ponedjeljak, 29.03.2010.

Hrvatski nogometni savez dao podršku Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji beskućnika

Image and video hosting by TinyPic

Predstavnike Neformalne mreže prihvatilišta za beskućnike u Hrvatskoj, okupljene oko projekta Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika, primio je danas Zorislav Srebrić, glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza.
Povod ovom sastanku bio je predstavljanje ovog projekta, koji bi vrhunac ove godine trebao doživjeti u nastupu Hrvatske reprezentacije socijalno isključivih ljudi na natjecanju "Homeless World Cup" u Brazilu. U Rio de Janeiru od 18. do 28. rujna očekuje se da će se okupiti rekordnih 64 reprezentacija, odnosno više od 500 beskućnika, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, domova za odgoj i obrazovanje, bivših ovisnika i zatvorenika te Roma.
Srebrić je u ime HNS-a obećao svesrdnu podršku ovom jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, čija je realizacija već započela pripremnim turnirom u Rijeci, a ukoliko bude dovoljno financijskih sredstava, nastavit će se turnirima u Zagrebu, Splitu, poljskom Wroclawu te završnim pripremama u Karlovcu za odlazak u Brazil.
Jedan od promotora ovog projekta je Nikola Jurčević, bivši "Vatreni", a sadašnji pomoćni trener Hrvatske nogometne reprezentacije.
- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 28.03.2010.

Naše bratstvo u travnju

Misa i klanjanje u kapeli Prihvatilišta – 6.4. – u 17.30 sati

10. i 11. susret novicijata - 9. i 23.4. – iza večernje svete mise u sobi FSR-a

Susret trajne formacije – 10.4. – tema: „Asiz – grad sv. Franje i sv. Klare“ u sobi FSR-a. Pozvana su sva bratstva FSR-a i Frame.

Posjet Psihijatrijskoj bolnici Lopača – 10.4. – Polazak u 9h s Trsata, misa u kapeli i posjet odjelu za maloljetnike. Informacije: s. Nada Hlača (432789)

Obnova zavjeta u FSR-u – 16.4. – u Svetištu pod svetom misom u 18.30 sati

Vjenčanje s. Anice Barunica – 24.4. – u crkvi Sv. Jurja pod svetom misom u 16 sati. Pozivaju se cijelo bratstvo uveličati ovaj velik dan naše sestre

REDOVITA SKUPŠTINA FSR-a: nedjelja, 25. travnja, u 16.30 sati

- 00:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 27.03.2010.

Izlet volontera i korisnika Prihvatilišta u Istru

Image and video hosting by TinyPic

Proslavljajući današnju 3. godišnjicu rada našeg Prihvatilišta, organiziran je besplatan izlet u Istru za volontere i korisnike Prihvatilišta. Izlet je obuhvatio posjet Lanišću, Draguću, Svetvinčentu, Svetom Petru u šumi i Puli, gdje je jednodnevno druženje završeno svetom misom u župnoj crkvi Sv. Antuna.

Image and video hosting by TinyPic
- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 26.03.2010.

Kako pristupiti osobi s posebnim potrebama

Gošća večerašnjeg susreta na Frami, kojeg je na temu "Kako pristupiti osobi s posebnim potrebama" upiličilo naše bratstvo, bila je Zorica Janković, prof. rehabilitator–defektolog. Tako su framaši kroz predavanje, radionice i edukativni film mogli naučiti nešto više o pristupu osobama koje susreću u Bolnici Lopača, Centru za rehabilitaciju Brašćine, Centru za autizam i dr.
- 23:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.03.2010.

Oformljena ovogodišnja skupina simpatizera FSR-a

Formirana je ovogodišnja, ukupno treća, skupina simpatizera-kandidata za pristupanje našem bratstvu koja se kroz mjesečne susrete priprema za obred primanja u FSR, predviđen za kraj listopada. U ovom prvom stupnju formacije priprave za zavjete, simpatizeri-kandidati mogu više saznati o FSR-u, djelovanju našeg bratstva, sakramentima i ostalim važnim dijelovima franjevaštva i katoličanstva/kršćanstva.
Susretima su se dosad odazvali Nela Pujić, Saša Bičvić, Ana Kovačević, Jana Kovačević, Nina Lovrić, Marija Radoš, Siniša Frančić, Dolores Turkalj i Ivan Karlić.
- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.03.2010.

"Kako raspolagati novcem?"

Danas je u Prihvatilištu za sve zainteresirane održana radionica "Kako raspolagati novcem?". Predavač Miroslav Vrankić s Tehničkog fakulteta u Rijeci okupljene korisnike i volontere Prihvatilišta uputio je u načine samokontrole osobne potrošnje prihoda te kako svesti rashode na osnovne potrebe, ali i želje. U narednom razdoblju beskućnike će se nastojati pratiti u većoj ili manjoj uspješnosti u trošenju vlastitih skromnih sredstava.
- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.03.2010.

