nedjelja, 30.05.2010.

La Horde (2009)

Horda (2009)

Photobucket

Produkcija: Capture The Flag Films / Le Pacte / Coficup / Canal+ / CinéCinéma
Redatelj: Yannick Dahan i Benjamin Rocher
Scenarij: Arnaud Bordas / Yannick Dahan / Stéphane Moďssakis / Nicolas Peufaillit / Benjamin Rocher

Uloge:
Claude Perron (Aurore)
Jean-Pierre Martins (Ouessem)
Eriq Ebouaney (Adewale)
Yves Pignot (René)

Film je izašao u kina 28. kolovoza, 2009 godine (London FrightFest Film Festival)
Trajanje: 90 minuta
Foršpan filma...
Nagrade:
2009 godina – osvojio nominaciju za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu u Sitgesu
2010 godina – osvojio nagradu žirija Gérardmer filmskog festivala; nagradu za scenarij i najbolju kameru na festivalu Fantasporto

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Grupa policajaca kreće u osvetu jednog od svojih kolega, kojeg su gangsteri brutalno premlatili i ubili. No, kad se nađu u zgradi gdje se nalaze oni koji su skrivili smrt njihovog prijatelja vrlo brzo otkriju da će im upravo oni biti jedina nada protiv horde krvožednih zombija, koji su se iznenada počeli pojavljivati . Stoga su i jedni i drugi primorani zaboraviti sve svoje nesuglasice i sklopiti savezništvo. Borba za preživljavanje najsposobnijih otpočinje...''

Photobucket

RECENZIJA:
Dosta drugo vremena ovaj film je mamio mnoge ljubitelje horora svojom zanimljivom reklamom (kako raznim foršpanima, tako tu i tamo intrigantnim informacijama ili fotkama na raznim sajtovima koji propagiraju horor žanr), pa je naravno i kod mene probudio zanimaciju (bez obzira što je zombi podžanr kod mene No.1 kad su u pitanju filmovi strave i užasa). Da ne duljim:


Što valja kod filma:
- atmosfera i ugođaj
- gluma Eriqa Ebouaneyja i Yves Pignota
- okosnica priče
- šminka, muzika i gore scene
- CGI (što se tiče grada u plamenu)
- kraj filma (odnosi se na preživjele i njihov odnos)


Što ne valja kod filma:
- scenarij i CGI
- karakterizacija gl. likova (osim starca Renea)
gluma u nekim scenama
- kraj filma

Photobucket

Završna riječ:
Moram reći da me film nije očarao da bih ga proglasio savršenim zombi filmom, no isto tako me nije niti razočarao iako su njegove mane dosta utjecale da mu smanjim ocijenu sa odličan na recimo na minus vrlo dobar. Zašto?
Pa, problem je najveći u scenariju kojeg je pisalo čak pet ljudi, pa se za malo dogodilo kao u onoj poslovici – sto baba kilavo dijete. Naime vidi se da su scenaristi željeli snimiti zombi film, no nisu znali kakve likove žele gledateljima predstaviti zato sam primjetio da svi likovi variraju od tvrdih ' nemoj se sa mnom zajebavati' karaktera, do osjetljivih dušica koje bi i pogled na zalazak sunca rasplakao (da kao što se to dogodilo u jednoj sceni Elliotu u ''Bedazzled'', 2000).

Baš te stalne varijacije od lika do lika su me priječile da do kraja uživam u filmu :
naprije Ouessem – koji se iz osjetljivog drota pretvara u bad maderfakera koji se može makljati sa jedno petstotinjak zombija (a mogao bih se zakleti da je tip homoseksualac, jer koliko se rastužio zbog smrti kolege Tonyja i kasnije mu na truplo ostavio lančić, za koji je rekao da mu je jako drag, da ta scena ide u prilog mojoj tvrdnji); jednostavno nije važno jel on gay ili nije ali tako karakterizirati njegov lik sad je jedno sad je drugo nije baš nabolje za ovakvu vrst filmova
pa Aurore – od nespretne i strašljive murjakinje se također pretvara u bezosjećajnu mašinu (ali ne na onaj lijep način kao što smo to vidjeli u recimo u ''The Descentu'' ili ''28 Days Later''), ali se i borbeno poboljša kao da je netom nakon što se zombiji pojave popila Red Bull
i na kraju Adewale – od opakog 'svi ga se boje i slušaju' mafijaškog šefa, pretvara se također u neku previše osjećajnu osobu (unatoč smrti njemu jako bliske osobe) kako film ide svome kraju

Photobucket

''Hordi'' također fali mrvicu više akcije, a što se tiče kamere ona se u nekim kadrovima zna vrlo čudno ponašati i jedva se prati akcija (no manje nego što se to dešavalo recimo u ''Zoni Mrtvih''). Gluma je solidna, iako nekim glumcima fali realnije izražavanje emocija. Kraj filma je nedorečen, pa iako mi se kako sam gore spomenuo svidio odnos preživjelih, kraj je nakon toga trebao biti konkretniji.

