nedjelja, 30.12.2007.

Božićna čestitka organizatora proslave 800. obljetnice rođenja sv.Elizabete

(preuzeto s www.fsr-kaptol.hr)

Božićna čestitka Evangeličke crkve u Hessenu, organizatora proslave 800. obljetnice rođenja sv. Elizabete:

Cijenjene dame i gospodo, dragi suradnici, dragi prijatelji,

Godina proslave rođenja sv. Elizabete je na izmaku pa se nadam da Vam nakon neočekivano velikog uspjeha dolazi vrijeme i prilika za predah. Veselimo se što se u mnogim zemljama i gradovima proslava obljetnice rođenja sv. Elizabete nastavlja se i kroz 2008. godinu.
Na ovaj ili onaj način smo se u ovoj godini susretali. Za sve te susrete koji su protekli skladno i/ili napeto iskreno sam zahvalan. Od nekih bi mogla ostati samo kratka epizoda, a iz drugih bi mogla izrasti jedna velika priča – to na sreću ne možemo znati! Ako je zanimanje za sv. Elizabetu Ugarsku kod nas probudilo ili ojačalo želju pružiti svome bližnjemu više ljubavi i solidarnosti, tada je ovaj jubilej uspio. Nadam se da je tako.
Od srca želim Vama i svim Vašim dragima mirno i ljubavlju ispunjeno božićno vrijeme te blagoslovljenu novu 2008. godinu!

Uz prijateljske pozdrave Vaš
dr. Jürgen Römer
Voditelj proslave 800.obljetnice rođenja sv. Elizabete

elisabethjahr@ekkw.de
www.800-jahre-elisabeth.de

(Meine sehr geehrten Damen und Herren, liebe Partnerinnen und Partner, liebe Freundinnen und Freunde,
das Elisabethjubiläumsjahr 2007 neigt sich dem Ende entgegen, hoffentlich auch für Sie / Euch Zeit und Gelegenheit, nach dem unerwartet großen Erfolg ein wenig zu verschnaufen. 2008 wird es in vielen Ländern und an vielen Orten weitergehen, freuen wir uns schon darauf!Auf die eine oder andere Weise sind wir uns in diesem Jahr begegnet. Für all diese Begegnungen, mögen sie harmonisch und / oder spannend verlaufen sein, bin ich dankbar. Manche mögen kurze Episoden bleiben, aus anderen mag eine eigene Geschichte hervorwachsen – wir können es zum Glück nicht wissen! Wenn die Beschäftigung mit Elisabeth von Thüringen in uns das Verlangen geweckt oder gestärkt hat, uns unseren Nächsten in Solidarität und Liebe zuzuwenden, dann hat dieses Jubiläumsjahr etwas bewirkt. Das hoffe ich.
Von Herzen wünsche ich Ihnen und Ihren Lieben eine freudevolle und friedliche Weihnachtszeit sowie ein gesegnetes Neues Jahr 2008!

Mit freundlichen Grüßen
bin ich Ihr
Dr. Jürgen Römer
Geschäftsführer Elisabeth-Jahr 2007)








- 14:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.12.2007.

Snimanje dokumentarnog filma o Prihvatilištu

Za vrijeme današnjeg predblagdanskom druženja, gosti su bili Dražen i Kristina Bušić, bračni par iz Zagreba, sa svojom snimateljskom ekipom. Cilj njihovog dolaska iz Zagreba samo radi posjeta Prihvatilištu je snimanje dokumentarnog filma o beskućnicima, njihovim utočištima, kao i mišljenju ljudi o problemu beskućništva danas. Snimci s mise i druženja, te razgovori s voditeljicom i volonterima našeg prihvatilišta zasigurno će im biti od koristi.
Supružnici Bušić ujedno su i autori knjige "Naš život s beskućnicima" temeljem iskustva rada u nekadašnjem zagrebačkom prenoćištu "Predah".
- 23:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predblagdanska misa i druženje u Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Povodom blagdana Božića i 9 mjeseci rada Prihvatilišta, upriličeno je misno slavlje koje je predvodio fra Ljubo Maljur.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Potom je uslijedilo i druženje oko blagdanskom stola zajedno s volonterima i korisnicima, te kićenje bora.

- 22:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Čestitka od nacionalnog duhovnog asistenta FSR-a

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Draga braćo i sestre i korisnici Prihvatilišta "Ruže svetoga Franje",

Želim vam zahvaliti i uputiti iskrene želje za dobro sve koje vam je sada potrebno, uz spoznaju da nam rođenje Isusovo uvijek iznova podupire sve naše nastojanje - uz sve poteškoće i križeve - da živimo i svjedočimo Gospodina.

Odani u Kristu vam
fra Pero
- 21:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.12.2007.

"Mali dar za veliku stvar"

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tako se zove inicijativa studenata Medicinskog fakulteta koji već šestu godinu financijskim sredstvima pomažu Božićni ručak za siromašne i beskućnike naše Frame. Jučer su njihovi predstavnici predsjedniku Trsatske Frame Jakovu Mandiću uručili više od 5.000 kuna prikupljenih novaca za ovogodišnju, nešto drugačiju, božićnu akciju Frame.