Preduskrsni posjet starijim i nemoćnim članovima našeg bratstva

U prethodna dva dana predstavnici našeg bratstva i duhovni asistent fra Lucije Jagec pohodili su starije i nemoćne članove našeg bratstva - s. Ankicu Pavić, s. Josipu Grujić, s. Stanku Antak, s. Mariju Csorba i s. Blaženku Brdar. Sve sestre okrijepljene su ovom prilikom sakramentima pomirenja i euharistije, a mnogo je značio i posjet braće i sestara.
Zaključeno je da će se ovakvi redoviti posjeti uoči Božića i Uskrsa, do te mjere da postanu jednomjesečni. Stoga, pozivamo svu zainteresirane članove da se pridruže prilikom idućeg posjeta.
- 22:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.03.2010.

Otvorena vrata Prihvatilišta

Image and video hosting by TinyPic

Povodom obilježavanje treće godišnjice postojanja i rada riječkog prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje" koje vodi naše bratstvo, ova jedina kuća za ljude bez krova nad glavom na širem primorsko-istarskom području upriličuje "Otvorena vrata Prihvatilišta". Tako će građani svakodnevno do petka od 8 do 11 sati moći razgledati prostorije Prihvatilišta, upoznati se s njegovim radom kroz razgovor s korisnicima i djelatnicima te kupiti prigodni suvenir.
- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 20.03.2010.

Novo Područno vijeće FSR-a

Danas je na Trsatu održana Izborna skupština za novi sastav vijeća Primorsko-istarskog područnog bratstva FSR-a Majke Božje Trsatske.
U Auli pape Ivana Pavla II. okupilo se 30 ministara i delegata iz četrnaest mjesnih bratstava, pod predsjedanjem nacionalnog ministra b. Vida Mate Batorovića i predsjedavajućeg konferencije nacionalnih duhovnih asistenata fra Ljudevita Antona Maračića.

Nakon izbora prema kandidacijskil listama, u iduće tri godine naše Područno vijeće činit će:

ministra: s. Vesna Peharec (MB Sv. Antun - Pula)
doministar: b. Petar Perković (MB Krnjevo - Rijeka)
tajnica: s. Kristina Banić (MB Pehlin - Rijeka)
blagajnica: s. Silva Dabo (MB Sv. Frane - Pula)
povjerenik za formaciju: s. Vladislava Penavić (MB Trsat - Rijeka)
bratski animator Frame: b. Marko Mihajić (MB Krnjevo - Rijeka)
vijećnici: s. Rebeka Sebastijan (MB Rovinj)
s. Elida Verunica (MB Gospe Lurdske - Rijeka)
s. Nikolina Kukuljan (MB Trsat - Rijeka)

Čestitamo našim sestrama s. Vladislavi i s. Nikolini na prihvaćanju odgovornih službi u Područnom vijeću i molimo za njih Božji blagoslov!

Osim izbora novih vijećnika, kapitul Područnog bratstva izabrao je i četiri delegata koji će zastupati Primorsko-istarsko područno bratstvo na nacionalnim kapitulima u naredne tri godine.

Za delegate su izabrani:

b. Siniša Pucić (MB Trsat - Rijeka)
b. Vedran Vojnić (MB Sv. Antun - Pula)
b. Petar Perković (MB Krnjevo - Rijeka)
b. Marko Mihajić (MB Krnjevo - Rijeka)
- 20:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bez predrasuda II

Image and video hosting by TinyPic

Drugu godinu zaredom riječko prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" godišnjicu svoga osnutka započelo je obilježavati malonogometnim turnirom "Bez predrasuda II" koji je danas na Korzu u sportskom duhu okupio uglavnom ljude s margine društva. Treći rođendan jedine kuće za ljude bez krova nad glavom na širem primorsko-istarskom području, koja je dosad bila jedini dom za 200 nevoljnika, svojim su odazivom uveličale ekipe Zajednice Roma "Romsko jedinstvo", koji su se pokazali i kao najbolji nogometaši, zatim Doma za odgoj i obrazovanje, riječkih beskućnika kao domaćina, ljubljanske udruge "Kralji ulice" te bogoslova. Revijalnu utakmicu odigrale su selekcije beskućnika Hrvatske i Slovenije, u kojoj su, kao i prošle godine, gosti bili uspješniji.