Od ostalog svidjela mi se atmosfera od kada krenu napadi zombija, te kako su prikazali kako grad odlazi k vragu (neprestane eksplozije kao da je u jeku granatiranje ili kao da nailazi oluja). Zombiji izgledaju odlično (da...i ovi trče kao oni u rimjeku DOTD 04', no više bacaju na zaražene iz ''28 Days/Weeks Later'') i način na koji se kreću i njihovo životinjsko ponašanje.
Nakon odgledanog mogu reći da ovaj film ne spada u najbolje zombi filmove i da je recimo ''Zona Mrtvih'' unatoč onoj nesretnoj treskavoj kameri mnogo bolje ostvarenje (a bogme i francuski ''Mutanti'' (2009) su također kvalitetnije snimljen film), ali ima svoj šarm i trenutke tako da spada u bolja ostvarenja iz domene filmova o zombijima.
Gledati, no ne polagati neke nade da ćete gledati francusko horor-zombi remek djelo...



THE SCENA:
- kad grupu napadne prvi zombi
- kad grupa susretne starca Renea sa sjekirom

01:45 • Komentari ( 1 ) • Print#

četvrtak, 27.05.2010.

Parasite (1982)

Parazit (1982)

Photobucket

Produkcija: Embassy Pictures Corporation
Redatelj: Charles Band
Scenarij: Alan J. Adler, Michael Shoob i Frank Levering
Specijalni efekti: Stan Winston

Uloge:
Robert Glaudini (Dr. Paul Dean)...............Demi Moore (Patricia Welles)
Luca Bercovici (Ricus)................................James Davidson (Wolf)
Al Fann (Collins)..........................................Tom Villard (Zeke)

Film je izašao u kina 12. Ožujka, 1982 godine
Trajanje: 85 minuta
Budžet: oko 800 000 $
Zarada: 7 000 000 $ (samo USA)
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- U budućnosti gradove uništavaju radioaktivne padaline. Sve veće gradove kontroliraju moćne korporacije koje su razvile parazite koji se hrane ljudskim mesom.
Nesretnim slučajem jedan od parazita uđe u znanstvenika Dr. Paula Deana, no on ga uspavljuje pomoću injekcija, te sa drugim parazitom koji je zaštičen u posebnoj cilindričnoj posudi bježi iz laboratorija. Kad se nađe u jednom izoliranom mjestašcu, počinje niz eksperimenata kako bi uspiješno odstranio parazita u sebi. No, kad ga napadnu lokalni razbojnici i otmu mu posudu, te je otvore – pakao počinje. Deanu ostaje vrlo malo vremena, jer injekcija više nema, te uz pomoć mlade djevojke Patricije Welles (D. Moore) mora pronaći drugog parazita da bi završio svoje eksperimente. Parazit u njemu se sve više budi, dok je onaj na slobodi sve gladniji i opasniji, jer što se više hrani postaje veći, a što je veći potražnja za ljudskim mesom je izraženija.''


Photobucket

RECENZIJA:
- Nakon što je izašao ''Alien'' (1979) žanr znanstvene fantastike pa tako i horora je ispoljio mnogobrojne uglavnom loše kopije dotičnog filma.
Jedan od takvih loših nedjela je i današnji film. No, evo maloih natuknica dobrih i loših strana:

Što valja kod filma:
- Demi Moore u svom prvom filmu
- specijalni efekti Stana Winstona
- trash element
- ovo je film o parazitima


Što ne valja kod filma:
- radnja i sam tok priče
- karakterizacija likova (pogotovo Ricusa, koji se od tipičnog bezosjećajnog nasilnika odjednom pretvori u neku osjetljivu dušicu i pozitivnog lika/heroja)
- dijalozi, scenarij i gluma
- montaža i režija
- akcija (posebno žalosno koregirane tuče)
- ovo je jedan od najgorih filmova o parazitima
- elementi SF-a
- Demi Moore nije pokazala grudi
- nema niti 3 od 3D efekata

Photobucket

Zaključak:
- Najveći razlog zbog kojeg sam išao gledati ovaj film jeste taj što sam ga sa svojim starim gledao 1985 godine u kinu (tad su neki filmovi znali kasniti i po 2-3 godine u kino prikazivanju). Već tada sam stekao loše mišljenje o njemu, a ono se na moju nesreću nije nimalo promijenilo...štoviše i nakon 25 godina ostalo je isto.

Charles Band kao tada mladi režiser nije se iskazao, pa je razumljivo da je bolju i za nas važniju karijeru imao kao producent (sa svojim ocem osnovao Empire Pictures, da bi na kraju osnovao i Full Moon Pictures).
Ovdje uz neinspirativnu režiju imamo jako dosadan film usporenog ritma, očajne montaže i što je još gore užasno napisanog scenarija, kojeg su pisala čak tri scenarista. Hej, 3?!??
I njih trojica nisu mogli ništa bolje osmisliti. Jednostavno žalosno. Najgore od svega je to da film ne upada ni u one filmove tako loši da su na kraju dobri, a imao je u par scena potencijala.

