četvrtak, 29.05.2008.

Hodočašće FSR-a Kaptol na Trsat

Najveće bratstvo FSR-a na svijetu, ono u Zagrebu na Kaptolu, hodočastit će u subotu, 7. lipnja, Majci Božjoj Trsatskoj.
S obzirom da nas je njihov ministar br. Stjepan Kelčić zamolio da se susretnemo s njima, budimo istinski domaćini pa dođimo upoznati oko 250 braće i sestara s Kaptola koji će doći, te za njih pripremimo kakav kolačić ili sl.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


PROGRAM HODOČAŠĆA NA TRSAT 7. lipnja 2008.

• u 10:00 hodočasnička sveta misa na Trsatu
• nakon svete mise razgledavanje kapelice zavjetnih darova i riznice.
• odmor do 14:00 potom pobožnost križnog puta
• nakon križnog puta druženje u Auli Ivana Pavla II: Obilježavanje Dana bratstva - NAŠE BRATSTVO I FRAMA PRIPREMAJU PROGRAM!!!
• od 17:00 klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u kapelici zavjetnih darova, a potom oproštaj u bazilici i povratak u Zagreb
- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.05.2008.

Riječki gimnazijalci darovali brašno Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Dok su na stotine kilograma brašna maturanti riječkih škola prosuli po Korzu opraštajući se od srednjoškolskog obrazovanja, učenici Prve riječke hrvatske gimnazije treću godinu zaredom odlučili su njime nahraniti najpotrebnije gladne kruha. Na inicijativu Molitveno-karitativne zajednice "Agape" u njezinoj 10. godišnjici postojanja, riječki su gimnazijalci prikupili 49 kilograma brašna i jučer ga odnijeli u naše Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje". Cilj im je, kako kažu, potaknuti maturante ostalih škola da brašno ne bacaju nego ga daruju siromašnima, kako glasi njihova akcija.
Jedanaest je mladih ljubitelja siromašnih, učenika 3.A razreda pod vodstvom vjeroučitelja prof. Miroslava Radića, donaciju u hrani uručilo voditeljici s. Vilmi Mlinarić koja je dio brašna odlučila darovati Kući utočišta u Kresnikovoj. Učenici su se bolje upoznali s radom Prihvatilišta, te odlučili dio slobodnog vremena pokloniti radu s beskućnicima kroz resocijalizacijske programe.

- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.05.2008.

FSR i Frama iz cijele Hrvatske hodočastili u Jalžabet

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U povodu 800. obljetnice rođenja sv. Elizabete Ugarske, danas se na nacionalnom hodočašću u Jalžabetu, jedinoj župi u Hrvatskoj posvećenoj sv. Elizabeti, okupilo više od 800 članova FSR-a i Frame, od čega i 40-ak braće i sestara iz riječkih bratstava. Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak, i sam franjevački trećoredac, u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željkom Železnjakom, generalnim duhovnim asistentom FSR-a i Frame fra Ivanom Matićem i duhovnim asistentima. Hodočašće pod geslom "Zajedništvo sa sestrom milosrđa", svojevrsni je nastavak prvog nacionalnog kongresa FSR-a i FRAMA-e, koji je priređen protekle godine s temom "Milosrdno djelovanje Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u hrvatskom društvu danas", a ujedno i priprema velike hrvatske franjevačke obitelji za proslavu 800. obljetnice franjevačkog reda iduće godine.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Milodari prikupljeni na misi darovani su domovima za starije i nemoćne u Jalžabetu, čime je posvjedočeno zajedništvo i milosrđe prema mjesnoj Crkvi. Uz donaciju HFP sv. Ćirila i Metoda, ukupno je prikupljeno 1.130 kn.
Nakon "ručka iz torbe" i zajedničkog blagovanja "kruha sv. Elizabete", duhovni program hodočašća nastavljen je u dvorani predstavljanjem područnih bratstava FSR-a i Frame i njihovog milosrdnog djelovanja po primjeru sv. Elizabete, a u glazbenom dijelu nastupili su KUD Jalžabet i članovi Frame.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na povratku kući, zaustavili smo se u Varaždinu gdje smo između ostalog posjetili posljednje počivalište fra Berislava Đurića, osnivača Frame Trsat.
- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.05.2008.

