život je kratak

30.01.2007., utorak

NE IZNUĐUJTE KOMPLIMENTE

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketImaš lijepu haljinu. Smiješak. Hvala.
Da , to je zaista sve što morate( pa čak i smijete) reći kada vam netko kaže da imate divnu haljinu, da vam nova frizura dobro stoji, da je večera bila super a cvjetni aranžman jedinstven.....
Svoju( priznajmo, najčešće lažnu) skromnost nemojmo dokazivati" razvezivanjem" priče o tome kako smo haljinu kupili na rasprodaji. Kompliment naime , nije upućen našoj " ekonomičnosti" već haljini. Ne " pravdajmo" se ni toliko uobičajenim izgovorom da je to samo prepravljena , stara haljina. Postoje pogodnije prilike za dokazivanje i pokazivanje naših" zlatnih ruku". Uostalom, osoba kja nam je dala kompliment takav odgovor može shvatiti(da li?) krivo jer, barem što se tiče šivanja, on ili njegova supruga imaju najmanje dvije lijeve ruke.
Isto vrijedi i za ukusnu večeru koju sigurno nismo napravili u tili tren kako bi se dalo naslutiti iz nehajnog odgvora" oh, pa to je tako lako skuhati" MA NEMOJ MOLIM TE! BAŠ JE LAKO!!! Priznajmo, barem sami sebi, da smo na nju potrošili bar tri , četiri sata. A netko za to možda nema vremena ili mu kuhanje jednostavno ne leži.
Dakle, komplimente nemojmo lako odbacivati, ali ih nemojmo ni " izazivati" Ako netko uporno ne primjećuje našu novu frizuru, nemojmo navoditi razgovor na frizere i najnovije pariške frizure.Č ovjek vjerojatno ne želi priznati da mu naša frizura liči na svrakino gnijezdo. Budemo li preuporni , umjesto iznuđenog komplimenta mogli bismo čuti i nešto što ne želimo!!no

28.01.2007., nedjelja

ZA ONE KOJI NEMAJU GARAŽU


Iako kod nas nema tako puno snijega kao što je na slici- smrzavice su tu .
Automobil koji hladne zimske noći provodina otvorenome- a takva je sudbina namjenjena većini naših kola- ujutro baš nije sjajan partner.Osobito ako smo vlastitom razbuđivanju i uređivanju posvetili mnogo vremena, pa od kuće krećemo u posljednji trenutak. Mi bismo htjeli krenuti, a auto ne surađuje.Čak štoviše, radi protiv nas.burninmadNajprije ne dopušta da ga otvorimo. ZAMRZNUTA BRAVA! I ona sa druge strane.headbang Što učiniti?
Ne pokušavajte na silu. Takav pokušaj može završiti samo lomljenjem ključa u bravi i dodatnim nevoljama. Smrznuta brava najlakše se može " umilostiviti" uštrcavanjem posebnog odleđivača i zagrijavanjem ključa šibicama ili upaljačem. Tu valja biti oprezan jer neka kola- zbog plastičnih dijelova na bravi- ne podnose suviše topao ključ.
Aki nemamo pomoćnih sredstava za " provalu" u vlastiti auto, dobro će nam doći i dobar dah. možemo puhati u bravicu, a ključ se može ugrijati i rukama. No ta varijanta traje dovoljno dugo da zakasnimo na posao. Zato je bolje spriječiti nego liječiti.U ovom slučaju to znači da bravicu treba podmazati nekim sredstvom protiv vlage ili posebnim uljem za automobilske brave. Problem smrznute brave neki vozači rješavaju i tako da uvečer preko nje nalijepe komadić izolirane trake ili selotejpa.
Kad nam uspije otključati vrata, to još ne znači da ćemo uspjeti ući u kola. Osobito ako je prije hladne noći padala kiša. Tada se ona guma na vratima( tzv.gumiprofil) zamrzne za okvir vrata. I tu sila ne pomaže.
Sila će otvoriti vrata, ali će gotovo bez izuzetka, iščupati i gumiprofil, a to znači propuh u autu do daljega, trčkaranje i izdatke. A sve se to može spriječiti ako se guma na rubovima povremeno namaže glicerinom ili običnim talkom.

Sve je to upotrebljivo ali najbolja prevencija svega toga je GARAŽA: Zar ne?

22.01.2007., ponedjeljak

BOLEST BRBLJANJA


Dok vi i još desetak supatnika ( ne) strpljivo cupkate u redu i razmjenjujete izbezumljene poglede, u govornici se razbaškario netko ( koji je spreman potrošiti svu karticu!) - te kako Marko napreduje s gradnjom kuće, te kako Ana na fakultetu, što radi Perina punica, jeli vinograd orezan, a voćke prskane.....
Što sad, pitate se brojeći u mislima metre do iduće govornice, sve dok netko u redu ne izgubi živce i lupajući na vrata govornice raspričanom ili raspričanoj ne zaurla što misli o njegovim " jezičnim" sposobnostima. Problem se, obično ,tako i "riješi", ali na potpuno pogrešan način- začinjen obiljem " folklornih" izraza , rafalnom paljbom pridjeva životinjskog porijekla, spominjanjem bliže i dalje familije....burninmad
Pokušajte radije sačuvati živce, a i ( opravdano) sve gnjevne supatnike uvjeriti da je mnogo djelotvornije lagano pokucati na staklo i što simpatičnijim izrazom lica pokazati na sat. PAMETNOM JE TO SASVIM DOSTA!!A ako ni to ne pomogne, neće ni dreka.