Kažu da je ovo Sci-Fi film, a to znamo po jednoj rečenici, koja nam govori da smo u nekom futurističkom svijetu (eh da je on o takvom svijetu budućnosti govorio kao recimo Mad Max serijal...odmah bi imao za nivo veću ocijenu) i po plastičnom laserskom pištolju (da...dobro ste čuli plastičnom baš kao onaj što vam djeca kupuju na pijaci za kojih 30-40kn) u najboljoj maniri trash filmova.
Gluma je nikakva, pa iako se glavni glumac Robert Glaudini zdušno trudio da nešto odglumi, nije mu polazilo za rukom (iako moram priznati da pri sredini filma ima svojih boljih momenata).
D. Moore je na početku bila odlična, no pri kraju je glumački totalno pala i tako pokvarila dobar dojam. Ostali su nezanimljivo loši glumci, tako da tu neću mnogo pametovati.

Photobucket

Jedino pozitivno u samom filmu su specijalni efekti, koje je radio Stan Winston i koji za ono vrijeme i za tako mizeran budžet izgledaju i više nego dobri. Šteta što redatelj to nije iskoristio u svoju korist i na najbolji mogući način, nego je išao iz greške u grešku navaljujući i pretjerivajući sa BU scenama gdje paraziti jurišaju na kameru u smislu da se prezentira nesretni 3D efekt.
Za kraj bih rekao da će se ovaj SF pamtiti ne po dosadi koju izaziva njegova radnja kod gledatelja (ali ipak začuđuje da je film uspio zaraditi 7 milijuna $, skoro 10 puta više nego je uloženo u njega) ni po nepotrebnim slow motion kadrovima ala Walter Hill i Sam Peckinpah, nego po tome što je ovo prvi film u kojem je glumila slatka Demi Moore (što lijepo i sama naslovnica kupljenog DVD-a dokazuje u kojem je smijeru reklama ovog filma započela na svom putu do potrošaća). Preskočiti definitivno....

23:37 • Komentari ( 0 ) • Print#

subota, 22.05.2010.

HororFilm Playground NEWS #21

Kako svaki dan malo pronjuškam po lokalnoj trafici i nakon što sam primio par dojava sa HorrorHR foruma kupio sam po superjeftinoj cijeni nekoliko horor DVD-ova, pa kažem si da tu vijest i sa vama podjelim. Dakle, evo nekoliko naslova koji se mogu kupiti u rasponu od 10 do 20kn po komadu:


Mogu se kupiti na bilo kojoj boljoj trafici - cijena 9,99kn:

Parasite (1982) - prvi film Demi Moore u režiji Charlesa Banda + futuristika i opaka stvorenja
Severance (2006) - ima domaći naslov "Osvetnički Masakr" u kojem glumi Danny Dyer
The Abandoned (2006) - ima domaći naslov "Napuštena"
The Girl Next Door (2007) - ima domaći naslov "Djevojka iz Susjedstva" i film je iznimno hvaljen od svih (HorrorHR recenzija)
Re-cycle (2006) - ima domaći naslov "Knjiga Straha"; ovaj hororac je tvorevina braće Pang
Inside (2007) - ima odličan domaći naslov "Carski Rez" i jedan je od najboljih francuskih hororaca u zadnjih par godina
Nosferatu: Phantom der Nacht (1979) - Werner Herzog režira a Klaus Kinski glumi...što više reći?

*za istu cijenu se mogu naći naslovi - Torrente 3: El protector (2005), Lonely Hearts (2006), Dogma (1999)...


Mogu se kupiti u Super i Maxi Konzumu (Popis trgovina u kojima se mogu naći dotični filmovi) :

ODVUCI ME U PAKAO - 14,99kn
PANDORUM - 19,99kn
OPSJEDNUTOST (The Haunting in Connecticut)
HULK VS. WOLVERINA - 14,99kn
SUMRAK SAGA: MLADI MJESEC - 19,99kn
ASTRO BOY - 19,99kn
OSVETNICI NOVA GENERACIJA

*također možete kupiti i naslove GRAĐANIN OPASNIH NAMJERA - 19,99kn, te ZAŠTITNIK 2, MUŠKARCI KOJI BULJE U KOZE, NA RUBU TAME (Mel Gibson)


14:37 • Komentari ( 0 ) • Print#

subota, 15.05.2010.

