Foto video klub " Mirko Lauš"

četvrtak, 25.10.2007.

PROJEKCIJA U GRABROVNICI

Učenici nižih razreda u područnoj školi u Grabrovnici danas
su sa svojim učiteljicama imali priliku upoznati rad Foto video
kluba "Mirko Lauš", na projekciji filmova koja je održana u
Muzeju Petra Preradovića. U publici je bilo i roditelja kojima
se vjerovatno najviše svidla komedija "Štefina i Ivina" dok
su djeca osim komedije uživala i u animiranom filmu što je
i razumljivo. Projekcija je održana s ciljem popularizacije
amaterskog filma, ( posebno dječjeg ) u našem kraju a plan
je održati bar jednu projekciju u svakoj područnoj školi do kraja ove godine.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

25.10.2007. u 15:11 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 24.10.2007.

Zaštita fotografija

U utorak 23.10. u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu prisustvovali smo stručnom predavanju "Planiranje zaštite fotografija" na primjerima iz zbirki fotografija grada Pariza.
Predavačica, dr. sc. Gđa. Anne Cartier-Bresson, inače glavni kustos i ravnateljica Atelier de restauration et de conservation des photographies de la ville de Paris (ARCP), te vodeći stručnjak za konzervaciju u Institutu za nacionalnu baštinu Francuske, govorila je o zaštiti fotografije odnosno prikupljanju trenutnih podataka o stanju oko 10 milijuna prikupljenih fotografija grada Pariza, njihovoj preventivnoj zaštiti, konzervaciji, restauraciji, te na njihovoj digitalizaciji kao krajnjem postupku.
Digitalne replike se izrađuju za potrebe izložbi kako bi se originali sačuvali od propadanja pri manipulaciji, te sakupljanju statističkih podataka pri korištenju takovih digitalnih replika i njihovoj kasnijoj analizi.
Sakupljeni podaci bi u budućnosti trebali pokazati, kako na fotografiju utjeću temperatura, vlaga, izloženost svjetlu, kvaliteta ink jet boja, foto papira i štampača, dakle promjene koje se događaju u kemijskom sastavu fotografija, pozitiva, negativa i filmova, tj trajnost njihovog kemijskog sastava i njegova podložnost promjenama kroj duži vremenski period,a isto tako koliko se može očekivati trajnost ovih "današnjih" fotografija u odnosu na one nastale na tehnikama 19.-tog stoljeća, a koje su se koristile još donedavno.
U početku su se koristile fotografije kojima je baza bila celuloid nitrat (1890-1950) koje su sada masovno sve veći problem jer se neadekvatno arhivirane nalaze na rubu propadanja, dok se od 1930. koristi celuloid diacetat koji se smatra sigurnijim načinom izrade te je takove fotografije moguće donekle lakše očuvati.
Nakon dugotrajnih postupaka utvrđivanja stanja starih fotografija, čišćenja, ručnog restauriranja, odlaganja u adkevatne neutralne (po fotografiju) zaštitne folije, okvire, mape, kutije i ormare potrebno ih je odgovarajuće smjestiti, pazeći na specijalne mikroklimatske uvjete u kojima se moraju arhivirati kao što je temperatura i vlažnost, a preporuka je 2 stupnja celzija i 20-30% vlage za film, odnosno 40-50% za fotografiju, te se tako predviđa očuvanje od 350-1500 godina.
Samo predavanje sa kvalitetnim informacijama i postupcima u očuvanju fotografije je svakako dobrodošlo jer i u našoj arhivi imamo velik broj starih fotografija i filmova koji su sada NEADEKVATNO pohranjeni, u malom i vlažnom prostoru i pitanje kako i koliko ćemo ih uspjeti sačuvati od daljnjeg i neizbježnog propadanja.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

24.10.2007. u 16:03 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 21.10.2007.

