nedjelja, 31.05.2009.

Naše Prihvatilište predstavljeno na Duhovskom bdijenju

U sklopu Duhovskog bdijenja na Delti, koje je i ove godine povodom jednog od najvećih crkvenih blagdana održano na mjestu gdje je papa Ivan Pavao II. služio svečanu misu 2003., dvanaest zajednica, pokreta i udruga predstavilo je putem promotivnih štandova svoje djelovanje. Među njima, našlo se mjesta i za FSR pa smo tako predstavili djelatnost našeg prihvatilišta za beskućnike
- 15:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 30.05.2009.

Naše bratstvo u lipnju

Misa i klanjanje u Kapeli Prihvatilišta – 2.6. – za sve volontere i članove bratstva u 17.30 sati.

Mjesečni susret volontera Prihvatilišta – 4.6. – pozvani svi dosadašnji i budući volonteri koji žele pomoći radu Prihvatilišta u 17 sati u prostoriji FSR-a.

FSR predvodi susret na Frami – 5.6. – radi boljeg upoznavanja s mladima u Frami, najmlađim članom franjevačke obitelji i sastavnim dijelom FSR-a, u 20 sati okupljamo se u Auli.

Hodočašće FSR-a Kaptol na Trsat – 6.6. - u 14 sati križni put u Perivoju a potom je predviđen susret našeg i kaptolskog bratstva pa se odazovimo i kojim kolačićem razveselimo našu braću i sestre iz Zagreba.

Večer osoba s posebnim potrebama na Trsatu – 7.6. – iza večernje mise u Auli korisnici nekoliko udruga osoba s posebnim potrebama kreativno se žele izraziti pa ih svojim dolaskom podržimo i pomognimo u posluživanju.

7. i 8. susret novicijata - 12.6. i 26.6. – za novoprimljene novake našeg bratstva susreti novicijata održat će se iza večernje mise.

4. susret kandidata i simpatizera – 17.6. – iza večernje mise u Auli.

Susret trajne formacije – 20.6. – za sve članove i simpatizere FSR-a, u našoj prostoriji s početkom u 16.30 sati.

Šetnja FSR-a – 27.6. – u 9 sati polazak pred Svetištem.

- 01:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.05.2009.

Donacija fotoreportera Marka Gracina našem Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Od prodaje fotografija fotoreportera Novog lista Marka Gracina s njegove samostalne izložbe "Naša Rijeka", održane u Malom salonu pod pokroviteljstvom Novog lista i Grada Rijeke, prikupljeno je oko deset tisuća kuna namijenjenih za pomoć jedinom riječkom Prihvatilištu za beskućnike «Ruže sv. Franje». Tom je prigodom danas u trenutno jedinom životnom prostoru trinaest riječkih beskućnika izvršena primopredaja donacije koju je sa zahvalnošću primila voditeljica s. Vilma Mlinarić.
Prikupljena sredstva od brojnih fizičkih i pravnih osoba, među kojima i kolega Gracina iz Novog lista, bit će utrošena na novu perilicu za rublje i početak uređenja prilično vlažnih soba u kojima spavaju beskućnici te dodatne prostorije koja bi nakon sanacije od daljnjeg propadanja trebala poslužiti za provođenje resocijalizacijskih programa s beskućnicima. Mlinarić je stoga apelirala na sve one koji mogu pomoći da se ovaj važni posao na dobrobit korisnika odradi, s obzirom da ukupni troškovi znatno prelaze trenutačne mogućnosti prihvatilišta. Gracin je ovom prilikom zahvalio svima onima koji su kupnjom neke od 37 izloženih fotografija velikog formata običnih ljudi, snimljenih u različitim situacijama na ulicama Rijeke, pomogli ovoj sve brojnijoj marginaliziranoj skupini građana.

- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 26.05.2009.