Solomon Kane (2009)

Solomon Kane (2009)

Photobucket

Produkcija: Davis-Films / Czech Anglo Productions / Wandering Star Pictures
Redatelj i scenarist: Michael J. Bassett
Film je baziran prema liku Solomona Kanea autora Roberta E. Howarda
Specijalni efekti: LipSync Post i Tatopoulos Studios, Inc
Glazba: Klaus Badelt

Uloge:
James Purefoy (Solomon Kane).............................James Babson (Kožnatoglavi)
Rachel Hurd-Wood (Meredith Crowthorn)...............Pete Postlethwaite (William Crowthorn)
Max von Sydow (Josiah Kane).................................Alice Krige (Katherine Crowthorn)


Film je izašao u kina 16. Rujna, 2009 godine (Toronto International Film Festival)
Trajanje: 104 minute
Budžet: oko 45 milijuna $
Zarada u UK: 1 134 564 Ł (u 259 kina)
Zarada u prvom vikendu u UK: 611 886 Ł
Foršpan filma...
Službena stranica filma
Nagrade:
2010 godina – osvojio 2 nagrade žirija na filmskom festivalu Fantasporto (naj redatelj i naj film)

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Kao prvi dio predviđene trilogije, film objašnjava Solomonove korijene i prati njegov put od okrutnog čovjeka željna brzo stečenog bogatstva do sudbine lovca na demone i drugih sluga zla.

Dok se u Africi borio kao plaćenik za kraljicu Elizabetu I. protiv vojnika Otomanskog carstva, svojim brutalnim i okrutnim postupcima prema neprijateljskoj vojsci privlači pažnju demona poznatog pod imenom "The Reaper", koji mu govori da je zbog svojih nedjela koje je počinio osudio svoju dušu da vječno pati u dubinama Pakla. Kako bi se iskupio i tako razbio prokletstvo koje je na njega bacio sam Sotona, koji polaže pravo na njegovu dušu, Solomon se vraća u rodnu Englesku i pokušava voditi miran život puritanca. Unatoč želji da se kloni nevolja, biva uvučen u sukob sa zlim čarobnjakom Malachijom, koji je oteo kćer njegovog prijatelja Williama Crowthorna i koju ovaj namjerava žrtvovati zlim silama u zamjenu za još veće moći. Kad vidi da miroljubivi pristup problemu ne pomaže, Kane će napokon otkriti svrhu svog postojanja i sa oružjem u rukama krenut će u obračun sa najmračnijim silama tog doba...''


Photobucket

RECENZIJA:
- Nisam se već dugo vremena radovao nekom fantasy filmu (još od LOTR serijala), no kad sam prvi put čuo da se počinje snimati Solomon Kane srce mi je zaigralo. Jer Kane je jedan od ne samo najboljih junaka iz pera Roberta E. Howarda (tata Conana i Kulla, te Red Sonje) nego i jedan od najboljih junaka fantasy žanra uoće.

Kako je film imao ponekih produkcijskih poteškoća, teško je bilo dočekati vrijeme da se film napokon pogleda. I kad sam tu radnju odradio evo mojih još jako sviježih dojmova:


Što valja kod filma:
- ovo je čistokrvni Dark fantasy/sword & sorcery film
- prvi film o Solomon Kaneu Roberta E. Howarda; karakterizacija samog lika
- tko je volio filmove ''The Three Musketeers'' (1973), ''The Four Musketeers'' (1974) i ''Flesh+Blood'' (1985) sigurno će mu se svidjeti i ovaj film
- scenografija, kostimografija, atmosfera, gluma, režija, dijalozi, efekti, fotografija
- nekoliko odlično pogođenih Solomon Kane scena i pokreta
- James Purefoy kao Solomon Kane je odličan
- plakati i reklama, fontovi naslova filma, te odjavna špica


Što ne valja kod filma:
- poneki djelovi scenarija
- negativci nedorečeni i nedovoljno epski raspoloženi
- šminka i maske ljudoždera ispod crkve

Photobucket

O filmu:
- koliko god volio S. Kanea kroz knjige i stripove, ne mogu reći da je ovo remek djelo od filma. No, svakako je odlično napravljen i snimljen. Svaki element koji se u filmu vidi mi se dopada. Sviđa mi se kako je filmska ekipa pazila na detalje i samu scenografiju, tako da ovdje imamo i jako uvijerljivu kostimografiju.
Ako ste gledali filmove poput ''Flesh+Blood'' (1985) i ''Nostradamus'' (1994) onda znate kako dobru i realnu kostimografiju možete očekivati, jer ovdje svaka osoba izgleda kao da je iz tog 17st.
Sljedeće što me je jako razveselilo jest to što su borbe krvave, efektne i uvjerljive. Redatelj se nije libio prikazati krv kad god je to bilo moguće, te također mu čestitam na hrabrosti što su neke brutalne scene ostale u finalnoj verziji filma (rezanje vratova, sječa glava...).

Efekte također pohvaljujem i nemam nikakve zamjerke (za film sa srednjim budžetom ovo je i više nego odlično odrađen posao) , jer čudovišta izgledaju živahno i dobro osmišljeno i što je najvažnije nemate onaj osjećaj da gledate neuvijerljive CGI efekte koliko god oni očiti bili u nekim skoro cijelokupno pikseliziranim scenama.

