petak, 30.11.2007.

Štand Prihvatilišta na Korzu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Od 6. do 9. prosinca, svakodnevno od 10 do 12 i od 14 do 17 sati, volonteri i korisnici Prihvatilišta dežurat će na štandu na Korzu na kojem će svi građani imati prilike saznati više informacija o radu Prihvatilišta, te kroz ponuđene radove korisnika i volontera moći direktno pomoći
- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.11.2007.

"Nemojte dopustiti da se ovo malo svjetlo ugasi!"

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Danas je u Francuskoj u 54. godini života preminuo korisnik našeg Prihvatilišta - George Ponte.
Rečenicu koja stoji u naslovu uputio je nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću za vrijeme jednog od njegovih posjeta Prihvatilištu. Nadbiskup nije zaboravio spomenuti našeg Georgea i tu njegovu rečenicu prigodom svečanog otvorenja Kuće utočišta sestara milosrdnica u Kresnikovoj.
Georgea Pontea Gospodin nam je darovao u svibnju i sebi uzeo nakon što smo tih pola godine mogli podjeliti trenutke tuge i radosti s njime te mu barem malo pomoći u nošenju teškoga križa.
George je bio beskućnik, gotovo da ovdje nije imao nikoga. Sada ima sve, ima stan kod našeg Oca i Njegovu ljubav, za kojom je čeznuo.
Autor ovog teksta nikada neće zaboraviti što mu je George jednom prilikom spomenuo, a vrijeme će pokazati da li je Gospodin progovorio kroz njega. Vjerujem da je..
George, mnogi ti sada malo i zavide na društvu koje imaš!
- 23:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 28.11.2007.

Provincija dodijelila Prihvatilištu vozilo na korištenje

Image Hosted by ImageShack.us


Zaslugom fra Željka Železnjaka, provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, pod koju spada i naš trsatski samostan, rad Prihvatilišta ubuduće će biti uvelike olakšan zbog mogućnosti korištenja vozila.
Tako će sve potrebe transporta namirnica, radnog materijala, volontera i korisnika biti zadovoljene ovim vozilom, na kojem od srca zahvaljujemo fra Željku i braći franjevcima.
- 14:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.11.2007.

Novi bratski animator FSR-a za Framu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Novost u radu s Framom je s. Tajana Nagy, koja je od strane našeg bratstva dodijeljena framašima za bratskog animatora. Tajana je nekoliko godina bila član Frame Trsat te će svojim framaškim iskustvom biti od velike koristi u radu i sazrijevanju mladim framašima.
- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.11.2007.

Slavlje obećanja Frame Trsat

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U Kapeli zavjetnih darova pod večernjom svetom misom koju je predvodio fra Ljubo Maljar, duhovni asistent Frame Žabica, 26 trsatskih framaša dalo je pred okupljenom zajednicom vjernika na godinu dana obećanje Bogu da će živjeti Evanđelje Isusa Krista po primjeru Sv.Franje Asiškog.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Misa je započela svečanom procesijom u kojoj su obećanici nosili svijeće u skladu s Evanđeljem koje se čitalo: "Vi ste svijetlo svijeta!"

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jedanaestero framaša po prvi puta dalo je svoja obećanja, i to: Katarina Paparić, Kornelija Čakarun, Marta Radoš, Petra Pupovac, Ariana Kurtović, Adriano Kurtović, Katarina Zvanić, Kristina Fatović, Martina Tomljanović, Sabrina Pintar i Ivana Bekavac.
Njih 15, obnovilo je i ove godine obećanja, a to su: Ivan Anđelić, Petra Stipanić, Ana-Marija Sertić, Klara Uremović, Jakov Mandić, Filip Mandić, Neven Jurina Tomić, Marina Lovrić, Karmen Rudan, Ivan Rudan, Marina Nedeljko, Ida Duvnjak, Suzana Ravaršan, Antonela Grgić i Kristina Tadin.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Obećanja je primio duhovni asistent Frame fra Ivan Miklenić, podjelivši obećanicima znak TAU, a uz druge framaše, rodbinu i prijatelje, misno slavlje su uveličali framaši iz ostala dva riječka bratstva Primorsko-istarskog područnog bratstva: Krnjevo i Žabica, budući obećanici iz Crikvenice te područni duhovni asistent frame fra Tomislav Hrstić.


- 22:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Područna skupština Frame

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Primorsko-istarsko područno bratstvo Frame održalo je danas na Trsatu svoju redovitu godišnju skupštinu na kojoj je podnesen izvještaj o radu mjesnih bratstava, kao i Područnog vijeća Frame s osvrtom na protekle susrete.

