Frozen https://blog.dnevnik.hr/frozen

srijeda, 28.11.2012.

5. Gdje nam je nestao glazbeni ukus?

I tako Hrvatska na Eurosong šalje klapu.

Gruntam si već par dana, što mislim o tome i zaključak je da su stvarno ove godine nadmašili sami sebe. Ne znam u biti što bih rekla, je li to glupost svemirskih razmjera ili zadnji pokušaj da predstave "nešto tipično naše" o "preeeeevelikoj Europi"?
Što god bilo, iskreno, nije moglo gluplje.

I što ja kao laik mogu znati o tome, pitate se? Ništa, kao laik apsolutno ništa. Ali kao skladateljica koja se već n godina bavi glazbom, mogu reći puno. I mogu početi od prave Hrvatske glazbe, koja je potpuno na margini, daleko od blještavih pozornica i novinskih naslova. Tu na margini postoje glazbenici koji će po mom skromnom mišljenju daleko dogurati - na svjetskoj razini, a lijepa naša ih nikad neće priznati.

Budimo iskreni, od čega se sastoji Hrvatska estrada?

Od wanna be pjevača, dobro zapakiranog folka i nekolicine autora koji cijelo vrijeme plagiraju jedni druge, pa se ganjaju onda po sudovima, i tekstova od kojih svakog normalnog čovjeka zaboli glava. I onda čitamo natpise: "ovaj i onaj napunio ovu i onu arenu." - a na fotkama prosjek publike - 13 godina.

Stavimo ruku na srce pa priznajmo - tko to zbilja sluša? Kome se može ta naša "muzika" prodati? Jedino i isključivo klincima.

Ali... kad malo bolje sagledamo sliku, ti isti klinci jako dobro prate svjetsku scenu i jako dobro znaju tko je Selena Gomez i tko je Justin Biber. Prate i Lady Gagu i Beyonce i Rihannu. Sve klinci znaju.

Što time želim reći?

Prate ono što je dobro i prate ono što je nametnuto. Na svjetskoj sceni postoje oni koji se nameću kvalitetom - Adele. Postoje oni koji se nameću "prepoznatljivim stilom" - Gaga. Postoje oni koji se nametnu već samo svojom pojavom - Beyonce, ali bome i glasom - Rihanna.

O teen senzaciji One Direction da ni ne pričam. Oni su fenomen u svojoj vlastitoj galaksiji. I odlični su, šta je, je.

A kod nas se neki jednostavno nameću - promocijom. Ni stasom, ni glasom, ni pjesmom, o stilu da i ne govorim. Uvijek su tu i uvijek su "zvijezde". Često se zapitam da li su naši novinari sposobni podići pogled od tih naših "glazbenih fenomena" ili samo "fenomena" i pogledati malo lijevo ili samo malo desno, pa shvatiti da se oko njih motaju stvarni glazbenici?

Ili je možda stvar u tome što Hrvatska općenito ne zna što znači biti glazbenik?

'Ajmo onda ubaciti neku definiciju, tek obrazovanja radi.

Glazbenik je osoba koja u svom djelovanju - stvara, piše ili sklada, pjeva ili svira neki glazbeni instrument, u različitim glazbenim stilovima.

Glazbenik nije osoba puna šljokica koja na pozornici mrda golom guzicom i ima vokalne sposobnosti prosječne žabe. Takva vrsta prolazi očigledno jedino u Hrvata.

Mi volimo sve što je Hrvacko, branimo sve što je Hrvacko i na Eurosong uporno šaljemo Hrvacko. I svaki put se vratimo posrani, jer Europa ne želi ono što je Hrvacko, želi ono što je Europsko. Želi brze ritmove koji dižu na noge, želi lako pamtljive refrene, želi pop pjesme s prizvucima r&b-a u klupskim aranžmanima. Želi "ono nešto" i u paradi kiča to i nađe. Uvijek nešto odskoči.

Ono nešto


Ima Hrvatska - to nešto?

Po svemu što nam se svaki dan vrti na radiju i onome što "puni naše arene" i što šaljemo na Eurosong svake godine, rekla bih mirne duše - definitivno NE.

Ili možda ima? Na onoj margini s početka moga teksta? Ali da bi te ljude upoznali, trebalo bi našim novinarima kupit pepeljarke i ugradit nove pužnice, jer inače iskreno sumnjam da će se ikad kvaliteta više čuti s hrvatskih pozornica.

I budite sigurni, na ovom Eurosongu kao i na proteklima, definitivno ćemo se ponovno izblamirati. Ako su zadnje dvije godine bile lagana katastrofa, ova će biti kataklizmički potop. No to smo valjda i zaslužili, jer smo narod koji sve nametnuto prihvaća. Oš muziku, oš poreze. Sačuvaj Bože da se dogodi čudo i Hrvat u Hrvatskoj kaže - dosta.

Zdravi mi bili i nešto lijepo pjevušili do novih susreta :)

p.s. samo nemojte ove naše "fenomene" probat' skidat', za to bi vam ipak bilo potrebno čudo da budete toliko loši.

* namjerno pisano Hrvacko umjesto Hrvatsko, al' mislim da će većina shvatiti danu poantu.

Oznake: eurosong, klape, muzika, glazba, fenomeni, estrada, scena

28.11.2012. u 07:13 • 20 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< siječanj, 2015  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (6)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (5)
Prosinac 2012 (14)
Studeni 2012 (6)

*frozen

...blog govori o nekim životnim trenucima, usputnim razmišljanima i dilemama
...kud će me ovo piskaranje i mozganje odvesti? tko zna.
...tko sam ja? Vrijeme će pokazati

Citati na ovom blogu...

...ako nije naveden autor izdvojenog citata, onda je autor citata moja malenkost :)







Cigančići

40 dag oštrog brašna,
40 dag čokolade,
1 margarin,
20 dag oraha,
20 dag šećera,
2 jaja,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo

Priprema:

Sve sastojke pomiješati.
Čokoladu narezati ili natrgati na komadiće, (izlupam je najčešće dobro).
kad dobiješ tijesto, oblikuj ga u male hrpice veličine oraha.
Peci 10 - 12 minuta na oko 200 stupnjeva.

Kad se izvade iz pećnice, moraju biti mekani.

Dobar tek! njami