Naime, danas su nakon zornice naši framaši složili pakete s hranom i kućnim potrepštinama za 20-ak potrebitih pojedinaca i obitelji na području grada Rijeke te im odnijeli kako bi s njima proveli malo vremena i na taj način im poželjeli sretne i blagoslovljene božićno-novogodišnje blagdane.

- 21:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.12.2007.

Čestitka od vjeroučitelja Miroslava Radića

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

Od: Miroslav Radic
Za: fsrtrsat@net.hr
Naslov: čestitka od M.Radića!
Datum: Fri, 21 Dec 2007 12:51:05 +0100

Dragi FSR Trsat!

Vaš rad i ljubav prema bližnjima budi nadu u bolji i pravedniji svijeti poziva mnoge da neovisno o vama tamo gdje žive i djeluju čine dobra djela dobrote i ljubavi. Hvala vam što ste ozbiljno shvatili Isusove riječi o potrebi konkretne kršćanske ljubavi (vidi Mt 25,40) i što time svijetu pokazujete veličinu naše vjere koja nije samo teorija nego da ima uzvišenu praksu, koja je neophodna danas kada su potrebe prema bližnjima sve veće. Neka vas Gospodin i dalje prati na vašem svetom radu za potrebne!

Blažen Božić i svetu Novu godinu želi vam vaš prijatelj i povremeni suradnik Miroslav Radić, vjeroučitelj i voditelj molitveno karitativne zajednice Agape u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji!

- 22:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.12.2007.

Web stranica Prihvatilišta za beskućnike

Pri kraju je izrada web stranice našeg Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv.Franje" koju već sada možete pogledati na:

www.beskucnici-rijeka.hr

Naći ćete osnovne informacije o našem bratstvu, radu Prihvatilišta i dr.
- 13:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.12.2007.

Predbožićni posjet našim bolesnicima

Od 11. prosinca do danas naše su sestre i fra Ivan MIklenić obišli 17 bolesnih sestara i braće, članova ovoga bratstva. Uz posjet, skromni dar i želje za brzo ozdravljenje, naši su bolesnici okrijepljeni svetim sakramentima, što im je najljepši poklon za Božić.

- 01:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.12.2007.

Učenici Glazbene škole posjetili Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova predvođeni vjeroučiteljem Miroslavom Radićem razveselili su korisnike i volontere Prihvatilišta posjetom, prigodnim darovima ali i zvukovima svojih glazbala, poklonivši na taj način uoči Božića mini-koncert svega onoga što vrijedno uče kroz svoje školovanje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us





- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.12.2007.

Božićna čestitka FSR-a Koprivnica

Mir i dobro!

U ime našeg Bratstva želim MB Trsat, a posebno svim angažiranima u "Ružama Sv. Franje", da Vas prati Božji blagoslov kako bi ustrajali u radu prihvatilišta i da milost koju ste dobili po Gospodinu prepoznaju i vaši štićenici.
Nažalost, za sada nismo u mogućnosti realizirati neku znatniju materijalnu pomoć prihvatilištu,međutim stupio sam u kontakt s jednim direktorom u Danica. d.o.o. (mesna industrija) koji je ostavio mogućnost da početkom slijedeće godine realizira određenu donaciju za prihvatilište u vidu njihovih proizvoda ( konzerve i sl.)
U nadi ostvarenja pružanja pomoći prihvatilištu i nadalje ćemo sve Vas spominjati u našim molitvama.

Čestit i blagoslovljen Božić želi Vam MB FSR Sv. Antun Padovanski iz Koprivnice!

ministar br. Alen Lazar


- 13:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.12.2007.

Framaši u Domu na Potoku

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Današnje jutro naši su framaši iskoristili za posjet Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Ivana Brlić Mažuranić na Potoku gdje su željeli svojim dolaskom razveseliti korisnike, djecu do tri godine starosti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Uz pakete koje su im kupili od prikupljenih novaca na susretu u petak, najmlađi su članovi Franjevačke obitelji imali prilike neko vrijeme provesti s mališanima.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kako kaže Marta (koja nam je ustupila fotografije), iako jedva pričaju i fale im zubići, svojim zagrljajima i osmjesima toliko toga su im dali do znanja.

- 11:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.12.2007.