Dogovoreni su i važni susreti u ovoj framaškoj godini, koji kronološkim redom slijede:

- 02.12. obećanja Frame Žabica
- 14.12. proslava 15. rođendana Frame u Hrvatskoj - samostan na Krnjevu
- 22.12. predbožićni koncert na Korzu
- 01.03. područni susret - samostan sv. Antuna u Puli
- 26.-27.4. susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu
- 17.05. hodočašće FSR-a i Frame u Svetište sv. Elizabete u Jalžabet

S obzirom da je dosadašnja područna vijećnica Nikolina Budak trajno odstupila, na njezino mjesto Područno je vijeće izabralo Anu Jajalo (Frama Krnjevo).

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.11.2007.

"Milosrdno djelovanje FSR-a" na simpoziju medicinskih sestara

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

"Vrijednost života i milosrdno djelovanje FSR-a" naziv je izlaganja kojim je vjerski pogled na značaj života naše bratstvo prezentiralo brojnim sudionicima 2. simpozija medicinskih sestara o palijativnoj skrbi, održanom u riječkom Hotelu Jadran jučer i danas.
Jučerašnja organizacija tribine i današnje izlaganje početak su ozbiljnijeg razmišljanja o pokretanju timova palijativne skrbi u nas, što bi trebalo, uz Božju pomoć, u konačnici dovesti do otvarnja prve hospicijske jedinice u Rijeci i Hrvatskoj te sustavne brige za umiruće.
- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.11.2007.

Vlč. Piotr Krakowiak na tribini o palijativnoj skrbi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Naše je bratstvo organiziralo u dvorani Riječke nadbiskupije tribinu iz područja palijativne skrbi "Djelotvorna ljubav prema umirućima" na kojoj je bogata iskustva u radu s bolesnicima, osuđenima od liječnika na smrt, s nazočnima podjelio vlč. Piotr Krakowiak, ravnatelj hospicijskog centra u poljskom gradu Gdansku i nacionalni duhovnik hospicijskog pokreta u Poljskoj. S obzirom na njegov humanistički rad s umirućima, od kojih mnogi zaziru zbog straha i nesnalaženja u djelovanju, ne čudi što je nositelj prestižne državne nagrade za osobu 2006. godine u Poljskoj.
Govoreći o sintagmi "Ars moriendi", odnosno umijeću življenja, rekao je kako se radi zapravo o srednjovčenom pojmu umijeća življenja s aspekta humanističkog i kršćanskog načina mišljenja, i to kod ljudi kojima je smrt blizu a koji su sposobni radovati se životu, svakom njegovom trenutku, unatoč svijesti o svojoj prolaznosti i ograničenosti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Plod takvog stava je razvijanje hospicijskog pokreta koji 40 godina djeluje u svijetu, počevši od Velike Britanije, dok je u Poljskoj nazočan od 1981. godine. U ovoj zemlji, po mnogočemu bliskoj Hrvatskoj, postoji čak 200 hospicijskih jedinica koji godišnje zbrinu do 100 tisuća bolesnika te još barem toliko timova palijativne skrbi koji obilaze umiruće u njihovim domovima. Za to im je godišnje potrebno oko milijun eura, u čemu sa 60 posto ukupnih sredstava sudjeluje država, a ostalo podmiruju Crkva i karitativne organizacije. Korisnik hospicija može biti teško bolesna osoba kojoj je od strane liječnika dijagnosticirana neizbježna smrt koja slijedi nakon najviše šest mjeseci života. Cjelokupna briga prema tim ljudima je besplatna.
- Kad smo otvorili prvi hospicij u Gdansku, bilo je ratno stanje u Poljskoj pa nije bilo ni novaca ni potpore. Do tada je bila organizirana samo pomoć u kući bolesnika od strane volontera. Jedino smo imali dobru volju, solidarnost i veliku pomoć od Crkve. Nakon nekoliko godina to se institucionaliziralo pa su se počele osnivati hospicijske jedinice i u drugim mjestima u zemlji. U Gdansku u sklopu hospicija imamo službu kućne hospicijske skrbi, dječji hospicij i hospicij za odrasle, poručio je Krakowiak, ujedno i čelnik godišnjih nacionalnih hospicijskih kampanja pribavljanja sredstava za postojeće i poticanja otvaranja novih jedinica.
- Medicina danas znači veliku instituciju s puno birokracije u čemu je teško bolesni čovjek zapostavljen, najčešće sam. On želi da ga se sasluša, primi za ruku i bude s njim. Danas mediji veličaju ono što je mlado, zdravo i uspješno, dok se o umiranju ne govori. U brizi za umiruće puno mogu zajedničkom suradnjom učiniti palijativna medicina, hospiciji i Crkva, rekao je Krakowiak istaknuvši velik broj educiranih volontera u hospicijskom pokretu, od djece vrtićke dobi do umirovljenika.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pokretanje hospicija u nas, zanimalo je riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića koji je priznao kako je to izazov koji ljude i institucije, pa tako i Crkvu pomalo plaši, te kako je nedostatak hospicijskog centra u Hrvatskoj sramota cijelog društva.

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.11.2007.

Tribina o palijativnoj skrbi

Image Hosted by ImageShack.us


U četvrtak, 22. studenog 2007. u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata, Ivana Pavla II. 1, s početkom u 18.30 sati, naše bratstvo organizira tribinu o palijativnoj skrbi "Djelotvorna ljubav prema umirućima".
Gost tribine je vlč. Piotr Krakowiak, ravnatelj hospicijskog centra u Gdansku, Poljska i predavač na 2. simpoziju medicinskih sestara o palijativnoj skrbi (Hotel Jadran, 22.-23.11.) na kojem će članovi našeg bratstva imati prigodno predavanje.

Image Hosted by ImageShack.us


1965. rođen u Kosalinu, Poljska
1986. započinje sa studijem filozofije i Teologije na Sveučilištu u Varšavi, red sv. Vinka Pallottija
1993. magistrirao na Sveučilištu na temu: «Problemi eutanazije u učenju pape Ivana Pavla II.»
1993. – 1994. u Gdansku radi kao duhovnik u hospicijskim kućnim posjetima, vodi službu za žalovanje i koordinator volontera
1994. – 1999. na Salezijanskom sveučilištu u Rimu magistrirao na društvenim znanostima, smjer psihologija, na temu: «Problemi interpersonalnih komunikacija u servisima hospicijskog pokreta.» Dodatno praktično usavršavanje iz psihologije stekao je u ljetnim školama u hospiciju u Buffalu, SAD
2000. – 20001. doktorirao na Katoličkom sveučilištu u Varšavi na interdisciplinarnom kolegiju iz Teologije i psihologije
2000. – 2003. duhovnik i psiholog u hospiciju u Gdansku (kućne posjete, dječji hospicij, žalovanje)
2001. – 2003. psiholog i savjetnik na medicinskom fakultetu na kolegiju Onkologija i radioterapija
2001. redovni profesor na Katoličkom sveučilištu u Varšavi na katedri pastoralna psihologija i pastoralna savjetovanja za studnete Teologije
2002. ravnatelj hospicija u Gdansku
2002. nacionalni duhovnih hospicijskog pokreta u Poljskoj
2004. koordinator 1. Nacionalne kampanje «Hospicij je isto život»
2005. predsjednik 2. Nacionalne kampanje «Spoznaj istinu na vrijeme – hospicij je isto život»
2006. proglašen «Osobom godine» u Poljskoj

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.11.2007.

Proslavljen blagdan sv. Elizabete Ugarske

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Obredom zavjetovanja osmero naših sestara pod misnim slavljem koje je predvodio fra Zvjezdan Linić, proslavljen je blagdan sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice FSR-a.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Vječne zavjete u našem bratstvu Gospodinu pred okupljenom vjerničkom zajednicom položile su: s. Ivanka Beletić i s. Angela Lovrić. Kao simbol vječnih zavjeta, na dar su dobile franjevačku kordu s tri čvorića koja predstavljaju siromaštvo, poslušnost i čistoću.
Privremene zavjete na godinu dana življenja u bratstvu FSR-a dale su: s. Ljiljana Zec, s. Terezija Mandić, s. Vladislava Penavić, s. Dragica Mravić, s. Tanja Biderman i s. Mirjana Golik. Njima je pripao franjevački znak TAU s medaljicom koju krase likovi Sv. Franje i Sv. Klare.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Naše sestre su svoje zavjete izrekli pred ministrom s. Nadom Hlača i doministrom br. Miroslavom Pelčićem, dok je njihove zavjete primio duhovni asistent fra Ivan Miklenić.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slavlje su uveličali naši jubilarci, pa tako godišnjice zavjetovanja u našem bratstvu ove godine obilježavaju:
- 00:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čestitka sestara klarisa iz Zagreba

Draga braćo i sestre FSR-a,
Od srca vam čestitamo blagdan vaše svete i velike zaštitnice, sv. Elizabete.
Vjerujemo da ste ove godine produbili i stekli mnoga saznanja o njoj, što će uvelike pridonijeti da postanete (i postanemo) živi evanđeoski kvasac u ovome svijetu. Dao Gospodin da se pozagovoru sv. Elizabete i po našem primjerenom životu sve patnje ovoga svijeta preobraze u crvene ruže ljubavi.
Od srca vas pozdravljamo i želimo svako dobro i mir od Gospodina,

sestre klarise iz Zagreba


- 00:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 16.11.2007.