Image and video hosting by TinyPic

Voditeljica Prihvatilišta Vilma Mlinarić uručivši pehare i nagrade za najuspješnije, zahvalila se svima na odazivu, izrazivši žaljenje što ekipe hrvatskih branitelja i poznatih osoba nisu imale strpljenja sačekati cjelokupni tijek turnira, koji je ujedno i prvi u nizu oglednih za odlazak najuspješnijih hrvatskih nogometaša među bezdomcima na Svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika u Brazilu, u rujnu ove godine. U organizaciji turnira pomogli su Grad Rijeka i Riječki športski sveučilišni savez, nogometni sudac Đani Tomičić, radijski voditelj Marin Miletić te drugi volonteri.

VIDEO: http://inmagazin.novatv.hr/multimedia/in_tema/hrvatski-beskucnici-putuju-na-sp-u-rio.html i http://www.facebook.com/?sk=messages&tid=1249881082291#!/video/video.php?v=1324944416801&ref=mf

- 18:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.03.2010.

Prihvatilište posjećuje sve veći broj školaraca

Image and video hosting by TinyPic

Raduje sve veće zanimanje školaraca za rad našeg Prihvatilišta, što potvrđuje i današnji posjeti učenika osnovnih škola Eugen Kumičić i Dolac. Osim edukativnog dijela o radu Prihvatilišta, školarci su se osobno mogli uvjeriti na koji način svakodnevno djelatnici i volonteri Prihvatilišta pomažu ljudima bez krova nad glavom. Mladi karitativci nisu došli praznih ruku već su prikupili i donijeli osobno računalo, hranu te kućne potrepštine.
Od srca im zahvaljujemo što uz podršku svojih roditelja i profesora od malih nogu čine dobra djela i pomaže opstanku Prihvatilišta
- 20:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.03.2010.

Prihvatilište na predstavljanju udruga/ustanova socijalne skrbi

Image and video hosting by TinyPic

»Sajam socijalnog rada« naziv je danas održane manifestacije na Korzu na kojoj je svoj rad predstavilo 18 primorsko-goranskih socijalnih ustanova i udruga, a među njima i naše Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje". Na jednom su mjestu u nekoliko sati same ustanove pokazale su i informirale o dijelu svoga rada, pogotovo kreativnost i rad svojih štićenika, dok je interes građana za rad i život svih ustanova i udruga bio znatan.

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.03.2010.

Tjedan beskućnika u Rijeci

Program proslave 3. godišnjice našeg Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje":

Image and video hosting by TinyPic

Subota, 20.3. od 12 do 16 sati na Korzu - malonogometni turnir "Bez predrasuda II.": ekipe našeg prihvatilišta beskućnika, doma za odgoj i obrazovanje, doma bez odgovarajuće roditeljske skrbi, hrvatskih branitelja, svećenika i riječkih faca. Revijalnu utakmicu odigrat će selekcije beskućnika Hrvatske i Slovenije, čime Hrvatska nogometna reprezentacija započinje jedan u nizu pripremnih turnira za nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu beskućnika u Brazilu, koji će se ove godine održati u rujnu.

Image and video hosting by TinyPic

Ponedjeljak-petak, od 22. do 26.3. "Otvorena vrata Prihvatilišta". Pozivaju se svi zainteresirani.

Image and video hosting by TinyPic

Srijeda, 24.3. u 17 sati u Prihvatilištu - radionica: kako raspolagati novcem, voditelj: Miroslav Vrankić. Pozivaju se svi zainteresirani.

Image and video hosting by TinyPic

Subota, 27.3. Rođendan Prihvatilišta. Izlet volontera i korisnika Prihvatilišta u Istru.
- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.03.2010.

Pobožnost križnog puta petkom u kapeli Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Svakoga korizmenog petka do Uskrsa, u 17:30 sati molimo pobožnost križnog puta u kapeli Prihvatilišta pa se odazovimo u što većem broju!
- 00:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.03.2010.

Grad Rijeka donirao Prihvatilište

Image and video hosting by TinyPic

Sredstva namijenjena za karnevalski bal, koji se nije održao zbog recesije, Grad Rijeka odlučio je donirati Prihvatilištu za beskućnike "Ruže sv. Franje", što je danas gradonačelnik Vojko Obersnel u ukupnom iznosu od 103.162,73 kune uručio s. Vilmi Mlinarić, voditeljici jedine kuće na širem riječkom području za osobe bez krova nad glavom. Riječ je o iznosu u kojem Grad participira s 50 tisuća kuna, pravne osobe s 41.900 kuna, gradovi i općine riječkog prstena s 5.900 kuna te fizičke osobe 5.362,73 kuna. U pratnji gradonačelnika bili su njegovi zamjenici Željko Jovanović i Miroslav Matešić, predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac, predstavnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Maja Pudić Šarar te direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa.

Image and video hosting by TinyPic

- Vaša briga za beskućnike spada među važnije segmente aktivnosti cjelokupnog društva, a kako stvari stoje, s tim problemom suočavat ćemo se sve više. To pokazuje broj i od 430 osoba u našem nužnom smještaju, što je nedovoljno za sve potrebite pa su nam ovakvi programi izrazito dobrodošli, rekao je Obersnel zahvalivši se svima koji dio slobodnog vremena i dobre volju ulažu u rad Prihvatilišta. Inače, Grad Rijeka od prvog dana pomaže rad ove djelatnosti, a razmišlja i o većem prostoru za smještaj beskućnika, s obzirom da su i potrebe svakodnevno puno veće od sadašnjih trinaest smještajnih kapaciteta.

Image and video hosting by TinyPic

s. Vilma je u ime našeg bratstva, koje vodi Prihvatilište, svih njegovih korisnika i volontera zahvalila Gradu, a osobito Obersnelu, što u protekle tri godine, za razliku od državnih institucija, svesrdno pomaže koliko može, kao i na trudu oko pronalaska prostora za kreativan rad s beskućnicima, s obzirom da broj od 200 korisnika koliko ih je dosad prošlo kroz ovaj mali prostor, pokazuje da se osim usluga smještaja i prehrane, s bezdomcima radi na različite načine u vraćanju izgubljenog ljudskog dostojanstva kroz pronalazak posla, sobe ili stana, a i vrednujući njihove talente koji su zbog egzistencijalnih poteškoća bili neiskorišteni. Tako su prilikom uručenja donacije glazbeno znanje pokazali korisnici Mimi i Marino, odsviravši "Uličnu svjetiljku".

- 13:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 03.03.2010.

Prihvatilište posjetila Osnovna škola San Nicolo

Image and video hosting by TinyPic

Predstavnici svih razrednih odjela Osnovne škole – Scuola elementare »San Nicolo« iz Rijeke, posjetili su danas naše Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje«. Učenici, uz podršku roditelja skromnih financijskih mogućnosti, ljude bez krova nad glavom u potrebi darivali su prikupljenom donacijom od prehrambenih i higijenskih proizvoda, kao i u novcu, što su marljivo sakupljali učenici i djelatnici škole u sklopu humanitarne akcije koja je inicirana od učiteljskog vijeća, a trajala je od blagdana Sv. Nikole, zaštitnika škole i sveca koji potiče na darivanje, pa sve do Božića.

Image and video hosting by TinyPic

Učenici ove škole, u pratnji ravnateljice Ive Bradaschia Kožul, predstavnika učitelja i roditelja, osim donacije, pripremili su i recitaciju za trinaest korisnika Prihvatilišta, od kojih su neki djeci posvjedočili svoju tužnu životnu priču koja ih je dovela do dna, ali uz pomoć djelatnika i volontera rješavaju vlastitu problematiku te pokušavaju doći do zaposlenja i adekvatnog vanjskog smještaja, kako bi ravnopravno s ostalim ljudima funkcionirali u današnjem društvu.
Voditeljica Vilma Mlinarić odgovorila je na sva pitanja koja su učenike zanimala o radu jedinog utočišta za ljude bez krova nad glavom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kroz koje je u tri godine prošlo dvjestotinjak beskućnika iz svih krajeva Hrvatske i šire. Isto tako, pozvala ih je da se uključe u različite kreativne radionice koje se provode u prihvatilištu te svoje dojmove izraze u časopisu o beskućništvu »Ulične svjetiljke«
- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.03.2010.

Naše bratstvo u ožujku

Misa i klanjanje u kapeli Prihvatilišta – 2.3. – u 17.30 sati

Hodočašće Čudotvornom raspelu u Katedralu – 7.3. – u 16.30h pokorničko bogoslužje, križni put i sveta misa za sve redovnike i FSR

8. i 9. susret novicijata - 5. i 19.3. – iza večernje svete mise u sobi FSR-a.

4. susret privremeno zavjetovanih – 12.3. – iza večernje mise u sobi FSR-a

Riječki križni put – 13.3. – polazak u 13.30 sati iz Katedrale, preko Kalvarije, Kozale, Pulca, Velog vrha do Drenove gdje će u 18 sati biti služena misa.

Posjet Psihijatrijskoj bolnici Lopača – 20.3. – Polazak u 9h s Trsata, misa u kapeli i posjet odjelu za maloljetnike. Informacije: s. Nada Hlača (432789)

Molitva Duhu Svetom za izbore Područnog bratstva – izbori su na Trsatu 20.3. Delegati našeg bratstva su: s.Vladislava Penavić i s.Nikolina Kukuljan

Tjedan beskućnika u Rijeci – povodom 3. rođendana našeg prihvatilišta, 27.3., održat će se izlet u Istru i druge aktivnosti. Info: s. Vilma (0993191203)

- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.