život je kratak

14.09.2006., četvrtak

ORUŽJE U DJEČJIM RUKAMA

" Kad uđem u sobu moga malenog sina, kao da sam ušla u skladište oružja.Posvuda pištolji, tenkovi, malene plastične bombe, vjerne kopije, u prirodnoj veličini, mitraljeza.....
Čak imaju bateriju, pa je dovoljan
pritisak prsta da se prostorijom proširi neugodno štektanje.
Dakako , svjesna sam da se takve igračke nisu same od sebe stvorile u njegovoj sobi;- krivci smo muž i ja.Ali, iz ljubavi smo ispunjavali njegove želje.
Hoće li se naš sin pretvoriti u okrutnog mladića?

Priznajte, izjava ove majke kao da je izjava svih majki male djece.
Protiv igre rata zaista ne možemo učiniti ništa . Prije su se dječaci igrali po ulicama lopova i žandara, kauboja i indijanaca, sami izrađivali luk i strijelu,ili se koristili granom kao puškom i pištoljem.Danas su te igračke vjerne kopije originala, znači igre se nastavljaju , ali suvremenijim igračkama.
Roditelji ( pogotovo očevi) često znadu poticati djecu da se dokazuju kao hrabri ratnici(pogotovo dječaci) tako da će dijete pokazati sve što umije i zna samo da zadivi roditelje.
Kad se svi dječaci iz susjedstva igraju oružjem, postavlja se pitanje ima li uopće smisla odbiti njegovu želju za takvim igračkama.Jer, prije od svega doživjet će dječju okrutnost-jednostavno će mu se izrugivati i izbaciti ga iz društva.Potom će se dijete potruditi da nađe barem imitaciju igračke i u takvoj prilici zadovoljit će se i granom umjesto puške

Te igračke , roditelji djeci kupuju da se mogu igati s prijateljima , no kod kuće mu ipak treba sugerirati da se igra sa ostalim igračkama-slagalicama, autićima.
Ja mislim da to zanimanje za takve igračke ( imitacije oružja) prestaje s godinama , pa ako dijete kao maleno želi takvu igračku , to ne znači da će kao odrastao postati nasilnik. Kakav će biti , to ovisi o odgoju i o sredini u kojoj raste.

A oružje jako brzo zamijeni knjiga, video igre, kompjuter.Vrijeme je na strani roditelja!!

<< Arhiva >>