Završetak trodnevnice

Image Hosted by ImageShack.us


Posljednji dan trodnevnice bio je sadržajem najbogatiji i - najfranjevačkiji.
Nakon molitve krunice koju su predmolile naše sestre iz FSR-a, te mise koju je služio fra Zvjezdan Linić, program je nastavljen u Kapeli zavjetnih darova.
U prvom dijelu, fra Rozo Brkić nadahnuto je govorio o svojoj knjizi "Sveti Damjan", koja je, kako kaže, molitvenik sastavljen od tumačenja sadržaja raspela Sv. Damjana, prožetih kroz Riječ Božju. Koliko su fra Rozine riječi ostavile dojam na brojnoj publici, potvrđuje i veliki broj prodanih primjeraka knjige. Dojam je upotpunio fra Zvjezdan, koji je napisao predgovor i u par riječi dao svoj obol ovom predstavljanju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U nastavku večeri, Frame grada Rijeke održale su svoj zajednički susret, u koji su ukomponirane predstava o sv. Elizabeti naših framaša s Trsata te prezentacija Prihvatilišta za beskućnike, kako bi se i framaši više uključili u volontiranje.
- 00:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.11.2007.

2. dan trodnevnice sv.Elizabeti

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Trodnevnicu je svojim prisustvom i predvođenjem svete mise obogatio fra Zvjezdan Linić, član našeg bratstva punih pola stoljeća, koji je glavnu riječ u programu koji je nakon mise održan u Kapeli zavjetnih darova prepustio našoj Frami koja je održala igrokaz o životu sv. Elizabete sa suvremenim pristupom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Potom je uslijedila poetsko-glazbena večer u kojoj su sestre Biserka Blažević, Angela Lovrić, Ana Salopek i brat Valentin Donadić svim okupljenima kazivali svoje pjesme dok ih je na violini pratila s. Vladislava Penavić.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 23:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.11.2007.

Počela trodnevnica za blagdan sv. Elizabete Ugarske

Molitvom franjevačke krunice i misnim slavljem koje je predvodio naš duhovni asistent fra Ivan Miklenić, započeo je program trodnevne priprave za blagdan sv. Elizabete Ugarske. Raznoliki program priprema je za 800. godišnjicu rođenja naše nebeske zaštitnice.

Image Hosted by ImageShack.us


Nakon duhovnog dijela programa prvog dana trodnevnice, u samostankoj je blagovaonici fra Emanuel Hoško održao nadahnuto predavanje o "Milosrdnom djelovanju FSR-a kroz prošlost". Uslijedila je retrospektiva događanja u FSR-u i Frami tijekom protekle godine pod nazivom "Od Elizabete do Elizabete", a potom i prodajna izložba knjiga i suvenira, od koje će sva prikupljena sredstva biti donirana potrebitoj braći i sestrama našega bratstva.
- 01:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prilog o Prihvatilištu na HRT-u

Image Hosted by ImageShack.us


Danas je na državnoj televiziji objavljen prilog o radu Prihvatilišta i problematici beskućništva, o čemu su posvjedočili voditeljica s. Vilma Mlinarić, duhovnik fra Lucije Jagec i jedan od naših korisnika.

Riječ i život:, religijski program

HTV1 14.11.2007. 11:00, 05:50

Naslov epizode: KAKO SE BORIMO PROTIV SIROMAŠTVA?

Kako se odnosimo prema siromašnima? Kako prevladati sve veći jaz između bogatih i siromašnih, glad, žeđ, patnju? Zašto u siromašnima Crkva vidi najveće bogatstvo? Kako društvo utemeljiti na kršćanskoj savjesti? Propitujući na koji se način borimo protiv siromaštva, o tim će problemima govoriti ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije mr. Ante Šola i sociolog s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Krunoslav Nikodem.

Urednik: Neno Kužina

- 01:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.11.2007.

Duhovna obnova Frame

Od petka do nedjelje framaši su boravili na tradicionalnoj duhovnoj obnovi pred obećanja. Ove godine domaćin je bila Skitača, mjesto u Istri blizu Labina, odnosno tamošnji planinarski dom.
Duhovnu obnovu predvodio je fra Nenad Barić, TOR s Pehlina, koji je održao nadahnuta predavanja o življenju franjevaštva u Crkvi i svijetu. Uz to, program je obogaćen misnim slavljem nadahnutog vlč. Vinka Puljića, župnika iz Raše, cjelonoćnim klanjanjem pred križom Sv. Damjana, ispitom savjesti, radom po skupinama i osami u prekrasnom prirodnom okruženju.
Prožeti toliko dragocjenim trenucima zajedništva, trsatski su framaši na povratku u Rijeku podržali sestre i braću s Krnjeva na njihovom slavlju obećanja.
- 15:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.11.2007.

