život je kratak

13.08.2006., nedjelja

PAPAJ, PAPAJ ZLATO MOJE

" Jednu za mamu, jednu za tatu, baku..." " Dok ne isprazniš tanjur , ne dižeš se od stola!" " Ako ne pojedeš , nema crtića"
Radimo li time djeci dobro ili loše. Ako je dijete zdravo ja mislim da mu činimo loše.
Debela, ugojena djeca sve su češći problem i pedijatri vrlo često , na iznenađenje roditelja, moraju savjetovati dječju dijetu. Jer, debelo dijete ne mora značiti i zdravo dijete-naprotiv! Roditelji jako pogreše nasilnim hranjenjem,( misleći da im je dijete premršavo,)želudac se proširi, navikava na punost, a suvišne , nepotrošene kalorije pretvarat će se u trajne masne stanice.Daljnje su posljedice: kičma je sve opterećenija, težina opterećuje hod, pa se čak počinju javljati i problemi sa srcem i krvotokom. Tako dijete, u većini slučajeva, osuđujete na doživotnu debljinu i mukotrpnu borbu protiv nje.

Djetetu je teško objasniti da je na dijeti, a možda čak i zvuči pomalo okrutno.Ako nije alarmantno stanje i liječnik nije odredio neku posebnu dijetu , tada je na roditeljima da krenu u borbu protiv kalorija.
Prvo moramo razmisliti o svojim navikama. Da li imamo na svakom koraku neke grickalice? Volimo li čokoladu , kolaće - da li sami nešto stalno jedemo? Ako da- nije čudno onda da i djeca to rade.
Kakve su nam navike u slobodno vrijeme? Da li poslije jela sjednemo pred televizor, malo "zalegnemo"-"da se hrana slegne"?
Promjenimo navike- : koristit će djetetu a i nama:- šetnje, odlasci u park. Glavno da se dijete kreće. Možda neki sport( prema djetetovim godinama)gimnastika, ritmika, košarka, tenis, balet, biciklizam...Važno je da se potroše nepotrebne kalorije,

Jednog dana će vam sigurno biti zahvalno!

<< Arhiva >>