Franjini sljedbenici

Image and video hosting by TinyPic

Nakon čitanja knjižice p.Gracijana Biršića ''Brevijar moga franjevaštva'' bila sam tako ushićena kada sam u njoj našla potvrdu za moj kratki franjevački život s vječnim zavjetima,a postala je od tada i moj priručnik. Kako on piše, ''Franjin sljedbenik'' pozvan je ljudima pričati jednostavnim riječima, a najdjelotvornija propovijed njegove kreposti je ''prosjačenje''. Tu sam našla sebe i moj ''zadatak'' voditelja Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje". Ne bih rekla posao, jer to za mene nije posao.
Ono što me žalosti je da mnoge moje sestre i braća vide to kao obavljanje posla. Biti u Prihvatilištu ne može se usporediti s poslom kojeg sam do sada radila ili kojeg čovjek radi u nekoj instituciji ili poduzeću. Samo se nasmijem kada me pitaju koje mi je radno vrijeme. Na raspolaganju sam 24 sata,vodim jedno domaćinstvo više, jednu zajednicu, a ne instituciju. Prihvatilište mora živjeti duh siromaštva pomaganja potrebitima, čuvajući se, kako je to lijepo napisao p.Gracijan, da u toj materiji ne uguši duh, a spašava tijelo. Darovi iz fonda Kruha sv.Ante, reći će on, nisu naši darovi. Upravljanjem darovima skupljenim za Caritas mi ne dajemo ništa svoga. Kroz Prihvatilište želim davati sebe, živjeti franjevaštvo kao stil života: bratstvo kao bratstvo svih ljudi, iskrenost, a ne diplomacija; iskrenost, a ne licemjerstvo, ne laž u odnosima; istinoljubivost i malenost, a ne bahatost, ne napuhana veličina; mirotvorstvo i radost, a ne žalost, što ne priliči kršćanima. Mogu zaključati vrata Prihvatilišta, otići kući, imati popodne, vikend, blagdane. Vođenje prihvatilišta i ''prosjačenje'' za potrebite ostaje u funkciji siromaštva kao zjenice u oku siromašnog brata Franje Asiškog, a ne bogaćenje koje izgladnjuje dušu.
Želim biti Božji žongler koji nastoji ganuti ljudska srca i dovesti ih do duhovne radosti. Zato mi je potrebna pomoć i podrška ne samo moje obitelji već i moje franjevačke obitelji. Prihvatilište mora biti ogledalo čovječnosti, čovjekoljublja i ljubavi prema bližnjem. To je najveći zakon Evanđelja i franjevačkog pokreta. U društvu sa sv.Franjom postajemo svjesni svoje malenosti. Gospodine učini me oruđem svoga mira.

s. Vilma Mlinarić
- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.05.2009.

Znastvenice s instituta "Ivo Pilar" istražuju beskućništvo

Image and video hosting by TinyPic

Dr. sc. Lynette Šikić-Mićanović i dr. sc. Marija Geiger s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba danas su posjetile naše Prihvatilište i započele s trodnevnim znanstvenim istraživanjem o beskućnicima u Hrvatskoj. Osim našeg, ove dvije znanstvenice provode istraživanje i u ostalim hrvatskim prihvatilištima/prenoćištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Varaždinu i Karlovcu, razgovarajući s korisnicima i voditeljima kuća za beskućnike.
- 00:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.05.2009.

Sajam volonterskih programa

Image and video hosting by TinyPic

U sklopu Sajma volonterskih programa, održanog danas od 10 do 16 sati na Korzu, na štandu zdravstva i socijalne skrbi našlo se mjesta i za naše Prihvatilište za beskućnike te su naše vrijedne sestre i volonterke građanima dijelile promotivne materijale i tako ih upoznale s radom Prihvatilišta.
- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 16.05.2009.

Fra Gracijan Biršić predvodio susret trajne formacije

Image Hosted by ImageShack.us


Samozatajni trsatski franjevac Gracijan Biršić predvodio je danas susret trajne formacije za FSR na temu "Franjo i Marija". Govorio je o ulozi Blažene Djevice Marije za spasenje čovječanstva, te ispravnoj i neispravnoj marijanskoj pobožnosti. Po prvi puta u našoj su se prostoriji u sklopu ovih susreta za svu braću i sestre iz FSR-a, od simpatizera do trajno zavjetovanih, okupila braća i sestre iz tri riječka bratstva: Trsata, Žabice i Krnjeva.

- 21:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.05.2009.

Hodočašće Područnog FSR-a i Frame Gospi Trsatskoj

Već tradicionalno u sklopu Trsatskih Marijinih dana bratstva FSR-a i Frame Primorsko-istarskog područja Majke Božje trsatske hodočastili su svojoj zaštitnici.
Program je započeo okupljanjem i druženjem u našoj prostoriji u Pastoralnom centru a nastavio se molitvom krunice i svetom misom koju je predvodio fra Darko Tepert.
- 23:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.05.2009.

Umro beskućnik Miodrag Vinski



Danas je u 60. godini života u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Turnić preminuo bivši korisnik našeg Prihvatilišta za beskućnike Miodrag Vinski. Miodraga će se mnogi volonteri sjetiti kao mirnog, nenametljivog i dobroćudnog čovjeka, koji je u više navrata između lječenja u Bolnici za plućne bolesti Klenovnik kraj Varaždina, boravio u Prihvatilištu.
Pogreb Miodraga Vinskog je u petak, 8. svibnja, u 14.30 sati na groblju Drenova.
- 23:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Fotoreporter Marko Gracin pomaže Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Večeras je u Malom salonu na Korzu otvorena izložba fotografija "Naša Rijeka", čiji je autor Marko Gracin, fotoreporter Novog lista, sav prihod namijenio za naše Prihvatilište.
Riječ je o 37 fotografija velikog formata koje prikazuje obične građane u različitim situacijama na ulicama Rijeke.
Izložba se može pogledati i fotografije kupiti do 18. svibnja.
- 21:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 01.05.2009.

Prvomajsko druženje u prirodi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Volonteri i korisnici našeg Prihvatilišta, kao i članovi našeg bratstva i Frame današnji su Međunarodni praznik rada iskoristili za druženje u prirodnom okruženju Pulca.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Prekrasno vrijeme iskoristili su za razgovor, igre i roštiljanje.
- 21:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.