Susret s don Ivanom Filipovićem

Image Hosted by ImageShack.us


Danas smo u Voloskom imali prilike susresti don Ivana Filipovića, duhovnika Zajednice liječenih ovisnika Cenacolo, prvog njezinog člana koji je postao svećenik.
Susret s njim bila je prilika da se posavjetujemo oko rada s ovisnicima, odnosno ostvarenja mogućeg projekta - prihvatilišta za mlade koji izlaze iz komune i vraćaju se u svakodnevni život, a nemaju podrške u obitelji, posla i stambeni prostor.
Don Ivan se pozitivno očitovao o ovoj ideji i dao nam smjernice oko daljnjih nastojanja u tom smjeru.
- 01:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 10.11.2007.

Prezentacija Prihvatilišta FSR-u ZG područja

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na poziv vijeća Zagrebačkog područnog bratstva FSR-a na čelu sa s. Anom Melnjak, predstavnici našeg bratstva gostovali su na njihovom redovitoj godišnjoj skupštini u Kući Tabor u Samoboru te ministrima, predstavnicima i duhovnim asistentima mjesnih bratstava izložili projekt Prihvatilišta za beskućnike.
Odjeknulo je i više nego odlično te su mnogi kapitularci donirali novčana sredstva za rad Prihvatilišta te pomoć oko školovanja Marka Golubovca, bivšeg korisnika Prihvatilišta, dok su također brojni pokazali interes da nešto slično pokrenu u svojoj sredini.
- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.11.2007.

Trodnevna priprava i proslava blagdana sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice FSR-a

Image Hosted by ImageShack.us


Trodnevnicu predvodi fra Zvjezdan Linić, koji ove godine obilježava 50. godišnjicu zavjetovanja u našem bratstvu. Nakon svete mise u 18.30 sati, svakodnevno će se održati prigodan program u Kapeli zavjetnih darova:
Srijeda, 14. studeni: Milosrdno djelovanje FSR-a kroz prošlost i retrospektiva događaja proteklih godinu dana u našem bratstvu, humanitarna aukcija pobožnih predmeta (pozivaju se sestre i braća da doniraju svoje knjige i suvenire) za naše potrebite iz FSR-a.
Četvrtak, 15. studeni: igrokaz Frame o sv. Elizabeti, poetsko-glazbena večer (kazivanje stihova iz pjesama članova našeg bratstva)
Petak, 16. studeni: predstavljanje knjige «Sv. Damjan» od strane gostiju: fra Rozo Brkić-autor i fra Zvjezdan Linić.
Subota, 17. studeni: 9h – mjerenje tlaka i šećera u krvi (sobica FSR-a), 18.30h – misa zavjetovanja

- 00:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.11.2007.

Govor Generalne ministre FSR-a braći i sestrama u Hrvatskoj

Image Hosted by ImageShack.us


800. obljetnica rođenja sv. Elizabete Ugarske
Sveta Elizabeta, supruga, majka i uzor franjevačkim pokornicima


