nedjelja, 20.07.2008.

Blagdan sv. Marije Anđeoske – Porcijunkulski oprost

Image Hosted by ImageShack.us


U subotu, 2. kolovoza slavimo blagdan Gospe od Anđela, kao spomen na događaj koji se zbio toga dana u maloj crkvici Porcijunkuli u Asizu. Sv. Franjo Asiški, 1216. godine, nadahnut riječju Božjom i u molitvi od samog Gospodina Isusa Krista po zagovoru njegove Majke isprosio je milost potpunog oprosta što ga je papa Honorije III. potvrdio i odobrio, ponajprije za istoimenu crkvicu podno Asiza, a potom na sve franjevačke, pa onda i na sve župne crkve i svetišta po svijetu.

Pozvani smo doći na svetu misu te ispuniti uvjete za dobivanje potpunog oprosta. Toga će dana, u 11 i 19.30 sati naši framaši izvesti prigodnu predstavu o životu sv. Franje u Auli Ivana Pavla II.

Crkva za davanje potpunog oprosta na blagdan Porcijunkulova traži i neke uvjete: tj. da se od podneva 1. do ponoći 2. kolovoza pričesti na svetoj misi u crkvi, prethodno obavi sakramentalna ispovijed te izmoli Očenaš, Vjerovanje i molitva na nakanu Svetoga Oca. U tome je najvažnije raspoloženje duše, koja mora biti u potpunosti odlučna da odbaci svaku sklonost prema grijehu.

Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobivamo u ispovijedi, a vremenitu kaznu okajavamo na zemlji (molitva, dobra djela) ili u čistilištu.

O POTPUNOM OPROSTU VREMENITIH KAZNI

U čovjeku postoji mogućnost da se ne otvori potpuno milosrđu Božjemu i da ne probudi dovoljno jasno i duboko potrebne osjećaje i odluke. Iz iskustva se zna da kod ispovijedi, daljnjeg sakramenta oproštenja grijeha, sudjeluje i čovjek svojim opredjeljenjem i kvalitetom obraćenja i kajanja. A vjernik u svojoj iskrenosti osjeća da nije nikad siguran da li je izrekao sve grijehe koje je počinio i da li ih je izrekao onako kako su oni u kontekstu zbivanja učinjeni. Već ta nesigurnost može pokorniku umanjiti radost sakramenta oproštenja. Nadalje, pokornik nije nikada siguran u dubinu i iskrenost svoga kajanja, tj. žaljenja počinjenih grijeha i u snagu obraćenja u vidu početka novog života s Kristom.

Fra Zvjezdan Linić





- 22:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 19.07.2008.

Druženje FSR i Frama na brdu Sveti Križ

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon okupljanja u Trsatskom svetištu, krenuli smo pješice prema kapelici sv. Križa, gdje smo se pridružili župljanima u molitvi krunice, a potom i na svetoj misi koju je predvodio župnik vlč. Zlatko Ćibarić. Poslije mise, upriličili smo zajedničko druženje uz okrijepu i pjesmu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na žalost, iz našeg se bratstva odazvalo svega 10-ak sestara i braće. Zbog potrebe za češćim druženjima, ovakva hodočašća organizirat ćemo i ubuduće.
- 21:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.07.2008.

Pomoć pakistanskoj siročadi

(Preuzeto s www.fsr-kaptol.hr)

Drage franjevke i franjevci, redovnici i svjetovni, framašice i framaši!

Naš brat Inderyas Sardar iz FSR-a u Pakistanu, iz Mjesnog bratstva u gradu Karačiju (Karachi), koordinator nacionalnog FSR-a (do uspostavljanja Nacionalnog bratstva FSR-a) i zadužen za međunarodne kontakte, kojeg sam osobno upoznala na Generalnom kapitulu FSR-a u Rimu 2005. godine i koji nam je u jednom od brojeva “Brata Franje” pisao o franjevcima u Pakistanu, moli za pomoć pakistanskoj kršćanskoj siročadi koju su on i njegova žena primili u svoju kuću, koju odgajaju i školuju zajedno sa svoje dvije kćeri.
U privitku možete naći osnovne podatke o toj djeci, o njihovim prilikama i potrebama. Na kraju privitka nalaze se brojevi kunskog i deviznog računa našeg Mjesnog bratstva Kaptol u Zagrebu, na koje možete poslati svoje priloge. Kad se skupi nešto novaca, sve ćemo zajedno prebaciti na njegov račun u pakistanskoj banci, da bismo izbjegli višekratno plaćanje visokih provizija. Isto tako svoje darove možete ostaviti i u sobici Mjesnog bratstva Kaptol. Ako neki pojedinac ili skupina želi biti dugoročniji sponzor nekom određenom djetetu (u iznosu od 50 eura mjesečno), molim da to posebno napomenete. Svaki Vaš, pa i najmanji prilog bit će dragocjen.
Pakistan je siromašna zemlja zahvaćena krvavim sukobima (i jučer su zbog terorističkog napada u Islamabadu bili prva inozemna vijest), a zbog
bezumne utrke u nuklearnom naoružanju sa susjednom Indijom siromaštvo je iz dana u dan sve veće. Kršćani su u toj većinski muslimanskoj zemlji često diskriminirani i proganjani. Djeca za koju nema tko platiti školarinu jednostavno ne pohađaju školu čime im se uskraćuju osnovni uvjeti za normalan život.
Hvala Vam za svaki Vaš dar i za svaku molitvu!

