nedjelja, 30.03.2008.

Volonteri Prihvatilišta hodočastili u Vukovar

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Danas su se volonteri Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv.Franje" vratili s dvodnevnog hodočašća u Vukovar, što je realizirano temeljem plana rada s volonterima Prihvatilišta kao redovita godišnja aktivnost.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon prošlogodišnjeg posjeta Asizu, 40-ak volontera ove su godine u sklopu svog posjeta Gradu Heroju obišli memorijalno groblje vukovarskih žrtava, spomen dom Ovčara, bolnicu te slavili svete mise u crkvi Gospe fatimske u Borovu Naselju te crkvi sv. Filipa i Jakova, u čijem su Domu sv. Franje, zahvaljujući gvardijanu fra Zlatku Špeharu i župniku fra Ivici Jagodiću, bili smješteni.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Osim toga, volonteri su pohodili crkvu sv. Ivana Kapistana u Iloku i tamošnje Iločke podrume, svetište u Aljmašu i katedralu u Đakovu gdje su im sestre Svetog Križa pripremile nedjeljni ručak te pokazale svoj Montessori vrtić i crkvu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 23:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.03.2008.

Proslava prve godišnjice rada Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Prvo i zasad jedino riječko prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" našeg bratstva, osnivača i provoditelja projekta, skromnom proslavom obilježilo je danas prvih godinu dana rada. Prijepodnevni program održan je u bivšem kinu Croatia dok je navečer u crkvi Sv. Romualda i Svih svetih na Kozali slavljena misa zahvalnica a potom održano i druženje volontera i korisnika.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na proslavu prvog rođendana kuće beskućnika, pozvane su brojne institucije koje mjesečno financiraju rad s beskućnicima, u prvom redu Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, te donatori koji nesebično pomažu prihvatilište prilozima u novcu, hrani i kućanskim potrepštinama. Upriličena je i prodajna izložba radova volontera i korisnika Prihvatilišta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Proslavi su nazočili brojni suradnici iz riječkog Centra za socijalnu skrb te prihvatilišta za beskućnike u Splitu i Zadru, čiji su predstavnici čestitali prvu godinu rada i potaknuli sve ljude s velikim srcem za potrebite na daljnju ustrajnost. Svima njima uručene su zahvalnice, koje je dobila i većina od gotovo 200-tinjak volontera koji su u proteklih godinu dana iz dana u dan pomagali i dalje pomažu s ciljem integracije beskućnika u društvo.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Veliku pozornost okupljenih privukao je dokumentarni film "Korica kruha" o beskućništvu u Hrvatskoj autora Dražena i Kristine Bušić, bračnog para i pionira rada s beskućnicima u Hrvatskoj, koji će uskoro biti prikazan i na nekim festivalima u inozemstvu, kao i na državnoj televiziji.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Prihvatilište priprema izlazak časopisa "Ulične svjetiljke" koji će uređivati i prodavati beskućnici te volonteri koji rade u Prihvatilištu koje je u proteklih godinu dana otvorilo svoja vrata i ponudilo smještaj, prehranu i resocijalizacijske programe ljudima bez krova nad glavom, kojih je do danas tu boravilo čak 70, pretežno muškaraca iz svih krajeva Hrvatske ali i šire, mahom iz BiH.

- 22:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.03.2008.

O godišnjici Prihvatilišta na Ri-Tv-u

Image Hosted by ImageShack.us


Sutra će u 18.25 sati na lokalnoj riječkoj televiziji Ri-Tv u kontakt mozaičnoj emisiji voditeljica Prihvatilišta Vilma Mlinarić najaviti proslavu prve godišnjice rada Prihvatilišta i osvrnuti se na rad u proteklih godinu dana, od osnivanja do danas.
- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.03.2008.