Image Hosted by ImageShack.us


"Predraga braćo i sestre, smisao proslave jubileja naše Zaštitnice, tijekom dviju godina, jest da se mognemo naći s ovom velikom ženom i s njezinim neupitnim franjevačkim korijenima u svim vidovima njezinog života i tako, kao sljedbenici sv. Franje Asiškog, mognemo računati s jednim uporištem više za posadašnjenje franjevačke karizme.
Predaja predstavlja sv. Elizabetu kao zaštitnicu čitavog Trećeg reda, svjetovnog i samostanskog, i tolikih Instituta koji imaju karizmu pomaganja bolesnima, zbog njezina života istrošenog u milosrdnoj ljubavi upravo prema bolesnima. Mnogima od nas ipak još uvijek izmiču mnogi drugi temeljni vidovi njezinog lika. Sada moramo nastojati iskoristiti ovaj spomen da bismo bolje upoznali Sveticu i da bismo ponovo usvojili ono što je u njoj posebno od naše karizme, prisjećajući se iznova trenutka u kojem smo osjetili da nas Gospodin zove u Franjevački svjetovni red.
Put poziva mlade Elizabete, istovremeno potpuno svjestan i zreo, pokazuje nam kako u vlastitom životu čitati Božji plan, da bismo ga učinili svojim, pa i onda kada se ne podudara s našim planovima. Njezino duboko pouzdanje u božansku volju, koje se iščitava iz događaja njezinog života, potiče nas da znamo prepoznati da je povijest, koju Bog stvara sa svakim od nas, puna ljubavi, također i u teškoćama i patnjama.
Iako je bila grofova žena, njegovala je istinske poniznost i strogost i tako je bila vjerodostojna u služenju najsiromašnijima, najobespravljenijima i najodbačenijima, skrivajući svoj grofovski položaj i ne tražeći nikakvo priznanje.
Dubina njezinog duhovnog života dopustila je Bogu da je oblikuje prema svom planu i učinila ju je sposobnom da s Ludwigom podijeli isto vlastito iskustvo i da ispuni svoje poslanje supruge, majke i grofice. Samo se tako mogu objasniti izrazi dirljive nježnosti među supružnicima, koje su prenijele njezine sluškinje u postupku proglašenja svetom, i njezina sposobnost dubokog dijaloga koja je omogućila oboma da proniknu jedno u drugo u načinu osjećanja i življenja.
Slušanje Riječi Božje i poslušnost Njegovoj volji nisu se nimalo promijenili kad je kao vrlo mlada ostala udovicom. Nije ni moglo biti drukčije osjećanje vjerne supruge, koja je vjerovala u povijest koju je Gospodin htio s njom ostvariti, u radosti i zdravlju, i koja joj je i dalje uvijek govorila o ljubavi u žalosti i bolesti. Združujući se sa sv. Franjom u pohvali "sestrici smrti", primajući kosti mrtvog muža zahvalila je u suzama Gospodinu i uzviknula: "Ti znaš koliko sam ga ljubila; znaš i da smo on sam i ja prinijeli ovo preljubljeno dobro (njegov život) u križarskom ratu u Svetoj Zemlji, i ne kajem se. Da ga mogu opet imati uza se, dala bih za uzvrat čitav svijet, čak i kada bih morala s njim ići prositi. Ali ti si svjedok da ne bih željela dati za njegov život ni vlas kose protiv Tvoje volje."
Obljetnica koju slavimo poziva sve nas, svjetovne franjevce, da obratimo osobitu pozornost na:
ü Svetu Elizabetu, kao jednu od prvih “duhovnih kćeri” sv. Franje, koja je donosila “dostojne plodove pokore” . Poput nje i mi moramo slijediti pobudu sv. Franje i obratiti se u muškarce i žene milosrđa, koji žive karizmu siromaštva, poniznosti, razmatranja i, prije svega, trajnog obraćenja. Elizabeta je znala povezati ove vrline koje obilježavaju pokorničku braću i sestre.
ü Svetu Elizabetu, kao istinsku i uzornu svjedokinju apostolskog poslanja na koje smo pozvani i mi danas. Njezina revna posvećenost bračnom i obiteljskom životu, njezinim vremenitim obvezama u grofovskom staležu, siromašnima, bolesnima (osobito gubavcima), odbačenima njezinog vremena, snažan je poziv svima nama da se osjetimo neprestano traženima od duha Franje Asiškog, koji nas poziva da budemo u svijetu, ali da ne budemo od svijeta, kao temelj našega poziva.
Malo pomalo se približavamo spomenu nastanka franjevačke karizme i ne može biti prikladnijeg slavlja za otvaranje usta od 800. obljetnice Elizabete Ugarske (1207.-2007.) koju gotovo da možemo predstaviti kao Franjinu pratiteljicu, ili barem kao jednu od njegovih prvih sljedbenika.
Elizabeta je žena koju je lako razumjeti i diviti joj se, jer je, iako je bila vrlo mlada, usvojila životvoran način postojanja, utemeljen na ljubavi: na ljubavi prema Bogu, ljubavi prema svom mužu, ljubavi prema svojoj djeci, ljubavi i darivanja najsiromašnijima i napuštenima, kršćanskoj ljubavi, milosrdnoj i blagoj ljubavi koja dopire do svih i koju svi razumiju. Sv. Elizabeta je pokazala povijesti i svijetu osobnu svetost življenu s jednostavnošću koja svete povezuje s Bogom.
Kao i danas, tako se i u ono vrijeme oko nje vrtio svjetovni život, obiteljske nesuglasice, spletke, nezahvalnost, zajedno sa zemaljskim radostima. Kraljevsko podrijetlo, rodna gruda, nasljedstvo, moć: sve je to u njezin život došlo i bilo. Elizabeta je uvijek živjela od molitve i ostala je vedra u svim okolnostima. Željela je usrećivati ljude. Zračenje njezine ljubavi prema Bogu i ljudima ublažavala je opake i nadahnjivala njezinu duboku ljubav prema vlastitom mužu, vlastitoj obitelji, siromašnima i nesretnima.
Herojska ljubav sv. Elizabete prema siromašnima sjaji počevši od sakramenta ženidbe i ljubavi istinskog obiteljskog kršćanskog života, sve do doticaja najudaljenijih. Stoga sv. Elizabeta nije samo uzor ljubavi i pomoći bližnjemu, već i divan primjer bračne i majčinske ljubavi.
Elizabetin život u braku trajao je samo šest godina koje je jedan engleski pisac opisao kao "idilu žarke ljubavi, mističnog žara, gotovo djetinje sreće, kakva se rijetko nalazi i u romanima koji se čitaju, a kamoli u ljudskom iskustvu". Mlada kraljevna otkrila je duboki smisao sakramenta ženidbe koji se sastoji u postavljanju Boga na prvo mjesto, tako da se bračna ljubav hrani Kristom i pokazuje Krista. "Ako ja toliko ljubim smrtno stvorenje", govorila je mlada kraljevna svojoj prijateljici Isentrudi, "kako ne bih morala ljubiti besmrtnog Gospodina, gospodara svoje duše?"
11. rujna 1227. umro je Ludwig, njezin muž, u Otrantu, kao žrtva kuge, a kad je doznala tu vijest, svetica je uzviknula: "Svijet, i ono što me u svijetu radovalo, za mene su mrtvi".
Njezin stric Eckembert, biskup u Bambergu, planirao je za nju novi brak, ali Elizabeta je to odlučno odbila, jer su si prije polaska njezinog muža u Križarski rat međusobno obećali da se neće ulaziti u novi brak. Razlozi zbog kojih se nije željela vratiti u Ugarsku bili su što su njezina djeca, njezini siromasi i grob njezinog muža bili u Tiringiji, i zato je ondje željela provesti ostatak svoga života (Michael Bihl).