DIPLOMA S POHVALOM U MARIBORU

Na međunarodnom filmskom festivalu u Mariboru pod nazivom 8. TOTI MEDNARODNI VIDEO FESTIVAL MARIBOR 2007., naš Foto video klub "Mirko Lauš", imao je uspjeha. Filmovi "Majstori za pet" i "Serenada" koje su snimili članovi "Filmske grupe" dobili su "Diplomu s pohvalom".
"Majstori za pet" je snimljen ove a "Serenada" prošle sezone.

21.10.2007. u 12:54 • 3 KomentaraPrint#

subota, 20.10.2007.

"ŠTEFINA I IVINA" OSVOJILI TREĆE MJESTO

Na Gastro film fest-u u Osijeku, film "Štefina i Ivina" koji su snimili odrasli članovi FVK "Mirko Lauš", 13. ovog mjeseca osvojio je treće mjesto.
Zbog kriterija festivala film je bio prije slanja ponovno montiran kako bi zadovoljio traženu maksimalnu dužinu od 15 minuta.

20.10.2007. u 18:52 • 2 KomentaraPrint#

FOTO RADIONICA “ŠODRANA”

Jedna u nizu planiranih foto radionica u kojima se praktično snimanje fotografija odvija na terenu je bila i današnja, za koju je izabrana lokacija poznata našim ribičima a to je Šodrana. Niske temperature ipak nisu spriječile članove “Filmske grupe” da snime planirane pejzaže i portrete
iako se na početku dana činilo da će se ova aktivnost morati odgoditi. U planu je još puno foto i video snimanja koje se odvija u okviru “Male škole dječjeg amaterskog filma i fotografije”, a mali filmaši neumorno rade da bi vratili nekadašnji sjaj Pitomači i okolici, naravno u svijetu filma i fotografije.



Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

20.10.2007. u 18:14 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.10.2007.

NAŠI SPONZORI

Naše aktivnosti financijski i na druge načine pomažu naši sponzori i donatori, a naš medijski pokrovitelj je Pitomi radio,
pozivamo i Vas da nam se pridružite.

18.10.2007. u 11:38 • 1 KomentaraPrint#

Video projekcije PETKOM

U sad već "redovitom" projekcijskom programu petkom s početkom u 19 sati, u prostoru FVK „Mirko Lauš“ (u starom dječjem vrtiću), prikazuju se filmovi nekad popularnog Kinokluba „Slavica“.
Ovog petka nakon filmova Slavice, zbog interesa publike prikazujemo pitomačku komediju "Štefina i Ivina".

Ovo je ujedno i poziv svim zainteresiranim mještanima Pitomače i okolice da nam se pridruže svakog petka u "Mikro kinu" našeg kluba.

18.10.2007. u 09:50 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.10.2007.

"U POSJETI STARIM VREMENIMA 2007."

„U posjeti starim vremenima“, manifestaciji održanoj 14. listopada u „Zlatnom Klasu“ u Otrovancu, bili su i članovi “Filmske grupe” zajedno s nekoliko odraslih članova FVK „Mirko Lauš“.
Iako sunčan, dan je bio vrlo hladan, no mali filmaši su bili uporni u prodaji svojih unikatnih suvenira s motivima Pitomače i okolice. Naravno i dokumentarno su snimili događaje na toj manifestaciji koju već tradicionalno organizira Turistička zajednica općine Pitomača.
Evo i nekoliko fotografija.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

15.10.2007. u 16:27 • 0 KomentaraPrint#

subota, 13.10.2007.

FOTO RADIONICA 2

Danas je kao što je i planirano, druga, "mlađa" grupa naših malih filmaša provela radno poslijepodne u našim vinogradima u Otrovanskom bregu. Održan je drugi dio fotografske radionice s temom „Klijeti i bunari“, na kojoj su mali filmaši u poznatom vinogradarskom okruženju snimali portrete u kombinaciji s navedenim motivima.
Da podsjetimo - radionica se održava u okviru projekta „Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije“ koji se provodi uz pomoć Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog filmskog saveza i Općine Pitomača. Evo nekoliko foto zapisa sa radionice.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

13.10.2007. u 23:14 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.10.2007.