Proslava prvog rođendana Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U četvrtak 27. ožujka, obilježavamo prvu godišnjicu rada našeg Prihvatilišta. Stoga, radujemo se ako ćete izdvojiti malo svoga vremena da budete s nama i našim korisnicima.
Program započinje u 9 sati na štandu na Korzu gdje će riječki framaši dijeliti promotivne letke o Prihvatilištu. Središnji dio na rasporedu je u 11h u dvorani bivšeg Kina "Croatia", gdje će između ostalog biti prikazan 30-minutni dokumentarni film Dražena Bušića "Korica kruha" o beskućništvu u Hrvatskoj. Bit ce postavljena i izložba radova korisnika i volontera koji će se moći kupiti i tako pomoći radu Prihvatilišta. U 18h zahvalit ćemo Bogu na svim milostima u ovih godinu dana misom u crkvi sv. Romualda i Svih svetih na Kozali, a nakon toga slijedi druženje i zabava svih volontera i korisnika u dvorištu Prihvatilišta.

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.03.2008.

Ususret...

Image Hosted by ImageShack.us


Na Veliku subotu, sama u svojim previranjima i razmišljanjima, budim se, idem ususret Uskrsu i proslavi prve godišnjice Prihvatilišta za beskućnike. Nemir me obuzima... "Pa nije to valjda strah, Gospodine", pitam se?!
I ovaj dan počinje brigom za potrebite, čekaju korisnici na kolodvoru, žurim da ne zakasne na autobus. Nema odmora i predaha, jer su to ljudi, potrebiti, braća, ne stvari koje možeš ostaviti neka čeka sutra. Što reći, pa bila je to moja molitva : ''Gospodine, uzmi me sebi cijela da Ti se predam.''

Image Hosted by ImageShack.us


U svemu nisam sama, prati me i ovo jutro netko od moje obitelji. Nakon brige o korisnicima, moje jutro završava molitvom s Marijom i mojim sestrama iz FSR-a riječima: ''Prepusti meni da ja mislim... govori Gospodin.'' Odjednom umor i tuga trenutka napuštenosti Velike subote zamijenjuje srce ispunjeno ljubavlju za Gospodina uskrslog. Čemu briga, nema mjesta strahu, ta sve činim po Njemu i s Njime. Prepuštam uvijek svoje misli, svoja dijela Njemu. Smanjujem se kako bi On po meni rastao.

Image Hosted by ImageShack.us


Hvala Ti Gospodine za Tvoju ljubav, za moju obitelj i moju duhovnu obitelj po kojoj me vodiš. Oprosti što uzimamo sebi zasluge za Tvoja dijela i tada premalo posvješćujemo da Ti misliš za nas i na nas. Oprosti Gospodine što Ljubav nije ljubljena!
Nakon ovog razmišljanja telefonski poziv Nadbiskupa i čestitke mojoj obitelji, zajednici, meni...
Gospodin je velik i silan! Doista uskrsnu!!
Sretan Uskrs!

s. Vilma Mlinarić

- 22:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 19.03.2008.

Prilog o Prihvatilištu na Kanalu Ri

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Novinarka i snimateljica lokalne riječke televizije Kanal Ri danas su ujutro posjetile Prihvatilište i snimile materijal za kratki prilog u vijestima.
Osim voditelja Prihvatilišta, izjavu o svom boravku u našoj kući za beskućnike dao je i jedan korisnik.
- 13:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.03.2008.

Uoči Uskrsa...

Image Hosted by ImageShack.us


Gledajući prošlu nedjelju Cvjetnice veliki broj vjernika u našim crkvama ruku punih maslinovih grančica, pitam se koliko smo osjetili poziv da u ovom Velikom tjednu uronimo u Isusovu muku, razmotrimo Njegovu patnju, saživimo se s njom...
Jesu li maslinove grančice samo tradicija? Istina, tradicija je važna jer nas uči kako dijeliti s drugima zajedništvo, iskustvo, molitvu. No, praktično iskustvo ljubavi je jedino pravo duhovno iskustvo, što ne smijemo zaboraviti jer nema čovjeka koji nema svoj križ i patnju. U svačijem životu postoje tjeskoba, muka, rezigniranost, očajanje, bol, dani koji nalikuju Velikom petku, kao naša životna kalvarija.