Sv. Elizabeta nije ostavila nikakav spis, ali je svojim životom pisala povijest. Oko njezinog života isplele su se mnoge legende koje same po sebi nemaju povijesne potvrde, ali ističu važne vidove njezinog života. Legende skrivaju uistinu zrnca istine, i ponekad vrijedi truda slijediti njihove staze…
Poruka njezinog života danas je iznimno aktualna. Živjeti brak u potpunosti i prihvatiti djecu iz ljubavi i s hrabrošću je jedan od najljepših oblika svetosti i istinskog kršćanskog života.
Kako nas uči sv. Elizabeta, u kršćanskom braku može se ostvariti zajedništvo usporedivo s nerazdjeljivom životnom povezanošću Krista i Crkve. Naše Pravilo k naše Konstitucije naglašavaju svjedočanstvo koje moraju dati svjetovni franjevci koji žive u braku. Radi se o tome da se u bračnom životu dade odgovor na opći poziv na svetost: kršćanski brak je isto što i "put svetosti" za supružnike. To znači da oni ne smiju shvaćati svetost kao nešto strano njihovom stanju, niti kao neko dobro koje treba postići dobrim djelima, stranima ili paralelnima s njihovim stanjem, nego upravo kao duhovnost koja proizlazi upravo iz njega.
Radi se o razvijanju punog bračnog života. Punog ljubavi i uzajamnog darivanja u kojem zajednički hod prema Bogu dovodi do zajedničke molitve (Pravilo 8), do duha siromaštva (Pravilo 11) i do čistoće srca (Pravilo 12), koji se otvaraju u crkvenu i društvenu milosrdnu ljubav. I na polju odgoja zahtijeva se više nego ikada jako i jasno svjedočanstvo. Obitelj svjetovnog franjevca mora znati biti razlog nade. Ona se mora dokazati kao škola ljubavi, mjesto oblikovanja osoba, vrijeme kršćanskog projekta. To smo vidjeli kod sv. Elizabete. To moramo stvarati mi, danas.
Sada, kada slavimo obljetnicu ove izvanredne žene, koja se u svijetu posvetila kao franjevačka pokornica, predlažem Franjevačkoj obitelji u Hrvatskoj, osobito Prvom redu i Trećem samostanskom redu, da iskoriste ovo vrijeme milosti da bi promicali franjevačku duhovnost u braku, u obiteljima, među mladima i djecom koji dolaze u njihove crkve. Elizabeta Ugarska bila je vrlo mlada žena, radosna i dosljedna, koja i danas može poslužiti kao primjer.
Logično, sa svog gledišta, kao svjetovna franjevka, predstavila sam obrise života sv. Elizabete Ugarske koji se odnose na moj način življenja franjevačke karizme. Ali želim vrlo jasno reći da se pronalazim s čitavom obitelji Trećeg reda sv. Franje u velikim idealima ljubavi, odricanja, obraćenja, pokore, koji obilježavaju život sv. Elizabete Ugarske, život franjevačkih pokornika onog vremena kojim danas pokušavamo živjeti bilo u svjetovnom bilo u redovničkom staležu. Svi se moramo naći i identificirati u našoj svetoj Zaštitnici.
Članovi Trećeg reda sv. Franje, pred sobom imamo važan izazov. Pozivati svoju braću i sestre da žive u punini ovo vrijeme milosti u kojem, upoznavajući više i bolje svoju Zaštitnicu, možemo preuzimati svoju zadaću proročke nazočnosti u društvu našeg vremena, prenoseći novu poruku, lomeći stare i iskrivljene društvene i crkvene strukture, kao i one unutar naših Redova.
Proročka nazočnost, također i u našim Redovima, braćo i sestre. Jer Bog nastavlja izabirati muškarce i žene da bi danas govorio svom narodu, pa i između nas. Proroci koji pokreću na obnovu i obraćenje, da ne bismo ostali zadovoljni svojim ponašanjem i djelima, jer je uvijek moguće napraviti korak naprijed koji će prekinuti nepokretnost, koji će svladati našu lijenost i ponekad i naš kukavičluk. Proroci, poput Elizabeta Ugarske, koji ne umiruju, već uznemiruju našu vjeru, našu nadu, našu ljubav. Proroci koji nam daju razumjeti da ne živimo da bismo zadovoljili osobne ambicije, već da navijestimo jedno kraljevstvo. Njegovo Kraljevstvo. A oruđe je isto ono koje je upotrebljavala Elizabeta: vjera, Ljubav, sebedarje, odricanje, siromaštvo, obraćenje, poštovanje, prihvaćanje različitosti, bratsko prihvaćanje, hitro ispunjavanje vlastitih obveza.
Na kraju, želim vam reći:
Jednu riječ poleta, da nastavimo tražiti konkretne načine utjelovljenja Evanđelja u konkretnim prilikama našeg života s hrabrošću i kreativnošću, slobodni od svakog straha i posjedovanja. Kao Franjo. Kao Elizabeta.
Jednu riječ nade, da zadržimo svoje snove u visinama, a da pri tome ne prestanemo hodati po zemlji, nade koja nam daje snagu da napredujemo prema idealu Kraljevstva Nebeskog koje nastavlja klijati u našim srcima kao gorušičino zrno. Ne bilo kakve nade, već one koja je "položena u siromašnom i raspetom Kristu, i u njegovim predstavnicima, siromasima i raspetima današnjeg vremena". Tako ju je živjela i provela u djelo sv. Elizabeta Ugarska.
Živo želim da zahvalimo Bogu za darove kojima je obogatio naše živote; da bude trenutak da otvorimo srca braći i da s njima dijelimo svoje radosti, nemire i nadahnuća. Pođimo u svoja mjesna bratstva, puni zahvalnosti, poleta i nade, da nastavimo biti Radosna Vijest koju tolike osobe od nas očekuju jer vole i pouzdaju se u snagu naše karizme."