Posjet Generalne ministre FSR-a našem Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na povratku s izborne skupštine Nacionalnog bratstva FSR-a Bosne i Hercegovine, današnji su nam blagdan Duhova uveličali posjetom našem Prihvatilištu za beskućnike generalna ministra FSR-a s. Encarnation del Pozo Martinez, u pratnji generalnog duhovnog asistenta FSR-a fra Ivana Matića, međunarodnog povjerenika FSR-a za Framu br. Xavija Ramosa, te nacionalnog duhovnog asistenta Frame fra Milana Krišta.
Susretu su nazočili predstavnici našeg bratstva i Frame, te Prihvatilišta, kako bi Generalna ministra dobila uvid u rad kuće za beskućnike "Ruže sv. Franje" te u sadašnje i buduće aktivnosti našeg bratstva.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Sa željom da sazna čim više o našem radu, s. Encarnation pažljivo je slušala sve ono što su joj sestre i braća imali za prenijeti, a potom uputila svoje riječi divljenja i potpore, i to usmeno i pismeno. Pritom je najznačajnija međunarodna delegacija franjevaca svjetovnjaka izvršila uvid u brojčano stanje našeg bratstva, potpisavši se u matičnu knjigu Bratstva.
- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.05.2008.

Uoči Duhova...

Grad je tako siv, prepun ozbiljnih, u grč stisnutih i nezadovoljnih ljudskih lica. Na ulicama susrećemo prepuno licemjerija, bahatosti, oholosti, koristoljublja, samoprodukcije...

Image Hosted by ImageShack.us

Hoćemo li i jesmo li u stanju moliti s učenicima, Marijom i ženama, moliti Duha Svetoga da kroz nas siđe na ulice, prvo čisteći nas da u nama sagori sve što zamjeramo, moliti Duha Svetoga da u nama ražari ljubav a ne našu samoprodukciju. Sudjelujmo u rastu Crkve, u njenom ponovnom rađanju. Silaskom Duha Svetoga sebe darujmo, ugradimo u zajednicu otvorenu za sve one koji traže, lutaju. Neka Duh Sveti razbije skučenost u kojoj smo se našli, budimo sol za ovu zemlju i svijet, kvasac za ovaj grad.

Image Hosted by ImageShack.us

Ulaskom u zajednicu dolazi do našeg istinskog samoostvarenja jer skupa odlazimo na rad koji nam je svima od Gospodina predodređen,a to je da ovaj svijet činimo ljudskijim, da ga oblikujemo prema Njegovoj volji, da svjedočimo Uskrslog Gospodina u situacijama gdje ne postoji nada. Svjedočimo Ljubav koja pobjeđuje mržnju, svjedočimo Uskrsnuće nad konačnicom smrti.

Image Hosted by ImageShack.us

Kada osjetimo silazak Duha Svetoga na nas, u nama se dovršava spoznaja prave biti; silazimo u vlastitu srž bitka u kojem prebiva rijeka Života, nestaje apstrakcije. Prolazili smo put koji nas je vodio od Uskrslog do unutarnje tišine u kojoj nam On govori, u našem srcu gori vatra, gori unutarnji oganj koji pročišćava, obnavlja, prožima nas jedinom pravom ljubavlju, Božjom ljubavlju. Ta je ljubav jedina kadra do kraja ispuniti prazine i dubine našeg srca. Stoga, iščekujmo, svetkujmo Duhove, čuvajmo molitvom žar našeg srca. Na njemu ćemo zapaliti oganj kojim ćemo ogrijati druge, uliti im radost života u otkrivanju njihove vlastite vrijednosti, dostojanstvenosti, životnosti.

s. Angela Lovrić

- 13:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.05.2008.