19.01.2007., petak

KAŠNJENJE

"Neprobavljivi razgovori"

Sve se urotilo protiv vas. Garderoba u kojoj nikad nema " prave" odjeće pa ste satima birali, kiša koja je počela padati pa ste se morali vraćati po kišobran, cijev koja je pukla pa je valjalo zategnuti sve moguće ventile, tramvaji koji se nikad ne drže voznog reda......No , dobro, što je,tu je. Onih " dopuštenih" petnaestak minuta kašnjenja već je odavno prošlo, i na svećani ručak, umjesto na aperitiv, banuli negdje na desert.headbang

I što sad?Domaćinu ste se , pristojno i nešto opširnije ispričali već na ulazu.I to je, koliko god čovjek svoje nezgode želi isplakati na još kojem ramenu, sve što se o kašnjenju ima pričati. Ostali će gosti, vjerujte, biti sasvim zadovoljni kratkim "oprostite na kašnjenju", - nadam se da niste predugo odugovlačili s jelom zbog mene" Jer , priznajte, nevolje sa kanalizacijskom cijevi sigurno nisu primjeran prilog slasnu pečenju,njami a i uživanje u desertu nema mnogo zajedničkog s histeričnom pričom o javnom gradskom prijevozu...
U ostalom, ma koliko zanimljiva vaša priča bila, ona je, u tom trenutku, prije svega- upadica u već otvoreni razgovor o nečemu drugom.
A ako je netko izuzetno radoznao, razloge svog kašnjenja možete mu ispričati i pri čašisi ili kavi poslije obroka. Tada se obično mijenja i tema razgovora i vaše " dogodovšine" mogu biti sasvim zgodno osvježenje.
NARAVNO, SAMO AKO NISU IZMIŠLJOTINE.

10.01.2007., srijeda

HVALA ZA OPET!

Mnogi stari običaji pa i ne tako davna željezna pravila lijepog ponašanja gube se u nepovrat.Jedno je od njih i u mladosti naših baka nezaobilazno pismeno zahvaljivanje na pozivu i ugodno provedenu vremenu na nečijoj zabavi ili proslavi.

Sjetimo li se da je kićenim rukopisom ispisanu zahvalu često pratio i buket cvijeća, zaista požalimo što se taj običaj izgubio.

No , ako već ne pišemo protokolarne zahvalnice, to još ne znači da na dobroj zabavi i trenutcima opuštenosti ne bi trebalo zahvaliti. Jer domaćin se za to morao dobro potruditi, nabaviti i pripremiti jelo i piće, a i za gostima valja pospremiti popriličan nered.
Stoga budite uvjereni da nećete ispasti nimalo staromodni ako sutradan nazovete domaćine i još jednom ( jer to ste , nadam se, učinili i kad ste se opraštali) zahvalite i ponovite da vam je bilo vrlo lijepo.
Umornim domaćinima to će zacijelo biti drago čuti, a vi ćete uvijek biti rado viđen gost.

03.01.2007., srijeda

S DAROVIMA S LJUBAVLJU

Eto, narode!- prošlo je, ponovo smo u stvarnosti. Papica je pojedena( ostala je još pokoja šapa!), bor ćemo skiniti u subotu- i život ide dalje>( samo što smo stariji godinu dana)yes.

Danas mi je pala jedna ideja na pamet- baš me zanima šta mislite o tome.

Potrošili ste cijeli dan tražeći poklon koji će najviše obradovati vašeg prijatelja ili prijateljicu.

Rođendanska je proslava, pričalo se poslije, uspjela- jela su bila probrana i ukusna, osvježenja nije nedostajalo, a i gosti su bili zabavni. No vi se ipak niste osjećali ugodno. A kako i biste. I vaš je poklon ostao u povečoj gomili sa smiješkom i najljepšom zahvalom primljenih, ali neotvorenih darova.
Na povratku kući nije vam preostalo ništa drugo no da zamišljate komentare ukućana koji, " neopterećeni" gostima, mogu glasno izreći sve što im padne na pamet o onome što ste tako dugo i s mnogo veselja birali.

Ja mislim da na takve rođendane ubuduće treba odlaziti( ako se to još uopće poželi) samo sa manjim buketom cvijeća ili na brzinu kupljenom bocom.
Onaj koga ne zanima što su mu prijatelji poklonili ništa više ni ne zaslužuje. Jer za takvo ponašanje izgovora jednostavno nema. Nema te gužve, nema tog kolača koji će zagoriti ili vrata koja valja otvoriti a da domaćinu ne ostave barem trenutak - dva za otvaranje poklona. A pravila lijepog ponašanja od slavljenika čak i iziskuju da već idućeg dana nazove svoje prijatelje i još jednom zahvali na poklonima.
Pa makar ni ne znao što će s njima!bang

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se