Najbolja odlika filma bi ipak bila odlično pogođena atmosfera i tamni ton fotografije. Nekoliko scena me je ostavilo bez daha (poput one na zaleđenom jezeru ili ona kad Kane sam sjedne ispod stabla,a tek ona gdje Solomon pada sa križa u blato), dok je atmosfera u filmu od početka do kraja obojana u sivom tonu ala ''LotR'' serijal i nije se dogodilo da se ta atmosfera negdje više ističe a drugdje manje.
Volim te filmove gdje su likovi prljavi (zato guštam da gledam i špagetti vesterne) i gdje kostimi nisu vidljivo sviježe uglancani kao što to vidimo u filmovima poput ''The Three Musketeers'' (1993).
Bassettov film pršti od scena ugodnih oku, pa je tako divno vidjeti kadrove gdje kiša pada i likovi se ili bore u blatu ili trče po njemu (tako dobre scene smo imali vidjeti u francuskom ''Vučjem Bratstvu'' na početku filma kad se Mani bori protiv seljaka). Ima nešto u toj kiši (kao i snijegu).

Photobucket

Cijelokupna glumačka postava je odradila svoj posao uvijerljivo i za pamćenje. Zanimljivo je vidjeti kako su veterani poput Postlethwaitea i Sydowa , te Alice Krige još u naponu snage i da dalje daju snažna glumačka ostvarenja (dakako da im ovo nisu najbolje uloge u bogatim karijerama).
Mlada Rachel Hurd-Wood je glumica koja tek dolazi (u filmu glumi sa bratom Patrickom, koji joj glumi filmskog brata Samuela), te se lijepo uklopila u stariju glumačku ekipu.
James Purefoy je glumačko osvježenje, no onaj tko već duže vrijeme prati svijet filma sigurno je ovog dobrog glumca već primjetio (serije ''Rome'' i "The Philanthropist", filmovi ''A Knight`s Tale'', ''George and the Dragon''...).
James je vrlo uvijerljivo odglumio Solomona, te također i akcijske scene (mačevanje, držanje, pokreti), pa oni i najzagriženiji ljubitelji Howardowog najkompliciranijeg lika ne bi trebali biti nezadovoljni što je baš Purefoy naš omiljeni puritanac. Meni je od prvog trenutka kad ga vidimo u kadru bio jako uvijerljiv.

Gledajući da je ovaj film zamišljen kao trilogija (za koju se svim srcem nadam da će i biti trilogija, te da će ovaj 'uvod' biti za tu trilogiju ono što je prvi ''Spiderman'' bio za dvojku) i da je uvijek teško kvalitetno započeti s nekom dobro oformljenom pričom, ova mračna fantazija mi je dala do znanja da još ima ljudi koji znaju što je to fantasy žanr i što je još važnije znaju ga dočarati.
Doduše nadam se da će mladi redatelj Michael J. Bassett (redatelj filmova ''Deathwatch'' (2002) i '' Wilderness'', 2006) ako bude redatelj i drugog i trećeg filma ispraviti ove male minuse koje sam primjetio ovdje – scenarij je trebao biti riječititi i hrabriji u nekim scenama i samoj radnji, te su negativci trebali biti gledatelju primamljiviji i agilniji.
Ne znam kako će vama pasati ovaj film, no meni je svakako ugodno iznenađenje i kad izađe na DVD-u sigurno ga kupujem što prije...

Photobucket

p.s. – za one mlađe filmofile moram napomenuti da Solomon Kane nije rađen niti prema ''Van Helsingu'' Stephena Sommersa (niti je ovaj film sequel tog filma kako sam vidio da neki govore na netu), niti Andrewu Cainu iz Zagora, te niti po ''Dracula Hunter D'' serijalu, jer svi ti navedeni su nastali zahvaljujući našem Puritancu, koji je književno zaživio još tamo daleke 1928 godine.



THE SCENA:
- početak filma
- scene sa kišom
- Solomon šeta sam u mantiji

05:23 • Komentari ( 2 ) • Print#

četvrtak, 06.05.2010.

'Smrtno uplašen'' - Viktoria Faust

''Smrtno uplašen'' - Viktoria Faust

Photobucket

Izdavač: Centrum
Broj stranica: 253 (tvrdi uvez, 2005)
Cijena: 150kn


SADRŽAJ:
"- Ovo je priča o nasilju...
On nije ljudsko biće i nikada neće pojmiti koji užas u ljudima stvara sama činjenica da postoji.
Za njega ništa nije sveto, ništa zabranjeno i ako nešto ne može imati rado će to razoriti nego dopustiti ljudima da se igraju onime što je sebi namijenio.
On je nagon, krv i meso. On je sirova strast.
Ako vas je on odredio za sebe ne postoji mjesto na svijetu na kojem se možete sakriti. Čak ni u smrti."