Majci Božjoj Trsatskoj hodočastili područni FSR i Frama

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Bratstva FSR-a i Frame grada Rijeke i Crikvenice u sklopu Trsatskih Marijinih dana, tradicionalno su hodočastili Majci Božjoj Trsatskoj. Davno se već ne odazvavši u toliko velikom broju, brojna je trećoredačka obitelj svoj život i svoja bratstva povjerila u zagovor Kraljice Franjevačkog reda, prvo u molitvi franjevačke krunice, a potom i svetom misom koju je u zajedništvu s duhovnim asistentima FSR-a i Frame predvodio fra Božo Lujić.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ukusni kolači koje su naše vrijedne sestre pripremile, brzo su planuli tijekom zajedničkog druženja u prostoriji našeg bratstva. Mnogi su svojim dolaskom potvrdili potrebu za još većim i boljim povezivanjem svih bratstava našeg područja.
- 22:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.05.2008.

Nacionalno hodočašće FSR-a i Frame u Jalžabet

Image Hosted by ImageShack.us


U Godini Sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, Nacionalno vijeća FSR-a i Nacionalno vijeće Frame u subotu, 17. svibnja organiziraju hodočašće franjevaca svjetovnjaka i framaša iz Hrvatske u župu i svetište Sv. Elizabete u Jalžabetu kod Varaždina, jedinu župu u Hrvatskoj posvećenoj ovoj svetici.
Hodočašće počinje u 10.30 sati razgledavanjem i upoznavanjem svetišta i župe te predstavljanjem rekapitulacije Kongresa održanog prošle godine u samostanu konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, nadahnutog milosrdnim djelovanjem sv. Elizabete. Misu u 11.30 sati u svetištu predslavi biskup Josip Mrzljak, i sam franjevački trećoredac. Nakon "ručka iz torbe", od 13.30 do 15.30 sati predviđen je duhovni program, a od 15.30 do 16 sati zahvalna je molitva u svetištu te povratak kućama.
Svi zainteresirani iz okolice Rijeke mogu se javiti s. Nedi Kukuljan, a cijena autobusnog prijevoza iznosit će 100 kuna.
- 23:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.05.2008.

Susret i duhovna obnova volontera Prihvatilišta

U Kući utočišta upriličen je susret i mini duhovna obnova volontera ove ustanove i Prihvatilišta za beskućnike. Kao i zadnji put, mr. Veronika Reljac uvela je okupljene volontere u rad po skupinama, a susret je nastavljen svetom misom i druženjem.
- 22:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.05.2008.

Formacijski susreti našeg bratstva

Unutar formacije članova FSR-a, pokrenuti su odvojeni susreti za simpatizere koji se do listopada pripremaju za ulazak u naše bratstvo, obrađujući teme vezane uz Crkvu, sakramente, zajedništvo i dr..

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Isto tako, svakog mjeseca održavaju se i susreti za novake koji proučavajući život sv. Franje, sv. Klare, sv. Elizabete i franjevačku karizmu, razmišljaju o pristupanju privremenim zavjetima na blagdan sv. Elizabete.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na kraju, svoje mjesečne susrete imaju privremeno zavjetovane sestre i braća koji se kroz godinu dana, razmišljajući o franjevačkom pozivu, spremaju na vječne zavjete na blagdan naše Zaštitnice.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.05.2008.

Hodočašće FSR-a i Frame Majci Božjoj Trsatskoj

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U sklopu Trsatskih Marijinih dana, tradicionalno već FSR i Frama našeg Primorsko-istarskog područja imaju svoj hodočasnički dan Majci Božjoj Trsatskoj. Ove godine, franjevci će svjetovnjaci hodočastiti na Trsat u petak, 9. svibnja.
Program počinje molitvom franjevačke krunice u 17:45 sati, svetom misom u 18:30 sati koju će predvoditi fra Božo Lujić, nakon čega slijede zakuska i druženje.
- 19:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.