petak, 04.12.2009.

Otvoren prostor dnevnog boravka Prihvatilišta

Image and video hosting by TinyPic

Današnjim svečanim otvaranjem prostora dnevnog boravka za smještaj i radnu terapiju korisnika riječkog Prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje«, ovo je jedino sklonište za ljude bez krova nad glavom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske prvo zaokružilo cjelodnevni smještaj i skrb za ovu socijalno ugroženu populaciju. Prostor dnevnog boravka jučer je svečano otvoren u nazočnosti djelatnika, volontera i korisnika prihvatilišta, izaslanika riječkog nadbiskupa Ivana Devčića msgr. Nikole Imbrišaka koji je blagoslovio novootvorenu prostoriju, ravnatelja Hrvatskog Caritasa vlč. Ivana Milovčića, nacionalnog ministra FSR-a b. Vida Mate Batorovića, područne ministre s. Nede Kukuljan te predstavnika gradskog i županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb kao i Mjesnog odbora Kozala.
Na taj način završeno je uređenje veličine 20-ak četvornih metara prostranog toliko potrebnog prostora za smještaj beskućnika, koji su dosad od otvorenja Prihvatilišta popodnevne sate po kiši i hladnoći provodili na ulici zbog nemogućnosti Franjevačkog svjetovnog reda Mjesnog bratstva Trsat koji provodi ovaj projekt da svakodnevno organizira dežurne volontere. No, sada im više vremenske neprilike neće stvarati opasnosti po život i zdravlje, jer je zahvaljujući donaciji Riječke nadbiskupije, vlasnika prostora, i Vijeća franjevačkih zajednica u iznosu od gotovo sto tisuća kuna, do nedavno potpuno derutan i vlažan, jednom riječju neupotrebljiv prostor, postao lijepo uređeni i opremljeni omaleni kutak u kojem će korisnici koji očekuju rješavanje potrebite dokumentacije i mogućnost zapošljavanja korisno moći provoditi vrijeme dok Prihvatilište ponovo ne otvori svoja vrata u večernjim satima.
Prema riječima voditeljice Prihvatilišta Vilme Mlinarić, budući dnevni boravak prvenstveno će koristiti radno nesposobnim korisnicima, kojima je boravak u krugu prihvatilišta jedini životni prostor koji imaju. Ovdje će zainteresirani volonteri s korisnicima moći provoditi kreativne i komunikacijske radionice, individualnu terapiju te sve ono što im je potrebno kako bi čim prije bili sposobni za povratak dostojanstvenom životu u društvu, a gdje im je i mjesto.

Image and video hosting by TinyPic

U nepune tri godine koliko postoji, boravak u riječkom prihvatilištu koristilo je oko 180 beskućnika svih životnih dobi, među kojima u posljednje vrijeme prevladava broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su zbog punoljetnosti prisiljena napustiti domove, zatim hrvatskih branitelja i bivših zatvorenika. Trenutačno, maksimalnih trinaest smještajnih kapaciteta je popunjeno, a gotovo svakodnevno novi nesretnici bez krova nad glavom kucaju na vrata u nadi da će se koje mjesto osloboditi. Svima njima usluge smještaja, prehrane i resocijalizacijskih programa pružaju se pretežno iz donacija, što potvrđuje da u Rijeci i ostatku Hrvatske pa i inozemstva uvijek ima dobrih ljudi koji prepoznaju potrebe ove populacije, ali i da nedostaje sustavne brige za beskućnike koji se čak niti ne spominju u Zakonu o socijalnoj skrbi.
- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.