O knjizi:
Evo sam se napokon odlučio prebaciti na još jedno horor djelo i to opet napisano sa naših prostora. Ovaj put nakon razočaravajućih Pasinijevih romana, odlučio sam se na ovaj roman koji je napisala Viktorija Faust, naš (valjda za sada) jedini ženski horor pisac. Koliko je Viktorija dobra u svom spisateljskom izričaju i obrađivanju tema iz domene strave i užasa? Pa, pogledajmo:


Dobre strane knjige:
- Dijalozi imaju u većini slučajeva smisla (poneki su čak pikantni i dobro začinjeni)
- Pojedini krvavi i brutalni djelovi (npr. cijelo 3 poglavlje; vađenje oka na str. 94; ubojstvo novorođenčeta na str. 107-08; spominjanje Severininog CD-a)
- Radnja se događa u Hrvatskoj
- Ovo je roman o vukodlacima u kojem na par strana gostuju i vampiri
- Opisi vukodlaka dosta dobri


Loše strane knjige:
- Mnogo slabo napisanih scena (poput one u autu Maljevića i Krešimira; samoubojstvo naušnicom??!?) i dijaloga (npr. neuvjerljivo upoznavanje Valentina i Gabriele; razgovor Maljevića i Krešimira, pa opet Maljevića i Valentina)
- Odnosi među nekim likovima (veza Edija i Gabi; vukodlak i njegov sluga) i nedovoljno dobra karakterizcaija dobrih i loših likova (najviše vukodlaka i Duvnjaka)
- Neke rečenice su malo nejasne (poput: ''- Ja bih život dala za Edija!" na str. 35, da bi odmah imali rečenicu: ''- Ali ne mislim žrtvovati svoj život za njega.'' na str. 37) pa poneki čitatelj ne bi možda razumio što je Gabi (ili pisac) željela reći
- podredila je previše vremena opisivanju scena nasilja naštrub građenju atmosfere
- V. Faust slabo poznaje mitologiju vukodlaka i pojam likantrpije
- Roman slabo lektoriran i ima više gramatičkih grešaka (npr. spominje se "helsinški sindrom"..)
- Kopiranje nekih scena iz filmova (silovanje raspelom ala ''Exorcist'' je najizraženije)
- Kraj knjige je iznenađujuć, no nije ostavio veći utisak na moju personu
- Likovno riješenje naslovnice je više nego očajno (autor: Thomas), a još je žalosnije kopiranje filmskog plakata za film "Wolfen" iz 1981
- Prevelika cijena knjige za ono što nudi (u Algoritma recimo možete dobiti za 130kn ''Necronomicon: The Best Weird Tales of H. P. Lovecraft'' na engleskom jeziku i to na 880 nevjerojatnih stranica)


Završna misao:
- Opet kako vidimo nemamo skladno napisan roman. Doduše moram reći da je mnogo bolje osmišljen i napisan nego recimo svi dosadašnji romani Mislava Pasinija, ali sve je to nekako bljedo izvedeno. Naime dosta događaja u samoj radnji jedva da imaju svoju dozu barem solidne uvjerljivosti, a isto tako ne mogu prijeći preko nekih za mene jako uvrijedljivih detalja za samu čitateljevu inteligenciju. Evo primjera:

- odnos vukodlaka i njegovog pomoćnika dok ubijaju trudnu djevojku. Kao prvo prema početnoj karakterizaciji vukodlaka ne može se reći da bi takva 'osoba' mogla biti nekom društvo (taj 'vuk samotnjak' element se naglašuje kroz cijeli roman), a pogotovo onako neuvjerljivom pomoćniku (ovdje se ne radi o sluzi vampira, moja Viktorija)

- vukodlak koji za ljubimca ima mačku koja se tu i tamo pretvara u mačku-vukodlaka i za koju on koji je tvrdog srca gaji simpatije nakon mnogo godina (WTF?)

- teško mi je provariti i to da iskusni vukodlak ne može osjetiti prisustvo vampira u blizini, a pošto je znano da su to dvoje natprirodnih bića vječiti neprijatelji, te da vukodlaci ako ništa drugo imaju bolji njuh i osjetila od vampira...stvarno loše osmišljena ideja, koju bih i mogao popušiti da je smislenije i atmosferičnije napisana.

Knjiga ima tu i tamo stvarno odlično napisanih odlomaka, te vrlo sočnih izražavanja, no ostali dijalozi i situacije u kojima se nalaze razni likovi su vrlo plošno ispisani u tekstualnom smislu, te tako mnogo štete napisanoj riječi. Ono što samoj knjizi fali jeste kvalitetnije napisani likovi, sa kojima bi se čitatelj trebao vrlo brzo simpatizirati. Ovaj horor roman ima pregršt 'gore' scena, te ljubitelji takve pisane forme neće sigurno biti zakinuti ni razočarani.
Na kraju bih rekao da je ovo dobro štivo za 14-15 godišnje goth curice i dečke, koji traže nešto 'teže', no pravi poklonici istinskog žanra strave i užasa će biti u mnogo čemu zakinuti, jer autorica V. Faust svojim pristupom priči i nepoznavanjem mitologije vukodlaka, te slabo osmišljenom karakterizacijom svojih likova ne može zadovoljiti apetite nas 'zagriženijih' ljubitelja horora. Ako nemate ništa drugo pri ruci za čitanje, dajte si truda inače potražite nešto kvalitetnije što naše knjižnice nude...