Preminula s. Ljubica Bakić

Nakon dugi niz godina duševnog trpljenja u Psihijatrijskoj bolnici Lopača danas je za Nebo rođena naša sestra Ljubica s. Klara Bakić.
Rođena je 1948. godine u Rijeci, vječne zavjete u našem bratstvu položila je 1975. godine.
Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak u 14.30 sati na groblju Trsat.
- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dežuranja na štandu Prihvatilišta na Korzu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Od danas pa do kraja idućeg tjedna Grad Rijeka ustupio nam je štand na Korzu na kojem uz veliku pomoć framaša imamo prilike promovirati radove korisnika i volontera Prihvatilišta te ih ponuditi građanima kako bi sva sakupljena sredstva namijenili resocijalizaciji beskućnika s kojima naše bratstvo radi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Trsatski framaši na sv. Nikolu u Domu Sv. Ana

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sv. Nikolu, blagdan kojem se najviše raduju djeca, trsatski su framaši osobito obilježili posjetom Caritasovom domu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kolika je samo bila radost djece kada su ugledali sv. Nikolu u liku fra Krunoslava, duhovnog asistenta Frame.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nije nedostajalo radosti i kod framaša prilikom ovog susreta, koji su se s majkama i njihovom djecom rado zadržali u razgovoru i pjesmi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.12.2007.

Tekst o Prihvatilištu u glasilu Franjevačkoga reda

Image Hosted by ImageShack.us


Tekst o Prihvatilištu na talijanskom jeziku objavljen je u prosinačkom broju internetskog službenog glasila Franjevačkoga reda na adresi:

www.ciofs.org/per/2007/bca7it4e.htm
- 00:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.12.2007.

Uz početak Došašća...

Image Hosted by ImageShack.us


U danima i tjednima Došašća pogled nam postaje drugačiji, nježnost se uvlači u naš život. Osjetila postaju istančanija, prožeti smo nečim što nas čini suptilnijim, što u nama budi čežnju koja adventskim hodom biva sve jača i veća. Osjećamo potrebu da se sve više okrenemo unutarnjem životu.
Moj život se usporava, osjećam silnu želju za nečim što treba mojoj duši i mojem srcu. Za neke sam možda odveć sentimentalna, ali to su moji osjećaji koji u meni rađaju želju da krenem na put u nepoznato čiji je konačan cilj još uvijek obavijen maglom, nejasan, tajanstven...

Image Hosted by ImageShack.us


Sve što je oko mene "uočljivo", manje me zaokuplja. Ne zadovoljavaju me reklame, šarene lampice koje trepere ulicama grada, rasvjetljeni trgovi, prenatrpani i kičasti izlozi, trčanje po trgovinama, ruke pune poklona... Želim poći u avanturu, i to s Njim te radosna srca tiho i polako koračati u svitanje na mise zornice jer Došašće zove na život, a Isus utjelovljuje Božji poziv. On se rađa, dolazi, postaje čovjekom, spušta se na našu ljudsku razinu.

Image Hosted by ImageShack.us


Jesmo li spremni odgovoriti na Njegov poziv? Na poziv života s Njim? Želimo li napustiti dobro poznati i uhodani ritam sadašnjeg života? Imamo li hrabrosti za samoću u kojoj ćemo se pitati zašto smo krenuli takvim putem?
Ne želim Isusu reći ne, jer On mi daruje život koji moram živjeti, kušati s radošću i smijehom, tjeskobom i suzom, suočiti se sa svjetlom i tamnom stranom života. Njemu je poznato sve što doživljavam i što ću doživjeti na tom putu. Skupa ćemo se smijati i radovati. Nije mu strana ni tuga ni osamljenost ni napuštenost, čak ni u najtežim trenucima On se ne udaljava, ne bježi.

Image Hosted by ImageShack.us


Na početku Došašća osvrnimo se na naše zablude, neispunjena očekivanja, našu svakodnevnicu, rutinu koja nas opterećuje i neispunjava, te vodi u stanje rezignacije. Osvrnimo se, ne sa željom da zdvajamo nad takvim životom, ne da kružimo mučnim pitanjima oko sebe sama, nego priznajmo da ljudi ne mogu ispuniti sva naša očekivanja i da trakav život budi u nama čežnju za Bogom, usmjerava nas Bogu, a On je jedini beskraj u kojem možemo živjeti. Bog svojim silaskom u čovječji život preobražava prosječnost naših života.

Image Hosted by ImageShack.us


Stoga, svetkujmo Došašće! Jednostavno, odvojimo koji trenutak u predbožićnoj jurnjavi, navratimo u crkvu, sjednimo u tihi, polumračni kutak i dok se adventska svijeća svojom svjetlošću poigrava sjenama na našem licu, osluškujmo život u nama koji se budi, mijenja. Osluškujmo čežnju u našim srcima.

Sretan i blagoslovljen adventski hod!

s. Angela Lovrić
- 00:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.12.2007.

Trsatski framaši u Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Od otvaranja Prihvatilišta do danas, framaši su jedni od najredovitijih volontera. Za sve njih osobito je važna edukacija o služenju bližnjima. Stoga, su subotnji redoviti susret ovogodišnjih novaka framaši s Trsata, predvođeni voditeljima Klarom Uremović i Filipom Mandićem, iskoristili kako bi više razmišljali i razgovarali o karitativnom djelovanju, te u okruženju Prihvatilišta konkretno iskusili kolika je važnost pomaganja najpotrebnijima.
- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.