao sudionik mnogih likovnih kolonija dobitnk je brojnih priznanja.
Barica Mihoković

13.11.2007. u 13:30 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 06.11.2007.

OTVORENA SEZONA LOVA

Image Hosted by ImageShack.us

U nedjelju 4. 11. 2007. osamdesetak lovaca LU “Fazan” Pitomača odazvalo se otvorenju lova. Upriličen je skupni lov na divlje svinje u prekrasnim predjelima Bilogore, sada prošarane prebogatom paletom boja jeseni, a otpalo lišće bjelogorične šume, uz čarlijanje vjetra, treperi u zraku i neumorno pada po tlu. Lovci Tanić Ivan i Skec Damir u drugom pogonu odstrijelili su svaki po jednu divlju svinju. Palo je i nekoliko štetočina. Ostali lovci utišali su strasti lova uz naloženu vatru i topli domjenak, upriličen na “Babičanki” kod lovačke kuće. Nakon odmora i okrepe razišli su se svojim kućama, uvjereni da će ih slijedećeg vikenda služiti bolja lovačka kob.
Barica Mihoković

06.11.2007. u 07:18 • 1 KomentaraPrint#^

DAN SVIH SVETIH

Image Hosted by ImageShack.us

1. 11. na “DAN SVIH SVETIH”, krizanteme, špine, zelenilo, cvijeće, titraji lampiona, svijeća i puno posjetitelja, koji su pohodili posljednja počivališta svojih dragih, krasilo je i ove godine uređeno pitomačko groblje. Svi imamo nekog na groblju, a ljudski život protkan vjerom, molitvom, ljubavi, dobrim djelima i pravednošću u svim segmentima društva ima smisla, na posvećenju groblja, uveličanom pjesmama crkvenog Pjevačkog zbora, na “Dan svih svetih”, rekao je pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija.
Barica Mihoković

06.11.2007. u 07:09 • 0 KomentaraPrint#^

MARTINJSKA ZABAVA

Aktivistice humanitarne udruge “Podravsko sunce” organizirale su 27. 10. 2007. u hotelu “Aida” u Pitomači uspješnu “Martinsku zabavu”. Humanitarnoj fešti odazvalo se oko 200 posjetitelja, uz ulaznice od 75,oo kuna. Bili su tu, uz brojne donatore, građane sa šireg područja, i gosti pobratimi Općine Pitomača, predstavnici Općine Polača. Za njih ulaznice je platila pitomačka Općina. Štimung zabavi dao je do ranih jutarnjih sati bend “Licitari”. Kako je doskora martinsko vrijeme, zabavu je sa svojim pomoćnicima, uz tombolu i ostalo, uveličao gospodin Tomislav Franjić, na daleko poznat mešter za spelavanje “Biškupske spelancije krštenja mošta”. Sve su to omogućili sponzori: Hotel “Aida”, Mesnice “Grgačić”, “Natura Agro” iz Đurđevca i “ Meso prerada” Slatina, pekare “Duc” commerce, mini pekara “Centar”, “ Lucija” i pekara “Dergez” iz Podravskih Sesveta. Meso divljači donirale su LU “Fazan”Pitomača, Stari Gradac i Špišić Bukovice i LU “Vidra” iz Pitomače. Donatori su i firma “Slatki san”, Trgovine “Dijaković”, “Stela”, Knjižara “Jež”, Šubić Snježana, knjigovodstveni servis “ Profing”, podrum “Vineda”, bend “Licitari”, cvjećarnica “Anemona”, Pitomi radio, Radio Đurđevac i dr. Članice udruge “Podravsko sunce” ostvarile su dobiti od 9.600 kn. Zadovoljne su, jer im je toliko manjkalo da bi prikupile 20.000 kn, koliki im je dug Domu zdravlja Virovitica za kupljen kolor dopler, ultra- zvučni aparat i sonde u Zdravstvenoj stanici u Pitomači. Sve slijedeće humanitarne akcije će financijski polaziti od pozitivne nule, a biti će usmjerene za kupnju nove sonde za ultra zvuk prostate. Rezultat dosadašnjeg upornog humanitarnog rada Udruge je da u Pitomači na ultrazvuku dva puta tjedno rade specijalisti ginekolozi. Na novom ultra zvuku specijalisti pedijatri pregledavaju kukove novorođenih beba, a doskora raditi će i internista i radiolog, rekle su predstavnice humanitarne udruge “Podravsko sunce” Melita Takač i Štefica Kaša.
Barica Mihoković

06.11.2007. u 07:05 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 02.11.2007.

KAZALIŠTE

Image Hosted by ImageShack.us

U nedjelju 28. 10. 2007. Pitomačani su uživali u kazališnoj predstavi “Ljubav je jača od mača”, koju je izveo ansambl Virovitičkog kazališta. Predstava je bila dobro primljena i nagrađena pljeskom gledatelja. Bio je to dar Općine Pitomača , svojim građanima pa je ulaz je bio besplatan. B.M.

02.11.2007. u 13:41 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 01.11.2007.

PRUŽNI PRIJELAZ

Image Hosted by ImageShack.us

Prema programu Poglavarstva Općine Pitomača, ovih dana u toku su radovi na uređenju pružnog prelaza Dinjevac. Betonska postolja za rampu i semafore, prema izrađenom projektu i potrebnim aktima su završeni. Uvedena je i električna energija. Pitomački općinari očekuju da će u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste i Hrvatskom željeznicom, koja je izvođač radova, svi radovi do kraja godine biti završeni. Financijska sredstva su osigurana. Građani koji koriste
ovaj prijelaz, posebno mještani Dinjevca, željno iščekuju njen završetak. Pamtim na ovom mjestu čak šest prometnih nesreća sa smrtnim ishodom. Baš sam ja u najmanje tri slučaja naišao na trenutak nesreća. Čak dvoje unesrećene školske djece umrlo mi je na rukama. Nesmijemo dozvoliti ponavljanje nesreća na tom mjestu. Rampa na željezničkom prijelazu mora spašavati ljudske živote, rekao je Ivan Erhatić predsjednik Općinskog vijeća Pitomača, koji redovno koristi pružni prijelaz zbog stanovanja u Dinjevcu. Suvremena rampa na željezničkom prijelazu za Dinjevac do kraja godine biti će završena i puštena u promet, potvrdio je Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača. B. Mihoković


01.11.2007. u 12:49 • 0 KomentaraPrint#^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (19)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti i vijesti kao i zanimljivosti vezane uz Pitomaču i okolicu koje nisu u direktnoj vezi s aktivnostima Foto video kluba "Mirko Lauš" a prikupljaju ih članovi FVK, objavljujemo na ovom blogu koji se veže uz fvkml.blog.hr kao osnovni blog našeg kluba.

Linkovi

Foto video klub "Mirko Lauš"

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr