četvrtak, 25.02.2010.

Humani dan Prihvatilišta u Centru Brašćine

Drugi po redu Humani dan Prihvatilišta odvijaos e posjetom Centru za rehabilitaciju Brašćine. Korisnici i volonteri proveli su vrijeme u veselom druženju s korisnicima Centra i dogovorili iduće zajedničke aktivnosti.
- 23:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.02.2010.

Udruženje obrtnika Rijeka doniralo Prihvatilište

Image and video hosting by TinyPic

Udruženje obrtnika Rijeka doniralo je danas 8.775 kuna našem Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«, prikupljenih prodajom 700 porcija jote, vina i od dobrovoljnih priloga na ovogodišnjoj humanitarnoj gastro-manifestaciji »Maškarana jota«. Donaciju je jučer voditeljici Prihvatilišta s. Vilmi Mlinarić uručio predsjednik riječkog Udruženja obrtnika Zvonko Jurković. "Znamo da već tri godine skrbite o beskućnicima i ulažete puno truda kako biste ih ponovo integrirali u društvo. Stoga smo odlučili ovom skromnom donacijom pripomoći tom vašem humanitarnom djelovanju. U ova, za sve teška vremena, nije više tako nezamislivo da netko od nas postane vaš štićenik", kazao je Jurković. Voditeljica Mlinarić je pak zahvalivši na donaciji kazala kako se u ovom jedinom utočištu za ljude bez krova nad glavom, podosta troši na resocijalizacijske programe s beskućnicima, kojima državne institucije ne pomažu, već jedino gradovi Rijeka i Opatija, Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija i mnogi dobrotvori.

- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.02.2010.

Novi broj "Uličnih svjetiljki"

Image and video hosting by TinyPic

Ovih dana na ulicama Rijeke i ostalih gradova može se kupiti iz ruku beskućnika novi broj prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulične svjetiljke", čiji je izdavač naše bratstvo. Riječ je o prvom ovogodišnjem broju, ukupno sedmom po redu, koji je krenuo u treću godinu svoga izlaženja. Cijena pojedinog primjerka je 8 kuna, od čega polovica ide prodavaču a ostatak u tisak idućeg broja.
- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 20.02.2010.

Obitelj i franjevaštvo

Image and video hosting by TinyPic

Fra Igor Andrijević, koji je nedavno proslavio mladu misu na Trsatu, a trenutno je na službi u Našicama, predvodio je danas u prostoriji našeg bratstva susret trajne formacije na temu "Obitelj i franjevaštvo". Raduje odaziv framaša, sestara iz Križišća i Žabice te naših simpatizera i novaka.
- 19:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.02.2010.

(S)poznajemo li se dovoljno?

Image and video hosting by TinyPic

U svijetu današnjice kada svi trče za vlastitim materijalnim dobrima i kada nas je većina zarobljena vlastitim egoizmom, kada zatvaramo oči pred problemima današnjice, kao da zaboravljamo kako današnje društvo potresa kriza koja zahvaća obitelji, kompletne generacije mladih, duboko potresa naše unutarnje svjetove, naše moralne zakone... Iako svijesni što se događa, nesvijesno ili čak i svijesno odbacujemo krivnju od sebe, krivicu za postojeće stanje pripisujemo drugima. Često slušamo "Ah to su današnji mladi..."
Pitam se jesu li mladi zaista tako neriješivi problem i tko snosi krivicu zato što mladi ljudi često puta krenu krivim životnim stazama? Je li problem u njima samima ili negdje drugdje? Mi odrasli kao da ne razumijemo da je svijet mladih vezan za nas. Naučiti mlade odgovornom životu, životu u vjeri, sreći, ljubavi, prijateljstvu, dostojanstvu, trebao bi biti jedan od prioritetnih ciljeva i zadaća odraslih. Odgoj danas shvaćamo olako i svjesno s našom djecom srljamo u svijet današnjice gdje nema istinske vjere, poštovanja, ljubavi, gdje život gubi svoju iskonsku i od Stvoritelja darovanu vrijednost.
Temeljni stav spram života u svijetlu vjere u crkvenom nauku jest: "Dar života što ga je Bog stvoritelj i Otac povjeri čovjeku, od njega zahtjeva da bude svjestan njegove neprocjenjive vrijednosti i da za njega preuzme odgovornost.."
Odgoj za životno putovanje trebao bi započeti već od trenutka kada majka osjeti dijete pod svojim srcem. Od onog trenutka kada sa strahom, poštovanjem i zahvalnošću prihvaća neprocjenjivi Božji dar. Sve su dobre majke veliki blagoslov svome djetetu, ali nije svaki majčin blagoslov jednako valjan i snažan. Sve ovisi o sadržaju srca i duše, o snazi čiste i plemenite ljubavi. Dakle, sve u životu ovisi o našem osobnom odnosu s Bogom. On je naš Stvoritelj a mi stvorenja, bez Njega nam je nemoguće prihvatiti, ljubiti i dobro odgojiti novi život, odgojiti za život sposobne mlade.
Pitam se: jesmo li mi majke i očevi, učitelji, duhovnici, odrasli... uistinu stavili Gospodina Isusa u središte naših života? Jedino tako ćemo biti sposobni za pravilan odgoj naše djece, naših mladih. On je Istina, Put, Život, On nam daje istinu da slomi laž i danas oslobodi. Isus u naš život svojom neizmjernom ljubavi unosi smisao, ispunjava nas mirom, rasvjetljuje tamu i tminu naših srca pred najvećim poteškoćama i problemima.
Koliko god smatrali da je odgoj djece težak i zahtjevan, ljubav Božja i Providnost uvode nas u adekvatan dijalog s našom djecom i mladima te pomažu u ostvarivanju njihovog osobnog i društvenog rasta i sklada.
Mnogi od nas su zbog okolnosti u kojima živimo, zbog ljudskih a ne Božjih zakona dozvolili da nam komunikacija i dijalog s djecom zakržljaju. Sve više postajemo bića bez senzibiliteta, emocionalno smo hladni, gluhi za govor drugih. Takvim načinom razmišljanja i ponašanja naše živote pretvaramo u "pustinju" u kojoj vegetiramo bez duhovnog bogatstva. Ali, naši mladi i djeca željna su toplih riječi i majčinskog i očinskog zagrljaja, prijateljskog smješka, blagih pogleda... A mi ih u ozračju života današnjeg svijeta prisiljavamo da stavljaju maske na svoja mlada lica, da se pretvaraju, da prihvaćaju odluke i život koji im se nudi, a oni onda traže izlaz u sredstvima ovisnosti, bludnosti, nasilja..
Traže našu ljubav, poštovanje, razumijevanje, ali ga ne pronalaze. Nailaze na osudu i prisilu i na taj način se pakleni krug zatvara.
Stoga bi svi mi od roditelja, učitelja, duhovnika.. našom osobnom i zajedničkom molitvom trebali njegovati i razvijati naše bogoslovne kreposti Vjeru, Ufanje i Ljubav, kao jedini put do razvoja ispravnog, empatičnog i iskrenog dijaloga s našom djecom, našim mladima.
Krenimo ispočetka s milošću Gospodinovom stvarati ozračje u kojem jedni druge slušamo, razumijemo, uvažavamo, poštujemo, ne osuđujemo... Ozračje za ispravan rast i odgoj naše djece.
P.B. "Odgajati znači duhovne vrednote prenositi iz generacije u generaciju, vrednote koje životu daju smisao i sadržaj!"

s. Angela Lovrić, FSR Trsat

- 17:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.02.2010.

Predkorizmeno klanjanje u Katedrali

Image and video hosting by TinyPic

Tradicionalno je naše bratstvo dan uoči Čiste srijede, početka Korizme, predvodilo klanjenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u katedrali sv. Vida. Uz pomoć članova našeg bratstva i trsatskih novaka, klanjanje je predvodio fra Zoran Bibić.

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 13.02.2010.

Rekordan broj posjetitelja Lopače

Image and video hosting by TinyPic

Naše bratstvo, kao i svaki mjesec, upriličilo je redovan posjet štićenicima Psihijatrijske bolnice Lopača. Ovomjesečni posjet pamtit će se po rekordnom broju FSR-ovaca, framaša i simpatizera franjevaštva ovoj ustanovi. Prvo je sa štićenicima proslavljena sveta misa, a potom je jedan dio posjetitelja pjesmom i plesom nastavio druženje s korisnicima otvorenih odjela, dok je drugi dio posjetio zatvoreni odjel maloljetnika te ih darovao igrama i knjigama.
- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.02.2010.

Svijećnica – dan osoba posvećenog života

Image and video hosting by TinyPic

Na današnji blagdan Svijećnice kad se u Crkvi slavi Dan posvećenog života, kao Bogu zavjetovani u bratstvu FSR-a proslavili smo molitvom Večernje kod dominikanaca,pa svetom misom u katedrali sv. Vida koju je predvodio riječki nadbiskup msgr. dr. Ivan Devčić.
- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.