Antica-Nada Ćepulić,
međunarodni vijećnik FSR-a za Hrvatsku i doministra Mjesnog bratstva
Kaptol u Zagrebu

http://fsr-kaptol.hr/wp-filez/Poziv%20u%20pomoc%20iz%20Pakistana.doc
- 01:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.07.2008.

Priopćenje za javnost Nacionalnog FSR-a o Družbi Adria

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda izražava duboku zabrinutost zbog najnovijih izjava nekih odgovornih članova Vlade Republike Hrvatske u vezi s ponovnim pokušajima ostvarenja projekta izvoza ruske nafte Jadranskim morem, poznatog kao "Družba Adria". Podsjećamo da smo se prije četiri godine aktivno zalagali da se ozbiljno razmotre sve štetne posljedice ovog projekta te da se zbog njihove izvjesnosti i težine od njega odustane.
Najnovije izjave nekih Vladinih čelnika, izrečene i objavljene u doba zanesenosti nastupima hrvatske nacionalne nogometne vrste, ne mogu nas ostaviti ravnodušnima. Više je nego očita namjera s kojom se išlo s ovim vijestima upravo u razdoblju potpune zagušenosti medija zbivanjima na Europskom nogometnom prvenstvu. Smatramo sasvim neutemeljenom tvrdnju da Hrvatska više nema alternativu i da se projekt "Družba Adria" mora ostvariti pod svaku cijenu. Nijedna od opasnih okolnosti, koje su bile povod za odbacivanje projekta od strane struke, nije se promijenila. Neshvatljivo nam je da se tako olako prelazi preko negativne ocjene koju je Studija utjecaja na okoliš dala projektu, uz objašnjenje da su se okolnosti u nekoliko zadnjih tjedana tako promijenile da zaštita i očuvanje okoliša više nisu dovoljan argument za njegovo zaustavljanje. Podsjećamo na neizbježne, teške i trajne posljedice koje bi donijelo njegovo ostvarivanje i ne možemo ne primijetiti golemi jaz između proklamiranog rodoljublja i spremnosti da se radi ograničene i gotovo zanemarive zarade pristane na čin koji će nepovratno uništiti jedan od glavnih gospodarskih izvora za buduće naraštaje. Mislimo da je krajnje neodgovorna izjava da balastne vode više nisu tako veliki problem i da će se pronaći prikladno rješenje. Isto tako, umirivanje javnosti obećanjima jednog ne-resornog ministra da će se on osobno zalagati da u Jadransko more ne ulaze tankeri bez dvostruke oplate te da će se tako ukloniti mogućnost nesreće, u okolnostima neučinkovitog nadzora na Jadranskom moru, ali i važećih propisa, smatramo teškim obmanjivanjem. Prijetnje da će Hrvatska biti osuđena na nestašicu ili na izuzetno skupu naftu u slučaju neprihvaćanja projekta smatramo besmislenima, jer će Hrvatska uvijek moći nabavljati naftu kao i bilo koja druga zemlja bez značajnih vlastitih nalazišta i izvan glavnih naftnih pravaca. Osobito nas pogađa izjava da je Hrvatska zaustavljanjem projekta učinila tešku pogrješku i uvrijedila ostale države koje su u njemu trebale sudjelovati te da će morati moliti za oprost u nadi da će nekako moći obnoviti pregovore, iz čega se nedvojbeno zaključuje da su eventualni budući pregovarači spremni prihvaćati i vrlo nepovoljne uvjete za Republiku Hrvatsku.
Zabrinuti smo najavom da će nova državna energetska strategija, čiji će sastavni dio biti i projekt "Družba Adria", biti na saborskim klupama u rujnu, što će iziskivati da se javna rasprava održi u ljetnim mjesecima. Zahtijevamo da se javna rasprava, u duhu poštivanja godišnjeg ritma uljudbenog kruga kojem pripadamo, odgodi za jesen, kako bi se omogućilo kvalitetno sudjelovanje svim zainteresiranim stranama.
U nadi da nam je zajednički interes očuvanje zdravog okoliša i prirodnih bogatstava naše domovine i traženje najučinkovitijih putova održivog razvoja, pozivamo odgovorne u državi, ali i najširu javnost, da ozbiljno i pošteno pristupi rješavanju problema opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj, ne zanemarujući i raznolike mogućnosti njezine uštede.

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda
Nacionalni Ministar
Mato Batorović

- 01:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.