22:36 • Komentari ( 1 ) • Print#

nedjelja, 02.05.2010.

Troll (1986)

Trol (1986)

Photobucket

Produkcija: Empire/Altar Productions
Redatelj, priča i tvorac čudovišta u filmu: John Carl Buechler
Scenarij: Ed Naha
Šminka i maske: Mechanical and Makeup Imageries

Uloge:
Jenny Beck (Wendy Anne Potter)...................Phil Fondacaro (Malcolm Mallory / Torok the Troll)
Noah Hathaway (Harry Potter Jr.)...................June Lockhart (Eunice St. Clair)
Michael Moriarty (Harry Potter Sr.)..................Shelley Hack (Anne Potter)
Sonny Bono (Peter Dickinson)........................Julia Louis-Dreyfus (Jeanette Cooper)



Film je izašao u kina 17. Siječnja, 1986 godine
Trajanje: 86 minuta
Zarada u SAD: 4 542 346 $
Zarada u prvom vikendu u SAD: 2 595 054 $ (u 959 kina)
Foršpan filma
Nagrade:
1987 godina – Jenny Beck zaradila nominaciju nagrade Young Artist Award u kategoriji najbolje mlade ženske nade

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Harry Potter sa svojom ženom i dvoje djece Wendy i Harry Potter Jr.-om se useljava u stambenu zgradu. Dok se još nisu ni uspijeli raspakirati malu Wendy otme trol po imenu Torok i pomoću magije se pretvori u nju te tako zauzme njeno mjesto.
Ni stanari ni stariji Potteri niti ne slute da se iza milog lica djevojčice krije opaki i vrlo moćni trol, biće koje želi otvoriti četvrtu dimenziju te tako sa svojom vojskom zlih vilenjaka i trolova zavladati svijetom. Jedini koji mu mogu stati na put su Wendyjev brat Harry i stara gospođa Eunice St. Clair, koja je u stvari princeza vještica i koja zna kakvu opačinu Torok sprema. No, hoće li stvarno biti dovoljna dobra magija vještice Eunice i tinejđersko dobro srce za spas ne samo našeg svijeta, nego i za spas malene Wendy Ann...?''


Photobucket

RECENZIJA:
- Nekidan sam švrljao po youtubeu tražeći stare SF filmove iz osamdesetih koje sigurno nisam gledao kao klinac, pa sam se nadao da bih mogao naletjeti na koji zanimljivi naslov. Nakon što sam pribilježio par njih koji su mi zapali za oko slučajno sam pogledao i reklamu za film ''Troll“, jer sam kao i većina vas gledao drugi dio, koji slovi kao najgori film ikad snimljen (o ovome ću drugom prilikom, a već sad mogu reći da su mi neki tekstovi i rečenice pali na pamet). Vidjeh da film ima zanimljive specijalne efekte, a možda i solidan ugođaj, te sam se ponukan time odmah prebacio u svoju filmsku kolekciju, te nakon kojih 25 minuta uspio sam iskopati naslov koji sam tražio. Nakon odgledanih 86 minuta evo mojih nikad sviježijih dojmova:

Što valja kod filma:
- gluma Jenny Beck i Phila Fondacaroa (odličan kao Malcolm, dobar kao trol Torok)
- neki specijalni efekti (izgled 2-3 trola, te vilenjak Malcolm)
- u filmu glume Julia Louis-Dreyfus, Shelley Hack (bivši originalni Charlie’s Angel) i Michael Moriarty
- film producirali Empire Pictures (otac i sin Albert i Charles Band) koji su zaslužni i za produkciju "Re-Animatora" (1985), "From Beyond" (1986), "Intruder" (1989), "Puppet Master" (1989)...
- iako je mala vjerojatnost ovaj film je možda krivac nastanku Harry Pottera J.K. Rowling...