Encarnación del Pozo
Zagreb, listopad 2007.

- 02:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.11.2007.

Fra Lucije Jagec, duhovnik Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Fra Lucije Jagec, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske, prihvatio je biti duhovnik našeg Prihvatilišta, što znači da će svakoga tjedna biti korisnicima i volonterima Prihvatilišta na raspolaganju oko ispovijedi, duhovnih razgovora i sl.
Danas je predvodio redovitu mjesečnu svetu misu u kapeli Prihvatilišta.
- 01:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.11.2007.

Prezentacija Prihvatilišta FSR-u Kaptol

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Velika je milost i čast bila danas istupiti pred prepunom crkvom naših sestara i braće iz FSR-a Kaptol, najbrojnijeg bratstva FSR-a na svijetu, kao i framaše i druge vjernike, te svima njima u sklopu njihove redovite mjesečne skupštine predstaviti projekt Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv.Franje".
Zahvale na tim trenucima idu Gospodinu i ministru kaptolskog bratstva br. Stjepanu Kelčiću.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Vjerujemo da smo sestre i braću potaknuli na razmišljanje i zajednički angažman oko potrebitih, što nam je bio cilj ovog predstavljanja.
- 23:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.11.2007.

Svi Sveti

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

I dok većina ljudi svoje pokojne časte posjetom grobljima, donošenjem svijeća i paljenjem svijeća, framaši uz sve to tradicionalno na blagdan Svih Svetih svih vjernih mrtvih prisjete se na originalan način.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tako je bilo i ove godine posjetom Trsatskom groblju, gdje su se nakon svete mise trsatski framaši, potpomognuti framašima sa Žabice, predvođeni zamjenikom duhovnog asistenta fra Krunoslavom Kolarićem, obišli posljednja počivališta hrvatskih branitelja i branitelja općenito, zatim sestara sv.Križa i trsatskih franjevaca, te svima njima poklonili pjesmu i molitvu u zahvalnosti za njihove živote i žrtvene doprinose.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.