Image Hosted by ImageShack.us


Bili vjernici ili nevjernici, kao ljudima nam je svojstveno da pod svaku cijenu izbjegavamo patnju pa i samo razmišljanje o patnji, i to možda baš zato jer nam je neizbježna i sastavni je dio ljudske egzistencije. Ima nas puno koji ne želimo prihvatiti činjenicu naše smrtnosti, običnosti, guši nas naša samodostatnost i veličina. Stoga, pokušajmo zastati i ući bar u misterij Velikog petka u dubokoj tišini i predanoj šutnji gdje ne postoje riječi, gdje nam nitko ništa ne treba tumačiti jer takvo što je besmisleno i narušava duboku tajnu spasenja.

Image Hosted by ImageShack.us


Isus je umro i tada se sa smrću nešto događa. Saživimo se s mukom našeg spasitelja koji umire bolno, u mukama, kao niti jedan čovjek. Ta smrt je toliko jaka baš zato što je taj život življen ispunjenošću i jasnoćom koju nitko ne može dosegnuti. Osjetimo Njegovu bol duboko dirnuti, nijemi, jer On je taj čije nas rane iscjeliše, On je taj koji je uzeo naše boli i patnje. U Isusovoj smrti nema ni traga smrti koja je posljedica Njegovih grijeha. Njegova muka i smrt obiluju omalovažavanjem, podrugivanjem, tjeskobom, napuštenošću.

Image Hosted by ImageShack.us


To je društvo u kojem živimo, rane ovoga svijeta u kojem jedni drugima nanosimo bol, izdajemo jedni druge, ismijavamo, bešćutno gledamo druge u mukama. Na Veliki petak uđimo u tajnu Isusova silaska i suživota sa svima nama u tim nepodnošljivim situacijama koje On uzima na sebe, te odnosivši ih sa sobom na križ, izbavlja nas od Zla. Smrt našeg Gospodina Isusa je iskorak Njegovog života iz vremena u vječnost za cijelo čovječanstvo.

Image Hosted by ImageShack.us


Gospodine Isuse, molim se svetoj i bolnoj rani na ramenu Tvome koju teški križ naših grijeha ostavi kao znak svakome od nas.
Molim se svetoj i bolnoj rani na ramenu Tvome jer preko nje je moj put u Očev dom.

s. Angela Lovrić
- 20:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.03.2008.

Učenici i djelatnici OŠ "Vladimir Gortan" pomažu Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Učenici i djelatnici Osnovne škole "Vladimir Gortan" uoči Uskrsa u velikoj su dobrotvornoj akciji sakupili hranu, higijenski pribor i novčani prilog za naše Prihvatilište. Nakon što su prošle godine učenici i djelatnici prikupili značajna sredstva za potrebe misija, u ovogodišnjoj su korizmenoj akciji pokazali veliko srce za riječke beskućnike. Akciju su osmislile profesorice Borka Alfreider Šavle i Martina Šimičević, a na kraju akcije, danas su razveselile učenike i njihove roditelje s programom u kojem su sudjelovali zborovi mladih "Josip Kaplan" i Visoke učiteljske škole Rijeka, Frama Krnjevo koja je izvela prikaz Isusove posljednje večere, te mali recitatori škole. Uz prigodne riječi skupu su se obratili trsatski župnik fra Franjo Jesenović i ravnatelj škole Josip Šikić koji je voditeljici Prihvatilišta Vilmi Mlinarić uručio sliku, rad učenika škole.

- 20:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.03.2008.

Novi namještaj u Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Zahvaljujući posredovanju Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, na čelu s provincijalom fra Željkom Železnjakom, jedna njemačka humanitarna organizacija donirala je namjenska sredstva za Prihvatilište kojima je kupljen kompletno novi namještaj.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Vrijedni volonteri uz pomoć korisnika nekoliko su dana uložili mnogo truda da novi namještaj osposobe, čime je Prihvatilište prvenstveno dobilo malo više prostora.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Tako je unutrašnjost Prihvatilišta opremljena novim krevetima na kat, ormarima, stolovima u velikoj sobi i blagovaoni sa stolicama, ormarićem za cipele, radnim stolom za ured, visećim ormarićima u kuhinji i dr. Na taj način je i kapacitet Prihvatilišta povećan s 11 na 13 korisnika.
- 00:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.03.2008.