Što ne valja kod filma:
- scenarij, režija i gluma sporednih glumaca, te 'glavnog' glumca Noaha Hathawaya
- specijalni efekti i maska većine trolova
- film bi želio biti i horor film i bajkoviti film za djecu u isto vrijeme
- likovi i radnja, te glasanje trolova koje kopira Gremline
- glupost u izmjeni dugih kadrova i montaže kad trolovi pjevaju
- u filmu glumi Sonny Bono
- još jedan dokaz da meštar spec. efekata ne treba ujedno biti i odličan redatelj
- film producirali Empire Pictures (otac i sin Albert i Charles Band) koji su zaslužni i za produkciju "Ghoulies" (1985), "Ghoulies II" (1987), "Rawhead Rex" (1986), "TerrorVision" (1986)

Photobucket

O filmu:
- Odmah ću reći da sam se razočarao viđenim. Ovo je trebao dosta dobro fantasy djelce sa izraženim horor elementima u maniri filmova kao recimo ''The Gate'' (1987), a sa atmosferom Minerove ''Kuće'' (1986) bez one humoristične strane dakako.
Ovako smo dobili poluproizvod, koji u nekim trenutcima izgleda izrazito trasherski. Krivca treba tražiti u redatelju Johnu Carlu Buechleru (redatelj ''Friday the 13th Part VII: The New Blood'' (1988), ali i naslova poput ''Ghoulies III: Ghoulies Go to College'' (1991) i ''Watchers Reborn'' (1998) koji ne zna manipulirati ni kamerom ni glumcima, a ni radnjom. Buechlera sam proglasio krivcem za ovako loše napravljen posao jer je prema njegovoj ideji sniman film, a uz to je on sam kreator svih čudovišta koji se pojavljuju u filmu (da on je jedan od meštara specijalnih efekata).
Ne samo da nema osjećaja za scenu (a lijepo je započeo prvih 10 minuta filma) nego ne zna vidjeti kad mu se glumci preglumljuju ili jednostavno loše glume (recimo kad Moriarty počne plesati i pjevati, koliko god na početku smiješna bila ona postaje vrlo brzo zamorna i nepotrebna, te je žalosno gledati Michaela kako se krevelji), pa onda scene pri kraju filma:
- recimo kad biljke izbiju na krovu u jednoj od lošijih stop motion scena koje sam vidio, pa se ljudi vani čude, ali je to tako snimljeno da imaš dojam da gledaš one petparačke ŽNJ horore
- te scena na kraju kad vidimo ogromnog trola sa krilima pa ga kamera odozdo snima u kadru tipičnom također za petparačke ŽNJ hororce (zante ono kad se čovjek u gumenom odijelu treba prikazati većim no što jeste)

Malo manja krivica je i na samom scenaristu Edu Nahi (radio scenarije za filmove ''Honey, I Shrunk the Kids'' (1989), ''Dolls'' (1987), ''Omega Doom'' (1996) ali i za očajni ''C.H.U.D. II - Bud the Chud'', 1989), koji je napisao vrlo nemaštovit scenarij, sa slabo osmišljenom radnjom i dijalozima koji često upadaju u prazan hod (rastezanje razgovora u nekim scenama a bez kojih se itekako može), te su vrlo jednostavni (i radnja i dijalog)i bez tendecije da pomognu gledatelju u uživljavanje u samu priču.
Vidi se da je okosnica priče dobro zamišljena no to je u konačnici ovako kako je ispalo – jadno. Koliko je scenarij slabo napisan vidi se po samom kraju filma gdje imate dojam da ni oni sami nisu znali kako da ga završe, te su nešto nabrzinu izmučkali.

Photobucket

Jedan od rijetikh pluseva ovog filma su svakako gluma male Jenny Beck (zar ne sliči na Heather O'Rourke?) i za sada uvijek konkretni i kvalitetni Phil Fondacaro (u ''Land of the Dead'' (2005) glumio Chihuahuau). Što se tiče drugih glumaca:
- Moriarty je ulogu Harry Pottera Sr. odradio epizodno i bez nekih tendencija da se dokaže
- Julia Louis-Dreyfus (Elaine Benes iz serije ''Seinfeld'') je ovdje u svojoj prvoj filmskoj ulozi te se svakako u ono malo scena što ju vidimo pokazuje naznake da će biti kvalitetna TV glumica (jednostavno zrači ekranom)
- Sonny Bono je najočajnije glumačko ime filma i tip stvarno ne zna glumiti, ali u smislu ŽNJ filmova svakako je jedan od boljih koje sam vidio...šteta što ovaj film nije zamišljen kao ŽNJ film
- June Lockhart je odradila svoj posao kako je god mogla i koliko joj je to scenarij dopustio (kao mlada Eunice St. Clair se pojavljuje njena vlastita kćer Anne)

Specijalni efekti su recimo 70% loši (vidi se da je to latex i guma, munje su očajno napravljene, stop motion loš, ona živa gljiva više priliči na neku Muppet Show živinu koja je za tu istoimenu seriju nego za fantasy horor film), dok ima tu i 30% dobrih efekata (Malcolm vilenjak, te izgled 2-3 trola, čak je i Torok solidno napravljen). Kako god bilo zbog lošeg redatelja film ispada ovako nezadovoljavajuć, a što je još gore 2012 godine stiže nam rimjek i redatelj je opet John Carl Buechler.

Eto, pogledah još jedan čorak od film. No, koliko mi loše sjeo ipak se da pogledati...ali samo jednom i nikad više. Sad se psihički pripremam za drugi dio...koji nisam gledao već godinama.

21:58 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.