nedjelja, 26.04.2009.

Proslava 800. obljetnice Franjevačkog reda za Riječku nadbiskupiju

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


"Crkva uvijek ima potrebu za onima koji će na novi način ispričati veličanstvenu priču o Isusu Kristu. Točnije, potrebni su joj oni koji će svojim životom i svojim riječima znati stvoriti novu «kršćansku priču», prilagođenu senzibilitetu suvremenog čovjeka. Nije li to upravo zadatak koji vi, učenici i sljedbenici sv. Franje, trebate osjetiti i prihvatiti kao svoj današnji poziv, kao svoj današnji doprinos i pomoć Crkvi u ovim vremenima?“, poručio je večeras u Svetištu Majke Božje Trsatske riječki nadbiskup Ivan Devčić članovima velike franjevačke obitelji predvodeći svečano misno slavlje povodom proslave 800. obljetnice utemeljenja Franjevačkoga reda za Riječku nadbiskupiju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Podsjećajući na život ovoga sveca i trenutke kada ni sv. Franjo nije odmah u početku razumio što Gospodin od njega hoće, nadbiskup Devčić rekao je da je i u današnje vrijeme potrebno moliti sv. Franju za milost prepoznavanja onoga što Gospodin od nas očekuje.

Uoči euharistijskoga slavlja, u Auli pape Ivana Pavla II. naše bratstvo priredilo je prigodni program nakon kojega su se u procesiji članovi svih bratstava FSR-a i Frame, Družbe sestara sv. Križa i Male franjevačke obitelji uputili u crkvu Majke Božje Trsatke.

Proslavi visokog jubileja odazvali su se svećenici Riječke nadbiskupije te brojni franjevci među kojima i fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima te fra Željko Železnjak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda. Obraćajući se mnogobrojnim vjernicima koji su ispunili trsatsku baziliku, fra Železnjak je podsjetio na daleku 1209. godinu kada je papa Inocent III. svojim usmenim odobrenjem pravila franjevačkom pokretu otvorio vrata za osnivanje međunarodnog pokreta. „Da nije bilo tog papinog dopuštenja, franjevaštvo bi i dalje ostalo u malim okvirima Assiza.“, rekao je fra Železnjak dodavši kako je papino dopuštenje omogućilo nastanak triju franjevačkih redova: Red male braće, klarisa te Treći red koji se kasnije razvio u svjetovni i samostanski ogranak.

- 21:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.