Učenici OŠ Srdoči posjetili Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U pratnji svojih učitelja, danas su učenici OŠ Srdoči u poslijepodnevnim satima posjetiti naše Prihvatilište gdje ih je o radu s beskućnicima upoznala voditeljica Vilma Mlinarić.
Ovom su prilikom učenici prikupili kućne potrepštine i poklonili Prihvatilištu, na čemu im od srca zahvaljujemo!
- 15:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 11.03.2008.

Franjevačka provincija darovala pokaznicu

Zahvaljujući zalaganju nacionalnog duhovnog asistenta FSR-a fra Petra Filića, Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda nakon donacije automobila i posredovanja pri donaciji namještaja i kuhinjskih elemenata, danas je našem Prihvatilištu darovala pokaznicu koja će nam poslužiti za organizaciju redovitih mjesečnih klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapeli Prihvatilišta.
- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.03.2008.

Preduskrsni posjet bolesnim i nemoćnim članovima

Danas i sutra delegacija našeg bratstva na čelu s duhovnim asistentom fra Ivanom Miklenićem obići dvanaest naših bolesnih sestara i braće kako bi ih svojim posjetom i skromnim darom razveselili za nadolazeće uskrsne blagdane.
Tom će prilikom fra Ivan naše bolesnike okrijepiti svetim sakramentima pokore, pričesti i bolesničkog pomazanja.
- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.03.2008.

Hodočašće volontera Prihvatilišta u Vukovar

Image Hosted by ImageShack.us


Krajem mjeseca, točnije 29.i 30.ožujka, naše Prihvatilište za beskućnike organizira godišnje hodočašće svojih volontera u Vukovar. Nakon prošlogodišnjeg posjeta Asizu, volonteri će ove godine hodočastiti u Grad Heroj. U sklopu svog posjeta Vukovaru, obići će memorijalno groblje vukovarskih žrtava i Ovčaru, te posjetiti svetište u Aljmašu i katedralu u Đakovu. Tijekom boravka u Vukovaru susrest će se s članovima tamošnjeg FSR-a, Frame i drugim vjernicima.
Svi zainteresirani volonteri i oni koji to nisu mogu se još prijaviti i popuniti neko od preostalih slobodnih mjesta.
Cijena je 250 kuna, u što je uključen prijevoz i djelomično hrana, dok smještaj organiziraju braća franjevci iz Vukovara
- 17:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.03.2008.

Izabrane službe u mjesnom vijeću FSR-a

Novoizabrano je vijeće našeg bratstva večeras održalo svoju prvu sjednicu na kojoj je kao glavna točka bio izbor službi vijećnika. Osim službi voditelja formacije, blagajnika i tajnika, vijećnicima su dodijeljene i službe knjižničara te koordinatora za molitveno-liturgijske sadržaje u bratstvu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Tako vijeće našeg bratstva izgleda ovako:
Ministar: br. Siniša Pucić
Doministra: s. Ljiljana Pelčić
Voditelj formacije: s. Angela Lovrić
Blagajnik: s. Vinka Perović
Tajnik: s. Ivanka Beletić
Knjižničar: s. Biserka Blažević
Koordinator za molitveno-liturgijske sadržaje: s. Ivanka Juretić
Duhovni asistent: fra Ivan Miklenić
Zamjenik duhovnog asistenta: fra Lucije Jagec

Sjednici su nazočili i svi članovi dosadašnjeg vijeća koji su iznijeli svoja iskustva i razmišljanja o svom radu u vođenju bratstva.
Od ostalih točaka dnevnog reda, izabran je povjerenik za Framu, i to s. Jelena Čeliković koju će zamijenjivati s. Tajana Nagy.
- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.03.2008.

Područni susret Frame u Puli

Danas je u župi sv.Antuna u Puli održan 3. susret Frame Primorsko-istarskog bratstva kojem su se odazvali framaši iz tri riječka bratstva (Trsat, Krnjevo i Žabica) te framaši iz Crikvenice i domaćini iz Pule. Tema susreta "Bijahu postojani" poslužila je i kao priprema za susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu koji će se na istoimenu temu održati krajem travnja.
U sklopu susreta održan je i područni sastanak predstavnika FSR-a i Frame na kojem se razgovaralo o ulozi bratskog animatora FSR-a za Framu te o smjernicama i aktivnostima za daljnu još bolju suradnju FSR-a i Frame.
- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.