PROJEKCIJE ZA 50 GODINA FILMA U PITOMAČI

Svakog petka s početkom u 19 sati, u prostoru FVK „Mirko Lauš“ (u starom dječjem vrtiću), prikazuju se filmovi nekad popularnog Kinokluba „Slavica“. Ovo je ujedno i poziv svim zainteresiranim mještanima Pitomače i okolice da nam se pridruže svakog petka u "Mikro kinu" našeg kluba.
Za eventualne grupne posjete molimo prethodnu najavu i dogovor na mob: 091 532 3165 - voditelj Zdravko Jakupec.

11.10.2007. u 22:01 • 0 KomentaraPrint#

FOTO RADIONICA

Prošlu nedjelju mali filmaši proveli su radno, u našim „goricama“ tj. u vinogradima u Otrovanskom bregu, održan je prvi dio fotografske radionice s temom „Klijeti i bunari“, na kojoj su mali filmaši u poznatom vinogradarskom okruženju snimali portrete u kombinaciji s navedenim motivima. Radionica se održava u okviru projekta „Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije“ koji se provodi uz pomoć Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog filmskog saveza i Općine Pitomača. Drugi dio planiran je za ovu subotu ako vremenske prilike budu dozvoljavale.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

11.10.2007. u 21:53 • 0 KomentaraPrint#

SNIMANJE IZ ZRAKA

“Filmska grupa” snimala je prije nekoliko dana materijal za drugu verziju filma „Učili smo letjeti“. U novoj verziji bit će upotrijebljeni inserti snimljeni iz zraka. Naime na model aviona ugrađena je minijaturna kamera koja snima za vrijeme leta modela. Dinamika koja se dobiva takvim načinom snimanja pridonosi podizanju adrenalina pri gledanju takvog filma pa mali filmaši vjeruju da će ova verzija biti još bolja od predhodne.





Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us





11.10.2007. u 20:05 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 02.10.2007.

Na Reviji u Čakovcu

Na 45. reviji dječjeg filmskog i video stvaralaštva koja je u Čakovcu održana od 27. do 30. rujna 2007. godine sudjelovali su i mali filmaši iz Pitomače. “Filmska grupa” FVK “Mirko Lauš” prijavila je 5 filmova od kojih je u službeni program Revije ušlo tri. Konkurencija je bila vrlo jaka jer je prijavljeno bilo 135 filmova a u službeni program ušlo je 83 filma koje su prisutni mali filmaši odgledali u 7 revijskih projekcija. Osim gledanja filmova poslušali su i predavanje “Lice i naličje utjecaja medija na djecu” koje je održala zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc.Maja Gabelica- Šupljika, a nakon proglašenja nagrađenih razgovaralo se i s članovima ocjenjivačkog suda. Osim toga ekipa iz 1. programa Hrvatskog radija izabrala je upravo male pitomačke snimatelje, režisere i glumce za prigodni razgovor koji možete poslušati ovdje. Naravno ostalo je dovoljno vremena za nova poznanstva i druženje s vršnjacima koji su na Reviju doputovali iz svih krajeva naše zemlje. Kući smo se vratili bez nagrada ali puni nove pozitivne energije i ideja za nove filmove, i s lijepim uspomenama iz Čakovca te željom da se tamo pojavimo i slijedeće godine. Naravno, snimili smo puno video materijala i fotografija koje ćemo pokazati svim ostalim članovima “Filmske grupe” kako bi im dočarali događanja za vrijeme i oko Revije. U Čakovcu su bili: Anja Dijaković, Klara Novaković, Marta Široki, Dominik Gregurek te voditelj Zdravko Jakupec. Odlazak na Reviju omogućili su Hrvatski filmski savez, ŠAF Čakovec, Općina Pitomača, KOGRAD d.o.o. te Jan - Spider d.o.o. Sponzorima zahvaljujemo.
Na projekciju naših filmova u goste su nam došli: Ivan Kovač, Nikola Jakupec, Zdravko Jakupec (Junior), Gordana Jakupec i Damir Bedeković.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

02.10.2007. u 19:03 • 7 KomentaraPrint#

Naši filmaši u radio emisiji HR1

U subotu 29. rujna u 17:30 na prvom programu hrvatskoga radija, emitirana je emisija iz studija Čakovec, "Stigla je pošta". Cijela emisija bila je posvećena 45. reviji filmskog i video stvaralaštva djece.

Poslušajte razgovor sa našim filmašima OVDJE ili cijelu emisiju OVDJE.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

02.10.2007. u 19:01 • 1 KomentaraPrint#

9. PODRAVSKI SALON UMJETNIČKE FOTOGRAFIJE

Ove godine na izložbi je učestvovao 131 autor sa 898 radova iz 8 zemalja a na izložbi učestvovali su i članovi FVK “Mirko Lauš” iz Pitomače. Među izabranima bila je slika Tomislava Saića “Skriven”. Izložbu koju je organizirao FKK Drava iz Đurđevca, otvorio je Mladen Roštan gradonačelnik Đurđevca naglasivši da fotografijama čuvamo prošlost za budućnost, zaustavivši trenutke vremena, što čini izuzetnu vrijednost.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Dio autora 9. Salona odazvalo se na foto safari ove godine u Pečuh, a domačin je bio FVK “Mirko Lauš” iz Pitomače.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


foto i tekst: B. Mihoković

02.10.2007. u 18:48 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (4)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (8)
Rujan 2009 (6)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (7)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (14)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (6)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (11)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (9)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (8)
Studeni 2007 (11)
Listopad 2007 (15)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

-----------------------------------
ŠKOLA CRTANOG FILMA


Projekt koji provodi naš klub pod nazivom "Škola crtanog filma", sastoji se od 11 filmskih radionica koje su namjenjene djeci koja nastavu pohađaju u područnim školama naše Općine Pitomača. Projekt obuhvaća dvjestotinjak djece prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda u Grabrovnici, Dinjevcu, Velikoj Črešnjevici, Maloj Črešnjevici, Turnašici, Sedlarici, Otrovancu, Kladarama, Križnici, Starom Gracu i Starogradačkom Marofu.

MALA ŠKOLA
DJEČJEG AMATERSKOG FILMA I FOTOGRAFIJE

je program po kojem radimo u školskoj godini 2007./2008.
Program omogućavaju naši pokrovitelji, sponzori i donatori
redom navedeni:
-----------------------------------
SPONZORI

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us



-----------------------------------

O nama


Foto video klub “Mirko Lauš” osnovan je 8.ožujka 2005. s ciljem razvijanja, poticanja i unapređivanja stvaralačkog i kreativnog rada na fotografiji i filmu. U skladu s tim ciljem snimamo amaterske filmove u tri kategorije: djeca, mladi i odrasli, te sudjelujemo na mnogo revija i festivala u zemlji i inozemstvu. Filmovi koje snimamo obuhvaćaju sve žanrove pa se time omogućuje izražavanje filmom za sve uzraste i profile članova. Priređujemo izložbe fotografija te sudjelujemo na izložbama drugih priređivača.

Klub nastavlja tadiciju nekad popularnog i priznatog kinokluba “Slavica” kojeg je voditelj punih 30 godina bio gospodin Mirko Lauš. Prvi kadrovi u Pitomači su snimljeni filmskom kamerom

Kontakt

FOTO VIDEO KLUB “Mirko Lauš”
Pitomača,Trg kralja Tomislava 6
e-pošta 1: fvk-ml@net.hr
e-pošta 2: zdravkojakupec@gmail.com
mb:01932730
OIB:08637619384
ž.r.2360000-1101833533

Predsjednik kluba:
Zdravko Jakupec
mob:091/532 3165