subota, 31.10.2009.

Početak sustavnog rada s korisnicima Dječjeg doma u Selcu

Na inicijativu našeg bratstva i u dogovoru s ravnateljem Dječjeg doma "Izvor" u Selcu, danas je u sklopu projekta "Djeca djeci" započeo sustavan rad s korisnicima ovog doma. Tako su delegacija članova našeg bratstva i nekoliko volontera posjetili Selce te djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi ispune vrijeme u druženju i kreativnim radionicama.
Projekt će obuhvatiti mjesečne posjete Selcu i druge načine susreta s korisnicima doma, a obuhvatit će se i njihovi vršnjaci iz riječkih osnovnih škola.
Više informacija može se dobiti kod s. Jelene Čeliković
- 19:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.10.2009.

"Ulične svjetiljke" u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" i na Ri-Tv-u

Image and video hosting by TinyPic

Predstavnici časopisa o beskućništvu "Ulične svjetiljke", koji je pokrenuo i uređuje naše bratstvo, gostovali su danas u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo", odnosno njezinom dijelu "Dobre priče" koje uređuju Marijana Batinić i Petra Nižetić.
Jučer je isto učinio Ri-Tv.
- 18:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.10.2009.

Preminula s. Kazimira Bonetić

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 23:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Duhovna obnova Područnog bratstva FSR-a na Košljunu

Image and video hosting by TinyPic

Danas je u franjevačkom samostanu na otočiću Košljunu održana trodnevna duhovna obnova za sva mjesna bratstva Područnog FSR-a Majke Božje Trsatske. Predvoditelj je bio fra Alfons Orlić.
- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.10.2009.

Osnovna škola Belvedere darovala Prihvatilište

Učenici Osnovne škola Belvedere razveselili su danas korisnike našeg prihvatilišta za beskućnike svojim dolaskom i donacijom u hrani, kućnim potrepštinama i radnim materijalom što će korisnicima pomoći u daljnjem tijeku resocijalizacije. Tom su prilikom pripremili dva ručno izrađena plakata koja će krasiti prostor Prihvatilišta. Već je dogovorena i iduća ovakva suradnja.
- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.10.2009.

Učenici OŠ Vladimir Gortan posjetili Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.10.2009.

Ulazak u bratstvo novih članova

U sklopu mjesečne skupštine dosadašnji simpatizeri obredom primanja započeli su svoju godinu novicijata u našem bratstvu.
Obred je u Kapeli zavjetnih darova predvodio duhovni asistent fra Lucije Jagec, a primljeni su: Antun Zlomislić, Marijana Waldvogel-Šekulja, Ana Šokčević, Katica Jurjević, Livia Moskatelo, Tamara Štokić i Marko Dundović.
- 20:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.10.2009.

"Ulične svjetiljke" dio Međunarodne mreže uličnih novina

Image and video hosting by TinyPic

"Ulične svjetiljke", prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama, kojeg već godinu dana izdaje naše bratstvo a prodavaju ga mahom beskućnici na ulicama i trgovima svih većih hrvatskih gradova, danas su primljene u Međunarodnu mrežu uličnih novina sa sjedištem u Škotskoj.
Uz više od stotinu sličnih izdanja sa svih kontinenata, na web stranicama www.street-papers.org čitatelji cijeloga svijeta moći će saznati više o ovim jedinstvenim uličnim novinama čiji je cilj senzibilizirati javnost o problemu beskućništva i siromaštva u Hrvatskoj te omogućiti ljudima bez krova nad glavom da prodajom časopisa zarade toliko potrebita sredstva za život. Osim mogućnosti razmjenjivanja materijala, Hrvatskoj se na taj način omogućuje sudjelovanje na međunarodnim konferencijama gdje se beskućničkoj populaciji, poticanjem na prodaju uličnih novina, pokušava pomoći kroz ovaj vid socijalnog obrta do krajnjeg cilja - resocijalizacije i ponovnog zadobivanja izgubljenog ljudskog dostojanstva.
Cijena "Uličnih svjetiljki" je osam kuna, od čega polovica pripada prodavaču, a drugom polovicom sredstava tiska se idući broj. Na 36 stranica čitatelji mogu pronaći ispovijesti beskućnika, njihova razmišljanja ali i stajališta ljudi iz javnoga života. Uredništvo, suradnici i distributeri ovog časopisa redom su volonteri, čime daju svoj doprinos poboljšanju životnog statusa beskućnika, koje još uvijek nema u hrvatskom zakonodavstvu, pa stoga ni organizirane skrbi države za sve veći broj pripadnika ove populacije.

- 15:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.10.2009.

Proslava blagdana sv. Franje Asiškog na Trsatu

Image and video hosting by TinyPic

Obredom preminuća i svečanom svetom misom koju su predvodili oci dominikanci, na Trsatu je svečano proslavljen blagdan sv. Franje.
Nakon misa u pastoralnom centru upriličena je bogata zakuska i druženje.
- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.10.2009.

U Osijeku održan III. nacionalni susret o beskućnicima

U povodu obilježavanja 10 godina djelovanja Centra za prihvat beskućnika, Caritas Osijek jučer i danas upriličio je Treći nacionalni susret o beskućnicima, na temu "Rješavanje statusa beskućnika i beskućništva u sustavu socijalne skrbi u odnosu na donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi". Osim predstavnika svih prihvatilišta, susretu su nazočili državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić, predstavnici nadbiskupije, županije, grada Osijeka, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Vladinog ureda za ljudska prava, Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i Centara za socijalnu skrb.

- 13:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #